Sådan er reglerne for mobilbrug under ridning

Sådan er reglerne for mobilbrug under ridning

2. feb 2018

Mobilen fylder mere og mere i dagligdagen hos de fleste, og det samme gælder for dem på hesteryg. Det er nemt lige at tage mobilen op af lommen og sende et par billeder til veninderne for at dele oplevelserne fra sin ridetur. Det kan også være, at man hurtigt lige kan foretage et opkald, mens man er ude at ride, men faktisk svarer det til at snakke i telefon og køre bil samtidig, hvilket jo er strengt ulovligt. Læs mere om mobilbrug under ridning i de følgende afsnit.

Ligesom at køre bil

Man kan joke med, at en hest på mange måder minder om en bil. De har begge hestekræfter, fire ”ben” der bringer dem fremad, og de skal begge tankes op med jævne mellemrum. Men en hest betragtes rent faktisk som et køretøj ude i trafikken. Derfor gælder mange af de samme regler, der findes for bilkørsel også for hesteridning.

Færdselslovens paragraf 55a siger tydeligt: ”Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner” Det betyder, at du altså ikke må betjene en håndholdt mobil under ridningen, da det kan være farligt for både dig, din hest og for andre, der befinder sig i trafikken. 

Faktisk sammenligner Rådet for Sikker Trafik det med, at hvis man kigger på mobilskærmen i bare 4 sekunder, imens man kører 50 km/t, svarer det til at køre hele 56 meter med en pose over hovedet. Man kan altså nå at forårsage uoprettelig skade på kort tid, og derfor er det bedst, at mobilen er gemt langt væk i lommen.

Ligesom det gør sig gældende i bil, må man heller ikke drikke alkohol og betjene et køretøj - i dette tilfælde - din hest. Hvis du bliver snuppet af politiet med en promille på over 0,5, vil du højst sandsynligt blive bedt om at stige ned fra hesten og komme med en tur på politistationen. Hvis du bliver taget i at holde din telefon med hænderne, mens du rider, vil du få en bøde på omkring 1500 kr., og vurderes tilfældet at være ekstra groft, kan det resultere i et klip i kørekortet eller i værste tilfælde, at du får frataget dit kørekort.

Sørg derfor for hverken at røre telefonen eller flasken, mens du rider.

Skal man så efterlade mobilen derhjemme?

Der er absolut intet ulovligt eller forkert i at have sin mobil med sig, så længe man bare ikke bruger den under færdsel i trafikken, da det kan resultere i ulykker. Hvis man gerne vil foretage et opkald eller tage et billede af den smukke solnedgang, kan man holde ind til siden, så man ikke er til gene for andre trafikanter eller stige af hesten, så man kan foretage sit ærinde.

Desuden kan det på det kraftigste anbefales at have sin mobil med sig i tilfælde af, at man har brug for at ringe efter hjælp. Bare sørg for at tjekke, at du har dækning, så du kan ringe. Klik her for at læse mere om dækning. En mobil er altså god at have med sig, hvis en ulykke skulle opstå – den skal bare ikke være årsagen til ulykken.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce