Vigtigheden af godt grovfoder 1. del

Vigtigheden af godt grovfoder 1. del

1234visninger 1 svar | 3. feb 2016
Jeg har efterhånden oplevet, at mange hesteejere, opstaldningssteder og stutterier, ikke går ret meget op i det grovfoder de giver hestene, i forhold til det kraftfoder de tilbyder dem.
Vi køber os fattige i alt muligt müsli og dyre tilskudsprodukter, når vores heste ikke lige gør som vi mener de bør. Måske præstere de ikke godt nok? Måske hænger de lidt med mulen? Måske tager de meget hurtigt på eller taber sig pludseligt?

Der er et hav af forskellige produkter, der kan "afhjælpe" disse ting. Og producenterne lever godt af, at vi som hesteejere ikke aner ret meget om hvad hesten i virkeligheden har brug for, ud fra dens fysiologiske opbygning.
Vi søger jævnligt løsninger på blandt andet facebook og her på Hestegalleri og er meget interesseret i, hvad andre benytter af produkter til deres heste. Derefter går vi ud hos en forhandler og spørger dem til råds og pludselig har vi brugt flere 1000,- på alt muligt, som vi så propper i vores heste.
Til tider oplever vi, at de virker og derfor anbefaler vi dem jo til andre.
Hvad vi ikke ved er, at mange af problemerne kan afhjælpes ved korrekt fodring med ordentligt grovfoder. Hvilket i sidste ende, er klart den billigste løsning!
Men hvad er ordentligt grovfoder så? Grovfoder er hø eller wrap. IKKE halm eller frøgræshalm! Både halm og frøgræshalm er fine til tyggetid og beskæftigelse på folden, men må ALDRIG erstatte wrap eller hø! Halm indeholder store mængder af lignin, som hestens tarmsystem ikke har mulighed for at omsætte og derfor ikke kan bruge til noget, andet end at holde maven beskæftiget.
En hest skal have 1,5-2 kg. grovfoder pr. 100 kg hest. Det vil sige, at en hest på 400 kg, skal som minimum have 8 kg grovfoder om dagen. Det er der ikke ret mange der giver og der er ikke ret mange opstaldningssteder, der tilbyder den mængde grovfoder til de opstaldede heste.

Der er kun én ting, der kan afgøre om dit grovfoder er af god kvalitet og hvilket næringsindhold det har og det er en analyse! Man kan IKKE mærke på grovfoderet, hvor meget sukker, stivelse, proteinosv. der er i og man skal være jævnt dygtig, hvis man kan mærke tørstofprocenten.
Tørstofprocenten er lavere i wrap og højere i hø. Hvis tørstofprocenten er lav, skal hesten have mere af grovfoderet, da en stor del af det jo så er vand.

Der findes rigtig mange myter omkring grovfoder, som vi som hesteejere, bare stoler blindt på:

1. ALDRIG 1. slæt til en nøjsom eller tyk hest. Kun 2. slæt.
- Forkert! Der er nødvendigvis INGEN forskel i sukkerindholdet, alt efter om du tager 1. eller 2. slæt. Uden en analyse, kan du aldrig vide dig sikker!

2. Grovfoderet er fra en lavfruktan mark, så det er sikkert.
- Nej! Det er det nødvendigvis ikke. Der kan sagtens være rigtig meget sukker i alligevel. Mange har brugt lavfruktanblandinger og alligevel høstet hø med 20% sukker i.

3. Wrap indeholder mere sukker end hø.
- Det er heller ikke rigtigt. Den proces der sker med wrappen, gør ikke noget ved sukkerindholdet. Hø kan sagtens have højere sukkerindhold end wrap og omvendt, det er ikke til at vide 100% medmindre man har en analyse på det.

Og man kan blive ved...

Gør jer selv den tjeneste, at vælge grovfoder med analyse på. Det er lidt dyrere, men det sparer en for unødvendige udgifter i sidste ende. Og det er jo altså ikke os med heste, der har flest penge (:

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg
  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Vigtigheden af godt grovfoder 1. del
Annonce