Sidebevægelser - del 3 af 3

Sidebevægelser - del 3 af 3

1219visninger 0 svar | 27. jan 2017
Efter lang tids pause kommer nu afrundingen på den lille blogserie omkring sidebevægelser. Emnet er hvordan vi får de sidste detaljer på plads, så vi får det færdige produkt. De sidste to step contact og proof er et spørgsmål om repetition af dit foregående arbejde, med små afvekslinger.

Hvad der egentlig har været vigtigt i denne serie, er rækkefølgen vi træner dele af øvelsen i, og det at være konsekvent og ensartet omkring vores hjælpere. En hjælper er et redskab til at give et signal, som skal signalere en given adfærd fra hesten. En hjælper er ikke et konstant pres vi ligger på hesten, for at holde dem i en bestemt form, ramme eller bevægelse.

Straightness

For at træne straightness er det vigtigt at du har et signal der giver dig kontrol over hestens forben. Jeg bruger det 'indirekte drej': ved at signalerer med den indvendige tøjle (lægger den op ad halsen) beder jeg hesten flytte skulderen og træde ud mod udvendig. På den måde, når hesten træder flere skridt sidelæns med bagbenene, kan du holde kroppen 'straight' ved at rette skulderen efter bagbenenes retning.

Det er vigtigt at disse to signaler - ben og tøjle - er adskilt, og for hesten tydeligt er et signal til henholdsvis bagben og forben. Bliver det først blandet sammen, bliver selve sidebevægelsens signal noget rod, og du kan ikke bruge de to signaler uafhængigt af hinanden, til andre øvelser.

En god øvelse til at træne hesten i at arbejde lige i kroppen, er at lægge to rækker af to-tre bomme i forlængelse af hinanden, med ca. 5 meters mellemrum. Træn din sidebevægelse for benet, hvor du starter langs den ene række, og bevæger dig sidevers hen til slutningen af den anden række. Brug linjerne til at vurderer om hesten er lige, og brug tøjlerne til at rette forparten hvis denne ikke følger med, eller brug benet mere, hvis bagparten ikke følger med.

Når i har øvet jeg til begge sider flere gange, kan du bruger langsiderne og evt. spejlene, til at udfordre jer yderligere. Husk altid at give hesten og dig selv tid til at rette op og blive lige, før du begynder at gå sidevers den modsatte vej. Vær konsekvent med at træne hver retning lige meget.


Øvelser: Billede 1 viser bomme og bevægeretning, billede 2 viser øvelsen beskrevet ovenfor

Contact

Hvorfor er det vigtigt ikke at tænke på kontakt på tøjlen før nu? Af en specifik årsag, nemlig at hesten skal lære at være selvgående. Træn hesten hele vejen til at lave øvelsen ud fra dit signal, og ikke ved kontant pres fra dine hjælpere. når vi har fast kontakt på tøjlen, er det alt for fristende at lave små justeringer hist og her, hele tiden. Men hesten lære lige præcis ved at den får plads til at lave fejl, og at vi efterfølgende retter dem korrekt - frem for at holde dem på plads. Ved at holde dem hele tiden risikerer vi desuden at hesten bliver døv for vores hjælpere. Dette gælder dine ben ligeså vel som tøjlen.

Så kontakt præsenteres når signalet til sidebevægelse og øvelserne er veltrænede og fungere for os. Dette step går ganske simpelt ud på at gentage foregående øvelser, nu med en blid kontakt til hestens mund. Gradvis øg sværhedsgraden af dine øvelser i takt med at hesten tilpasser sig kontakten. Det vigtigste du som rytter skal lære på dette trin, er at markere tydeligt hvornår du signalerer noget med tøjler og ben, og hvornår du giver efter igen.

Vær godt opmærksom på ikke at have et konstant tryg med hverken ben eller tøjler, så dine hjælpere ikke bliver degraderet til baggrundsstøj.


Proof

Proof er det sidste step i træningsskalaen, og det handler om at træne hesten til at kunne udføre sidebevægelser, der matcher alle vores foregående krav, uanset hvor vi er henne. Hvordan træner vi det? Svaret er fem-reglen.

Fem-reglen siger: for at hesten skal være pålidelig i en given øvelse, er det vigtigt at have trænet i minimum 5 vidt forskellige kontekster/miljøer.

Én kontekst kunne være ridehallen, hvor i altid holder til. En anden kunne være en skovsti, på en stævneplads, bag stalden eller på springbanen. Træn i så mange forskellige miljøer du kan, for at øge din hests pålidelighed, og evne til at ignorerer et varierende miljø, og lytte til dine signaler.

Dette kan tage tid, og du bør også bruge god tid på det. Træn øvelsen op fra begyndelsen hvert nyt sted. Begå ikke fejlen og tro at hvad din hest kan præstere i ridehallen, kan den også præstere alle andre steder. Du spiller ikke tid, for du vil sikkert finde, at det går meget hurtigere at træne op fra begyndelsen hvert nye sted, end det gjorde første gang.



God fornøjelse!

 

Tine Futtrup

Green Meadows Hestevelfærd


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg




  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Sidebevægelser - del 3 af 3
Annonce