Research din hest..

Research din hest..

2564visninger 24 svar | 3. okt 2017
Til at starte med vil jeg gerne gøre det klart, at dette er fakta krydret med min mening
Det er sådan jeg har det som rytter, træner, hesteejer og datter af et stutteri.
Dette er noget man kan vælge at bruge til noget eller lade være, og det er ikke meningen at det skal blive en stor diskussion, men lidt stof til eftertanke, hvis man har lyst.
________________________________________

Hver eneste dag ser jeg billeder og videoer på de sociale medier, lavet af topryttere med rigtig mange følgere og beundrere. Desværre er det jeg ser i videoerne og på billederne alt for ofte unge heste, der bliver presset og redet med uvidenhed omkring hestens krop, og måden den virker.

Lad os lige starte med at fastslå, hestens rygmuskler er ikke færdigudviklede før den er OMKRING 6år.
OMKRING...Det er vejledende, og alle heste er forskellige.
Derfor rider jeg for eksempel, intet der kræver meget samling, bærring eller voldsomt overtræd før hesten er 7år. På denne måde er jeg sikker på at hesten fysisk er klar på de hårdere opgaver, og jeg ved at jeg har brugt ca. 3år på at styrke hesten i ryggen, og gennem hele kroppen, således at hesten er stærk nok til at få lidt sværere og hårdere udfordringer.

Det er ikke naturligt for en hest at have en rytter på ryggen, så det er vores ansvar at lære hestens krop at kende, så vi kan styrke hesten og sørge for at vi ikke skader den når vi sætter os på ryggen af den.
Derfor er det super vigtigt at det første skridt vi tager som rytter, er at lærer hesten at aktiver sin ryg, og få ryggen op.

Når hesten er hul i ryggen, bliver ryghvirvlerne presset sammen, og dermed svagere.
Derimod, når hesten har ryggen oppe og aktiveret, spredes ryghvirvlerne og bliver stærkere og kan dermed bærer mere. 

Rider vi på en hest der er hul i ryggen, og lader den gå således, risikere vi at hesten for 'Kissing Spine', fordi vi som rytter, tvinger hvirvlerne sammen.

Alle positioner vi beder hesten gå i, er unaturlige for den. Det er derfor vores job at finde positioner der kommer hesten til gode, og ikke ødelægger den.
Derfor er det vigtigt at ligge hesten dyb!

At ligge hesten dyb har INTET med hvor næseryggen er placeret. Når man ligger hesten dyb, gør man det for at få ryggen op og aktiv. 
At ligge hesten dyb er IKKE at ride hesten langt ned med hovedet, og ind til bringen!
Når vi rider hesten dyb, bør det være for at gavne den, og det er det kun hvis det ser således ud.

Lang og dyb er måden vi korrekt lærer hesten at løfte ryggen på, uden at skade den.
Det tager ca. 2år at styrke en hest i ryggen, sådan at den kan holde ryggen oppe under hele træningen. Det er derfor vigtigt at give pauser, og tage det stille og roligt.

For at få den korrekte lange dybe fornemmelse, er det vigtigt at hesten stadig arbejder, at den tager lange seje skridt, og at den stadig søger biddet, og ikke bare strækker sig ned og slipper rytteren.
Går hesten under lod eller tager hovedet op, er det enten pga. forkert ridning, eller muskel smerte. Hesten vil ikke søge ind i denne position af sig selv, da dette er unaturligt for den, og faktisk gør ondt.


Trækker vi hesten for langt op i nakken, og ikke lader den holde den naturlige positon risikere vi det der hedder 'Broken Neck Syndrome'.


Der vil komme en bule , det gør der fordi den er trukket for meget sammen. Bulen kan hos nogen heste være svær at se, men konsekvenserne er de samme. Man ødelægger simpelhen hestens nakke og ryg, hvis man rider således.
Det ses desværre alt for ofte hos topheste i sporten.
Faktisk er størstedelen af hestene til EM, OL osv. trukket alt for meget sammen, og kigger man godt efter, er denne bule at finde på størstedelen af de heste.

Når hesten rides forkert, med hul ryg og bliver trukket sammen fortil, bliver hesten også 'flad' over krydset. Det gør den fordi den pga. den ukorrekte ridning, ikke kan gå ryggen op og aktiv, og kan den ikke det, kan den heller ikke træde ind under sig, og bruge bagparten.

 
Derfor bliver hesten flad over krydset, og ikke rund.


Dette er ikke nyt, de klassiske mestre har vidst dette i årevis, og udøvet denne form for ridning i mange mange år. Det bør komme hesten til gode, at vi er i dens liv. Det bør være positivt at vi er mere intelligente, og kan researche hestens krop, og hvordan vi styrker den, så vi kan have den i mange mange år. Det bør ikke være os, der ødelægger hesten, når nu vi har besluttet at bruge den til vores fordel, skylder vi den også at bruge den så den har det godt, og er sund og rask!

Vi har mistet de klassiske mestres viden på vejen, og i dag vender vi vores øje til at se sammenkrøllede heste med hule rygge vinde mesterskaber, og vi tænker 'Det er jo sådan der, jeg skal ride, hvis jeg vil være god'. Og den tanke, og den ridning der er blevet normalen, overtager hvad vi ved, og hvad vi en gang så som en hest i god bevægelse.

Vi bliver derfor nød til at komme tilbage, og få styr på hvad vi laver.
Vi er så privilegerede at have den teknologi og viden, der gør at vi kan sætte os 100% ind i hvad vi laver, når vi rider. Desværre er vi ligeglade, vi skynder os og presser hesten...Og på vejen mod grand prix, er hesten helt ødelagt indeni. Men vi er ligeglade, lytter ikke. Og sidder og klapper af heste, der lider, mens rytterne får medaljer for at putte et væsen i smerte, for deres egen karriere og rigdoms skyld.

 


Tak fordi i læste dette, og jeg håber inderligt at i vil være med til at sprede ordet.
Dette er bare en lille bitte sektion, af en kæmpe viden om heste, som vi bør tage til os.

Stop med at følge ryttere på de sociale medier, der rider deres hest forkert.
Stå forrest og opfordre unge ryttere til at studere hestens biomekanik.
Stop med at købe billetter til clinics med ryttere der praktisere forkert ridning, og vigtigst af alt!
Tag dig tid med din hest, det er sjovere for dig, for hesten og for alle andre at se på.

- Sielja Dantved

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Research din hest..
 •   3. okt 2017 Så sandt godt skrevet

 •   3. okt 2017 Du gjorde lige min dag lidt bedere! Super godt skrevet!

 •   3. okt 2017 Tusind tak, dejligt at hører!

 •   3. okt 2017 Virkelig et godt indlæg! Tak for det!

 •   3. okt 2017
  Det er hestens rygsøjle, ikke musklerne, der først vokser sammen omkring 5 år - nogle dele af den tidligere :o)
  http://www.equinestudies.org/ranger_2008/ranger_piece_2008_pdf1.pdf


 •   3. okt 2017 Ja hestens rygsøjle er ej heller klar til ridning, men musklerne er ikke færdigudviklede og stærke nok til at arbejde, på den måde mange desværre arbejder med dem allerede før de er 6år
  Biomekanik handler jo både om skelet, muskler, sener osv. De forskellige elementer skal jo være klar alle sammen, før hesten er klar fysisk, til hårdere træning.


 • Charlotte Toft V
  Charlotte Toft V Tilmeldt:
  sep 2010

  Følger: 1 Svar: 1
    3. okt 2017 Hvor er det modigt skrevet, Sielja og det kunne ikke være mere rigtigt, både hvordan hesten fungere anatomisk/fysiologisk og hvordan vi bør og har pligt til at sætte os ind i, hvordan en hest fungere. Jeg vil så tillade mig at gå skridtet videre. Forestil dig at du bad dit barn om at løfte tunget ting, samtidig med at du havde puttet alt muligt udstyr på dit barn og lige gave et lille slag med pisken, når ikke barnet magtede at gå mere, f.eks.. Nej vel, det kunne du nok ikke forestille dig. Du ved hvor skadeligt det ville være for dit barn, så du ville beskytte dit barn med næb og kløer. Og som Sielja skriver, så er vi simpelthen for intelligente til ikke at forstå dette. Vi har pligt og ansvar for de dyr, vi holder i fangenskab. I gamle dage var den højere dressur kun for adelen og de rige, derfor var det en kvalificeret undervisning og træning af hesten. Og husk så at dressuren opstod pga. krig. Hesten skulle bruges i krig og skulle derfor både mentalt og fysisk kunne holde. Det var også en akademisk uddannelse og en videnskab i sig selv. Så flot skrevet og en cadeau til dig Sielja


 •   4. okt 2017 Tak for et godt indlæg. Virkelig trist at så mange er på afveje med hensyn til deres heste/ponyer og hvordan de tror de skal rides. Rigtig mange unge ser desværre bare at hesten med en bukket nakke (og jo mere bag lod, jo bedre), jo pænere er det. Også kigger vi jo på de store dygtige kendte ryttere og deres overelastiske heste, hvis gangearter er så store, at for det utrænede øje ser det jo absolut fantastisk ud og vores dommere finder ikke fejlene og bliver forblændet af gangearter i stedet for en rigtige bærende hest, der viser lethed og fortrolighed med øvelserne, fremfor en højt gående anspændt hest der tydeligvis ikke synes noget er behageligt eller sjovt...

  Det er en skræmmende verden vi lever i


 •   4. okt 2017 Helt enig Siw P. !
  Det er foruroligende at ryttere på topplan kan komme afsted med forkert ridning, og mishandling af hestens krop. Havde det været en hund, havde sagen set helt anderledes ud. Men desværre vender alt for mange bare det blinde øje til!


 •   4. okt 2017 Det sker rigtig tit desværre, og selv når man snakker med andre ryttere, så siger de et, og når de så rider ser man noget helt helt andet... ofte ser jeg også det at hesten er "knækket" det forkerte sted i nakken - og det er også med topryttere, berider osv osv. Det er bare så trist. Og hvis hesten løber, bukker osv, så er hesten fræk, og skal have et stærkere bid, for det kunne jo ikke tænkes at det er i ubehag og smerte. Suk. Og alt skal forgå i højt fart, så benene nærmest bliver redet af. Det er ikke så underligt at de heste vi ser til 4- og 5-års championaterne ikke særlig tit ses mere, senere hen...

  (ja, jeg har meget at sige på det punkt xD Men heller det end at holde sig for øjne og ikke kunne se virkeligheden i øjnene).


 •   4. okt 2017 Mange tak for et godt indlæg. Det er en stor hjælp i at styrke min udholdenhed i min daglige træning da mit primære fokus ligger i at Tindur skal løfte ryggen og være afslappet for at jeg er fornøjet med træningen. Vi fokuserer meget lidt på nakken. Den placerer han hvor han har brug for den så længe ryggen ikke tabes. Det er et hårdt og langsommelig arbejde men han skulle meget gerne holde som ridehest til han er 25 år

  Mvh TT


 • Trine A
  VIP
  Trine A Tilmeldt:
  maj 2010

  Følger: 2 Svar: 3
    5. okt 2017 Superfint skrevet og jeg er helt enig. Rider selv efter Art2ride metoden Vil bare korrigere noget du har skrevet: det er knoglerne i hestens rygsøjle, som ikke er færdigudviklet før 6 års alderen. De er de allersidst knogler i hestens krop der vokser færdig. Musklerne derimod er ikke færdigudviklet, før man som hestetræner/ejer træner dem korrekt ... der findes mange heste over 6 år som ikke har mange muskler i ryggen ... de laves ikke af sig selv, og som du viser på billedet, er dybderidning den gode (og efter min overbevisning, den rigtige) vej frem


 •   6. okt 2017 Super indlæg, meget nyttigt og vigtig læreren i færden med hesten og måden og ride

 •   22. okt 2017 Hvis du er så dygtig hvorfor har dine heste så ingen rygsving?
  Hvis du rider korrekt, hvorfor placere du så hestens hoved så højt?
  Hvorfor ligger du og laver changementer på en hest der ikke har ryggen med og ikke har selvbæring når du prædiker sådan om at det er for tidligt folk starter?
  eller gælder alle dine fine argumenter kun for andre end dig selv?


 •   14. nov 2017 Super godt skrevet og dejligt med billeder der støtter op om beskrivelserne!
  Tal for det indlæg!
  Det er så vigtigt et budskab at få spredt, både til os garvede ryttere men helt bestem også til de unge ryttere som tror at det de ser toprytterne gøre er det rigtige. -Trist.
  Jeg håber at vi via gentagende oplysning kan gøre en forskel og fremme velfærden i heste verdenen.


 •   8. jan Super godt skrevet, meeen nu må jeg også lige komme med min mening her så.. Klassisk dressur er jo flot og det er irkelig læreigt du har lagt billeder ind i dit indlæg! MEN mange af dem der er enige med dig burde måske kigge indad og se hvordan de selv rider deres heste. Har dyb respekt for dem der rider akademisk eller HMS meen man kan sgu også blive for pylret om sin hest.

  Synes det er fedt at du skriver din menig herinde men ville så ikke være lettere at skrive direkte ud til de såkaldte "unge ryttere" og fortælle dem de efter din mening rider forkert? Måske du skulle invitere dem til en sådan clinic du beskriver i dit oplæg. Fordi det er let at sidde og være datter af et stutteri ogsp ytre sin mening, for hvis det virkelig er så forkert, så burde du virkelig gøre noget aktivt for at ændre dette. Efter at have læst dit indlæg er jeg blevet intresseret i at vide mere, men jeg stoler nu på mig selv OG min underviser. Jeg kommer aldrig til at markant ændre min ridemåde medmindre det virkelig var fordi jeg øelagde min hest. Dog er jeg altid åben for nye ting.


 •   12. jan Ærgerligt du ikke svare når nogen kommer med kritik

 •   13. jan Hej Nikoline
  jeg er ikke herinde meget ofte, da jeg med 5 heste i stalden og arbejde har en masse at se til

  Jeg forsøger jo at gøre alt hvad jeg kan, både med bloggen herinde hvor mange unge ryttere læser. Men også med min facebook side og når jeg er ude til shows, kåringer og hingstefremvisninger fortæller jeg meget om hvordan jeg er nået dertil hvor jeg er, og hvad der er vigtigt at huske når man som rytter gerne vil være dygtig.
  Jeg støtter ikke ryttere som ikke rider deres heste korrekt, jeg følger dem ikke, kommer ikke til deres Clinics eller noget der på nogen måde støtter den slags ridning.

  Men som ene person kan man ikke gøre mere, end at gentage budskabet, sige det højt uanset hvor man er, og gå forrest. Jeg holder Clinics når jeg er afsted med mine heste, men fakta er at jeg ikke starter stævner, og folk ser ofte resultater som en afspejling af hvor dygtig man er...Og når man som jeg har sagt farvel til det travlt stævne liv, så har man ikke resultater med sig længere. Men det ændre ikke på at jeg rider Grand Prix på min hingst. Men de unge stævne ryttere vil se op til en som Cathrine Dufour.

  Men jeg gør skam alt hvad jeg kan


 •   13. jan Man behøver jo ikke at ride stævner for at være dygtig eller kunne vise hvad man kan, mange ryttere rider GP På hobby plan og laver video af det. Hvis du nu gjorde det samme var det måske det som kunne inspirere de unge og modbevise en kritiker som jeg selv

 •   14. jan En video er ligesom stævner, en måde at skulle bevise sit værd som rytter på. Det har jeg ikke behov for.
  Folk kan være enige eller uenige i de ting jeg skriver, deler og informere om.
  Der ligger massere af videoer af mig der rider, træner jord træning og laver shows. Men jeg vil ikke gå ud og lave en video specielt for at bevise noget. Mine holdninger er som de er, de er bakket op af fakta fra forskere som jeg går meget op i at læse, og hele tiden holde mig selv informeret af den nyeste fakta.
  Jeg rider ikke DM, EM eller OL, og derfor laver jeg fejl, og det gør mine heste også. Men vi arbejder altid på at blive bedre, og altid på hestens præmisser.


 •   22. jan Okay. Nu rakker du så ned på en dygtigt rytter? Undskyld men så vidt jeg kan se er det en meget tung hesetrace du har stående i din stald. Og det er godt nok frækt du ser dig selv som bedre end en der kommet meget langt inde for dressur ridning. Og self starter du ikke stævner.. Det er du jo aaalt for dygtigt til kan jeg mærke. Undskyld men jeg forstår din holdning på nogen måder og andre er jeg dybt dybt uenig i. Du får virkelig dig selv til at lyde som en bedrevidende person der mener der kun er en måde at ride på. O undskyld mig men, de forskere du følger har ligeså meget ret som en alm forsker der udtaler sig om dressur. Jeg må ærligt indrømme at jeg sys du rakker lidt ned på os andre som ryttere der ikke rider rundt med en bomløs sadel og cordeo. Og åndsvagt at skrive du ikke rider stævner til at starte med i din kommentar, for så at nævne du rider grand prix.. Selv standarden til det grand prix du rider må jo ha en vis sværhedsgrad.

 •   22. jan Jeg rakker bestemt ikke ned på nogen, tror du misforstår det jeg skriver. Jeg nævner blot at de unge ryttere vil se op til en som Cathrine Dufour, da hun starter stævner og har resultater med sig, intet andet.

  Hvilken hest jeg har, har intet at gøre med, hvor vidt de kan præsentere. Jeg har haft varmblods, så race har intet at gøre med hvor vidt de går GP.

  Når jeg skriver at min hingst går GP, er det jo en sværhedsgrad. Man behøver ikke ride stævner, for at sige at man en bestemt gruppe øvelser.

  Jeg mener bestemt ikke at jeg er bedre end andre, jeg modtager også undervisning, og arbejder altid på at blive bedre.
  At du skriver at jeg har en holdning til at folk skal ride i Cordeo, bør du måske gå ind og se hvordan jeg rider, inden du skriver sådan en udtalelse...Jeg rider bestemt ikke med bomløs sadel og Cordeo...
  Jeg rider på alm. trensebid og på kandar på mine mere uddannede heste. Jeg rider i Isabel Werth sadeler, bruger sporer og pisk...Jeg er ikke bidløs rytter.

  Jeg syntes bestemt at det er trist at et blogindlæg som var henvendt til folk der følte de kunne få noget ud af det, skal gøres til en diskussion. Jeg skriver endda at dette kan man bruge eller lade være. Hvis man ikke er enig er det fint at skrive, men at det skal blive en diskussion om hvorvidt den ene eller anden har ret, er rigtig ærgerligt, da alle mener at de gør det bedst for deres hest. Jeg deler min måde at gøre det på, og skriver også at det gør jeg fordi det er det jeg har erfaring med er bedst for de heste jeg har redet gennem de sidste mange år. Jeg skriver at jeg altid holder mig opdateret om ny videnskabelig forskning, og at jeg syntes at folk bør sætte sig ind i hestens biomekanik for at få bedre indsigt i hvad der sker i hestens krop når de giver de forskellige hjælpere...Man kan vælge at være enig eller uenig, men at skulle diskutere for at få ret, det er der ingen grund til.


 •   24. jan Diskutere ikke. Men du fastslår din holdning, jeg min. Undskyld hvis jeg Hsr misforstået noget her. Men er bare ikke enig i at man ligger en video op også det pludselig det samme som et stævne. Jeg ligger videoer op fordi det er fedt a vise andre min sport og hvor langt jeg er nået med min træning. Ikke for a nogen skal sige orv hun er dygtigt. Men jaja. Lader den ligge fordi vi er tydeligvis ikke enige. Som skrevet længere oppe, så synes jeg det er et godt indlæg du har skrevet. Men alle er vel altid uendelige på nogle punkter. God dag imorgen til dig. Og held og lykke med træningen af din heste.
  Som for øvrigt er utrolig søde og ja de kan sagtens springe. Men dog ikke lige dem man typisk ser i dressuren


 •   25. jan Er glad for du kan lide indlægget, enig eller ej

  forresten..Så er DrumHorses avlet direkte til at være dressurheste udover at bærer trommerne i garden, så faktisk er det meget normalt at se dem i dressuren, bare ikke i DK da der kun findes dem som vores familie ejer herhjemme.


Kommentér på:
Research din hest..