Succesfuld longering

Succesfuld longering

2354visninger 3 svar | 18. okt 2016

Da jeg voksede op, var longering for mig, noget jeg brugte hvis jeg ikke lige ”gad” ride, hvis hesten var vild og skulle ”krudtes af” eller hvis jeg ikke havde tid til ”ordentlig træning…

Sådan er det ikke længere.. Longering og opbygning af hesten fra jorden, er et vigtigt og fast element af træningen af alle vores heste, fordi det giver en fremragende mulighed for at påvirke og forbedre hestens bevægelse og muskelsætning, når den kan bevæge sig uden forstyrrelser fra rytteren og vægten i sadlen.
For mange heste, er det lettere at lære, at løfte ryggen uden vægt på i starten og det gør ridningen bagefter sundere og mere komfortabel for både rytteren og især hesten.

Men longering er ikke bare ”rundt og rundt”, så hvad skal der egentlig til for at gøre det til en succes?

Først og fremmest er det vigtigt at skabe en god signalforståelse mellem hesten og longeføreren og her kan det være godt hvis du selv forbereder dig. Du skal beslutte hvilke signaler du gerne vil bruge til hvad.
Der er behov for at du kan styre hestens tempo, hurtigere/langsommere og skifte mellem gangarterne.
Der er behov for at du kan styre hestens retning, både længere væk fra dig (større volte) og tættere ind mod dig (mindre volte).

For at sikre dig at du ikke kommer til at signalforvirre din hest, skal du på forhånd beslutte dig for hvilke signaler du vil bruge til hvad. Heste er gode til at lære, så du har i princippet ”frit valg” på alle hylder, når du går i gang med træningen. Det der er vigtigt, at du husker at adskille signaler til henholdsvis tempo og retning. Jeg oplever mange, som driver på hesten med f.eks ”hyp hyp” signaler, når de vil have hesten til at gå ud i longen/væk fra midten, men det kan på sigt komme til at lære hestene at speede op, hvor gang du vil have dem længere ud på volten og/eller at trække ud af volten hvis du vil øge tempoet..

Ligesådan, hvis man tager hesten ind mod midten for at bremse den, eller lærer den at vende front mod longeføreren mens man bremser, så kan man risikere at hesten, senere drejer/falder ind mod midten af volten, når man vil afkorte tempoet og/eller at den afkorter tempoet, når man vi gøre volten mindre.

Derfor er det vigtigt at du selv er opmærksom på hvad dine signaler skal betyde.

Jeg vælger at bruge lyd signaler til at justere tempoet. Vores heste har lært at ét hyp (kliklyd med tungen) betyder ”mere fremad indenfor gangarten) og dobbelt hyp (altså to kliklyde lige efter hinanden) betyder ”næste gangart” og på den måde kan vi f.eks øge traven uden at hesten springer i galop..

De har også lært at ”whoa” betyder ned i tempo og så bruger vi det mere eller mindre kraftigt, afhængigt af hvor meget de skal ned i tempo.. Ligesom når man rider og det er den samme slags anholdning man vil bruge uanset om man vil bremse lidt eller meget, men man kan graduere det efter behovet. Der er som sagt frit valg, når bare systemet er let for hesten at forstå.

Jeg bruger et visuelt signal fra min krop til at sende hesten længere ud på volten. I starten træder jeg frem mod området mellem skulderen og hovedet, mens jeg spærrer/peger/vifter med longepisken i det område der er ”spærret” og som hest skal gå udenom. På sigt lærer hesten at søge længere ud af volten når jeg går mod dens hals og så kan jeg let træde et skridt fremad for at gøre volten større eller få hesten til at gå ud til kotakten i longen, så jeg kan bruge det sidste taktile (berøring/pres) signal i longetovet til at få hesten til at komme ind mod midten/runde en smule af.. Hvis jeg kun tager i longetovet, kommer hesten ind på en mindre volte, men hvis jeg skiftevis går fremad og sender hesten lidt ud, efterfulgt af en lille anholdning i longen, så begynder jeg at kunne skabe lidt runding i hestens krop..

Det er vigtigt at hesten først har styr på tempo og retning, inden man begynder at fokusere på runding og holdning.

For nogle heste, er det rigtig svært at forstå at de skal gå væk fra trækkeren, fordi de altid har lært at blive i træktovet.. Nogle heste har måske også lært at følge efter trækkeren, standse når rytteren standser osv. Hvis det er tilfældet, så skal du have lidt tålmodighed med hesten og starte med at træne den til at gå væk fra dig, inden du begynder at sætte for mange krav om tempostyring på.   

En sidste ting, der kan være godt at forberede inden du går i gang med selve træningen af hesten, er din egen koordinering af din krop, din longe og evt din longepisk.. Har du styr på hvordan du skal bevæge dig i cirklen. Kan du gå sidelæns samtidigt med at du koordinerer longen og gør den kortere længere. Kan du i det hele taget gøre den kortere og længere uden at få viklet dig selv ind i en ”kluddermor”?

Og hvilken hånd vil du holde pisken i og er du i stand til at styre det hele på en gang? Hvis du har behov for at træne din egen koordinering, så kan det være en gavnlig ( og sjov) opgave at ”longere” en af dine venner og få ham eller hende til skiftevis at trække lidt ud og lidt ind i longen, gå rundt om dig og udfordre kravene til din koordinering.

For det er helt sikkert at jo bedre du selv er forberedt, har lagt en plan og har styr på din egen koordinering, desto bedre vil du kunne forklare opgaven for din hest og vejen til succesfuld longering er i gang.

God fornøjelse..
Du kan læse mere om longering her og se video her og her.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Succesfuld longering
Kommentér på:
Succesfuld longering
Annonce