Når hesten er bange for egne skygge

Når hesten er bange for egne skygge

1749visninger 7 svar | 29. mar 2017

Så er det blevet tid til at skrive lidt igen. Et af de temaer jeg ofte møder når jeg kom ud til mine heste kunder, er at ejer har udfordringer med, at heste bliver bange og ser "spøgelser" alle vegne.

Der kan være mange årsager til den problematik, her har jeg valgt at give en forklaring på en af årsagerne til problematikken.

Heste der bliver bange for deres engen skygge og let bliver skræmt, kan have et overtryk af cerebrospinal væske i hovedet. Dette kan heldigvis let korrigeres og er noget jeg tit gøre når jeg korrigere hestene. Hos heste er det sjældent ,at det er så alvorligt som hos mennesker, derfor er der ingen grund til at tilkalde dyrelægen med det samme, hvis du har en hest, der ikke kan lide spøgelser

Tilstanden kan være meget alvorlig, hvis der er konstant Intrakraniel Hypertension hos et menneske. Her i Danmark er der ca. 50 personer der udvikler det om året. Så på vores heste er der heldigvis kun et lille overtryk, der gør sig gældende og ikke som hos mennesker, hvor det har langt større konsekvenser.

Hvad sker der inde i hesten når der er overtryk?
Dette afhænger selvfølgelig af, hvor slemt det er. Ofte vil hesten have en tendens til hovedpine, den kan have lette synsforstyrrelser og susen for ørerne. Der kan være en lette svimmelhed og i de meget slemme tilfælde vil der kunne være sorte pletter for øjende.

Med disse symptomer, er der ikke noget at sige til, at det ikke er rart at være hest. Prøv at forstille jer, at I skal lave et dressurprogram med disse symptomer i jeres hoved. Av av siger jeg bare.


Lidt fakta:
Cerebro (hjerne) spinal (rygmarv) væsken (cerebrospinal fluid - CSF) eller hjernevæske er en klar, farveløs væske som omringer hjernen og rygmarven og beskytter dem fra skader. Hjernevæske består hovedsageligt af vand med få spor af proteiner, electrolytter og næringsstoffer, som behøves til næring og normal funktion af hjernen. Hjernevæske tjener også hjerne ved at borttransportere/fjerne affaldsstoffer fra omkringliggende væv.


Test og øvelser til rytteren
Som jeg skriver længere oppe, så er det noget der kan korrigeres. Jeg tester simpelthen hesten for om den bliver bange, når jeg trækker en hurtig hånd forbi dens øje bagfra.  Det vil sige, at jeg stiller mig foran hesten og tester.  Alle heste reager selvfølgelig på denne test, men du vil stadig kunne se på din hest om det er en overreaktion.

Bliver hesten bange eller reagere på min bevægelse, så tager jeg min hånd op til hestens øje og får den til at blinke. Jeg bevæger hånde let frem og tilbage ved øjet. Hver gang hesten blinker, udligner den trykket i øjet. Ofte giver øjet en klik lyd og det er helt normalt. Jeg bliver ved til hesten ikke reager på min bevægelse mere.


Det kan være en god ide at lave denne øvelse over flere dage alt afhængig af, hvor slemt det er.


Håber det gav lidt indsigt i behandlerens univers og hvordan man via en simpel øvelse kan hjælpe hesten, så den ikke er så bange mere.








Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Når hesten er bange for egne skygge
 •   29. mar 2017 Hmm det var interessant læsning, det skal klart afprøves!

 •   3. apr 2017 Jeg kan faktisk ikke lade være med at blive en lille smule fornærmet over den her pseudovidenskabelige artikel, for det er det det er!
  Jeg lider selv af IIH (idiopatisk interkraniel hypertension) og det konstateres ved billedediagnostik, samt trykmåling direkte med en nål ind i rygmarvsvæsken.
  Hvordan i alverden kan du Christina konstaterer et for højt tryk, blot ved at se om hesten bliver forskrækket? Det eneste du konstatere ved den test du laver er, at hesten netop bliver forskrækket! Du skriver det ikke engang er nødvendigt at få en dyrlæge ud - må indrømme at jeg tabte kæben her! Interkranielt tryk er ikke til at spøge med, uanset om det drejer sig om mennesker eller dyr.
  Jeg savner rigtig meget noget forskning omkring interkranielt tryk hos heste, der underbygger de påstande du kommer med i dit blogindlæg her.
  Jeg er målløs over hestegalleri vil lægge navn til det her!


 •   4. apr 2017 At hesten bliver forskrækket kan vel også være mange andre ting?

 •   4. apr 2017 Som jeg skriver er tilstanden alvorlig ved mennesker og kan også være det hos heste, men i dette tilfælde og det jeg beskriver her er i en meget mild grad. Denne blok er ikke bare noget som er grebet i den blå luft eller noget jeg har fundet på. Jeg arbejder jo til daglig netop med væsken og dennes rytme/balance som Kranio Sakral terapeut . Studiet er desuden baseret på Regan Golobs studerer gennem 20 år

  Der kan være rigtig mange andre årsager til at de bliver bange. Smerte i kroppen er ofte en stor faktor.


 •   4. apr 2017 Men jeg undrer mig stadig over, du kan sige, det er noget så specifikt som interkraniel hypertension.
  Er helt enig på smerter, men så burde du nok have skrevet smerter generelt.
  Har du en henvisning til et specifikt studie, som understøtter det du beskriver i indlægget? Eller er det nogle antagelser, man blot har udledt på baggrund af generelle studier af menneskers interkranielle tryk?


 •   4. apr 2017 Jeg kan jo ikke opfinde et andet navn til sygdommen og som jeg skriver henviser jeg til det studie der er lavet i USA som er lavet af Regan.

 • caroline f
  caroline f Tilmeldt:
  jul 2011

  Følger: 1 Svar: 5
    27. apr 2017 Jeg synes det er vældig interessant Christina. Og der kan jo netop være heste som man ikke kan se andre fysiske årsager , men hvor det netop virker som en ellers velfungerende rolig hest pludselig virker som om der er forstyrrede sanse indtryk. Ved man hvorfor dette overtryk opstår? Kan det være slag af hovedet?
  Kan der nogen gange ses væske under øret, og jeg taler ikke om hævede ganascher?


Kommentér på:
Når hesten er bange for egne skygge
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet i går kl. 14:10
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet 23. mar
x