Sådan kan du spare penge på foder og tilskudsprodukter

Sådan kan du spare penge på foder og tilskudsprodukter

8. feb 2016
Du kender måske til fornemmelsen af, at det at have hest er lig med, at det er en dyr og til tider problemfyldt hobby? Den problemstilling, jeg møder oftest i mit arbejde som foderkonsulent er, at hesteejere og ryttere efterspørger tilskudsprodukter, fordi hesten har et problem eller fodringsrelateret sygdom. Det er der i og for sig ikke noget galt med, men i min verden, kunne der spares rigtig mange penge, hvis hesteejerne gjorde lidt for at undgå, at havne i en situation, hvor tilskudsprodukter er nødvendige! Rengøring og god hygiejene i stalden er noget alle har råd til, og som kan have stor betydning for økonomien i fodringen. Jeg har skrevet mere på min side om, hvorfor tilskudsprodukter kan være (u-)nødvendige. Du kan læse det her: http://hestezonen.dk/de-u-noedvendige-tilskudsprodukter/

Mine 5 bedste tips til, hvordan du kan spare på udgiften til foder

1) Køb grovfoder (i form af hø eller wrap) til hele sæsonen – og køb noget med en grovfoderanalyse! Med en grovfoderanalyse i hånden, så ved du, hvad det foder, der skal udgøre minimum 70% af hestens foderplan indeholder. Samtidig kan du også vælge det fra, der ikke er egnet til lige netop din hest. Det kan fx være et grovfoder med for lidt, eller for meget, energi og protein. Når du kender indholdet af næringsstoffer i grovfoderet til din hest, er det også meget lettere, at vælge det rigtige krybbefoder. Der kan altså være virkelig mange penge at spare på en fodringssæson, hvis du kender dit grovfoder. Jeg sparede selv ca. 1000 kroner pr. hest (på krybbefoder) sidste år, ved at kende mit grovfoder.  Her kan du læse om, hvorfor jeg synes en grovfoderanalyse er nødvendig, før man diskuterer hvilke krybbefoder der vælges : http://hestezonen.dk/koeber-du-grovfoder-til-din-hest/

2) Pas på grovfoderet, som var det dit kæreste eje. Ja, det mener jeg faktisk. Landmanden kan lave verdens bedste grovfoder, med verdens bedste analyse. Men hvis det opbevares forkert, er det intet værd. Og det er ikke landmandens skyld, hvis du opbevarer det forkert. Hø eller wrap, der er blevet muggent, lugter støvet eller dårligt må under ingen omstændigheder udfodres til hesten. Det skal kasseres, og det er tabte penge. Wrap bør opbevares på et eftergivende underlag, uden skarpe genstande, der kan prikke hul på plastikken. Sand uden sten er ideelt. Wrap bør ligeledes overdækkes med et net, der kan sikre, at fugle ikke sætter sig og hakker hul i plastikken. Hø skal opbevares helt tørt, aldrig direkte på jorden eller betongulvet, uden træk og gerne pakket ind i halm af god kvalitet.



3) Opbevar dine fodersække og tilskudsprodukter korrekt! Alt for ofte ses det, at foder opbevares forkert, således at det bliver inficeret med fodermider, svampesporer eller efterladenskaber fra fugle eller skadedyr. Sækkefoder opbevares bedst i tørre omgivelser, fx i en fodertønde, ved en nogenlunde jævn og kølig temperatur. En halvåben sæk der står direkte på et betongulv er et absolut no-go, da der for det første kommer luft til foderet og for det andet kan trække fugt op nedefra. Det samme gør sig gældende, for foder der er enten i sæk eller måske i en beholder, der udsættes for direkte sollys. Det kan nemlig forårsage, at der opstår kondens på indersiden af emballagen, hvilket kan være årsag til at foderet mugner og må smides ud.

4) Brug aldrig foder og grovfoder, der lugter støvet/af kælder, er muggent eller på anden måde inficeret med svampesporer. Svampesporer er virkelig en kilde til rigtig mange problemer, som alt for få er opmærksomme på! Vær opmærksom på, at stort set alt frøgræs indeholder skræmmende mange svampesporer! Du kan læse mere her : http://hestezonen.dk/svampesporer-hestens-skjulte/  
Ved at undlade, at bruge (grov-)foder med store mængder svampesporer, skåner du hestens immunforsvar og risikoen for at skulle have dyrlæge, eller at skulle købe en masse relevante tilskudsprodukter.

5) Gør rent i stalden – og gør det når hestene er på fold. Fej spindelvæv ned, så der ikke hænger ”støvede gardiner” i stalden. Ryst op i boksen, når hestene er på fold og fej staldgangen ren, før hestene kommer ind. Brug eventuelt en forstøverflaske eller rygsprøjte med vand og fugt staldgangen let, før der fejes. Så skåner du også dine egne luftveje. Et godt staldmiljø kan være med til at sikre, at hestens immunforsvar ikke overbelastes, hvilket igen kan spare dig for en del penge på tilskudsprodukter i form af fx ”hostesaft”.

Hvis du følger ovenstående råd, kan du altså spare en del på fejlkøb af foder, foder der skal smides ud samt på indkøb af tilskudsprodukter. Mit bedste råd er med andre ord, at hvis du vil købe et tilskudsprodukt, så spørg samtidig dig selv, hvad årsagen kan være, til at du føler et behov for det. Intet tilskudprodukt eller foder er bedre, end at finde årsagen til et eventuelt problem ;-)

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce