Når uddannelsen af hesten støder på en mur

Når uddannelsen af hesten støder på en mur

2771visninger 9 svar | 17. maj 2016
Rigtig mange ryttere oplever at komme til et punkt, hvor de ikke kommer længere, eller oplever gang på gang at deres hest får skader eller pådrager sig skader. Hvorfor sker det?

I vores tid er hesten et ”sportsredskab” eller en ”fritidsinteresse”. Hele vores tilgang til hestene er meget anderledes end da hestene blev uddannet til militæret og som vores primære transportmiddel. Hvor ridning var en kunstart udført af meget veluddannede Ridemestre. Hesten har også gennemgået en udvikling. De har meget mere afskub i dag. Nye rytter blev uddannet på veluddannede heste. Rytteren fik lov til at føle hvordan det skal føles, og tid til at koncentrere sig om sit eget sæde, inden de selv skulle uddanne eller ride heste. 

I dag gælder det ofte om hurtigst muligt at ride hesten selv og nå i mål på konkurrencebanen eller hvad mål man nu måtte have sat sig som mål. Tit lærer den nye rytter at ride på en ubalanceret togvognshest, der går i enden på den næste. Det tager tid at uddanne sit sæde, - tid og tålmodighed. Er sædet ikke frit og bevægeligt forplanter det sig til rytterens hånd og nakke, ja endda til benene, og hesten må afbalancere disse ubalancer fra rytteren med modspændinger.
Endvidere bliver hesten ikke længere hovedsagligt redet for et løsgjort og medsvingende sæde, da dette kræver en velbalanceret hest og en smidig rytter. Mange lære at klemme knæende sammen og ride mod hånden, eller ride letridning, da alt for mange heste er mangelfuldt uddannet. Det betyder at hestene har en væsentlig dårligere balance og ringe kropskontrol på grund at en masse spændinger, derved får hestene hurtigere foldskader og ”arbejdsskader”. 

I hestens naturlige element, vil den aldrig bære en rytter og ikke gå så meget på volter. Derfor er det grundlæggende for hestens sundhed, at den bliver balanceret i dens længdegående(mindre på forparten) og tværgående retning (naturlige skævhed) i sin uddannelse som ridehest. Hesten skal guides til at finde balancen og få styrken til at kunne holde denne. Især musklerne omkring skulderne og brystbenet har for lidt fokus. Og netop det kan tage noget tid. Muskler dannes relativt hurtigt, vi taler uger. Sener og knogler er væsentlig længere tid om at blive styrket, og her taler vi mange måneder, et år eller mere.

Min farmor sagde altid ”Det er de små betydeligheder, der gør hele forskellen” og hun har fuldstændig ret. Dressur er i bund og grund grunduddannelse af hesten – alle typer heste. Alle øvelser blev til for at styrke hesten på den ene eller anden måde.
Vi kende det måske fra os selv, vi skal udføre en given øvelse for at træne en bestemt muskelgruppe. Udføre vi øvelsen forkert, ”snyder” vi os selv for at få styrket netop disse muskler, men vi udfører opgaven… i hvert fald på første øjekast. Hvem kende ikke det når vi taler maveøvelser eller smidighedsøvelser eller armbøjninger i skoletiden. Sådan er det desværre blevet med rigtig mange øvelser. De laves for øvelsernes skyld og ikke længere for at styrke hesten. Desværre ofte med hjælpemidler eller med kraftanvendelse. Derved mister vi fokus på det væsentlige, netop de små betydeligheder og kommunikationen med hesten.


En mere gammeldags type Oldenborg med mankeskade udføre Piaffe for at lette belastningen af det skadede område.

Der skal rigtig mange led i kæden af viden før hest og rytter bliver en Equipage der kan udvikle sig til højt niveau. Indsigt og kritiske spørgsmål kan hjælpe dig på den rette vej. Det skal føles som en kommunikation mellem hesten og dig, og øvelserne skal udføres med omhu og være til at forstå for både hesten og dig. Når først man oplever denne enorme sammenhørighed med hesten det giver, bliver vejen vigtigere end målet, og målet derved nemmere at nå :). Har du først opnået denne grundviden og fornemmelse, har du den bedste forudsætning til at ride alle typer heste.

God fornøjelse på jeres fælles rejse.
Terapeutisk Hestesundstræner Heike Wilde

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Når uddannelsen af hesten støder på en mur
  •   17. maj 2016 Jeg er meget enig i dit indlæg. Udover at have mistet fokus på forpart og løftet brystben savner jeg også den løftende ryg.
    Det er en sjældenhed at se hobby og rideheste med god muskelsætning og redet med en løftende ryg.
    Det er trist så få vil gøre sig den umage at uddanne sig selv og sin hest til en holdbar ridning, på trods af der i lille Danmark findes nogle gode undervisere som holder fast i dette håndværk.


  • JM
    VIP
    JM Hjælpe-administrator
    Tilmeldt:
    okt 2006

    Følger: 83 Følgere: 78 Heste: 6 Emner: 51 Svar: 2.934
      18. maj 2016 Rigtig godt indlæg, men jeg bliver nødt til at kommentere på din tøjleføring på billedet, den er meget speciel og langt fra det som der anses for "normalt, må jeg spørge hvorfor din bridontøjle holdes som tømmer smiley

    Personligt synes jeg du har en meget høj hånd og du bryder den linie der går fra,din albue til hestens mund, men det er der måske en god forklaring på smiley


  •   18. maj 2016 Hej JM.
    Ja, godt spørgsmål smiley
    Et billede er et øjeblik ud af en handling. Ved at skille tøljerne af som på billedet, kan der indvirkes mere differencieret, samt kan bridon biddet bruges uden indsæt af kandar, som det netop på billedet er tilfældet, da øvelsen som beskrevet ved denne hest bruges til at lette presset på hestens mankeområde, hvor han har en skade efter at være blevet skudt, og han lige på billedet bliver bedt om at løfte lidt mere, hvorefter hænderne selvfølgelig sænkes igen til den nævnte linje du beskriver smiley
    Bemærk i øvrigt,at hestens forben er i lod og hesten sætter sig godt på bagparten :).


  •   23. maj 2016 Hej Søholms Hesteterapi, eller dig der står bag dette navn. Hesten udføre Piaffe for at forbedre en svaghed i kroppen. En Piaffe skal være let fremadgående. Prøv at sammenligne med andre billeder... mange heste står næsten "på hænder" og bagpartens hove er knap ved hofteleddet. Kan forstå at du ikke helt ved hvordan jeg har påvirket hesten med tøjlen. Det du referere til, er det der sker når man åbner ganaschen for meget, det er ikke hvad der sker her. Igen må jeg sige, at et billede er et øjeblik ud af en bevægelse. Hvis du ser på hvor hesten sætter sine hove, kan du se at han virkelig sætter sig og dermed har en flexion af Iliosacral-leddet. Jeg arbejder for en bedre forståelse at hestens biomekanik og for hvordan man kan uddanne en hest hele vejen via kommunikation. Det er vigtigt at hyperflexion af nakken ikke er det der skal være målestok for om noget er "godt", og om man er en "god" rytter. Skrevet i citationstegn, da dette netop fører mange skader hos hesten med sig og tilmed gør hestene meget "varme". Vi skal huske at der er en vej til målet, og hesten har brug for meget forskelligeartede øvelser og korrektioner, lige som vi, til at nå målet. Ved at have hesten i, eller let foran det lodrette plan, får heste mere frihed til at gøre hvad den ønsker = det kræver mere horsemanship og motivation af hesten under uddannelsen. I alle gamle skrifter, og tidligere også på alle kritikker stod der at; nakken (en håndsbredde bag kraniet) skal være højeste punkt ved alle samlinger. Jeg mener det er meget vigtigt, at vi er faire og saglige når der skal diskuteres fagligt, samt at når man diskuterer, så stå frem med sit eget navn, og ikke dække sig under et andet navn. Mudderkastning udvikler ikke nogen smiley

  •   25. maj 2016 Hej igen. Jeg kan se at vi er uddannet i hver sin retning. Jeg giver dig dog ret i at Ileosacral-leddet ikke kan flekses, der skulle selvfølgelig stå lumbosakral-leddet.
    Det kunne være interessant at se hvad du mener et rigtigt billede af Piaffe er.


  • Yvonne L
    Yvonne L Tilmeldt:
    apr 2017

    Følger: 1
      20. apr 2017 Det ser godt ud, og hesten er ikke understillet . For når hesten er understillet , er det fordi den ikke har styrken til øvelsen. Du er super god. 🌹🌹🌹

  •   20. apr 2017 Tak smiley

Kommentér på:
Når uddannelsen af hesten støder på en mur
Annonce