Når hesten er alt for godbids fikseret!

Når hesten er alt for godbids fikseret!

3422visninger 6 svar | 17. mar 2016
Hej igen!

Så er jeg klar med endnu et indlæg!

Kender du også følgende?
- Hesten napper og maser så snart der er godbidder i nærheden?
- Hesten bider når den snuser du har guf i lommen?
- Hesten prøver at mufle og nappe godbidderne ud af lomme?
- Hesten tager godbidderne voldsomt og "hakker ud"?

Så læs trygt videre!

Når man har problemer med heste og godbidder, vælger nogen helt at droppe dem. Det har jeg helt respekt for, og ingen skal tvinges til at bruge godbidder i træning eller til hygge. Hestene klarer sig fint ud og man kan træne på mange andre måder. Denne guide er til dem der godt kunne tænke sig at tilfører godbidderne i træningen, men har en hest der er MEGET madglad!

Først vil jeg sige at heste der er MEGET madglade, oftest er MEGET lærernemme! Min pony Dino er verdens mest madglade pony (næsten) han æder nærmest alt. Dog er Dino også meget fodersur, hvilket han har været lige siden han var føl, og det har aldrig rigtigt ændret sig, men er dog blevet værre efter at jeg har haft ham solgt et par år (helt anden historie). Derfor bliver han brugt en del som eksempel i denne blog. Dino er nemlig super dejlig at træne, han kan en HELT masse tricks og han vil gøre næsten alt for en godbid og er meget lyttende både med og uden godbidder. Dog er han typen der hurtigt står i lomme på en hvis man ikke holder træningen ved lige.

I dette blog indlæg vil jeg komme med 3 gode tips til hvordan du kan få din madglade hest, til at være mindre anmasende og insiterende, når der er mad i nærheden!

_______________________________________

Fortæl din hest hvornår godbidden kommer (Klikkertræning)Du har måske hørt begrebet klikkertræning før og du tænker måske også "Åh nej..." når du læser det, måske fordi du syntes det lyder besværligt, men frygt ej, klikkertræning behøver slet ikke være kompliceret og den behøver heller ikke have noget med en klikker at gøre.

Klikkertræning er i grove træk at hesten lærer at en bestemt lyd betyder "nu kommer der mad". Når hesten først har lært dette, og dette er "indkodet" i hesten, så vil hesten lærer at har den ikke hørt lyden, jamen så kommer der bare ikke mad, også behøver den ikke "bekymre" sig om at tigge. Din lyd kan være et kort ord, f.eks "Klik", "Tak", "Ja", "Godt" eller hvad du finder på. Det er bare vigtigt at denne lyd ALTID betyder godbid og ALDRIG andet så brug et ord du ikke sådan lige kommer til at sige. Du kan også vælge en lyd, f.eks klik med tungen, klap, knips - eller hvad du finder på. Til slut kan en fysisk klikker til formålet, naturligvis også bruges.

Når du starter klikkertræning, så skal du altid give godbidden senest 2 sekunder efter klikket har lydt. Så du siger din lyd - godbid. I starten så gør dette en 10-15 gange uden hesten skal gøre noget.. "klik - godbid" pause "klik - godbid" pause osv. Når du har gjort det, så start med nemme øvelser, f.eks bak, klik - godbid ved korrekt adfærd osv osv. 

Jeg bruger klikkertræning til alle mine heste, og ingen var mine 6 heste står i lommen på mig, de ved at det eneste der udløser en godbid, er et klik.

___________________________________

Lær hesten at man får godbidder for IKKE at tigge!En af de andre måder du kan afhjælpe når din hest tigger efter godbidder, er at tage en godbid i din hånd, lukke hånden og sætte den frem til hesten. Når hesten så prøver at få godbidden - afventer du. Bidder din hest efter din hånd, tager du hånden om bag ryggen cirka 5 sekunder og tager den så frem igen. Når din hest fjerner mulen fra din hånd, siger du din kliklyd og håber hånden. Så hesten forstår at ved ikke at gå i lommen (dette tilfælde hånden) så udløser det en godbid.

Dino jeg har har lært med denne metode ikke at gå i lommen, dog har vi aldrig før forsøgt det med at jeg gemmer godbidden i hånden, da dette først er en teknik jeg har lært et par år efter jeg startede med at klikkertræne ham. Derfor prøvede jeg i dag metoden så i kan se hvordan den virker. Bemærk hvordan der går kortere og kortere tid imellem at Dino fjerner mulen, efterhånden som han forstår øvelsen. Bemærk også at jeg stå stille, uden at sige noget til ham. Han får ikke skæld ud, han får blot tid til at tænke over hvordan han løser opgaven og får godbidden ud. Som i også kan se på videoen er Dino MEGET madglad og tiltider meget fodersur, hvilket desværre er noget han har efter nogen ikke så heldige oplevelser tidligt i sit liv. _____________________________

Lær hesten at den skal GØRE nogetEn ting mere jeg bruger en del ved madglade heste der skal lære at kontrollerer deres mad forbrug, er at lære dem at de skal gøre noget for at få en godbid. Jeg bruger oftest target træning, faktisk både til hest og hund og videoen jeg vil vise er brugt til hund.

I korte træk går det ud på at du har en dims, det kan være et låg fra noget, en bold, en kegle eller andet. Denne skal hesten så "dutte" på, når den dutter kommer der (evt klik) - godbid. Så hesten lærer at ved at gøre noget (her at dutte på noget) så bliver en godbid udløst, og at den altså derfor vil få mere ud af at dutte på f.eks en kegle, end ved at stå i lommen på sin ejer.

Jeg har taget en video af min søde hund Aslan (i mega hopla) som netop laver dette, så i forhåbenligt kan se hvad meningen med det hele er._________________________________

Jeg håber dette giver dig en idé til hvordan du kan få kontrol over din madglade hest!

Har du idéer til et fremtidigt blog indlæg? Så kom gerne med sjove idéer!

Til vi ses igen!
- Camilla Stormont
www.camillastormont.dk

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Når hesten er alt for godbids fikseret!
 •   18. mar 2016 Hej Camilla, fedt blog indlæg!
  Jeg ville spørge om du ikke ville ligge nogle tricks ud på din Yt kanal. Jeg står nemlig her, og er løbet fuldstændig tør...
  Eller bare nogen videoer hende så...
  Vh rideskolerytteren
  PS jeg ser virkelig op til dig!!


 •   18. mar 2016 Eller bare nogle videoer her inde*eller bare nogle videoer her inde*

 •   18. mar 2016 Tak for te super gody indlæg, den første blog vedr. godbidder har hjulpet meget på min godbid glade Lødin. Men han er stadigvæk glad for godbidder, men denne må jeg træne med ham i dag smiley

 •   18. mar 2016 Hej Camilla.
  Jeg er generelt meget glad for at følge dig og læse dine oplæg. Især fordi dine principper følger mine egne rigtig meget, hvilket jo er super dejligt, når man henter inspiration fra dig.

  Jeg står faktisk med en rigtig lærenem og intelligent hest, som bare ELSKER at blive mentalt udfordret. Men han er rigtig madglad. smiley
  Jeg har altid benyttet mig af første metode, men denne gang har jeg trænet en hest op på lyde og ikke ord, så jeg er bange for hurtigt at veksle det sammen. Jeg tror, at jeg denne gang vil benytte din 3 mulighed.

  Keep up the good work! smiley


 •   18. mar 2016 Jeg står med en MEGET anmasende og madglad shetlænder, som napper og skubber hvis ikke han må få en godbid. Vil helt klart bruge de fleste ting herfra.
  Jeg siger tak herfra og så vil jeg forsøge mig her på søndag smiley

  Kunne godt tænke mig nogle tricks til longering. Min part forstår kun når man står oppe på en ting. Fx en kasse eller træstub, men lige så snart jeg træder ned på jorden, så stopper han. Har prøvet gradvist at træde et skridt ned og så op igen og rose ham hvir han går videre, men det forstår han ikke :3


 •   25. nov 2016 Hej Camilla smiley Jeg har en unghest som jeg klikker træner. For nyligt havde jeg købt nogle godbider som smagte lidt for godt, det resulterede i at hun begyndte at nappe ud efter godbidder. Jeg stoppede hurtigt med godbidderne og gik tilbage til fiberpiller igen og fik trænet hende i ikke at nappe.
  Hun napper ikke mere, men åbner munden meget når hun tager imod fiberpiller efter klikket, det er lige før min hånd ryger med ind, så meget åbner hun munden.
  Har du et godt råd til hvad jeg kan prøve at gøre for at hun ikke æder min hånd helt ? smiley


Kommentér på:
Når hesten er alt for godbids fikseret!
Annonce