Lav dit eget fletpandebånd

Lav dit eget fletpandebånd

1481visninger 3 svar | 6. feb 2018

Hej igen allesammen! Jeg beklager at det er så længe siden sidst, jeg har måtte indse at det er svært for mig at skrive et indlæg hver måned. Dette er af flere årsager lige fra tid til økonomi, jeg betaler selv for “gildet” og da der også er større ting jeg gerne vil prøve at lave er det bare ikke muligt at gøre hver måned. Jeg vil forsøge at gøre det så ofte som jeg nu kan komme til.


Vi er alle glade for specielt udstyr af den ene eller anden art. Noget jeg personligt godt kan lide er fletninger. Så her er en guide til hvordan man kan lave et fletpandebånd eller andet med flet uden at have åbne ender.


Du skal bruge:

  • Læder, kunstlæder, stof, cykelslange eller andet du gerne vil lave dit pandebånd i.

  • Lineal, tommestok eller målebånd.

  • Kuglepen, blyant, kridt eller lignende.

  • Hobbykniv, eller eventuelt en saks. Ved brug af hobbykniv så skal man også have et underlag til denne.

  • Nål og tråd


Først finder du dit materiale (jeg brugte læder da min mor havde noget liggende) og ligger det frem med bagsiden opad.


Når du måler hvor langt dit pandebånd skal være så vær endelig generøs og lav det hellere for langt end for kort. Jeg har lavet mit stykke 50 cm langt, og kunne sagtens have lavet det i hvert fald 10 cm længere. Hvor langt pandebåndet bliver kan reguleres med hvor stramt/tæt man laver fletningen. Des strammere man laver fletningen des kortere bliver pandebåndet. Mit pandebånd kan jeg nemt regulerer mellem de typiske 38 og 42 cm. Det er altid bedre at et pandebånd er for langt end for kort, de er trods alt kun til pynt og får man lavet et for lille så kan det godt blive ubehageligt for hesten.

De pandebånd man køber måler typisk i pony omkring 37-38 cm, et i cob 39-40 cm og i full er det typisk omkring 42 cm, det kan svinge meget fra mærke til mærke.

Når du skal til at tegne det stykke du skal bruge op så skal du huske mindst 6 cm ekstra i hver ende til at lave løkker til at sætte pandebåndet på trensen, altså 12 cm ekstra ialt. Alt efter hvor bredt nakkestykket på ens trense er, kan mere også være nødvendigt. En god tommelfingerregel er at hvis du gerne vil have din fletning lidt tæt så regn med de ovennævnte størrelser (i de ovennævnte størrelser er der medregnet endeløkker til nakkestykket) + 12-16 cm. F.eks. et str pony er 38 cm + 12 cm = 50 cm strimmel at arbejde med. Alt efter hvor stramt man fletter så kan der være en del variation i hvilken str man kan lave ud fra samme den længde.


I bredden plejer jeg at måle 3 cm, men det kan man gøre som man vil. Jeg vælger 3 cm fordi der så er 1 cm til hver af de tre strenge man fletter med og pandebåndet har en rimelig normal bredde. Det kan godt gøres smallere, jeg synes dog godt det kan blive lidt bøvlet.Jeg har her tegnet det stykke op som jeg ville skære ud og bruge som pandebånd.


Derefter målte jeg 6 cm op i hver ende, tegnede en streg og imellem de to yderste streger tegnede jeg de 3 strimler til fletningen op. De er ca. 1 cm bred hver.


Så skar jeg pandebåndet ud med brug af hobbykniv med et andet stykke læder som underlag.


Næste skridt var at skære strimlerne ud.


Så var jeg klar til at starte med at flette, og det er her man skal holde tungen lige i munden, derfor har jeg også vedlagt en del billeder af processen.

Man starter med at flette som normalt, den yderste streng over den midterste:

og den anden yderste over den nye midte:

så tager man den modsatte ende og trækker bagom imellem de to strenge som ligger tættest sammen, altså mellem den sidst flettede streng og den som ligger i midten.

Det kan godt se sjovt ud nede i enden og med mere eller mindre snoede strenge, men alt man skal koncentrere sig om er at få skubbet eventuelle snoninger op i den ende man fletter i, den modsatte ende vil vende sig underligt undervejs og indimellem vil den så se rigtig ud. Man kan kun stoppe fletningen på de tidspunkter hvor den folder sig ud nede i enden med den rigtige side op.

Når man er færdig med at flette så retter man på fletningen så den er lige stram hele vejen igennem og alle strengene vender med forsiden opad.


Derefter er det bare at finde nål og tråd frem, folde enderne og sy dem sammen.

Så er ens pandebånd færdigt!Her er et matchende sæt med pandebånd til hesten og armbånd til rytteren som jeg engang lavede til en pakkekalender.


Her kan man se de syede ender på pandebåndet.


Her kan man se armbåndet. På armbåndet var det ikke nødvendigt at sy ret meget, jeg har syet perlen fast da jeg ikke havde en knap og klippet/skåret et lille hul til perlen. Jeg har ikke afrundet enderne på dette armbånd. Det kunne jeg sagtens have gjort.


Jeg sponsorerer et sæt med pandebånd til hesten og armbånd til rytteren hos I hestens farver (tilhørende facebook-side: I hestens farver) så ved deltagelse er der mulighed for at vinde dette sæt! Jeg synes det er så fint et koncept og jeg vil gerne hjælpe det godt igang. Jeg justerer længden på pandebåndet så det passer præcis til vinderens pony :)


Jeg vil rigtig gerne se jeres hjemmelavede udstyr, også i brug på jeres heste ! Dette kan gøres på min Instagram: Metzci, eller oploade dem på væggen på min Facebookside: Det Kreative Hestemenneske! I kan også oploade jeres billede på instagram og bruge #kreativhyp

Hvis I har ønsker til guides så skriv endelig til mig!

Rigtig god fornøjelse! :D


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Lav dit eget fletpandebånd
Kommentér på:
Lav dit eget fletpandebånd
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet 25. aug
x