Træning af proprio-systemet

Træning af proprio-systemet

4475visninger 12 svar | 23. feb 2016

I nutidens hesteverden er proprio-træning blevet meget populært, men hvad vil det egentligt sige at udføre proprio-træning, og skal man virkelig investere i en madras?

Vi starter med at se på det anatomiske omkring proprio-receptorer for at få den del på plads.

 

Proprio-receptorernes funktion i kroppen:

Hestens krop er fyldt med nerveceller, hvor der fx er sanseceller i hovedet, øjne, næste mund osv., som sender beskeder til hjernen. Men især én form for sanseceller er yderst vigtige for hesten; proprio-receptorerne. Disse sanseceller fortæller hesten hvordan den skal bevæge sig balanceret i forhold til sine omgivelser.

Af proprio-receptorer har vi 3 forskellige:

1)     Muskelspinderceller, som er placeret i dyb muskulatur, og registrerer ændringer i muskellængde. I og med, at hesten altid vil bevæge sig så balanceret som muligt, så er det muskelspindercellerne, som fortæller hesten hvorvidt dette er muligt.

2)     Golgi tendon organer, som er placeret hvor muskler og sener mødes og registrere hvorvidt der er spænding i musklen.

3)     Ledreceptor, som findees i ligamenter (ledbånd) og i samtlige af kroppens ledkapsler. Disse receptorer registrer hvorvidt leddet er i balance og bevæger sig som det skal.

 

Men selvom der findes disse 3 former for proprio-receptorer, så snakker man oftest om dem alle tre på én gang. Alle proprio-receptorer sender besked til hjernen via rygmarven, hvor hjernen sender besked tilbage til proprio-receptorerne om hvorvidt den skal holde sig oprejst og balanceret. Men selve proprio-systemet kan overdøves og skabe en mindre balanceret gang. Herved kan proprio-systemet blive slået ud. Dette sker fx hvis hesten har spænding i fx det ene forben, så vil proprio-systemet have hesten til at føre benet helt frem og skabe en balanceret gang, men her vil hjernen få besked om, at der er en spænding. Hjernen sender besked til kroppen om, at dette gør ondt. Idet hjernens signalkraft er stærkere end proprio-receptorenes, vil hjernen ”vinde kampen” og hesten vil bevæge sig mindre balanceret, men så det ikke gør ondt i benet. Hvis dette sker konstant igennem en lang periode, så vil proprio-systemet lukke ned og være ude af funktion. Systemet kan også lukke ned, hvis der over en meget lang periode er brugt forkert udstyr på hesten, som hæmmer dens bevægelsesmuligheder og skaber smerte/spændinger, eller uhensigtsmæssig ridning, som skaber det selvsamme. Dette vil også overdøve proprio-systemet og give samme udfald.

Det tager selvfølgelig lang tid, før systemet er lukket helt ned, men det vil langsomt blive svækket.

 

OBS! Det sker ikke grundet én træning med forkert sadel, bid, dårlig ridning eller lign., men det kommer efter en længere periode.

 

Kan man gen-aktivere proprio-systemet?

Hvis man er ude i den situation, at hestens proprio-system har lukket ned, hesten ikke går super balanceret, eller man har lyst til at styrke disse receptorer, så er det muligt!

Man kan aktivere proprio-receptorerne på flere måder, hvoraf ujævnt og forskelligt underlag er den bedste måde. Her skal hesten være opmærksom på hvor den træder, hvordan den træder og hvor hurtigt den træder. Dette vil automatisk få proprio-receptorerne i gang igen, og fortælle hesten hvordan den skal bevæge sig, for at kunne gå balanceret i forhold til omgivelserne.

 

Har man en hest, som har haft ’lukket ned’ for hele systemet, så vil det tage noget tid at genopbygge, men Rom blev ikke bygget på en dag, og det hele vil komme stille og roligt af sig selv, når først man begynder at træne med henblik på aktivering af proprio-systemet.

 

For at hjælpe med at gen-aktivere systemet vil jeg altid anbefale at få en fagperson ud, som kan fjerne spændinger i muskler, skævheder i led eller lign. Hertil kan man bruge en kiropraktor, massør, osteopat, kranio-sakral terapeut, hestefysioterapeut eller en fysiurgisk hesteterapeut. Personligt bruger jeg kun sidst-nævnte, idet en fysiurgisk hesteterapeut arbejder i muskler, blødvæv, knogler, led mm. Nogle af de andre fagpersoner, fx massør, arbejder ikke i alle områderne. En massør arbejder fx kun i muskler og blødvæv, medmindre de har videreuddannet sig. Så skal du have en fagperson ud, så find ud af hvad netop din hest har brug for, så du slipper for at tilkalde flere forskellige.

 

Hvordan træner jeg så dette proprio-træning?

Nå… hvordan får jeg så trænet dette helt konkret?

 

Dyrlæge Heidi Nielsen er hende, som har været med til at ”opføre” den mest kendte form for proprio-træning med madrasser, bløde bomme mm., men er det virkeligt nødvendigt med alt dette udstyr? Nej, det er det strengt taget ikke. Madrasserne, de bløde bomme mm. er super gode til proprio-træning, idet de virkeligt styrker hestens proprio-receptorer. Men der er mange andre muligheder også. Jeg vil forsøge at komme ind på en del af dem her:

 

Træning på madrasser, bløde bomme og lign.:

Dette er en af de nemmeste måder at træne hesten i proprio-træning, for man behøver ikke selv være ”super aktiv” og rende rundt som en gal. Placer hesten på en madras, og træning er i gang. Hesten vil forsøge at balancere sig selv på denne madras og flytte vægten rundt mm. Dette vil få proprio-receptorerne i gang af sig selv, og styrke dem.

Vi har også selv proprio-receptorer i vores krop. Prøv evt. selv at stille dig på en madras med begge ben, luk øjnene og mærk hvordan din krop automatisk begynder at balancere sig på det nye underlag. Det er også en super god øvelse til os.

Har man nogle aflagte hynder til havestole, som ikke bruges længere (rådfør jer lige med forældrene her, så I er helt sikre på, at I må bruge dem), så kan I også gøre brug af dette. Her er princippet lidt det samme, som med madrassen, men hynderne er mindre og giver et anderledes underlag i forhold til en madras, som er tykkere.
Gå en tur i skoven:

Er det virkeligt så nemt? Kan jeg træne dette ved at ride/gå en tur i skoven? Fedt!

En tur i skoven er en af de fedeste og billigste måder at træne dette på. Skovens underlag er aldrig jævnt og ens. Det er tværtimod fyldt med rødder, blade, nogle steder er bløde, andre steder er hårdere, underlaget snor sig afsted i små stier, op og ned af bakker mm. Her bliver proprio-receptorerne virkelig sat på arbejde og aktiveret! Der ud over, så er det super fed muskeltræning og super fed træning til hesten i naturen.

Fotograf: Cecillie T. Z.Træning på forskelligt underlag:

Det kan faktisk blive muligt for de heste, som er super bange for at forlade matriklen, muligvis grundet seperationsangst, eller hvis hesten aldrig har været ude at gå tur endnu. Det kan også være, at hesten er super bange for en madras, eller du ikke har en madras. Det kan også være hesten har det bedst med at bevæge sig mere end udføre stillestående træning.

I alle stalde er der forskelligt underlag. Udnyt det! Ofte er der både grus, asfalt/fliser/betongulv, græs, mudder, jord og i dette vejr også en vandpyt eller to på folden. Lav en leg ud af det, og lad hesten gå og/eller trave over dette underlag flere gange i forskellig rækkefølger.

Fotograf: Cecillie T. Z.Agility – lav din egen agilitybane:

Kan man virkelig træne proprio-systemet ved agility? Ja, det kan man sagtens.

Du behøver ikke have alt muligt fancy for at lave en agilitybane, tværtimod. Det kan sagtens være du kun har 2-3-4 forskellige ting, så bruger du bare dem! Husk, at det kun er fantasien der sætter grænserne. Hvis du har nogle bomme, så kan du placere dem ’hultertilbulter’ i forhold til hinanden, så de danner en form for forhindringsbane, som hesten skal igennem. Dette vil få hesten til at skulle bevæge sig balanceret mellem bommene, uden at ramme dem og vil aktivere proprio-systemet – det er yderligere super god koordinationstræning også! Du behøver ikke mange bomme, og 3-4 bomme kan sagtens gøre det!

Du kan gøre det samme med kegler. Placer dem rundt omkring, så hesten skal ”slange” sig igennem dem. Dette vil give samme resultat som med bommene.


Paller kan også bruges, idet hesten her skal gå direkte fra ét underlag op på et andet, for at gå ned til et nyt underlag igen. Her kan man evt. stable paller på hinanden, så man har en trappe af paller. Man kan fx have tre paller i forlængelse med hinanden, også placere en palle ovenpå den midterste af de tre paller. Herved har man en form for podie, som hesten kan gå op og ned af.

Fotograf: Katja Jensen Photography


Har du en presenning, så kan du smide den ud på jorden og lade hesten gå/trave over dette. Presenningen vil sige en anderledes lyd, som også vil være god miljøtræning, som hjælper til at gøre hesten mere modig. Samtidig vil hesten gå på et helt anderledes underlag og dette vil stimulere proprio-systemet.


Har man nogle små, bløde bolde, så kan man lægge disse rundt omkring på jorden og lade hesten finde sin egen vej gennem disse bolde. Dette vil kræve koncentration fra hestens side, men det vil også stimulere proprio-receptorerne en del.

Fotograf: Christina SmedSkal man ud og købe de madrasser, som fx Heidi Nielsen sælger?

Nej, det er ikke noget der er fuldstændigt nødvendigt. Hvis man gerne vil arbejde med madrasserne, så kan man tage en aflagt madras man har haft derhjemme, dog uden fjedre! Køb en omgang voksdug eller armeret presenning (presenningen kan købes i de fleste håndværkerforretninger til under 20 kr.) og en omgang gaffatape – medmindre du er super god med en symaskine. Men gaffatape har jeg aldrig oplevet ikke holder!

Nu kan du bare begynde at pakke din madras ind, også vil den holde i meget længere tid og kan være udenfor i alt vejr. Jeg har dog min opbevaret i et skur vi har i stalden, hvor der er tørt.

 

Hvis du ønsker at have bløde bomme, så kan du klippe/skære en madras ud i den størrelse du ønsker, og klip presenningen til så de passer til din bomstørrelse. Så har du nu dine bløde bomme. Disse bomme kan også bruges til almindelig bomtræning og hesten må meget gerne træde på bommene (hvis det er de bløde bomme).

 

Men hvis man vil være 100% sikker på at få noget, som kan holde til at lægge ude i alt slags vejr, og hvis man ikke er så fiks på fingrene, eller ikke gider bruge tiden på at lave det selv, så kan man købe dem færdigt lavede, hvor de er produceret til proprio-træning.

 

Ønsker du at læse meget mere om proprio-træning, så kan du købe bogen ”Proprio træning” af Heidi Nielsen. Jeg har den selv, og jeg er super glad for den!

 

Inden du klipper alle madrasser i huset op, så forhør dig lige med forældrene om det er okay og vær 100% sikker på, at der ikke er fjedre i din madras.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Træning af proprio-systemet
 •   23. feb 2016 Ej hvor lækkert du kan bruge indlægget! smiley
  Er Ergoterapeut noget du kan bruge i hesteverden også, eller er det "kun" til mennesker?

  Jeg glæder mig også til at kunne komme med mange flere indlæg om noget anatomisk mm., så vi kan få noget mere viden ud i verden! (;

  Jeg kan kun anbefale uddannelsen. Jeg elsker den! Jeg kan slet ikke vente til næste kursus her i weekenden - der er alt for lang tid til lørdag, hahahahahaha (;


 •   23. feb 2016 Super spænende læsning! Hvor ofte må man/ er det godt at træne med sin hest?:)

 •   23. feb 2016 I realiteten kan man gøre det dagligt, især fordi der er så mange forskellige måder at gøre det på, hvoraf skovtur og bløde bomme/madrasser fungerer bedst/giver bedste resultat.

  Jeg træner aldrig det samme 2 dage i træk, og derfor ville jeg heller ikke lave samme form for proprio-træning hver dag. Men jeg ser intet problem i, at lave varierede former for proprio-træning. I realiteten stimulerer vi allerede receptorerne når vi trækker til og fra fold, da vi ofte skifter underlag flere gange fra stald til fold. Her går vi måske fra halm -> beton -> grus -> mudder/jord/græs.

  Med min plag har jeg max trænet det seriøst 2 gange i en uge, men han er ikke særligt gammel, og trænes ikke mere end ca. 3 gange i ugen smiley
  Personligt ville jeg nok træne det ca. halvdelen af gangene i ugen, også flette det ind i den almindelige træning. Ofte synes hestene det er sjovt at prøve noget nyt smiley


 •   23. feb 2016
  Bløde bomme kan også købes her billigere, de fungere ganske glimerende;

  http://www.safety-system.dk/Spring__Dressur__/Bomme/Soft_bomme

  Jeg har dog nok nogle marsmænd heste, for de er så kolde i bagdelen når det kommer til at blive longeret hen over dem - vader lige igennem og træder på mange af dem også går pointen lidt af det :b. Vil gerne have en hest frem og ned, der løfter benene over bommene, ikke en hest der træder på dem og glor stjerner x).


 •   23. feb 2016 Hvis det er de bløde bomme, så er det meningen, at de skal træde på dem smiley

  Fedt med linket, tak!


 •   24. feb 2016 Når så hesten, i skoven, vader direkte gennem grene og nærmest sidder fast i dem, altså er helt og aldeles ligeglad med at træde over ting og hvis hun får trådt på noget bare begynder at løbe- er det så godt eller dårligt? smiley

  Super fedt emne!!!


 •   24. feb 2016 Det er ikke dårligt mht. proprio-træningen, idet receptorene aktiveres når hesten bevæger sig på forskelligt underlag, så selv hvis hesten træder ned på grene og lign. i skoven, så hjælper det også lidt. Det hjælper selvfølgelig ikke super meget, og mindre hvis hun bliver forskrækket og løber væk, men lidt aktivering vil der finde sted.

  fx med de bløde bomme er det meningen, at hesten skal træde direkte på dem, hvorimod de hårde, almindelige bomme, skal hesten ikke træde på (;

  Tusind tak!


 •   25. feb 2016 Ej hvor lyder det bare godt!! smiley
  Det lyder virkelig til, at du kommer godt omkring med de aktiviteter - godt arbejde!

  Hvor i landet hører du til, siden du bruger Heidi? Hun bor nemlig i mit område (ca. 20 min væk), og jeg kender ikke såå mange herinde fra i det område smiley


 •   26. feb 2016 Arrrh smiley Lækkert!

Kommentér på:
Træning af proprio-systemet
Annonce