Opgrader din mundkurv

Opgrader din mundkurv

5417visninger 4 svar | 19. jul 2016

Hej alle sammen!  En mundkurv er sjældent en optimal løsning men det kan ikke nægtes at det kan være et godt hjælpemiddel. Der findes nogen der sværger til brug af mundkurv og nogen der frasiger sig alt der så meget som ligner. Har man en hest der ikke kan tåle så meget græs, vil en jordfold og grovfoder være den optimale løsning, men ikke nødvendigvis en løsning der fungerer eller er mulig for alle ejere og heste. Nogle gange bruges en mundkurv på græs også i kombination med jordfold, og andre gange som en tilstrækkelig løsning på græs.

 

Jeg har brugt mundkurv da mine ponyer er af rigtig “pony-type”. De bliver tykke på ingen tid, specielt den mindste af dem. Det er uheldigvis også hende der har været mest utilfreds med at gå med det. Min store pony har været utroligt sød til at være testkanin i mine mundkurvs-undersøgelser, desværre er han meget sart i pelsen om sommeren, og det har også krævet sine forsøg at kombinere det med brug af mundkurv.

-Behold! Den tykkeste af mine to ponyer. Den lille prinsesse som nægter at tabe sig heeelt nok. Men jeg skal nok vinde i længden.


På mit gamle opstaldningssted var græsset meget kraftigt og der var ingen jordfold, derudover skulle ens hest helst gå med flokken. Hvilket absolut ikke hjalp på kiloene. Jeg har ikke altid været lige opmærksom på overvægt hos mine ponyer. Jeg har ligesom mange andre tænkt at de hellere måtte have lidt for meget på sidebenene end for lidt. Overvægt er dog meget skadeligt og slider på hesten. Jeg havde på et tidspunkt besøg af Heidi Nielsen til at kigge på min lille pony, og hun konstaterede at ponyens problemer havde forbindelse til hendes overvægt. Set i bakspejlet giver det god mening, og jeg er rigtig glad for Heidis råd og indirekte samt velmenende opsang.

Kig forbi hende her!

På vores nye opstaldningssted har det været muligt at lade ponyerne gå på en næsten græsfri fold og give grovfoder i net. Det hjalp lynhurtigt den rigtige vej for kiloene, dog er vi ikke i mål endnu.


Nå, men mange anbefaler en dyr greenguard mundkurv, har man råd til skålen til de omkring 500 kr, er det så også meningen man skal købe en grime til 300 kr lavet til formålet. De er godt nok dyrt.

Jeg er en nærigpind og har derfor fundet på flere løsninger både med greenguard og den traditionelle mundkurv.

 

Den første er med en greenguard kurv. Jeg købte den billigt brugt da den kun havde to af de tilhørende stropper med. Her har jeg brugt en rigtig fint grime til 30 kr hos min yndlings rideudstyrsforretning. Jeg anbefaler altid at man kigger rigtig godt rundt på brugtmarkedet.

 

Her er en erstatning for en greenguard-grime.

Du skal bruge:

 • green guard mundkurv
 • en grime (som helst kan justeres flere steder for bedst mulig tilpasning)
 • strips
 • saks


Jeg bruger 2 strips til hvert hul hvor der normalt ville sidde en rem. Det betyder at jeg bruger mindst 8 strips. Det er helt klart nemmest at bruge rimelig lange strips.

 

Stripsene kan løsnes eller strammes så meget man vil. Jeg har først sat dem løst på og så strammet dem sidenhen. Det er godt hvis man kan prøve det løbende på hesten og tilpasse det undervejs. Jeg har strammet mine til i stedet for at lade dem være løse, fordi jeg ved denne kurv er størrelse full men bare skal bruges til min 3’er pony på 125, og kurven er derfor meget (og dejligt) stor til hende. 


Her to strips foran på næsestykket.


Her er to strips bagpå. Jeg har sørget for at placere dem på hver sin side af ringen og sørget for at spændet sad løst og upåvirket af stripsene. Jeg kan dermed faktisk stadig spænde grimen ind og ud i kæben.


Her er stripsene strammet til bagpå. Ringen er fri og kan sagtens stadig bruges. Har man valgt en grime med en fast ring kan man:

 • sætte begge strips i ringen

 • sætte dem igennem hver sin side af syningen/hullet i nylonbåndet hvor ringen er syet fast.

Jeg havde nok valgt den sidste mulighed for at opnå mest mulig stabilitet.


Jeg har her i siden valgt at sætte de to strips i hver sin side af grime-ringen for at mundkurven skal sidde bedre og mere stabilt.


Har den grime man har valgt blot en ring i siden så ville jeg gøre på samme måde som beskrevet længere oppe hvis man har en fast ring bagpå.

Har den grime man har valgt kun et ”rum” i toppen og bunden og ikke bag til (som min grime har), så ville jeg sætte den ene strip i det forreste rum og den anden enten:

 • i syningen bagtil, på samme måde som beskrevet ved en fast ring bagpå.

 • I den nedre/store del af grime-ringen

Jeg ville vælge første mulighed for mest mulig stabilitet.


Har man lyst kan man så også tilføje en strop foran på grimen til mundkurven. Jeg kan godt lide at gøre dette da grimen så sidder bedre, er sværere for hesten at komme af med og ikke dingler ned om mulen på hesten.

Specielt hvis den valgte grime blot har ringe i siden ville jeg gøre dette for at gøre det hele mere stabilt.

Vil du gøre dette får du yderligere brug for:

 • nål og tråd
 • nylonbånd
 • spænde (tro det eller ej: det jeg har brugt er fra mine gamle g-star sko)
 • eventuelt en mindre ring. Jeg har brugt en D-ring. Denne kan dog godt undværes da man kan sætte nylonbåndet direkte rundt om næsestykket.


Først syr man den ene ende af nylonbåndet rundt om den midterste del af spændet.


Dernæst ned omkring D-ringen eller det forreste næsestykke på grimen.


Dernæst tilbage igennem spændet.


Sådan ser det ud.


Til sidst syr man enden af nylonbåndet eller syr det rundt om nakkestykket. Jeg fortrækker at sy det rundt om da det så kan flyttes lidt rund hvis man tilpasser grimen, og det dermed altid sidder midtpå. Dog skal man sy det ret tæt rundtom hvis man vil undgå at det glider.


Her har jeg så sat D-ringen fast i mundkurven med en enkelt strips midt imellem de to som sidder fast i grimen.Til sidst kan man eventuelt tape de bageste huller i mundkurven til, da det tit er der den eventuelt kan gnave.Sådan opgraderer du din traditionelle mundkurv med gummibund.

Hvad så hvis man ikke har en greenguard? Det er der også råd for. Der er mange små ting man kan gøre for at forbedre sin klassiske mundkurv med gummibund. Det er typisk denne løsning jeg foretækker (jeg havde dog ikke muligheden med min lille pony da hun hadede at gå med en klassisk mundkurv) da den er billigere, nem at udskifte og nem at tilpasse så den er lige som man vil have den!


HUSK når du køber en traditionel mundkurv så køb 2 størrelser større end hesten normalt bruger i grime. Man får først godt med plads nede i kurven (både for kæbebevægelsens skyld og for at der ikke bliver for klamt og indelukket rundt om mulen), rundt om kæben og til at tilpasse selve grimedelen ordenligt. Mundkurve er ret små i størrelsen.

Mundkurven min pony har på er str xfull. Han bruger normalt cob i grime.

-Min store pony kan i modsætning til den lille godt finde ud af at bruge en traditionel mundkurv uden at smide den eller blive frustreret. Hans mundkurv er også opgraderet.

Det første man kan gøre er at udvide hullet i bunden, eller på anden vis ændre det. Det hul som er i bunden originalt er meget småt, og det første man kan gøre er enten at klippe det større i et rundt hul som jeg har gjort på billedet, eller lave et aflangt hul på samme måde som man ser det i greenguard-kurven. Man kan godt lade hullet være og lave flere hulle i samme størrelse. Det er dog sværere, men minder også lidt mere om greenguard.

På efterfølgende billede har jeg lige præcis klippet hullet større rundt om forstærkningen (som kan ses på billedet med den røde mundkurv) og mangler at file kanten til med sandpapir.
Det er VIGTIGT at man husker at file kanten med sandpapir! Når man bare klipper kan man skabe skarpe kanter og det er derfor vigtigt man filer dem godt så der ikke er noget ubehageligt for hesten.


På billedet har jeg både klippet hullet i midten større, filet det til, og lavet små lufthuller i bunden for at undgå at mundkurven bliver for lukket. Disse små huller jeg har lavet er for små til at spise græs af men de kan hjælpe når hesten drikker vand og med generelt at lufte bedre ud. Hullerne kan laves både med en hobbykniv og en saks. 

Når nu vi snakker om udluftning så er noget af det jeg gør også at fjerne den ekstra stribe nylonbånd på den forreste halvdel af mundkurven. De efterladte efter hvor jeg har klippet det forreste af syer jeg sammen og brænder enderne af nylonbåndet for at undgå at det trevler.


Også på den traditionelle mundkurv kan man med fordel sætte en strop forrest på mundkurven. Det får mundkurven til at sidde bedre. Som nævnt længere oppe sætter jeg nylonbåndet rundt om nakkestykket, og på den traditionelle mundkurv med gummibund syr jeg D-ringen fast på forsiden af mundkurven (det kan man også skimte på billedet ovenover).

Har man som mig en pony med sart sommer-pels så kan man sagtens dække så godt som næsten alle dele af mundkurven til med foring. Jeg har også før gjort det på selve kurvens øverste kanter, det har jeg desværre ikke et billede af.Mundkurvene kan ses i aktion her!

Send mig gerne billeder af jeres glade sommerhyppere! Både tykke, tynde, mundkurv eller ej, og fortæl hvad I gør! Og selvfølgelig er jeg også nysgerrig efter at se hvad i får lavet. De kan sendes på Instagram: Metzci, eller oploade dem på væggen på min Facebookside: Det Kreative Hestemenneske!

Rigtig god fornøjelse! :D


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Opgrader din mundkurv
Kommentér på:
Opgrader din mundkurv
Annonce