Min hest stå ikke stille, når jeg sidder op

Min hest stå ikke stille, når jeg sidder op

3107visninger 8 svar | 25. feb 2016

For omkring 10 år siden havde jeg en stor travhest, som ikke stod stille når jeg skulle op på den. Tilmed stod jeg også på jorden når jeg skulle op, hvilket heller ikke gjorde det lettere, hverken for mig eller hesten. Det resulterede også i, at der fra tid til anden opstod nogle ret farlige situationer. Jeg huske specielt en gang, hvor jeg havde en pige ude og prøve at ride den, der gerne ville have part på den. Hun kom i opstigningen til at lande bag sadlen, hvilket gjorde at hesten blev virkelig forskrækket og smed hende af.


Så slemt behøver det ikke at gå men når hesten ikke kan stå stille så kan der hurtigt opstå uhensigtsmæssige og nogle gange farlige situationer, hvor du fx rammer hesten med foden så hesten bliver forskrækket og løber eller springer til siden.


Der kan være flere forskellige årsager til at hesten ikke står stille når man sidder op.


Det ene kan være at hesten føler ubehag eller smerte et sted i kroppen. Det kan være sadlen er forkert tilpasset og trykker et eller andet sted, hesten kan have ondt i ryggen, et ben eller andet. Hvis det gør ondt på hesten når du prøver at stige op på den vil den prøve at gøre opmærksom på det. Det kan fx være at den bliver sur og lægger ørene tilbage, bider, flytter sig væk fra dig eller virker utryg. Hvis du er i tvivl om din hest har ondt eller at ubehaget skyldes udstyret så er det vigtigt at få dette udelukket som det første. Begynd med at få en professionel ud. Det kan fx enten være en sadelmager eller dyrlæge.

Når du er sikker på, at det ikke er på grund af smerter at hesten ikke kan stå stille så kan du gå i gang med den egentlige træning da hesten ellers vil forbinde træningen med noget negativt fordi det gør ondt og derfor ikke er særlig motiveret for at gøre det du ønsker af den.


Det kan også være at hesten rykker sig når rytteren sidder op for at kunne balancere sig krop bedre når rytteren ligger vægt i bøjlen og svinger benet over hesten. Dette ses ofte hvis rytteren stiger op fra jorden da vi ofte trækker i sadlen for lettere at kunne komme op på hesten samtidig med at vi også ligger vægt i stigbøjlen. Når vi stiger op fra jorden kommer der et ret kraftigt træk til den ene side, hvilket giver et vrid i hestens ryg og brystkasse som også vil påvirke sadlen og dens stopning på sigt. Det kan være svært for hesten at holde balancen når der bliver trukket i den ene side og balancepunktet derefter bliver flyttet idet vi svinger benet over på den anden side. Det kræver ret meget af hestens balance da den skal kunne følge med i rytterens bevægelser.

Der er heldigvis ikke så mange i dag, der stiger op fra jorden som bare for nogle år siden. Det er godt både for vores egen krop, hestens krop og ikke mindst for sadlen.

Jeg vil på det kraftigste anbefale, at man ikke stiger op fra jorden men bruger en skammel, træstub, bænk eller andet for at mindske trækket i sadlen og dermed hesten.


Sidst men ikke mindst er der rigtig mange heste, der simpelthen bare ikke har lært at stå stille når man stiger op. Dette kan skyldes at den der rider på hesten ikke har tænkt over, at lære hesten at stå stille.

Det at lære hesten at stå stille når vi stiger op er en træningsøvelse ligesom alt mulig andet som vi træner med hesten.

Indparkering og det at lære at stå stille når man stiger op er en af de første ting som jeg lærer de heste jeg har i træning.

Det der er vigtigt, når vi skal lære hesten at stå stille er at rose den for den ønskede adfærd så derfor er det vigtigt at du husker at rose hesten når den rent faktisk står stille.

Hvis hesten begynder at bevæge sig så stop hesten med et stå stille ”ord” samt et let pres i tøjlen. Når hesten står stille så husk igen at ros den. Hesten skal stå stille indtil du beder den om noget andet. Det vil sige at hesten skal vente til du har fået stigbøjler på, spændt gjorden efter, taget skridttæppe af eller hvad du nu skal gøre og først begynde at gå når du har bedt den om det enten ved at give et let prs med schenklerne og eller en gå frem lyd.

Hvis det er meget svært for hesten kan du underbygge træningen med at øve parader når du skridter til og af, hvor du laver forskellige intervaller på hvor lang tid hesten skal stå stille før den bliver bedt om at gå frem igen.


Hvis I har spørgsmål til noget af ovenstående eller noget helt specifikt så hold jer endelig ikke tilbage med at skrive en kommentar i feltet nedenfor.


Rigtig god fornøjelsen med træningen.


De bedste hilsener


Karin Bræmer Hoffmann

www.letridning.dkFølg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Min hest stå ikke stille, når jeg sidder op
 •   27. feb 2016 Jeg har en hest på snart 22 som ikke står helt stille, og aldrig har gjord det i den tid jeg har haft hende (9 år)

  og det er simpelhen utålmodighed...
  så snart hun mærker man lægger vægt i bøjlen går hun frem i skridt, hun løber dog aldrig


 •   27. feb 2016 Mathilde i næste uge skriver jeg om indparkering. Håber det hjælper på din udfordring

 •   27. feb 2016 Voldbro det virker som onder er fordi det er det hun tror hun skal og ikke har lært at vente med at gå frem indtil hun bliver bedt om det.

 •   28. feb 2016 Forstår jeg det rigtigt.
  Når vi stiger op fra jorden, giver det et vrid i hestens ryg, derfor kan de finde på at gå frem? Fordi det kræver meget balance af dem, og de får det vrid?
  - skal lige være sikker for så vil jeg prøve at stå op fra en skammel evt. Fra nu af, for mine går kun når jeg stiger op fra jorden (stiger op fra mit spring når jeg rider uden saddel, eller i min lammeskinds saddel)


 •   28. feb 2016 Der er to ting i det at stige op fra jorden. 1: hesten skal balancere sig selv når rytteren trækker i den ene side for derefter at svinge over til den anden. Det er rigtig svært og kræver meget af hestens balance. Der kommer også et vrid på tværs af ryggen.
  2: det vrid der kommer på tværs af ryggen kan være meget ubehagelig for hesten. Derudover trækker vi også i sadlen så puden bliver trukket over i rygraden. Derudover bliver stopningen i sadlen også skæv.
  Faktisk kan hesten blive skæv i kroppen af at vi siger op fra jorden pga det kraftige træk vi udsætter hestens krop for.


 • Hanne T
  Hanne T Tilmeldt:
  jan 2015

  Følger: 6 Følgere: 6 Svar: 5
    2. mar 2016 Der bliver sagt mange rigtige ting om balance, eventuelle smerter osv. Det skal man selvfølgelig sikre sig ikke er en årsag. Men en faktor som jeg har lært er vigtig, er igen vores egen ubevidste indlæring. Der findes stort set ikke en ting "den dumme hest" gør, hvor flaskehalsen ikke til syvende og sidst peger på dig selv, rytteren. Når hesten går når du sidder op, har du (eller tidligere ryttere) oftest ubevidst lært den det... Hvis hesten står stille når du sidder op, men du lader den skridte afsted, så snart du sætter dig i sadlen er du allerede godt i gang med at lære den at gå når du forsøger at sidde op... Hesten forventer nemlig så at den straks skal gå, når du sidder op. Når den går før du overhovedet er oppe, er det bare fordi den er prøver at gøre det, den tror du vil have. Så et trick er altid sidde stille på hesten et halvt minuts tid efter man har sat sig op. Trække vejret og nyde sin smukke hest. 30 sek er ikke lang tid, men de er godt givet ud. Det er vigtigt hesten kan stå på en løs tøjle. Kan den ikke det, træner du det. Hvis hesten allerede har lært sig at gå når du forsøger at komme op, hjælper det at bakke hesten i rideposition, hver gang den forsøger at gå. Først når den accepterer/forstår at stå stille på en HELT LØS tøjle hopper du op. Så sidder du lidt, klapper og ævler, hopper ned og gentager. Det tager absolut ingen tid for en hest at lære dette, hvis det ikke er et smerte/balance problem, og hvis ikke hesten får skældud men din attitude er "nu skal du se hvad jeg mener" hele vejen til den forstår det... Når først hesten forstår det og du overholder de 30 sekunders ro i sadlen er problemet som regel gone for good.

 •   3. mar 2016 Hej Hanne, jeg er helt enig i din kommentar. Jeg synes jeg netop prøver at tydeliggøre i den nederste af indlægget at en mulighed netop er at hesten ikke har lært at stå stille netop fordi at rytteren beder den om at gå. I den nederste del beskriver jeg også hvordan du får hesten til at stå stille. Er ked af hvis du ikke synes det fremgår tydeligt nok.

Kommentér på:
Min hest stå ikke stille, når jeg sidder op
Annonce