Koldblod i ridning

Koldblod i ridning

23. mar 2016

Et emne man hører meget lidt om, er ridning på koldblodshestene.
Mange tror slet ikke at en koldblodshest kan klare de svære dressurøvelser. Enten fordi de tror at denne slags heste ikke har særlig meget gang, eller fordi de tror at de er dovne og for store.

Den slags fordomme vil jeg gerne have udslettet helt, og fortælle jer om det kæmpe store plus der er ved at ride en kold hest - Samtidig vil jeg  give jer et par tips, til hvordan i udnytter det bedst, og hvordan i værner om det...

Lige en hurtig info om hvem jeg er…
Mit navn er Sielja Dantved, jeg er 21år og jeg har redet i 16år.
Mine forældre ejer DrumHorse Stable Denmark, og har arbejdet og avlet DrumHorses i 11år.
Da jeg startede med at ride red jeg en Tysk Sportspony, Flasher’s Boy FéFé. Som de fleste stævneaktive dressurryttere med ambitioner rykkede jeg videre til en Dansk Varmblad, Refsgaard’s Bryson. En skøn stor dreng, men kemien manglede…
Mine forældre købte en hingst, en DrumHorse. Lord Korpus King Keen.
Han blev tilredet mens jeg red DV, og jeg overtog ham efter hans tilridning hos en professionel. Jeg var solgt! – Hans rolige sind, og hans evne til at arbejde og virkelig at yde sit maksimum hver eneste gang!
Refsgaard’s Bryson blev solgt til en pige der ønskede sig en skøn DV med stort potentiale.
Og jeg begyndte at ride dressur på en koldblodshest…
I dag har jeg haft Lord Korpus i 9år, og han går middelsvær dressur.
Udover det har jeg en hingst mere, nemlig et afkom efter Lord Korpus, samt en DrumHorse vallak.


Jeg har aldrig fortrudt mit valg om hest.
Selvom jeg har måtte arbejde hårdt, og hører på mange fordomme, så har min hest og vores samarbejde altid talt for sig selv.
Jeg har arbejdet med koldblodsheste i mange år, og det er blevet til min store passion at kende disse heste, vide hvordan de agere i arbejde, og hvilke forskelligheder der er mellem dem og de varme heste.


Lord Korpus og jeg til hingste kåring i Sverige.

En koldblodshest har større muskler, og lemmer. Det betyder at man som rytter har langt mere hest under sig, end en rytter der rider varmblodshest. Det gør det ikke som sådan sværere, men det gør at man som rytter skal ændre lidt i sine signaler, i forhold til en varmblodshest.
Man må som koldblodsrytter have noget stærkere ben, og en meget let hånd. Samtidig må ens hjælpere være rolige og aldrig voldsomme.

Grunden til at man som koldblodsrytter må være langt mere følsom og bevidst om ens hest.
De kolde hestes sind er noget helt fantastisk, det er en gave for en hver rytter at have en samarbejdspartner, med så roligt og arbejdsomt sind. MEN! Når vi arbejder med dette enestående sind, må vi også være ekstra opmærksomme på hvordan vi arbejder med det! Disse heste er meget bevidste om deres følelser, men også om deres rytters følelser. Derfor må skæld ud ikke forekomme, når der arbejdes med den kolde hest. Man må passe ekstra på hvordan man takler situationer hvor hesten ikke er lydig. Skæld ud og råben, mærker hesten lige med det samme, og i stedet for at forstå at den gør noget forkert, bliver den nedtrygt, og mister lysten til at arbejde, og især at samarbejde med den rytter der råber.


Jeg bruger meget tid på at snakke med Korpus.

Lydighedsøvelser og tillidsøvelser er essentielt for at arbejde med det kolde sind, men endnu vigtigere er det at kende sin hest!
At bruge tiden på virkelig at kende den personlighed der ligger bag dette store dyr, hjælper en virkelig langt på vejen. At vide hvordan den reagere i forskellige situationer, gør stævner, opvisninger og ikke mindst almindelige skovture mere rolige, og harmoniske, når man kender sin hest.
Endnu vigtigere er det at lade hesten kende sin rytter!
Når der er tillid fra rytter til hest, går tingene godt. Men når der samtidig er tillid fra hest til rytter, så begynder tingene at gå op i en højere enhed.


Så hvis du gerne vil ride mere på din koldblodshest, eller overvejer at komme i gang så er huskereglerne altså:
- Træn dine ben
- Øv dig på at få en let og rolig hånd
- Få ro på din opstilling
- Vær rolig i din omgang med hesten
- Snak til din hest
- Brug tid på at hygge om din hest
- Lær din hest at kende i alle situationer
- Lad din hest lære dig at kende
- Brug tiden på at få en lydig hest, så skæld ud bliver unødvendigt

Så skulle du kunne få maksimum ud af det skønne sind du er så heldig at have fået fat i!

DISSE TIPS ER OGSÅ MEGET EFFEKTIVE PÅ DE VARME HESTE, RESULTATET KAN DOG TAGE LIDT LÆNGERE TID AFHÆNGIG AF SINDET.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce