Longearbejde

Longearbejde

2852visninger 11 svar | 28. apr 2016
Noget af det jeg synes er det sværeste indenfor hesteverdenen er at finde ud af hvad der er bedst, der er så mange delte meninger, personligt samler jeg selv hele tiden information, og sorterer ud i det som jeg synes passer på mig og min hest, og som kan hjælpe os hen mod vores mål. 

Jeg har tidligere lavet et blog oplæg med longeteknik, men jeg synes ikke helt jeg fik uddybet mig nok, så nu kommer det her, som vil omhandle den måde jeg har valgt at longere på.

I 2012 mødte jeg Susanne Frimodt, en rigtig dejlig kvinde, som gav mig introduktion til helt nye arbejdsmetoder og teorier, hun åbnede mine øjne for noget jeg aldrig havde hørt om før. Hun fortalte mig om hvordan hesten er skruet sammen, og hvordan en hest skal rides for at have en sund og holdbar ryg. Det var måske noget jeg burde have vidst, men sådan var det ikke dengang, og vi skal jo alle sammen lære. 


Noget af det Susanne vidste mig, var blandt andet denne her figur, hun havde dog bare nogle tegninger med rytter, men denne her fortæller det samme. Vi starter med hesten til venstre, den strækker sig frem og ned, når hesten gør det kommer ryggen op, og den får arbejdet i den lange rygmuskel, som sikrer en stærk ryg. Den får også arbejdet med sin muskulatur på bagparten, og får trådt godt ind under sig, på den måde får man trænet hesten til at have styrke til at samle sig.
Hesten til højre trækker derimod hovedet op, og sænker ryggen, når hesten gør det, får den ikke arbejdet i ryggen, det samme kan ske hvis hesten går højt i nakken, men ikke har ryggen med, så arbejder den ikke i ryggen og det er skidt, selvom det stadig kan se fint ud at hesten går højt (det er smag og behag) så arbejder hesten altså ikke korrekt. (Derimod ikke sagt at hesten ikke skal op og samles, det skal den. Den skal bare have ryggen med).



På billedet her ses min 4 års hoppe Maggie, hun er ikke vildt øvet i det med longen, så det er stadig noget vi arbejder på. På billedet tager hun hovedet op, også selvom det ikke er så højt, så er det nok til at ryggen ikke kommer op.

Jeg vælger at longere med kapsun, da det er det jeg personligt bedst kan lide, dog har jeg sat en lille ekstra ring i som på grimer, da hun ikke helt forstår torvet sidder foran næsen, men det kommer. Longegjorden med indspændinger har hun egentlig kun på for at se hvad hun ville sige til at de dinglede rundt. Det er ikke nemt at starte ud med at få hesten til selv at søge frem og ned, de første mange gange arbejdede hun slet ikke, hun havde svært ved at finde balancen i longen, og det har hun stadig lidt. Dog, så kommer det stille og roligt, jeg sørger for at få hende godt frem i longen, og lige så snart hun sænker hovedet det mindste, så roser jeg hende og siger "rigtig", da det er den verbale kommando som vi har for ros, og jeg bruger kun det ord.



Stille og roligt fanger hun det med at der bliver sagt "rigtig" når jeg tager hovedet ned, så det gør hun altså. Stadig kun momentvis, men Rom blev ikke bygget på en dag, og jeg bliver ikke sur på hende når hun tager hovedet helt ned til jorden, det er selvfølgelig at overdrive og for meget, men hun får sin ros og lidt tid efter driver jeg hende frem, så hun kommer lidt mere op. Når hun går for højt, så driver jeg hende også frem, da hun som regel så selv sænker hovedet og begynder at arbejde.



Her ses hun, som jeg gerne vil have hende, hun har hovedet foran lod, hun træder ind under sig selv, og hun har sænket hovedet tilpas nok til at arbejde i overlinjen. Selvfølgelig er der stadig noget at arbejde på, hendes halsmuskel måtte gerne arbejde mere, og blive større med tiden. Hun måtte gerne træde mere ind under sig, og løfte benene noget mere, men jeg tager udgangspunkt i hvor min hest er henne af i sin træning, og hun er der hvor hun er, og resten arbejder vi på, kan hun tage en halv eller hel omgang sådan der, så er det store skridt, og lidt har også ret.



På billedet her, arbejder halsen mere end på billedet oppe over, og hun har fået lidt mere løft i benene, så ja, tålmodighed kan betale sig, og selvfølgelig har hun en volte hvor hun er bedre end den anden, men faktisk så skifter hun meget mellem hvor hun er bedst, og hun er selvfølgelig også bedre til at søge frem og ned i longen hvis hun er blevet longeret 2-3 gange indenfor 14 dage end som hvis hun ikke er blevet longeret i 14 dage.

Jeg håber det gav lidt stof til eftertanke, og uanset og det er tur, dressur, spring eller hyggehesten, så har de alle sammen rigtig godt af at få arbejdet med deres rygmuskler, og afveksling i træningen er også en rigtig god ide.

Hvis nogen skulle have lyst til at følge med i min træning med den her lækre oldenborg hoppe, så er vi at finde på facebook "Louise og Maggie Tisted".

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Longearbejde
  •   28. apr 2016
    Longering er en sjov størrelse. Jeg har fundet ud af med tiden, at forskellige ting fungere for forskellige heste. Min egen er en araber badut, hun fiser der ud af med hovedet i vejret og især i galop har hun det med at stikke halen i vejret og bare gå all ind på araber - også kan man på ingen måde køle hende ned bagefter.

    Hende fungere en fast chambon super godt på - den forhindre hende i at tage hovedet op, men gør at hun strækker sig frem og ned, begrænser hende ikke bag lod. Longere jeg med den kontinuerligt kan jeg gå over til kun kapsun efter noget tid.

    En stor herre på 178 cm jeg trænede i et års tid derimod duede super godt i en kapsun og arbejde super godt i den.

    Hvor imod hans halvsøster, hverken fungere med kapsun ( har forsøgt og indlære det, det dutter ikke ) og en fast chambon heller ikke fungere. Der duer en elastik chambon lige pt.

    På det punkt må jeg bare erkende at heste er forskellige. Jeg gad godt at alle kunne longeres i grime. Men det duer bare ikke, hvis hesten krop skal have noget ud af det.


  •   29. apr 2016 Krikken: Ja, heste er forskellige, og derfor har jeg også valgt at skrive det som jeg gjorde ud fra min egen, da ingen heste er ens smiley

  •   29. apr 2016 Lige et hurtigt spørgsmål smiley
    ''Bruger'' du kapsunen? Eller har du den bare på som grime?
    Jeg har nemlig en dreng der smider ALT når han bliver sluppet løs i roundpen og hvis jeg bare har grime/trense på ham?
    Jeg har prøvet med chambon på ham men synes ikke det føltes rigtigt så jeg stoppede men har fået købt en kapsun og synes det går godt med vores kapsun, dog ''trækker/arbejde'' jeg med ham for ellers går han også bare og smider sig selv, min hest har MEGET svært ved at koncentrere sig hvis jeg ikke sidder på ryggen af ham. Han lukker nærmest af og er pisse ligeglad med mine signaler. smiley
    Nogen gode råd måske?? smiley


  •   29. apr 2016 Nana, pt. arbejder jeg med at få longen ud på næsen af hende, jeg trækker på intet tidspunkt i hende, udover når hun skal komme ind til mig, men samtidig bruger jeg også mit kropssprog. Jeg ville træne nogle simple øvelser som gå og stop og bak fra jorden af, gerne uden berøring, så han lærer at lytte til dig. Selvfølgelig vil jeg ikke sige at det virker, men det ville jeg gøre hvis det var min hest, men nu kender jeg selvfølgelig ikke din hest smiley

    Og så ville jeg smide ham ud i longen med kapsun eller hvad du føler er bedst, og så lade ham finde det tempo hvor han begynder at sænke hovedet, hvis det er et langsomt tempo er det også fint, ros ham for det, og så snart han har fundet ud af det, så driv ham stille og roligt frem ad smiley

    Du er velkommen til at skrive til mig hvis det er smiley


  •   29. apr 2016 Han er super lydhør synes jeg med skridt stop og bak. smiley
    Men når jeg vil træne fra jorden generelt er der ikke særlig meget fokus fra hans side af, han kan godt skridte sådan nogen lunde med hoved sænket og afslappet men når han skal i trav så smider han sig fuldstændig og kikker MEGET udad smiley
    Han er lige blevet tjekket igennem af behandler.

    Det jeg pt har haft succes med er kapsunen også ''trække'' i ham når han kikker ud og ikke har fokus på mig, det gør at han så kan koncentrere sig om at søge ned og det gør han mega godt når han endelig koncentrere sig. smiley


  •   30. apr 2016 Så er det jo super, hvis det virker for jer, og i kommer hen til det du gerne vil med ham smiley På efterskolen fik jeg at vide, at en hest som kiggede meget udad i longe uden noget, muligvis havde været longeret meget med inspændinger, men det vil jeg ikke gøre mig klog på, min egen hoppe kigger også selv udad, men det er dog balance mangel smiley

  •   30. apr 2016 Min dreng har været longeret meget med indspændinger samt redet med en ret stram glidetøjle smiley


  •   30. apr 2016 Nana så må man gøre sit bedste, det skal nok komme smiley

  •   14. jun 2016 Jeg har en ældre hoppe, som jeg har fået tilbage efter 2 år. Hun er ikke blevet brugt til meget andet end tur, men jeg kunne godt tænke sig at hun fik genopbygget noget af sin rygmuskulatur, så hun kan holde mange år endnu. (jeg er ikke interesseret i at kunne få hende til at gå på andre måder end lang og dyb)
    Hendes kondition skal samtidig også trænes.
    Jeg har tænkt på at smide et pessoasystem på, hvor snorene går ned til gjorden mellem forbenene og så gå rund med hende i 30 min. den første uge.og så arbejde op derfra.
    Hvad har du af forslag og tilføjelser?


  •   15. jun 2016 Lær hende selv at søge ned i longen, og smid nogle bomme ud smiley Hun må dog ikke tage hovedet op hen over bommene, for så bruger hun ikke ryggen smiley Men det er også noget af det jeg selv arbejder med, en masse bom træning, selvom det er svært altid lige at få det til at passe ind smiley

  •   15. jun 2016 Tak! Vi står på et lille sted, så det burde være til at gøre, uden at vi forstyrre andre ☺️

Kommentér på:
Longearbejde
Annonce