Overgange, overgange & overgange

Overgange, overgange & overgange

4764visninger 6 svar | 4. nov 2016
Overgange, overgange, overgange. Nu vil de fleste ryttere tænke "Åh nej, gaaaab". Overgange kan være kedelige og de fleste ryttere laver kun overgange fordi "det bliver man jo nødt til når man skal skifte gangart". Men faktisk er overgange enormt vigtigt i dressuren og det er især vigtigt da det gør, at hesten bliver stærkere til, at sætte sig bagtil.

Med alt dressur vil vi gerne opnå en stærk, selvbærende hest, som sætter sig korrekt bagtil, står korrekt oppe i nakken og suger bagfra, over ryggen og frem til biddet. Nemmere sagt end gjort, ikke? Hvilket arbejde er det egentlig vi bør lave for at få denne her stærke hest. Jo, det er nemlig det kedelige arbejde - overgange. Når vi laver en overgang - lige meget hvilken gangart vi snakker om - vil hesten skulle ind og vinkle sine bagben og lægge vægten bagover. Det gør hesten også når vi bremser op/bremser tempoet ned. Tyngdepunktet bliver altså flyttet bagud og resultatet af det gør at hesten søger mere op i nakken. Præcist ligesom når vi øver samling. Vi skal derfor også sørge for, at hesten bevare sin balance. Hvis hesten laver overgangen fx i for hurtigt et tempo vil hesten falde ud af sin balance, falde på forparten. Det er derfor vigtigt vi også får forbedret vores heste inden overgangene (via halve parader) Man skal i overgangen føle at hesten rejses fortil (hesten suger op og frem på biddet) og hestens bagpart sænkes i jorden bagtil. Det er derfor vigtigt rytteren husker at forbedre hesten INDEN overgangen skal laves.

Overgange forbedrer ikke kun hestens styrke bagtil, den forbedrer også præcision i hesten, at hesten er under de fine hjælpere hele tiden. Det hjælper altså også hesten til at blive mere fint reagerende for dine signaler. Et stort plus når vi nu snakker dressur hvor vores signaler skal være så små og usynlige som muligt.

I dette indlæg skal vi derfor blive klogere på overgange:

Hvad gør overgange godt for? Hvilke øvelser/overgange bruger jeg meget?

Hvad gør overgange godt for? (virkningen i billeder får i her)


Bortset fra hesten på dette billede er en smule spændt fortil og går lidt i mod hjælpen - så ser vi her en hest, hvor billedet er taget, lige i en overgang fra trav til galop. På dette billede vil jeg gerne have i lægger mærke til hvor meget hesten sætter sig bagtil i anspringet. Hesten vinkler korrekt i haserne (indunder kroppen) Hestens udvendige bagben (som er det som skal tage vægt på i anspring til galop) er sat godt indunder hesten, er vinklet korrekt og tager vægt ned i koden (dvs bagbenet kan i se synker ned i jorden). Hvor imod i kan lægge mærke til, at venstre forben (som også er i jorden endnu) er helt aflastet da koden her er helt lige. Dvs på dette billede har hesten vægten på bagparten og har aflastet forparten i overgangen. Hesten er rund over sin lænd og har løftet sin ryg.


Dette billede er taget 2 sekunder efter anspringet til galop. Hesten er nu kommet i galop og bevare den runde, rejste ryg og de aktive bagben.

Overgange - og det gælder dem alle - fra skridt til trav, trav til skridt, galop til trav, trav til galop, skridt til galop, galop til skridt osv - er derfor super sundt for hesten. Udover overgangene også gør, at hesten blivere kvikkere/hurtigere til at reagerer og have en respons på vores signaler - så er det altså med til at styrke hesten bagtil. Mange ryttere vil bare sige at overgange, er overgange. Altså de er kedelige og de er nødvendige når man skifter gangarterne. Derfor tænker de ikke nærmere over dem. Men når man nu er en nørd, som jeg er, så er det faktisk enormt interessant at tage billeder netop i overgangene. (det er som regel "de dårlige billeder vi ender med at kaste i skraldespanden pga. forkert moment). Man kan faktisk analysere meget på disse billeder når overgangen sker (som fx overstående billede). Jeg opfodrer derfor altså mine elever til at træne overgangene. De skal sidde i skabet. Hesten skal være stabil fortil, lægge ryggen korrekt til og være smidig i sine overgange. Er hesten ikke det - skal det trænes og trænes og trænes indtil det sidder i skabet. Det er klart, at har vi en ung/urutineret hest så skal hesten netop lige styrkes først før overgangene bliver stabile. Men de bliver altså ikke stabile af, at vi ikke træner dem ;) Du bliver heller ikke muskeløs hvis ikke du træner. Det samme gælder hesten. Hesten bliver ikke stærkere og bedre til ting vi undgår at træne.


Her har vi endnu et overgang (fra trav til galop) billede. Sådan et moment ville man jo som fotograf smide direkte i skraldespanden, men vent lige lidt med det. Her ser vi nemlig igen hesten sætte udvendige bagben perfekt og bærende indunder resten af dens krop for at skulle sætte i galop. Altså her styrker vi hesten bagtil da den vinkler korrekt. VI ser dog ikke samme aflast af forparten som det første billede. Jeg kan fortælle jer det er fordi hesten er blevet stærkere end da disse billeder blev taget ;) Altså det første billede i indlægget er taget for en uge siden. Dette her er taget for 1 måned siden.


Så kom vi i galop - her er vi i momentet efter overgangen. Her læner jeg mig lidt frem for at aflaste ryggen på hesten hvis jeg mærker den enten fik sat sig FOR meget i overgangen eller hvis hesten har brug for plads i ryg og fortil for at bevare stabilteten og styrken i overgangen. Her ser vi at udvendige bagben er kommet i jorden og hesten er pæn rund over ryggen.Overgange/øvelser jeg foretrækker at lave?
Når jeg rider dressur øver jeg derfor masser af overgange. ALLE slags, dog an på hestens niveau i dressur. Hvis hesten er langt i sit niveau øver jeg både fra frie gangarter (fx fri trav) og overgang direkte ind i en piaffe. Eller en overgang fra galop til skridt og så skridter jeg 2-3 skridt og så direkte i galop igen og ned i skridt igen og forfra. For at øge sværhedsgraden kan jeg også finde på at lave en skridt overgang, tage 2-3 skridt, gå i galop (på volte), ned i skridt igen, skridte 2-3 skridt, sætte i kontra galop nogle meter og så ned i skridt igen osv. Dette øger både signalgivningen, de fine signaler, at hesten er under hjælperne samt det øger at hesten skal ind og sætte sig bagtil i alle overgangene man får trænet.

Lidt mere lette overgange er alm. overgange ridehuset rundt fra skridt til trav og trav til skridt (få meter og så overgang) Dette træner jeg en del især med heste som fx skal vente eller heste som mangler styrke i overgangene generelt samt skal lægge mere ryg til. Dette kan man også gøre fra trav til galop og galop til trav.

Jeg kan godt lide at lave overgange på volte også - da man her også opnår ekstra smidighed i forhold til, at man kan bevare rundingen på volten i overgangene. Det er de samme slags overgange jeg laver. En svær en for en let rutineret hest kan være:

Trav på volte, galopovergang 4-5 galoptrin, ned i trav igen 4-5 trin, ned i skridt. Skridt 3-4 skridt og frem i trav igen og forfra. Her skal man bevare den korrekte runding i gennem hele hestens krop på det let buet spor hvilket øger sværhedsgraden lidt, men ikke meget. Jeg laver også tit overgange fra skridt til retvendt galop, skridt igen til kontra galop, skridt igen til retvendt osv.

Derudover er jeg i sær fan af overgangene skråt igennem. De kan være svære, men de er super gode til hesten som skal sætte sig noget mere og som skal lytte noget mere. Det fungerer bedst med overgange fra trav til galop, galop til trav. Her skal man hele tiden i overgangen til galop, sørge for at hesten kommer i den nye rigtige galop.

Overgange fra skridt til galop er jeg i sær vilde med og dem lærer jeg hurtige de unge heste. Jeg forventer ikke de sætter sig perfekt bagtil til at begynde med. I starten er det blot hjælpen de skal forstå og så vil de, med øvelse, begynde at sætte sig mere og mere på bagparten i overgangen fra galop til skridt.


Jeg håber i fik noget ud af indlægget - tak fordi i læste med :)

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Overgange, overgange & overgange
 •   4. nov 2016 Rigtigt godt blogindlæg, er også blevet klogere smiley

 •   6. nov 2016 Dejligt indslag. smiley

 •   8. nov 2016 Hej Sandra, håber det er okay at jeg stiller et spørgsmål, og håber du har tid til at give et lille svar.
  Jeg har en 14 årig skøn hestedreng, som har en helt super galop hvor han fuldstændigt bærer sig selv.. I trav og skridt har jeg lidt problemer med bæringen, nu har jeg i over et år redet ham lang og dyb, og masser af versader..så vidt muligt - han er lidt hidsig nogle gange og så er det svært at få en god afslappet trav og skridt kan være nærmest umuligt.. Mit spørgsmål er om du har et godt råd til en hest, der nemt stresser op og i sær gør det, så jeg laver mange overgange, ved ikke om jeg simpelthen gør det forkert.. Men det er som om at jo flere jeg laver, jo mere hidser det ham op og jeg vil jo helst holde ham glad og afslappet.. Men samtidigt vil jeg gerne at han skal fx forbedre både sin skridt og trav.. Hvordan ville du tackle det.. ?
  Tak for et godt indlæg!
  Mvh. Anette


 •   20. nov 2016 Annette: Nogle heste bliver utålmodige i overgangene fordi de ved hvad der skal ske. Du kan derfor ændre din rutine lidt.

  Fx: Rid en volte i trav og tag ned i skridt. Så frem i trav igen nogle meter efter hvis hesten er afslappet. Når du fornemmer at nu kan du mærke hesten tænder mere og mere op pg har svært ved at slappe af så ændre du rutinen. Dvs du var på en 20 m volte og nu vender du hesten rundt (bagpartsvending, an på hestens uddannelses niveau) og nu du kommet den modsatte vej rundt. Lav nu et par overgange den anden vej. Hidser hesten igen op, skifter du igen retning. Retningen i fx bagpartsvending, eller stop op i hjørnet og vend hesten rundt og rid direkte skråt igennem i nogle overgange. Det handler altså om at ændre rutinen. Sørg for at give plads fortil når hesten hidser op.


Kommentér på:
Overgange, overgange & overgange
Annonce