Kan hesten få for mange tilskud?

Kan hesten få for mange tilskud?

9. maj 2016
I mit arbejde som foderrådgiver har jeg bemærket, at der købes og sælges utroligt mange tilskudsprodukter! Det er der sådan set ikke noget galt i - Tilskudsprodukter har bestemt deres berettigelse - de skal bare bruges rigtigt og i de rette mængder! 

Hjemme i min egen stald har jeg pt. følgende på hylden med tilskudsprodukter: Gærkultur (jeg tester, hvorvidt den nye Horselux Gærkultur med Levucell SC har en effekt på min ældre hoppes fiberfordøjelighed/hængemave), Elektrolytter og magnesium.
Elektrolytter og magnesium er noget jeg anvender efter behov. Fx er elektrolytter nødvendige på de dage hvor hestene har svedt, men unødvendige de dage, hvor de ikke har svedt. Tilsvarende gør sig gældende for magnesium, som er en ren magnesium. Den bruger jeg ved store temperaturudsving, for at understøtte kredsløbet.

læs mere dybdegående artikel om tilskudsprodukter her: http://http://hestezonen.dk/tilskudsprodukter-kan-hesten-faa-mange/

Men faktisk kan hestene sagtens få for mange tilskud på en gang, og man skal altid være sikker på, at brugen af tilskudsprodukter ikke er for at kompensere for en mangelfuld foderplan. Hestene kan fx godt få dårlige hove, hvis de ikke får tilstrækkelige mængder grovfoder af en god kvalitet. Det er altså langt sundere at optimere på grovfoderet i det nævnte eksempel, end det er, at give hesten en hovkur!

Det kan være relevant at bruge tilskudsprodukter hvis:

  • du har fået lavet en god foderplan af fagfolk (ikke din veninde eller underviser - men én der er faguddannet indenfor fodring af heste)og hesten dette til trods ikke fungerer 100%
  • hesten i perioder har behov for ekstra støtte. Det kan være i form af fx elektrolytter, når den sveder
  • hesten viser mangeltilstande jvf. og i forhold til første punkt
  • hesten har fodringsrelaterede problemer, der IKKE er dyrlægekrævende!
  • hesten har brug for forebyggende tilskud, fx i form af ledprodukter til den ældre, men endnu ikke gamle hest.
Når mindre er mere
Som før nævnt, kan hesten godt få for mange tilskudsprodukter. For meget eller lidt af et mineral kan nemlig virke begrænsende på optaget af et andet mineral. Hvis man eksempelvis har en hest, der døjer med hudproblemer og derfor giver den ekstra zink, så er det vigtigt at vælge et produkt der også indeholder kobber. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med kobber, kan hesten ikke optage den ekstra tildelte zink. Du bør tage et kig på din hylde med tilskudsprodukter, og sikre dig, hvorvidt produkterne indeholder flere (de samme) vitaminer og mineraler, for det kan meget vel være, at din hest får for meget af noget, så der bliver en skævvridning af de indbyrdes forhold mellem vitaminer og mineraler. Hvis du er i tvivl, så kontakt en foderrådgiver! 


Sikker brug af tilskudsprodukter:

  • Hav altid fokus på den største og vigtigste problemstilling først! (Uanset om det er dårlige hove, grim pels eller ændret adfærd, der er problemet, så er det som regel relateret til fordøjelsen)
  • Brug 1, max 2 produkter ad gangen. Så ved du bedre hvad der virker - eller ikke virker.
  • Et produkt som elektrolytter bør anvendes hver gang hesten har svedt, da foderet ikke indeholder tilstrækkeligt med salte til at udligne behovet der sker via svedtab.
  • Få professionel vejledning der hvor du køber dine tilskudsprodukter - du kan med ret stor sandsynlighed også undgå unødvendige fejlkøb.

Hesten må godt få flere tilskudsprodukter sammen - fx kan gærkultur godt bruges sammen med en hovkur. Hvilke produkter der fungerer godt eller mindre godt sammen er en vurderingssag fra gang til gang, da fx et tilskud til muskulaturen kan have meget variende indhold af ex. vis aminosyrer, mineraler og vitaminer.

Hvilke tilskudsprodukter bruger du til din hest? Skriv gerne en kommentar :-)


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce