10 nøgleprincipper i hestetræning

10 nøgleprincipper i hestetræning

2709visninger 10 svar | 12. jun 2017

Hestetræning er mere end en sport og hyggeridning. Det er en forbindelse mellem hest og rytter, det er hårdt arbejde og fokus, såvel som en hyggelig stund med et særligt væsen. Hestetræning er en videnskab, der ikke bliver udnyttet til sit fulde potentiale.

Jeg vil over det næste stykke tid, bruge bloggen her på HG til at berige jer der vil med, med noget helt centralt fra den videnskab, som er affødt af mange generationers arbejde med heste. Den kære Andrew McLean, som jeg kan nævne mange gange i løbet af en blog, har for længe siden skrevet og publiceret artikler og bøger omkring det der var de 8 nøgleprincipper, for hestetræning.

Siden da er det blevet finpudset, for vi bliver jo alle klogere, og i dag er der 10. De her 10 træningsprincipper er super relevante, og interessante for dig som hesteejer eller rytter, fordi de kan gøre dit hesteliv lettere: færre problemstillinger, mindre stress, mere hygge og positivt sammenværd med vores heste.

Jeg springer bare ud i det, og starter selvfølgelig med den første

 

Princip nr. 1: Træn i overensstemmelse med hestens etologi og kognitive evner

Det kræver en indsats, det kræver at man har overskud til at sætte sig ned og lære noget mere om hesten, end hvordan vi passer den til daglig. Stephen Budiansky har skrevet en 260 siders bog om hestens natur og udvikling - den sætter nogle ting i perspektiv og er ganske interessant læsning (The Nature of Horses). Den kommer også omkring hesten mentale kapacitet.

Hvorfor det lige er så knaldhamrende vigtigt, det skal jeg sige dig :)

Har du nogensinde oplevet frustrationen ved at blive kraftigt over- eller undervurderet? Man kan blive så stresset over det, men udfordringen med vores heste er at de ikke kan kommunikerer med ord, hvor deres begrænsninger ligger. Det mest almindelige jeg oplever, når jeg kommer rundt, er generelt at man har en tendens til at overvurderer hestens intelligens og følelsesregister. Som resultat giver rytteren ikke hestens den tålmodighed den har brug for.

 

Etologi handler om at forstå hesteadfærd og velfærd: Hvad er deres naturlige adfærdsmønstre? Hvordan er de sociale med hinanden? Hvilke forhold er deres kroppe udviklet til? - Her tænker jeg på at heste skal have mulighed for at bevæge sig og søge efter føde, ellers bliver de stressede, og det kan udvikle sig til kroniske tilstande. Det handler også om at kun genkende adfærd, der viser dig at hesten er stresset, og ikke 'uartig'.

Kognition tænker vi specifikt på hestens evne til at lære, hvordan det foregår og hvordan vi optimerer processen, når vi skal lære hesten nye øvelser. Det handler os om at kende hestens begrænsninger. Det jeg synes er mest interessant omkring hestens mentale evner, er deres fantastiske hukommelse. De kan huske de mindste detaljer i miljøet omkring sig - det er derfor de opdager det når springstøtterne eller noget andet ikke står samme sted som i går!

Det der er med deres hukommelse er, at erindringer ikke er noget som de kan bladre rundt i og genkalde som vi gør. Erfaringer dukker op, når de skal bruges, når hesten står i en lignendes situation, og skal afgøre hvorvidt den skal stikke af eller kan fortsætte med at græsse. Det vil sige: En gang bange, altid bange! Og så er man nødt til dedikeret at træne sig ud af det.

 

Jeg synes selv det her princip dækker over et super vigtigt emne, og faktisk også et rigtig spændende et. Det handler om at sætte sig ind i hvad det er for et dyr man arbejder med. Du kan ikke blive havdyrs træner uden at tage dig en uddannelse i dyreadfærd og træning. Det samme gælder faktisk også for heste, og hunde for den sags skyld...

Så mange heste bliver kasseret og solgt videre, fordi der er store adfærdsproblemer, eller ting der bare ikke fungerer for rytter - ting som kan løses når man har lidt ekstra information og viden at arbejde med.

 

Har i lyst til at gøre det til en aktiv debat? Hvad med at smide et eksempel, en problemstilling i forhold til træning eller håndtering af hesten, og så lad os se hvad etologi og equitation science har at byde på af løsningsmuligheder og forklaringer.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  10 nøgleprincipper i hestetræning
  •   12. jun 2017 Åh. Fantastisk dygtige Andrew McLean.
    Hvordan ville han densitivisere en hest, der uanset hvordan pokker jeg gør det, bliver ved med at være fuldstændig ukontaktbar i blæsevejr. Hans niveau af stress- og angst er simpelthen så højt, at hvis det blæser tilstrækkeligt, at man slet ikke får noget konstruktivt ud af træningen og niveauet af adversiv bliver også i perioder temmelig højt for at opnå respons på det givne signal. Selv veltrænede responser er han ikke selv responderende på.

    Jeg har kendt hesten i 13 år og det er endnu ikke lykkedes mig at finde en måde hvorpå, at jeg har kunne træne hesten til at være styrbar og ikke næsten direkte farlig i et dansk efterårsvejr.

    Det er selve lyden af blæservejret, der får hestens stressniveau til at stige.


  •   12. jun 2017 Hvis det udeklukkende er lyden af blæsevejr, kunne man så forestiller sig et scenarie lignende når man træner fyrværkeri.

    Skaf en lyd fil med blæsevejr, kør den på lav mens du overskygger med noget jordarbejde, dine fine signaler, gradvis skru op for lyden. Eventuelt supplere med noget kontrabetingning ved at forbinde lyden med godbidder.

    Hesten er et flugtdyr, de er designet til at løbe først og ikke stille spørgsmål eller gøre overvejelser.

    Pointen med Equitation Science er at træne hesten til det bedste den kan være. F.eks Thomas der er skolehest hos AEBC, han er bange for alt, men han bliver konstant trænet i farlige ting, således at hans flugtresponser holdes på et så vidt muligt minimum.

    Det handler ikke om at finde en metode der fjerner hestens naturlige adfærd, men at arbejde sig hen imod det bedste resultat. Nogle heste er mere sensitive end andre, og derfor også en større udfordring.


  •   12. jun 2017 Jeg kunne godt finde på at skrive en besked til dig.
    Du kunne sandsynligvis give nogle meget konstruktive inputs - og vi er lige ved at starte træningen op igen efter en længere pause (jeg har været skadet). Og du bor i Aarhus - hesten står i Randers.


  •   14. jun 2017 En rigtig god blog der så fint minder mig på at jeg er nødt til jævnligt at træne Tindurs trailer angst selvom han nu er i adfærdstrænig for det.. Hvor ofte tænker du der er nødvendigt at tage ham ud at køre? Og bliver jeg nødt til det hele hans liv?

    Mvh TT


  •   14. jun 2017 Det er fordi han har tilbagevendende problemer med traileren?
    Det kan jo afhænge af flere ting, f.eks. hvor tidligt i hans liv han har gjort sine første oplevelser med trailer og hvilke adfærds mønster han da har 'lært'.

    - Hvis hesten bliver bange for en blå plastikpose og stikker af, så er den adfærd 'lært' til næste gang, fordi det er så essentielt for deres overlevelses instinkt.

    Tidlige oplevelse sætter sig langt bedre, end dem senere i livet. Det samme gælder oplevelser knyttet til stress og flugt, de kan næstens sidde fast efter en gentagelse.

    Det er oftest årsagen til nervøsitet og stress omkring f.eks. ting som trailer.
    Jeg nævner det fordi... tidligt lærte mønstre er svære at fjerne permanent, måske umulige. Og det betyder vedligehold resten af hestens liv smiley

    - Uanset om det er små ting eller store ting i adfærden.

    Min hest Frig, har en ret dårlig 'Go' knap, han bliver så let døv for benene, og det stammer tilbage fra tilridning. Så jeg laver tempo træning én gang om ugen, kun med fokus på det, for at have en velfungerende frem-knap. Og det skal jeg nok regne med at fortsætte resten af hans liv.

    Jeg tænker ikke så meget at det er det at køre med hesten, men det at træne traileren, skabe nogle positive associationer til den, som er hvad du skal bruge krudt på at holde ved lige.

    Du kan jo teste og se hvad der sker. Hvordan er hans kropssprog og hvor let går han ind i traileren, efter en uge? to? tre? Så finder du hurtigt ud af hvor ofte du må repetere for at have en pålidelig trailer hest.


  •   14. jun 2017 Da vi skulle hente Tindur hjem som 7 mnd så skulle avler have trænet med ham og mor var aftalen. Da vi kom derhen og skulle hente ham så havde hun ikke fået ham trænet. Da vi havde kørt langt og han skulle med så måtte vi tvinge ham op og køre. Så stod han der i traileren i 2 1/2 time, blev taget væk fra sin mor og var nok rigtig bange.. Da han kom frem så trænet jeg trailer med ham og det gik rigtig godt. (vi havde dog ikke været ude at køre) så skete der noget på opstaldningsstedet der gjorde at jeg valgte at flytte ham. Han gik ind i traileren med da han opdagede at han ikke kunne komme ud panikken han og fik smadret lygterne på udsiden af traileren selvom han stod inde i den. Jeg lagde hånden på ham for at løsne ham men så faldt han ned og vi kørte til det nye sted. Her trænet jeg trailer igen. Han har gået op, men når han hører en "farlig" lyd (han er meget lydfølsom) så er han ude af den. Da han skulle i træning blev han bedøvet.. Hun har dog været ude at køre med ham et par gange og det gik fint smiley men da jeg trænet ham sidst hos hende løb han ud da der kom en lyd.. smiley

    Mvh TT


  •   15. jun 2017 Hvordan er han omkring traileren hvis der kommer larm? Uden at han står i den eller på rampen?

    Hvis du tænker på hele processen som en step-by-step, der starter fra traileren er inden for synsvidde. Test ham, hvor tæt på kan han komme, hvor han stadig er rolig og afslappet, når der opstår noget larm.

    Jeg tænker nemlig at hvis han allerede bliver anspændt udenfor traileren, så start der, arbejde med ham præcis på kanten af hans smertegrænse og ryk tættere på gradvist.

    - Lappe alle de 'små huller' undervejs, så udfordringen i sig selv bliver mindre. og gradvist få lavet en ny betydning af lyd i nærheden af traileren.


  •   15. jun 2017 Det kommer an på hvilken type larm.. Hvis det er farlig larm som traktor/store køretøjer så bliver han anspændt.. Men igen han kigger og kontrollerer også anden ukendt larm selvom han ikke spænder op.. Som sagt er han utrolig nervøs. Og det gør bestemt ikke arbejdet lettere.. smiley

    Mvh TT


  •   16. jun 2017 Nej det gør det virkelig ikke ^.^

    Den positive side er.. de sensitive og opmærksomme er dem, som du kan træne til at responderer på helt bitte små fine hjælpere.


  •   16. jun 2017 Det er rigtig smiley

    Mvh TT


Kommentér på:
10 nøgleprincipper i hestetræning
Annonce