Pris for fotografering – hvordan starter man?

Pris for fotografering – hvordan starter man?

2827visninger 18 svar | 26. dec 2016

Som en lille opfølgning på mit seneste blogindlæg, så kommer her en lille gennemgang og inspiration til hvis man skulle sidde med en lille iværksætter i maven, eller blot ønsker at tage lidt penge for at fotografere andre.
Dette kan blive tungt og forvirrende, men svarer gerne på evt. spørgsmål der skulle indbyde sig.

 

Selve prissættelsen af ydelsen er meget op til den enkelte.
Dog synes jeg, man bør se meget kritisk på ens evner, men bestemt også det udstyr man har at tage billederne med. Jo bedre udstyr, jo bedre kvalitet, jo mere kan man tillade sig at tage for billederne.

Der er også meget forskel på om man er momsregistreret og dermed skal betale moms – men det kommer jeg lige tilbage til senere…
Det er en rigtig god idé at se markedet igennem – hvad tager de andre, hvilke billeder tager de og hvor er ens eget niveau i forhold til de andres.

Lige så vel som man skal passe på med at være for dyr i forhold til markedet, så skal man også passe på man ikke er for billig – så folk ikke tænker ”hun må ikke være så god, siden det koster så lidt”… Så find en gylden middelvej.

 

Mit råd er, tag timebetaling… Det kan folk bedre forholde sig til.. For siger man nu 50 kr. for 10 billeder og man har brugt 3 timer, men fordi hesten ikke gad stå, eller rytteren ikke var færdig til tiden osv. Og der så kun blev 15 billeder der kan bruges, så får man reelt kun 75 kr for at have brugt 3 timer.
I stedet, så hav billederne i råformat med i prisen, evt. med et lille antal redigeret og så tag timeprisen, så du får for den tid du bruger.
Inden jeg startede virksomhed tog jeg 200 i timen og har ikke oplevet folk har rynket på næsen, for de fik alle billeder + 3-5 billeder redigeret.

I dag hvor jeg har firma er min pris 400,- i timen + moms. Altså 500,- i timen. Her får folk alle billeder + 10 redigerede efter mit valg.

Skat og moms…

Ja, så kommer det man skal passe lidt på.
Når man ikke er momsregistreret, så skal man selvfølgelig ikke lægge moms på fakturaen eller indbetale moms. Momsen er 25% af prisen oveni. Momsen kan man som virksomhed trække fra. Når folk snakker om sort arbejde, så er det bl.a. fordi der ikke lægges moms på, men også at der ikke betales skat af dem = ulovligt!

Derfor, hvilket mange sikkert ikke tænker på, skal man faktisk indberette den indtjening man har som hobbyfotograf. Man skal faktisk lave et årsregnskab og indberette indkomsten som B-indkomst på selvangivelsen. Man slipper derfor ikke for at betale skat – med mindre man gør det sort = ulovligt.

Så længe ens årlige indkomst ikke overskrider 50.000,- behøver man ikke at være momsregistreret.

Men netop når det kommer til prisen i forhold til man skal betale skat af det, så kan vi lave et par eksempler der lyder sådan:

Fast pris for fotoshoot og 10 billeder: 150,-

Skat: 50%

Indtjening: 75,-

                                                                                                                                                            

Timepris for 1 times fotoshoot og 10 billeder: 100,-

Skat: 50%

Indtjening: 50,-

 

Så kan man pludselig se hvor lidt man får ud af rigtig meget arbejde. Derfor kan man også forsvare en lidt højere pris, velvidende at man betaler det skat man egentlig skal uden det bliver en larmende underskudsforretning.

 

For at sætte eksemplet op med min egen pris, så ser det sådan ud:

Timepris for 1 times fotografering inkl. 10 billeder: 500,- inkl. Moms

Moms: 100,-

Skat: 50%

Indtjening: 200,- for 1 times arbejde + den tid redigeringen og afsendelse af billederne tager.

Så er prisen pludselig ikke så voldsom hvis man begynder at regne på det.
Var det nu min eneste indtægt, så have jeg 200,- til at betale for udstyr, vedligehold samt lønning til mig selv.

Kørsel

Ja, det er jo et helt emne for sig.. Hvad tager man for kørsel?
Det kommer igen an på om man har egen bil eller om man er afhængig af offentlig transport.
Det lette ved offentlig transport er, at man altid vil have en kvittering på hvad det har kostet dig at køre med f.eks. bussen. Det kan så være den pris du tager for kørsel.
Men har man nu egen bil, så findes der faktisk på SKATs hjemmeside en hel klar retningslinje for hvad man tager for kørsel.
I 2017 er denne pris 3,53 kr. pr. km.
Så er det op til en selv, om man vil tage timebetaling eller om man vil sætte prisen efter kilometrene..
Jeg selv tager kørsel til halv timepris – altså 200,- + moms. Så hvis jeg f.eks. bruger en halv time på at køre til et job, så vil prisen blive 100,- + moms.

 

Så kort og godt – undersøg markedet, sæt din pris ud fra dit niveau og dit udstyr og ikke mindst – betal det skat du skal… På den måde har du altid dit på det rene, selvom det bare er 100,- hist og pist til forskellige småting.

Og er man i tvivl om man gør det rigtige, så er der altid hjælp at hente på SKATs hjemmeside eller på virk.dk

Mvh. Sanne K.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Pris for fotografering – hvordan starter man?
  •   26. dec 2016 Skønt indlæg smiley
    Hvad med prisen for billeder til stævner?
    Jeg tager nemlig altid billeder til klubbens stævner og da jeg i august opgraderede mit kamera til et Nikon D750, valgte jeg at tage 5 kr. pr billede uden vandmærke. Her fik jeg afvide at jeg godt kunne tage mere (fik næsten skæld ud af en fordi hun sagde det var alt for billigt). Jeg er dog itvivl om hvor meget mere jeg kan tage. Regner med at investere i et 70-200 f2.8 snarest.
    (Lige et af mine billeder: https://www.facebook.com/1570881593130229/photos/a.1781286375423082.1073741839.1570881593130229/1781291042089282/?type=3&theater )


  •   26. dec 2016 Lige angående det med om prisen er med eller uden logo, så synes jeg det er lettest at holde styr på hvem der har betalt og hvem der ikke har, ved at alle købte billeder er uden logo, og alle stjålne er med logo.. smiley

    5 kr. er også meget billigt!
    Jeg tager 80 kr. for billeder i 800x1200 pixels og 250 for originalt. Dette er ved køb af billeder fra stævner. Så har jeg pakker med 5 og 10 billeder, hvor stk. prisen selvfølgelig er lavere jo flere billeder de vælger. Samt jeg har gjort opmærksom på, at der også kan gives særlig pris ved køb over 10 billeder. Priserne er her inkl. moms. som jeg så skal betale - da jeg er momsregistreret, så reelt er det 60,- eller 200,- pr. billede.

    Jeg er ikke selv meget for at give slynge en pris ud jeg synes folk skal tage, men synes bestemt godt du kan tage over 30 kr. pr stk. Vil endda sige 50 kr eller mere...
    Jeg ved ikke hvor stort format 750'eren laver billederne..


  •   26. dec 2016 Så hvis man tager billeder til 200kr en gang imellem om året, så behøver man ikke betale skat, fordi at man tjener under 50.000kr i sin årlige indkomst?

  •   26. dec 2016 Nej, der skal altid betales skat..
    Du skal bare ikke momsregistreres.. smiley


  •   27. dec 2016 det startede rigtig godt, indtil vi nåede til det med skat.. så stod jeg af o.O lærer da aldrig det her smiley Men nu er jeg nu heller ikke før blevet booket til at tage billeder før.. xD

  •   27. dec 2016 Hope:
    På selvangivelsen kan man anføre B-indkomst.. det er der man skal anføre det man tjener på små jobs


  •   27. dec 2016 Jeg kan simpelthen ikke hitte ud af det med timeløn på den måde xD

    Jeg tager en fast pris + kørsel pr km af korteste rute smiley Det synes jeg fungerer ret godt, og så ved mine kunder også altid på forhånd hvad de kommer til at betale smiley


  •   27. dec 2016 Det er også en smagssag..
    Men kunderne ved også hvad det kommer til at koste hvis man giver en timepris.. Og man så regner med det tager en halv eller hel time..

    På den måde bliver det også lidt mere ens i prisen i forhold til jobbet.. Så der ikke står en og har givet 250 kr. et shoot der tog 3 timer og de fik 100 billeder, og så er det en der giver 250 kr. for noget der kun tog en halv time og der måske kom 50 billeder..
    Så tror jeg, at jeg som kunde ville føle mig snydt..


  •   27. dec 2016 Jeg kom til at tænke på, Sanne, hvordan startede du med at tage billeder for andre? smiley Annoncer på FB eller?

  •   27. dec 2016 Synes sjældent der er ret meget forskel på hvor lang tid det tager, når jeg er ude - eller jo, det er der - fordi kunden altid får lov at vælge hvor mange opstillinger de vil have osv.
    Går aldrig hjem før begge parter er tilfredse med det der er i kameraet smiley
    Jeg leverer så INGEN rå billeder, overhovedet. Vil kunden have det, så kan vedkommende være med til at udvælge. Der er altid et bestemt antal billeder med i pakken de køber smiley Og så er der naturligvis en vejledende tidsafsætning smiley
    Eksempelvis indeholder min basispakke 15 billeder og ca en times fotografering - til 499kr + kørsel smiley Så kunden ved altid hvad de får - og der er dermed ingen der bliver snydt ved at få færre billeder eller andre (dog kan kunden tilkøbe flere billeder) smiley

    Så det kommer helt klart også an på hvordan man afleverer billederne efterfølgende, det er klart smiley og i den grad en smagssag! smiley


  •   27. dec 2016 Hope: Jeg startede på rideskolen, igennem venner og familie..
    Jeg har faktisk ikke været så god til at bruge facebook, men fik ret hurtigt oprettet en hjemmeside, allerede den gang jeg startede.. Og så stod jeg der altid når der var stævner, havde altid kameraet med i bilen når jeg kørte rundt.. Så var altid klar hvis muligheden bød sig..


  •   27. dec 2016 Tak! Må se hvad jeg kan gøre. Ude på min rideskole er det mest seriøse ryttere, så mon man skulle give et forsøg, og se om det var noget, når det bliver lidt varmere for mig som fotograf udendørs - imens må jeg øve mig på mine egne kære heste i mørket.

    Ang. venner og familie, tjaaeh.. Min søster har aldrig betalt mig, da jeg fik "løn" i at ride hendes pinto, så det har jeg aldrig overvejet - men om jeg skulle overveje det nu, kunne være en idé. Men nu er det simpelthen så sjældent at folk i min omkreds får taget billeder, det eneste folk nærmest vil ha billeder af, er jo nærmest til ens profilbillede på FB. xD


  •   27. dec 2016 Det kan jo være din familie har nogle venner, hvis børn har hest.. Lad din omgangskreds vide, at hvis de hører om nogen der skal have taget billeder, så må du gerne nævne dig..

    Man skal virkelig ud og sælge sig selv, og det gælder om at benytte sig af ALLE de muligheder man har..


  •   27. dec 2016 God tråd Sanne! smiley

    Hvem/hvor vil du anbefale at man spørger for at finde en fair prissætning for ens arbejde?

    Jeg laver mest i fantasy genren, så er en del redigering i noget af det, men vil gerne vide om det er det værd, den dag jeg starter selv smiley

    Starter først på HF2 nu her i næste uge, så der er lidt tid til, men begynder så småt at gøre klar smiley

    Noget af mit arbejde kan ses her:
    www.instagram.com/tales_by_sipo


  •   28. dec 2016 Jeg ved skolen er gode til at hjælpe med forslag til pris..
    Dog oplevede jeg, at de godt kan have lidt problemer med at sætte sig ind i hesteverdenen og den type fotograferinger - hvor man ikke altid har 100% kontrol over hvordan motivet arter sig. smiley

    Men når der kommer så meget redigeringsarbejde oveni, så vil jeg tro en timepris er det letteste for dig selv at styre. Så du ikke risikerer at stå med ingenting..

    Så vil nogen måske sige, at det bliver uoverskueligt for kunden at vide hvad de skal betale.. Men man kan jo let gøre opmærksom på, når de spørger til pris, at der ud over 1-2 timer til fotoshootet også går ca. 3 timer oveni til redigering af billederne...
    På den måde har kunden noget at forholde sig til.. Du ved nok ca. hvor lang tid du bruger på redigeringen.. Man skal bare ikke snyde sig selv, og tænke.. Aj det er der ingen der vil give... For jo.. hvis ens produkt tiltaler og ikke er noget man kan få andre steder, så kan man også sagtens tage penge for det - og her mener jeg nogen flere penge..

    Nu kender jeg ikke dine priser, men har set en del af dine smukke billeder, og hvis jeg stod som kunde med et ønske om lige præcis den slags billeder af min hest, så ville jeg ikke falde bagover hvis jeg fik at vide timeprisen var 350-400,- + moms og jeg skulle regne med 1 times fotoshoot og efterfølgende 3 timers redigering hvor jeg efterfølgende får 10 perfekte billeder, der er redigeret og unikke.. Hvis vi regner med 350,- så bliver det 1400,- + moms.. Og er det galt? Det synes jeg personligt ikke..

    Tænk på en bryllupsfotograf glædeligt tager 5-10.000 for at tage billeder af brudeparet og så ikke en gang skal være til stede under festen, men KUN tager billederne efter kirken.. En opgave der ikke tager meget mere end max 2 timer..
    Men det er en specialvarer som folk drømmer om, så selvfølgelig vil de også betale for det! smiley


  •   29. dec 2016 Jeg tager ofte ud til stævner og tager billeder. Jeg har en fotoside på FB hvor folk frit kan bruge dem (uden vandmærke), og jeg redigere også gratis hvis man ønsker det. Har ofte tænkt på om jeg kan tage en lille smule for det? Hvad synes du?

    Min side: https://www.facebook.com/SH-FOTO-1567588820180519/?fref=ts


  •   29. dec 2016 Sarah: Fotografers største konkurrenter er dem der giver billederne væk gratis.. smiley Så vil derfor altid anbefale at man tager penge for det..

    Når det er sagt, så synes jeg tit man kan få tanken; Nå, billederne må ikke være særlig gode når de bare gives væk..
    Derfor kan det også være en fordel at tage lidt penge for dem.

    Jeg har kigget lidt af billederne igennem, og det der springer mig lidt i øjnene er, at de ikke ser så sorterede ud? Hvis jeg var dig, så ville jeg slette alle billeder hvor der ubevidst eller med en mærkelig skæring mangler et hoved, en hov osv.. Eller billeder hvor der rages bomme ned...
    Så skal du øve dig I at få mere fokus på selve motivet. Mange af dem er lidt udenfor fokus.. Og synes det er meget basale ting, som bør være på plads inden man begynder at tage penge for sine billeder..

    Jeg får da også billeder lidt ude af fokus, det kan smutte.. Men disse billeder kommer heller ikke online, de kasseres i sorteringen. Når man begynder at tage penge for ens billeder, så er det vigtigt at ens produkt (billederne) også har en vis standard, ellers går folk uden om.. Og her tænker jeg især slørede billeder, da de er svære at gøre noget ved i redigeringen.

    Håber det gav lidt mening smiley


  •   30. dec 2016
    Jeg ville ønske folk var mere kritiske - både dem der tager billeder og dem der gerne vil ha' billeder.

    Jeg får kriller kraller når jeg på Facebook ser folk reklamere med "fotograf" og deres facebook side så er fyldt med billeder ud af fokus, der ikke er beskåret eller redigeret nogen nogen måde og bare ser ikke særligt kønne ud.
    Og samtidig vil de gerne ha' penge for det - fred være med gratis billeder, om end jeg stadig finder det lidt træls, at de tror at de tager gode billeder.

    Modsat så er der jo også folk som i stor stil roser deres billeder og skriver " neeej hvor er jeg glad for billederne du har taget!! " selvom hvis det var mig der modtog billederne, så ville jeg blive dybt skuffet.
    Men der, så tror jeg tit det bare handler om, at folk er glade for billeder af dem med deres hest på - ikke så meget at horisont linjen er helt skæv, fokus er dårligt og det overhovedet ikke er beskåret.

    Så jeg kan sagtens forstå dem der tager penge for deres billeder og ikke tager småpenge for det - det er helt forståeligt og det ville jeg gerne selv give hvis jeg kunne se og vidste at resultatet var godt.

    Men nogle gange, så mangler folk også noget realitetsans. Men sådan er det, når et spejlrefleks kamera er hver mands eje.


Kommentér på:
Pris for fotografering – hvordan starter man?
Annonce