Research din hest..

Research din hest..

3. okt 2017
Til at starte med vil jeg gerne gøre det klart, at dette er fakta krydret med min mening
Det er sådan jeg har det som rytter, træner, hesteejer og datter af et stutteri.
Dette er noget man kan vælge at bruge til noget eller lade være, og det er ikke meningen at det skal blive en stor diskussion, men lidt stof til eftertanke, hvis man har lyst.
________________________________________

Hver eneste dag ser jeg billeder og videoer på de sociale medier, lavet af topryttere med rigtig mange følgere og beundrere. Desværre er det jeg ser i videoerne og på billederne alt for ofte unge heste, der bliver presset og redet med uvidenhed omkring hestens krop, og måden den virker.

Lad os lige starte med at fastslå, hestens rygmuskler er ikke færdigudviklede før den er OMKRING 6år.
OMKRING...Det er vejledende, og alle heste er forskellige.
Derfor rider jeg for eksempel, intet der kræver meget samling, bærring eller voldsomt overtræd før hesten er 7år. På denne måde er jeg sikker på at hesten fysisk er klar på de hårdere opgaver, og jeg ved at jeg har brugt ca. 3år på at styrke hesten i ryggen, og gennem hele kroppen, således at hesten er stærk nok til at få lidt sværere og hårdere udfordringer.

Det er ikke naturligt for en hest at have en rytter på ryggen, så det er vores ansvar at lære hestens krop at kende, så vi kan styrke hesten og sørge for at vi ikke skader den når vi sætter os på ryggen af den.
Derfor er det super vigtigt at det første skridt vi tager som rytter, er at lærer hesten at aktiver sin ryg, og få ryggen op.

Når hesten er hul i ryggen, bliver ryghvirvlerne presset sammen, og dermed svagere.
Derimod, når hesten har ryggen oppe og aktiveret, spredes ryghvirvlerne og bliver stærkere og kan dermed bærer mere. 

Rider vi på en hest der er hul i ryggen, og lader den gå således, risikere vi at hesten for 'Kissing Spine', fordi vi som rytter, tvinger hvirvlerne sammen.

Alle positioner vi beder hesten gå i, er unaturlige for den. Det er derfor vores job at finde positioner der kommer hesten til gode, og ikke ødelægger den.
Derfor er det vigtigt at ligge hesten dyb!

At ligge hesten dyb har INTET med hvor næseryggen er placeret. Når man ligger hesten dyb, gør man det for at få ryggen op og aktiv. 
At ligge hesten dyb er IKKE at ride hesten langt ned med hovedet, og ind til bringen!
Når vi rider hesten dyb, bør det være for at gavne den, og det er det kun hvis det ser således ud.

Lang og dyb er måden vi korrekt lærer hesten at løfte ryggen på, uden at skade den.
Det tager ca. 2år at styrke en hest i ryggen, sådan at den kan holde ryggen oppe under hele træningen. Det er derfor vigtigt at give pauser, og tage det stille og roligt.

For at få den korrekte lange dybe fornemmelse, er det vigtigt at hesten stadig arbejder, at den tager lange seje skridt, og at den stadig søger biddet, og ikke bare strækker sig ned og slipper rytteren.
Går hesten under lod eller tager hovedet op, er det enten pga. forkert ridning, eller muskel smerte. Hesten vil ikke søge ind i denne position af sig selv, da dette er unaturligt for den, og faktisk gør ondt.


Trækker vi hesten for langt op i nakken, og ikke lader den holde den naturlige positon risikere vi det der hedder 'Broken Neck Syndrome'.


Der vil komme en bule , det gør der fordi den er trukket for meget sammen. Bulen kan hos nogen heste være svær at se, men konsekvenserne er de samme. Man ødelægger simpelhen hestens nakke og ryg, hvis man rider således.
Det ses desværre alt for ofte hos topheste i sporten.
Faktisk er størstedelen af hestene til EM, OL osv. trukket alt for meget sammen, og kigger man godt efter, er denne bule at finde på størstedelen af de heste.

Når hesten rides forkert, med hul ryg og bliver trukket sammen fortil, bliver hesten også 'flad' over krydset. Det gør den fordi den pga. den ukorrekte ridning, ikke kan gå ryggen op og aktiv, og kan den ikke det, kan den heller ikke træde ind under sig, og bruge bagparten.

 
Derfor bliver hesten flad over krydset, og ikke rund.


Dette er ikke nyt, de klassiske mestre har vidst dette i årevis, og udøvet denne form for ridning i mange mange år. Det bør komme hesten til gode, at vi er i dens liv. Det bør være positivt at vi er mere intelligente, og kan researche hestens krop, og hvordan vi styrker den, så vi kan have den i mange mange år. Det bør ikke være os, der ødelægger hesten, når nu vi har besluttet at bruge den til vores fordel, skylder vi den også at bruge den så den har det godt, og er sund og rask!

Vi har mistet de klassiske mestres viden på vejen, og i dag vender vi vores øje til at se sammenkrøllede heste med hule rygge vinde mesterskaber, og vi tænker 'Det er jo sådan der, jeg skal ride, hvis jeg vil være god'. Og den tanke, og den ridning der er blevet normalen, overtager hvad vi ved, og hvad vi en gang så som en hest i god bevægelse.

Vi bliver derfor nød til at komme tilbage, og få styr på hvad vi laver.
Vi er så privilegerede at have den teknologi og viden, der gør at vi kan sætte os 100% ind i hvad vi laver, når vi rider. Desværre er vi ligeglade, vi skynder os og presser hesten...Og på vejen mod grand prix, er hesten helt ødelagt indeni. Men vi er ligeglade, lytter ikke. Og sidder og klapper af heste, der lider, mens rytterne får medaljer for at putte et væsen i smerte, for deres egen karriere og rigdoms skyld.

 


Tak fordi i læste dette, og jeg håber inderligt at i vil være med til at sprede ordet.
Dette er bare en lille bitte sektion, af en kæmpe viden om heste, som vi bør tage til os.

Stop med at følge ryttere på de sociale medier, der rider deres hest forkert.
Stå forrest og opfordre unge ryttere til at studere hestens biomekanik.
Stop med at købe billetter til clinics med ryttere der praktisere forkert ridning, og vigtigst af alt!
Tag dig tid med din hest, det er sjovere for dig, for hesten og for alle andre at se på.

- Sielja Dantved

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce