Tema: Del 2 af 4 LUKKERTID

Tema: Del 2 af 4 LUKKERTID

1347visninger 1 svar | 24. aug 2016

Så blev der tid til at få lavet 2. del af temaet omkring indstillingerne.

Lukkertid eller lukketid…? Hvad er det?
Lukkeren bestemmer hvor lang tid kameraet tager billedet, dermed angiver den den tid kameraets lukkermekanisme står åbent og ikke hvor hurtigt det lukker. Derfor hedder det lukkertid og ikke lukketid.
Da det bestemmer hvor lang tid kameraet står åbent, betyder det derfor også at der lukkes mere lys ind i kameraet. Så fotograferer man i mørke rum, kan det være nødvendigt at gå ned i lukkertid.
Lukkertiden angives i sekunder. Normalt vil I se der står 1/ og så et tal. I de andre indlæg har jeg ofte beskrevet at lukkertiden bør være mindst 1/500. Det vil sige at kameraets lukker står åbent i 1/500 sekund.
Stod lukkertiden på 1/10, vil kameraet stå åbent i en tiendedel af et sekund.
Skruer man længere ned for lukkertiden vil tallene ændre sig til 1”. Det betyder kameraet nu tæller i hele sekunder.

Hvad kan man så bruge lange lukkertider til?
Fotografering i de lange lukkertider er ikke rigtig brugbart i forbindelse med dyr, men det kan bruges kreativt f.eks. i forbindelse med lyn eller fyrværkeri. Fordi kameraet står åbent i længere tid vil der komme mere med på billedet.
Har i nogensinde undret jer over de gamle billeder af storbyerne i USA? Der hvor der INGEN mennesker eller biler er på? Det er ikke fordi de har bedt folk blive væk, eller har lavet indkørsel forbudt. Det er blot en lang lukkertid der er anvendt. Et sådan billede vil være optaget i omkring en halv time. Så vil bygninger og skilte stå skarpt da de jo ikke har bevæget sig, men biler og mennesker vil være gnedet så meget ud at de ikke kan ses på billedet. Det er samme effekt man bruger på billeder af vand der ligner silke. Det er en lukkertid på omkring 1 sek.
Man skal dog være opmærksom på, at fotografering i lys med lang lukkertid kan kræve man sætter et filter på kameraet, ellers ender man ud med et helt hvidt billede.
Kameraet kan godt virke langsomt når man fotograferer med lange lukkertider, men hovedregel er, at lige så længe man tager billedet, lige så længe vil der gå før billedet er arkiveret og kan ses på skærmen.

Billedet her er taget omkring kl. 23:30. Der var helt mørkt, så det tillod mange lange lukkertider. Indstillingerne på billedet er: Blænde f/5,6. Lukkertid 30" og en ISO 1000.


Mit billede bliver uskarpt?

Mange oplever sikkert, at man lige har købt et nyt spejlreflekskamera fordi folk siger det er det bedste og det laver super billeder. Så skal man afprøve det, sætter det på auto og lukker Musse løs i hallen. Så bliver der taget masser af billeder, og man synes det er fedt med et nyt kamera og Musse traver fantastisk. Så kommer man ind til computeren og alle billederne er sløret. Det er mega ærgerligt! 
Blænde: f/5,6. Lukkertid: 1/160. ISO 800

Men grunden er simpelt. Af en eller anden årsag, så er kameraerne forhåndsindstillet til at lave så stor dybdeskarphed som muligt. Derfor er blænden lav (læs del 1 af temaet), og så bliver lukkertiden nød til at blive længere for at billedet forbliver lyst nok. Mange mindre kameraer har også indstillingen sport, men denne er heller ikke god nok til indendørs. Så kan ikke sige det nok gange… Manuelle indstillinger er vejen frem!

Indstil lukkertiden på kameraet
Lukkertiden indstilles på hjulet i højre hjørne af kameraet – enten på samme side som skærmen, eller ovenpå kameraet.
Man kan dog også selv administrere hvor lang tid kameraet skal stå åbent. Ved at skrue lukkertiden så langt ned man kan, vil indstillingen komme til at hedde BULB. Med denne indstille lukker kameraet op når man klikker eller lukker først når man klikker igen.

Det er altid en god idé at anvende stativ når lukkertiden kommer længere ned, så man ikke får bevægelsesuskarphed pga. rystelser.
Det der kan være svært når man skal have en hurtig lukkertid er, at der er lys nok. Dette kan man kompensere med ved at gå højere op i ISO eller ved en større blænde. Derfor er lysstærke objektiver altid at foretrække når man skal have nyt udstyr. 

Lukkertid ved hestefotografering
Når man fotografere heste eller dyr generelt er det en god idé aldrig at gå under 1/500 sek. i lukkertid.
Det sikrer skarpe billeder.
Men der er ikke helt lige meget om det man fotografere kommer imod en eller løber forbi en.
Det kræver en hurtigere lukkertid hvis motivet bevæger sig forbi kameraet, fremfor imod en. Så når man fotografere spring fra siden, så kan det være en fordel at gå endnu højere op.

Indstillinger: Blænde f/8. Lukkertid 1/1600. ISO 1250.

Billedet her er fra vandgraven på Vilhelmsborg, og bestemt et spring hvor der bliver redet hurtigt hen mod for at komme hele vejen over. Lukkertiden har jeg derfor sat på 1/1600 og hesten står derfor skarpt.
Havde jeg fotograferet vandgraven forfra kunne jeg have nøjedes med 1/400.


God fornøjelse derude.
Mvh. Sanne K.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg
  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Tema: Del 2 af 4 LUKKERTID
Annonce