Vejrtrækning - 1 af de 4 basis i Centreret Ridning

Vejrtrækning - 1 af de 4 basis i Centreret Ridning

1535visninger 0 svar | 8. feb 2017

Vejrtrækning er en af de 4 basiselementer i Centreret Ridning. De andre 3 er blide øjne, centrering og byggeklodser. Dem vil jeg skrive om særskilt i de kommende uger. 

Som jeg skrev i mit sidste indlæg om Centreret Ridning er det ikke som andre ting er nogen bestemt ridedisciplin, men en forståelse for hvordan man bruger sin krop mere hensigtsmæssigt så der opstår et bedre samspil med hesten. Centreret Ridning kan bruges indenfor alle discipliner og kan derfor bruges af alle typer ryttere.

Vejrtrækningen er et meget vigtigt element i vores kommunikation med vores hest. Heste bruger vejrtrækningen rigtig meget når de kommunikere med hinanden. Hvis der går en folk heste på marken så vil der altid være minimum en af hestene der holder øje med omgivelserne og som kan give besked til de andre heste hvis der er fare på færder. Det første signal vil være, at den hest der holder vagt vil holde vejret en lille smugle hvorefter de andre heste vil rejse hovederne og hjælpe med at holde øje med en potentiel farer.

De fleste mennesker er rigtig dårlig til, at trække vejret og udnytte hele deres lungekapacitet. Mange af os bruger kun den øverste del af lunderne når vi trækker vejret. Tilmed er der mange af os inkl. mig selv der holder vejret når vi koncentrere os. Det betyder, at når vi koncentrere os om en given øvelse når vi rider signalere vi til hesten at der er farer på færde og den skal være opmærksom. På samme tid synes vi tit det er rigtig irriterende at hesten begynder at spænde op og holde mere øje med omgivelserne end normalt. I stedet for at blive sur på hesten er det vigtigt, at vi rette fokus på os selv og vores vejrtrækning.

Tit og ofte sker der det at små snart vi igen begynder, at trække vejret begynder hesten også at slappe af og rette fokus tilbage på os og den opgave vi er ved at udføre.

Når jeg beder mine elever om, at huske at trække vejret ser jeg ofte at de udvider deres brystkasse ud til siderne og opad og helt glemme at bruge mellemgulvet. Dette er en ret uhensigtsmæssig måde at trække vejret på som bruger rigtig mange kræfter. I stedet skal du tænke på, at trække vejret med mellemgulvet således at mellemgulvet sænker sig når du trækker vejret ind og hæver sig når du puster ud.

Brystkassen vil automatisk åbne sig og ryggen vil blive bredere når du trækker vejret ind, hvis brystkassen og/eller skuldrene ikke er anspændte. 

Prøv at lægge din hånd på den nederste del af din mave og placér tommelfingeren på navlen. På denne måde kan du kontrollere om du trækker vejret korrekt ved brug af mellemgulvet da du vil kunne mærke at din hånd bevæger sig. Hvis du bagefter bevidst prøver at trække vejret udelukkende ved at bruge brystkassen vil du ikke kunne mærke nogen bevægelse under din hånd. Skift herefter tilbage til den korrekte vejrtrækning, hvor du bruger hele kroppen.

Dette er en rigtig god øvelse som du kan bruge når du varmer hesten op i skridt og igen når du skridter af. Jo flere gange du tjekker om du trækker vejret korrekt jo bedre vil du blive til det i din dagligdag.

Vil du læse mere om Centreret Ridning så er bogen lige blevet genudgivet med en ny oversættelse og kan bestilles ved at sende en mail til info@letridning.dk med navn, adresse, e-mail og telefonnummer så modtager du en faktura på beløbet. Jeg sender bogen til dig så snart fakturaen er betalt.

Pris 369 kr. + forsendelse (90 kr.) inkl. moms.

så modtager du en faktura på beløbet. Jeg sender bogen til dig så snart fakturaen er betalt. Prisen for bogen er 369,- kr. + evt. forsendelse (90,- kr.) inkl. Moms.


Med ønsket om en god aften


Karin


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg




  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Vejrtrækning - 1 af de 4 basis i Centreret Ridning
Annonce