{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.050 visninger | Oprettet:

Engbrandbæger er giftig {{forumTopicSubject}}

Engbrandbæger er giftig

Engbrandbæger breder sig. Planten er giftig og er derfor uønsket i foderafgrøder. Spredning fra brakarealer begrænses ved slåning og på græsarealer ved kemisk bekæmpelse.

Den to- til flerårige engbrandbæger spreder sig i visse dele af landet, mens den etårige vårbrandbæger synes at være i tilbagegang. Vårbrandbæger trives godt i brakmarker med åbent plantedække, mens engbrandbæger er tilpasset det flerårige plantedække, der efterhånden er etableret. Fra brakarealerne er der mulighed for spredning til græsmarker.

Alle brandbægerarter indeholder giftige stoffer, som kaldes pyrrolizidin alkaloider (PA). Ifølge litteraturen er indholdet højest i alm. brandbæger og engbrandbæger. Giftstoffet ødelægges ikke ved ensilering eller tørring. På grund af giftstofferne er planten uønsket i foder. Græssende dyr undgår normalt planterne, men nogle dyr kan få smag for planten. Da heste er meget følsomme over for giftstofferne, bør man være specielt opmærksom på planten i hestefolde.

Engbrandbæger blomstrer i juli og august. Frøene har en stor fnok, så spredning kan ske med vinden. Engbrandbæger spirer primært frem om foråret og bruger det første år til at danne en roset. Blomstringen sker først i plantens 2. leveår.

Græsarealer
Om foråret kan engbrandbæger bekæmpes i rent græs med 2,0-2,5 l pr. ha MCPA eller 1,5-2,0 l pr. ha Starane 180. MCPA og Starane 180 har en sprøjtefrist på 14 dage. I kløvergræs er der ingen mulighed for kemisk bekæmpelse om foråret. Om efteråret kan nyetablerede planter bekæmpes med 15 g Harmony + spredeklæbemiddel. Det kan derfor være nødvendigt at ofre kløveren for at bekæmpe engbrandbæger om foråret i befængte områder af marken.

Brak
På brakarealer må engbrandbæger ikke bekæmpes med kemiske midler. Brakmarker med engbrandbæger bør slås snarest efter 30. juni, så frøproduktion og spredning undgås. Ved slåning gennem nogle år vil bestanden blive reduceret.

Engbrandbæger i rosetstadium efterår og tidligt forår.


Engbrandbæger spredes fra bl.a. brakmarker til græsmarkerne. Planten er giftig for både kvæg og heste. Afslå planterne i juli når blomstringen begynder.

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Engbrandbæger er giftig

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce