Min hest er bange for...

Min hest er bange for...

3964visninger 18 svar | 6. jul 2016
Denne blog er en praktisk guide til at træne din hest ud af situationer hvor den bliver skræmt, og udviser en flugtrespons. Flugtresponser kan være mange ting, eks: Skydeskulder, stivne, springe til siden, bukke, stejle, stikke af osv. Teknikkerne jeg gennemgår, er super effektive, når man bruger dem i øjeblikket. Hver gang hesten pludseligt reagerer på noget uventet så stop op og brug den tid der skal til på at bearbejde problemet, så behøver du måske aldrig bekymre dig om den specifikke situation igen. Og hvad er en bombesikker hest, hvis ikke blot en hest der har lært at alt i hele verden ikke er farligt, gennem erfaring!

Udfordringen med heste og deres flugtinstinkt er at én episode kan være nok til at hesten husker sin frygt for altid. De skal bare have lov til at flygte fra en traktor én gang, og så har den frygt sat sig fast, og den kan ikke fjernes igen. Jo du kan træne dig fra det værste, men du kan ikke slette den erfaring fra hestens hukommelse. Derfor er det vigtigt altid at stoppe op og arbejde konstruktivt med hestens flugt. Lad være at straffe hesten og hæv ikke dit eget stressniveau, for så risikerer vi at rodfæste, en ellers let håndteret, uønsket adfærd.


At tilvænne sig

De teknikker jeg tager frem her er en del af læringsteorien, helt specifik hører de under non-associativ læring.

… Hvad betyder det? Non-associativ læring er når hesten enten tilvænner sig – og derved reagerer neutralt overfor – en enkelt stimulus, eller når hesten bliver mere følsom, og reagere mere voldsomt over for den. Her handler det om at vi gerne ser at vores hest tilvænner sig, eller for at bruge fagterm, habituerer til forskellige stimuli.

Meningen med habituering, er aktivt at træne hesten til ikke at reagere på bestemte udefrakommende stimuli. Et eksempel er at lære hesten ikke at reagerer på gjorden. Den skal bare sidde der og ikke betyde noget. Grimer, dækkener, vandslanger og klapsalver er andre eksempler på stimuli vi gerne ser at vores hest ikke reagerer på, men derimod accepterer som en naturlig del af deres miljø.


Generelt om frygt og flugt

Hvis I glemmer alt andet fra denne blog, så husk blot dette: Frygten i sig selv forstærkes af to ting, fart og afstand. Det der gør at hesten lærer at flygte fra en plastik pose der kommer rullende henover gårdspladsen er, hvor hurtigt den får lov at flygte fra den og hvor langt væk. Kontroller disse to, så kan du begrænse den indlærte flugtreaktion. Når du står i situationen handler det derfor om at begrænse benenes bevægelse.

Derudover, så bemærk at flugt kan være knyttet både til objekter, men også til bestemte steder. Det kan både være plastikposen, men ligeså vel gårdspladsen i sig selv, hvilket betyder at du har en hest der generelt er på tæerne og nervøs hver gang du passerer der.

Og sidst, bevar roen! Ja vi skal reagerer hurtigt, ja vi skal være præcise med at rette hestens fejl, begrænse benenes bevægelse og stoppe flugten, men… Det betyder ikke at vi har lov til at rykke voldsomt i grimer, tøjler og hvad vi ellers har, bruge pisken overdrevet eller råbe af hesten. Når vi anstrenger os eller bliver ophidsede, så stiger niveauet af adrenalin i vores blod (meget hurtigt), så bliver vi stressede og så presser vi hesten yderligere.


Jeg vil guide jer igennem tre udvalgte former for habituering, med eksempler så det kan relateres til virkeligheden. Hvis nu en af jer sidder med en specifik situation, så skriv! Lad os få en snak om  det, og en masse forslag til at arbejde med forskellige scenarier.


Gradvis habituering

Gradvis habituering handler ganske simpelt om at nærme sig det farlige objekt lidt efter lidt. Lad os sige at vi står i den øjeblikkelige situation: Du kommer gående eller ridende på din hest, og du mærker hesten spænder op, kroppen stivner og hovedet fikseres i en bestemt retning. Vi ved ikke nødvendigvis lige præcis hvad hesten er bange for, men du kan altid se hvad retning hesten retter sin opmærksomhed – arbejd ud fra det.


Hold hestens forben, og så vidt muligt hovedet, i retning af det farlige objekt. Lad hesten observere i minimum 12 sekunder, lad den ”erfare” at der ikke er sprunget en løve frem og har ædt den endnu. Hesten er designet til at handle først og spørge bagefter. Ved at holde hestens fokus tvinger vi den til at observere og skabe erfaringer med det farlige objekt. Herfra handler det for os om at skabe nogle erfaringer, som ikke motiverer vores hest til at stikke af næste gang.

Næste step, vi beder hesten gå en smule frem. Giv frem signalet, spørg pænt og reagerer hesten ikke må du skrue op for dit signal og insistere ind til du får blot et lille ryk fremad. Lad hesten selv afgøre hvor langt frem den ønsker at gå. Hvis den slet ikke rykker sig betyder det at den er for stresset til at reagere, og at dit frem signal ikke er trænet solidt nok til at overtrumfe hesten frygtrespons.

Brug sanserne til at aflæse hestens kropssprog, hvis den står spændt som en bue, skal du nok lade den stå et minut eller to mere før du beder den gå frem – brug den tid der skal til, tiden afspejler ikke hvor dygtig du er, men hvor meget din hest har behov for at bearbejde situationen. Når hesten sænker hovedet en smule, smasker lidt, begynder at blinke eller små-sukke er det tegn på at den har slappet lidt af i kroppen, og du kan prøve at rykke lidt nærmere.


Processen fortsætter på samme måde indtil afstanden mellem hest og det farlige objekt er dækket. Lad endelig hesten snuse og undersøge alt det den har lyst, så længe den ikke vender opmærksomheden væk fra objektet – Det må den først når du siger til. Når din hest begynder at udvise nysgerrig adfærd er det et tegn på at stressniveauet falder – det skal vi endelig opmuntre!

Jeg ville bruge denne metode på tur, når jeg kommer ridende og min hest pludselig stopper op, eller udviser anden flugtadfærd, såsom at skyde skulder, vende om, hoppe til siden, stivner osv.


Overskygning

Jeg nævnte før at du kan træne dine signaler til at blive stærke nok til at trumfe flugtreaktioner, dette er stort set formålet med overskygning. Teorien bag overskygning går ud på at hesten ikke kan reagere på to stimuli samtidig, den der vægter tungest trumfer den anden. Står vi med hesten når der kommer en traktor forbi, og hesten løber sin vej og ignorerer dit stop signal, så er det traktoren der har størst indflydelse på din hest. Kan du stoppe hesten eller nogenlunde kontrollere dens bevægelser, så er signalet trænet nok til at være blevet en indgroet vane i hesten hukommelse, og signalerne bliver i stand til at trumfe traktoren. Jo mere du træner en ting, jo mere styrker du den ting i hestens hukommelse, jo mere dominant bliver den ting overfor alle andre indtryk.

Det betyder, for overhovedet at kunne anvende overskygning effektivt, at man skal have styr på sit hjemmearbejde. Træn dit frem og tilbage signal således at du for en meget lille tøjlehjælp kan få hesten til at respondere. Træn det alle steder, på folden, på staldgangen, i ridehallen, på tur, hvor som helst!

Ofte kombinerer man overskygning og gradvis habituering for at få den bedste effekt. Princippet bag overskygning går ud på, at man i situationen hvor hesten udviser en flugtreaktion, simpelt begynder at give den nogle veltrænede kommandoer, som f.eks. frem og bakke, for at overtrumfe det farlige objekt. Jeg står ofte med hesten og beder den flytte det samme forben lidt frem og tilbage, gentagende gange indtil jeg føler at hesten reagerer let på mine hjælpere og begynder at smaske lidt og slappe af.


Lad os tage en hest der bliver nervøs ved lyden og brugen af en klipper(til vinterpels).  Få en hjælper til at holde klipperen på god afstand, og bed vedkommende om at tænde den. Reagerer hesten begynder du at træde den frem og tilbage indtil hesten slapper lidt mere af. Hvis hesten ikke reagerer, kan I bringe klipperen et skridt tættere på. Hver gang hesten slapper af bringes klipperen tættere på, og hesten føres frem og tilbage igen. Processen fortsætter til man står helt tæt på hesten. Så kan næste skridt være at man lader klipperen passere let henover og rundt omkring hestens krop – uden faktisk at klippe – mens hesten føres frem og tilbage. Til sidst kan man begynde at klippe hesten, i små bider med pauser, og efter behov fortsat føre hesten frem og tilbage indtil den slapper af. Hvis det ikke virker for dig, gå langsommere frem eller sørg for at få trænet de overskyggende signaler yderligere. Hesten må gerne være lidt tung i sine reaktioner, men det skal blive bedre i løbet af hvert step, før i rykker tættere på med klipperen.


Approach conditioning (Betingning ved at nærme sig)

Approach conditioning er en af mine personlige favoritter, primært fordi det er fantastisk at se hvordan hesten går fra at være anspændt til direkte nysgerrig og interesseret i objektet. Denne teknik kan ikke anvendes på immobile objekter. Teknikken går ganske enkelt ud på at man flytter objektet foran sig og følger efter med hesten. Er hesten meget nervøs for objektet er den bedste løsning at være to om det, så man kan øge afstanden mellem hest og objekt, og gradvist mindske afstanden igen, efterhånden som hesten begynder at udvise nysgerrig adfærd. Igen lad den snuse og undersøge al det den vil.

Denne teknik er oplagt at øve med store fodbolde, men kan være effektiv i mange situationer. Er din hest eksempelvis bange for plastikposer, så bind et par stykker fast på en pind, åbne så der kan komme luft ind, og gå og sving med den nogle meter foran din hest, mens I går jer nogle runder i ridehallen.

Brug den tid der skal til! Lad være med at gå for hurtigt frem, og forlang ikke at alt løser sig på én dag – det gælder for alle tre teknikker. Alt efter hvor rodfæstet det specifikke scenarie er i hestens hukommelse, kan det tage lang tid at forsøge at undertrykke flugtresponser. Men til øjebliks situationer behøver det ofte ikke at tage mere end et par minutter at fikse et lille problem, og situationen behøver aldrig lagre sig i hestens hukommelse som en dårlig erfaring, der leder til flere dårlige oplevelser i fremtiden, der i værste tilfælde, får lov at udvikler sig til bukken og stejlen hver  gang der kommer en plastik pose flyvende.

Har du lyst til at læse mere om Approach conditioning? Denne artikel handler om en elev hest vi legede med for nogen tid siden på Sabro Rideklub, hvor vi testede teknikken: http://green-meadows.weebly.com/er-din-hest-bange-for-maringger.html

 

God fornøjelse med flugttræning!

 

Tine Futtrup

Green Meadows Hestevelfærd


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Min hest er bange for...
  • Syrpa
    Syrpa Tilmeldt:
    mar 2008

    Følger: 19 Følgere: 33 Svar: 789
      7. jul 2016 Kan man træne sig ud af en hest der egentlig er ret cool men sensitiv ved en fugl der flyver,en skygge der bevæger sig fordi en gren reflekterer, en hest der pruster, en hare der løber, man rammer en hæk når man rider o.s.v ikke at han løber nogen steder men alle de små gip og hop på stedet er lidt træls

  •   8. jul 2016 Det her var helt sikkert en stor hjælp.

    Kender en hoppe der er totalt nervefast og idiotsikker (Så sikker et levende væsen med egen vilje kan blive).
    Det er kun hestevogne der er lige ved at æde hende, uha.

    Der er ret mange hestevogne i området omkring os så det skal helt sikkert trænes (:


  •   8. jul 2016 Hej Lene,

    Det kan trænes, men modsat hvad jeg ellers har lagt op til i bloggen er det ikke specifikke ting du skal have fokus, men mere alment. Vi må desværre samtidig acceptere at vi kan ikke fjerne al frygt fra vores heste - det er et instinkt.

    Når hesten reagerer på sine omgivelser siger vi at det er miljøet der dominerer, så det du skal arbejde på er at få dine signaler til at trumfe miljøet.

    Jeg ville arbejde rigtig meget på at skifte det miljø du træner i. Træn dine signaler på tur, bag ridehallen, i skoven, på gårdspladsen. I hvert miljø vær sikker på at din hest responderer for lette bløde signaler. Hvis hesten reagere for lette signaler er det en indikator for at de er veltrænede og bedre i stand til at overdøve de små flugtresponser.

    Du kan supplere med at træne habituering med forskellige specifikke objekter som din hest ikke er vant til at se.

    Men først og fremmest, træn alle dine signaler, ridning generelt, i forskellige miljøer, ikke bare ridehallen og ridebanen, og gå efter at få din hest til at responderer for små lette hjælpere.


  • Syrpa
    Syrpa Tilmeldt:
    mar 2008

    Følger: 19 Følgere: 33 Svar: 789
      8. jul 2016 Tak for dit svar han er meget lydhør let på tøjlen og reagerer ved det mindste man beder ham om, og ja jeg prøver at komme så meget ud som muligt og håber det den vej vil blive bedre skal nok blive bedre til at ride nye ruter ind imellem smiley

  •   8. jul 2016 hej, jeg synes, at jeg er kommet langt med min 6 års og rider ud alene og hun går forbi alt dog kan hun få steder kigge lidt, men de små hop er der stadig, hun vender ikke rundt eller løber, men går ligesom ned i benene, når hun bliver forskrækket. Det sker 2-6 gange på en ridetur. Bliver det bedre med tiden? kan man gøre noget ved det?

  •   9. jul 2016 Hej Bettina, du skal ikke forvente at det bliver bedre af sig grundet at hun bliver ældre og "moden". Når du siger ned i benene, mener du at hun falder på knæ eller hvad sker der?

    Du er ude i noget af det samme som Lene. Din hest kan være en sensitiv type, og der er man ofte nødt til at træne mere og med et bredere fokus. Du er nødt til at vise hende at verden ikke er farlig, ved at præsentere hende for alt og lade hende erfarer at der ikke sad en løve på spring.


  •   9. jul 2016 Ok tak. Jeg laver en del miljøtræning. Rider og går mange forskellige steder og sætter baner op med motorsav presenninger poser og meget mere. Kører trailer og tager til fitetrec. Men der er stadig spjæt. Hun går ikke i knæ. Går bare ned som når de er klar til at stikke af. Det gør hun nu ikke.

  •   11. jul 2016 Hej
    Jeg har en vallak, som begynder at bakke og gerne vil vende om og løbe væk, når han ser noget "farligt". Ind mellem har jeg følelsen af at han også gør det, når jeg presser ham let til at arbejde, jeg har endnu ikke haft held til at få ham forbi det farlige sted fra hesteryg af, men der er ingen problem når jeg går ved siden af.
    Håber du kan hjælpe mig smiley


  •   13. jul 2016 Hej Louise, du skal i gang med at træne dine signaler.

    Når jeg siger det svare langt de fleste tilbage at deres signaler virker fint, men realiteten er en anden når vi render ind i problemer som dine. Misforståelse lander ofte i at mange har svært ved at forestille sig hvor omfattende et arbejde der ligger bag solide, altid-til-at-regne-med signaler.

    Vedligeholdelse er et essentielt element som er let at glemme.

    Genoptræn dit frem og stop signal. Du skal være i stand til at bede din hest om at gå frem i for et let signal i tøjlen - hvor hesten respondere og går fremad inden 3 sekunder. Start fra jorden.
    Test at du kan gøre dette alle steder hvor i færdes i hverdagen, træn det hver dag.

    Nøjagtig det samme med stop, og træde tilbage. For et let signal, respons indenfor 3 sekunder. Reagerer din hest ikke skruer du op for presset, evt. kan du supplere med lette tap, med din pisk, på henholdsvis ribben (for frem) og forben (for bakke).

    Når det virker gentager du processen fra sadlen. Træn alle steder, vær sikker på at du får en hurtig respons for lette signaler.

    Når du så vender tilbage til det farlige sted:
    - Start med at arbejde dig hen i mod og forbi fra jorden. Først når dette går perfekt: ingen reaktion fra hesten, ingen afvigen af nogen art fra din lige linjen, hesten må ikke engang kikke på det farlige sted, den skal være afslappet og uinteresseret. Først da går du videre.

    - Som et mellemstadie kan du evt. bruge en hjælper der er på jorden, mens du sidder i sadlen. Hvis du gør dette skal du som rytter være passiv, og lade vedkommende på jorden gentage ovenstående proces, indtil i får samme resultat.

    - Til sidst, prøv alene i sadlen, giv dig god tid. Hvis hesten har været fuldstændig afslappet og fokuseret i de foregående steps, bør det være muligt at træne dig frem til samme resultat fra sadlen, uden hjælp.


  •   14. jul 2016 tusind tak for svaret, det vil jeg helt sikkert øve, for det er trælst at komme til det der kritiske sted hver gang og vide at nu går den ikke mere, og det sidder naturligvis lidt i mig at han tidligere har bakket, vendt rundt og løbet med mig, men jeg gør selvfølgelig alt hvad jeg kan for at gemme mine følelser der.. smiley


  •   23. jul 2016 Hej,

    Det altid træls når det er ting som biler man ikke kan kontrollere, langt de fleste bilister er flinke og sætter farten ned, men vi kan ikke garantere det, og vi kan ikke bede bilisterne om at stoppe op og vente på vi passerer eller hesten får lov at snuse lidt og vise nysgerrig adfærd.

    Jeg ville prøve at arbejde med biler under så kontrolleret et forhold som muligt. Har i testet hvordan hun har det med biler der bare holder på parkeringspladsen? Blot for at være sikker på der ikke er noget problem der.

    Tænker det kunne være interessant at prøver noget approach conditioning. Stille og roligt skridte en tur i halen på en bil, med den afstand og det tempo hun formår, og gradvist rykke tættere på og trave efter bilen. Det kræver self. at i kan finde en isoleret vej at arbejde på, så hun ikke bliver forskrækket over andre passerende biler.

    Alternativt, begynd at gå en masse ture med hende, og hver gang der nærmer sig en bil så begynd på overskygning: bed hende træde frem og tilbage - i god tid - inden bilen kommer, mens den passere og efter indtil hun slapper af igen, så du træner hende i at ignorer bilen og lytte til dig. Overfør det til sadlen, evt et mellemstadie hvor du har en hjælper på jorden, så du ikke bliver nødsaget til at hoppe af.

    Hun er sandsynligvis en dame sat i sine vaner grundet alder, så det kan tage lang tid, og det ikke sikkert du helt kan fjerne hendes utryghed. Men vi kan altid træner os henimod et bedre scenarie.


  •   31. jul 2016 Det lyder fantastisk smiley
    Tak for feed back, har i prøvet tur alene også?

    Der kan være en forskel der, heste er generelt langt mere trygge når de andre heste omkring sig - sådan er det jo at være flokdyr.

    Jeg vil forslå dig at i regelmæssigt frisker træningen lidt op, i sær her i starten. Hun kan sagtens falde tilbage hvis det skulle ske at i kommer i en uheldig situation en dag. Jo mere i træner jo stærkere sider DIN træning i hendes hukommelse.


Kommentér på:
Min hest er bange for...
Annonce