Bidløst = uansvarligt?

Bidløst = uansvarligt?

3279visninger 31 svar | 11. feb 2016

At ride bidløst uden for dressurbanens trygge rammer. Er det ansvarligt? Her et lille indlæg om, hvad der er værd at tænke over i det man rider på tur med bid, eller uden.

”Tænk du tør”
”Det er uansvarligt”
”Du bringer andre i farer”

Dette kan læses i forskellige debatter når folk debatterer om hvorvidt man bør ride afsted på tur uden bid. Jeg tror på at det er lige så sikkert som at ride med bid. Hvis! Ja, for selvfølgelig er der et hvis… Hvis hesten er ordentlig trænet, forstår signalerne som rytteren giver, og rytteren er dygtig nok til at læse sin hest og dens signaler. At ride uden bid er en ting – her findes der bidløse muligheder som rebgrime, hackamore eller sidepull som kan fungere super godt, og som alligevel kan lægge et hvis pres på hesten. Alligevel er nogle usikre på om, hvorvidt man bør ride afsted – for der er jo intet bid i hestens mund.

Sagen er, at en hest uden bid kan være ligeså godt trænet som en hest med bid – bidet gør ikke forskellen om man bør ride afsted på tur. En hest der mere eller mindre panikker uden bid kan sagtens stoppes, hvis den vel og mærke er trænet godt nok. For hvis hesten er trænet i at reagere på signaler som f.eks. en rebgrime giver, reagerer hesten også på stopsignalet. Det samme gør en hest med bid. Hvis stopsignalet ikke er trænet ordentlig vil hesten ikke stoppe, og dette er ligegyldigt om det er med eller uden bid. Jeg vil vove påstå at min egen er langt mere lydhør for både drej, stop og frem signal end mange af de andre heste jeg ser som der rides rundt i skoven – de rider med bid, men deres hest er f.eks. stresset, eller kan ikke stå stille i skoven/på tur. Hvilken hest er så sikres at ride? Den lydhøre hest uden bid VS hesten der er rastløs og måske stresset på tur, men som rides med bid?

Det samme problem fremgår ofte når man diskuterer om hvorvidt man bør ride uden hovedtøj – her går debatten også højt. At ride uden hovedtøj er langt svære end at ride uden bid (men blot med et bidløst hovedtøj). Her er der nogle ekstra faktorer der spiller ind – særligt om hvor godt man som rytter kender sin hest. En anden ting er hestens sindstilstand. Man kan uden hovedtøj ikke styre hestens hoved og hals på samme måde som med hovedtøj på. Men er man derfor uansvarlig ved at ride afsted uden hovedtøj? Man skal som rytter være rigtig dygtig til at læse sin hest, i det man rider afsted uden hovedtøj. Samtidig skal hesten være enormt fin på sæde, ben og vægt, samtidig med at alle signaler i cordeoen (eller hvad man vælger at ride med) sidder ekstra fint. En ting er at ride hjemme på banen i vante omgivelser. Men at ride på tur uden hovedtøj er en helt anden ting – på tur er der langt mere at holde øje med, både for hest og rytter. Hesten opfører sig derfor generelt mere vågen, og går måske mere frisk fremad. Og nogle ryttere har også tendens til selv at være ”vågne”.

At ride uden hovedtøj på tur kan blive farligt, hvis hesten ikke er trænet godt nok (og rytteren!). Men det kan også blive farligt at ride afsted på en stresset hest i skoven selvom den går med bid. En hest der ikke er van til at gå i skoven vil kigge ekstra meget, alt kører på hesten, og man kan derfor have svært ved at styre hesten – dette kan også blot være den vågne hest i skoven. Er hesten så klar til at ride uden hovedtøj f.eks. i skoven, trods den er sød derhjemme? Næppe.

At ride afsted uden hovedtøj i skoven kræver meget øvelse og mange forberedelser. Det er ikke noget man bare skal gøre fra den ene dag til den anden - dét er uansvarligt. Derudover gælder det om at se på hesten og omgivelserne; i dag blæser det, og så bliver min hest mere vågen = ikke i dag jeg rider uden hovedtøj eller et hovedtøj som min hest ikke reagerer helt fint på endnu, eller; der er mange mennesker i på dette skovstykke, måske cyklister eller biler = ikke her jeg rider uden hovedtøj eller med et hovedtøj min hest ikke reagerer fint på. Det er super vigtigt at sikkerhed kommer frem for alt! Det gælder om at tage hensyn ikke kun til andre mennesker, men også sin hest. Ellers kan man komme i farlige situationer for sig selv, sin hest eller andre mennesker.

Så for at opsummere:

- Træn dig selv og din hest! Gør det sikkert at ride afsted på tur ved at forberede sig hjemme. Dette gælder om du rider med bid eller uden. Sikkerhed fremfor alt.

- Lær at læse din hest, hvor godt kender du den? Ved du hvilke situationer der kan blive stressende for den, og som den vil have svært ved at håndtere?

- Tag hensyn. Også til din hest! Sæt ikke hesten ud i situationer som den ikke er klar til – ej heller dig selv!

Konklusion

At ride uden bid er ikke mere uansvarligt end at ride med bid. Det uansvarlige ligger i dårlig dømmekraft og dårlig træning.

 

Alle heste kan rides uden bid, men ikke alle ryttere. J

Hvad synes du?


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Bidløst = uansvarligt?
 •   11. feb 2016 Skønt indlæg!

 •   11. feb 2016 Rigtigt godt og vigtigt indlæg!

  Min eneste undring: Du skriver man skal kende sin hest hvis man rider i cordeo. Så du mener ikke at en godt trænet cordeo hest bare kan få en ny random rytter smækket op? F.eks når jeg holder kurser laver jeg "cordeo fremvisninger" på fremmede heste. Dvs jeg ser en hest, springer op, og efter 5 minutter rider jeg rundt i kun cordeo, men jeg kender jo slet ikke hestene? :). Det er egentligt det eneste jeg lige faldt over.


 •   12. feb 2016 Tak begge. smiley

  Camilla Stormont: Dette indlæg er mest henvendt til når man rider på tur - dvs. man bør som rytter kende sin hest ekstra godt, hvis man vælger at ride på tur uden hovedtøj. Nu ved jeg ikke hvordan dine fremvisninger ser ud, men kursuser foregår somregel på bane? Så er det en anden ting - her er det begrænset hvem man sætter i farer. Hesten er i et kendt miljø, og omgivelserne er nemmere at kontrollere. Derfor vil det være mere sikkert bare at sætte sig op på en ukendt hest i cordeo i ridehus. Men jeg ville personligt aldrig sætte mig op på en ukendt hest i cordeo på tur - og jeg ville heller aldrig sætte en fremmed rytter op på min hest i cordeo på tur, trods for at han er fuldt ud styrbar og kender alle signaler.


 •   12. feb 2016 Jeg har nu den mening at man skal have et eller andet på hovedet når man begiver sig ud på tur. For hvis der sker noget og man falder af, er der noget man kan tage fat i som forbigående. Det er der ikke hvis man har cordeo på. smiley
  For mig e det ligemeget om der så er bid på, uden bid eller bare en grime, så længe der er bare et eller andet. smiley •   12. feb 2016 Synes stadigvæk, at det er uansvarligt at ride i cordeo uden for banen. Det duer altså ikke. Tænk hvis hesten smider dig af? Hvordan skal andre mennesker så kunne få fat i den?

  Rid løs uden bid uden for banen, men ha' i det mindste noget på hovedet af hesten smiley


 •   12. feb 2016 "Alle heste kan rides uden bid". Nej. Det kan alle heste ikke. Husk på at nogle heste bliver avlet til fx at skulle gå dressur på højt niveau og har et temperament der gør, at det er uansvarligt at overlade dem til almindelige ryttere. Husk på at ikke alle heste er almindelige rideheste ;o) Ligesom ikke alle heste kan komme til at springe S**** kan heller ikke alle heste være bidløse heste der rides med en snor om halsen!

 •   12. feb 2016 En hest der er reddet korrekt burde kunne rides bidløst og/eller med en snor om halsen på banen c:. En hest af den kaliber du snakker om, burde være så velredet, at det ikke skulle være et problem at smide en sidepull eller cordeo på den og ride afsted.

 •   12. feb 2016 Min hest kan i hvert fald ikke rides i cordeo, for så ville hun skide på rytteren og gøre præcis hvad hun havde lyst til smiley

 •   12. feb 2016 Det gør min sgu også :p.

  Og har man ikke interessen for at ride med snor om halsen, så er det jo også helt fair. Der er jo ridning for enhver smag :D.


 •   12. feb 2016 Min hest er da ellers ret godt opdraget, men lige så snart hun mærker, at hun kan tage styringen, så gør hun det sgu. Hun er en smart hest smiley

 •   12. feb 2016 Siger heller ikke hun ikke er godt opdraget xD.

 •   12. feb 2016 Og jeg skrev også burde, i mit første indlæg :P. Der vil altid falde heste uden for "reglen".

 •   12. feb 2016 Det ved jeg godt Sacha, jeg forsøger slet ikke at diskuterer med dig smiley

 •   12. feb 2016 I know ^-^.

 •   12. feb 2016 Jeg kan uden problemer ride min ud i cordeo, men indrømmer at jeg aldrig gør det uden noget på hovedet af ham. Ganskevidst uden tøjler el. lign. men skal vi ud med cordeo, har han grime på. Hvis jeg smutter af ved et uheld - og 7-9-13 sker der aldrig, og er ikke sket inden for de sidste 5 år, så er han altså ikke lige så let at håndtere fra jorden i cordeo som han er fra ryggen.
  Jeg synes det er uansvarligt at ride uden noget på hestens hoved i naturen, om man så vil have fat i det eller ej, er ens eget valg. Men det er altså svært at håndtere en fremmed hest med et stykke snor om halsen :)!


 •   12. feb 2016 Dejligt svar.
  Og igen et rigtigt dejligt indlæg - med et vigtigt budskab smiley


 •   12. feb 2016 Efter min mening bør man ikke ride i cordeo uden for egen matrikel/ridebane, uanset hvor godt trænet hesten er og fin for hjælperne.
  Skulle hesten blive bange for noget (det kan jo ske) og løbe fanden i voldsk, hvor rytter bliver siddende.
  Så vil man have meget svære at komme igennem til hesten, når den er styret af sit flugtinstinkt end hvis man har noget på hovedet, hvor det er efter min mening lettere at få drejet hesten og stoppe flugten.
  skulle det ske at rytter falder af, så har andre bedre mulighed for at fange og håndter en hest med noget på hovedet end en cordeo. Specielt hvis det er mennesker som ikke er vant til at omgås heste.


 •   12. feb 2016 Charlotte: En hest af den kaliber skal i princippet kunne rides med sædet. Man rider jo ikke med tøjlerne. Eller... det gør man ikke i min optik.

 •   13. feb 2016 Fed blog smiley
  jeg oplevede en gang at en bondemand løb efter min veninde og jeg for at skælde ud.
  Jeg red min hest med en rebgrime og min veninde red hendes kun med cordeo, vi red på en lille offentlig vej.
  Vi havde så meget tjek på vores heste som man nu kan have, når det er levende dyr. Vi havde galopperet på stubmarker og haft en skøn tur.
  Min var også trænet i cordeo, men jeg så ingen grund til at skulle "bevise dette" for nogen, så jeg red af princip altid med både cordeo og rebgrime på ture der lå på den anden side af landevejen.

  Bondemanden skældte os hæder og ære fra, om hvor dumme og ansvarsløse vi var- pyha husker vi til sidst bare flygtede derfra, da han ikke var til at tale til fornuft smiley
  Dette er 10 år siden, men jeg blev simpelthen så ked af hans gammeldagse fordomme.
  Heldigvis i dag, er der et større fokus på bidløs ridning, så tror ham bondemanden er en uddøende race smiley

  MEN jeg ville altid have noget på hestens hoved, til hvis man uheldigvis falder af, og andre skal kunne fange hesten.
  Der er desuden "farer" i naturen, som man ikke kan forudse, så selv den mest veltrænede hest, kan blive bange og usikker, og så er det altså rart at have lidt mere end en cordeo på smiley


 •   13. feb 2016 Dejligt indlæg! smiley

 •   14. feb 2016 Jeg indrømmer også at jeg synes det er uansvarligt at ride kun i cordeo på tur - jeg kan godt se det fede i det, men skulle der ske noget, er det godt med en nødbremse.
  Siger ikke at man ikke kan ride med den - men at have en eller anden form for optømning på udover synes jeg godt man kan. Enten en grime, hackamore, sidepull eller noget. Det kan man jo sådan set selv bestemme smiley


 •   15. feb 2016 Cordeo på tur uden andet på hovedet = uansvarligt
  Bidløst på tur = ansvarligt (hvis hesten er trænet til det)

  Ved da godt at sådan en rebgrime måske ikke ser helt så sejt ud på billederne bagefter, men jeg har så stor respekt for bidløse ryttere der gør det, simpelthen af sikkerhed så andre mennesker eventuelt kan få fingre i pony, hvis noget skulle gå galt.

  Tror årsagen til at mange forbinder bidløst med uansvarligt, er at mange bidløse ryttere desværre har en tendens til at fise rundt uden ridehjelm og springe uden sikkerhedsvest. Nogle vælger det tilmed kun når der er fotograf uden. Hvorfor er det blevet en tendens at billeder uden sikkerhedsudstyr er sejere end at være ansvarlig med sin hjelm? *bøvs*
  Jeg ved at det er et personligt valg, men det er i min optik ekstremt respektløst overfor folk der holder af en, og yngre mennesker der ser op til en og derfor vil gøre det samme.

  Det er levende dyr, og hvis man nu er uopmærksom kan hesten snuble, og man ryger af. Hvad hvis der var en sten der, hvor en hoved endte med at lande?
  Jeg har selv tage turen af fordi babymulen snublede i luntetrav hjemme på banen. Jeg slog mig ikke, men det fik virkelig 14-årige mig til at indse hvor uforudseligt det er.


 •   15. feb 2016 På samme måde som man skal have snor på sin hund, når man bevæger sig rundt blandt andre, skal man i min verden også have en trense på, når man rider ud! Cordeo er ikke nok i min verden. Hvad man gør på egen grund er jeg ligeglad med, men blandt andre - evt ikke-hestekyndige - mennesker, bør man ALTID have trense på, om ikke andet så for signalværdien i det. Stod det til mig, var det påbudt ved lov.

 •   16. feb 2016 hmm hvorfor ikke ride med cordeo og grime samtidig? Min veninde red med hovedtøj med bid, hvor tøjlerne ikke blev brugt og en rebgrime, så hun brugte altid rebgrimen, og det andet var en sikkerhedsforanstaltning. Det ser smart ud kun at ride med cordeo, men jeg rider ikke for at være smart.

 •   16. feb 2016 Dorthe, præcis man vælger jo selv om man vil bruge trensen smiley

 •   16. feb 2016 Jeg rider selv bidløst, men om hesten har bid, ikke har eller rides i cordeo synes jeg er helt op til rytteren!
  Man kender selv hesten bedst og ved om det er ansvarligt eller ej
  Alle de der skriver cordeo er uansvarligt uden for indhegning - jeg kan godt forstå jeres synspunkt og er til dels enig. Men hesten kan blive ligeså forskrækket med bid i munden som uden og hvis den først begynder at "løbe" kan den være ligeså svær at stoppe med bidet som med cordeoet...
  SÅ JEG mener det er helt op til sig selv så længe sikkerheden er iorden for en selv, andre og hesten smiley


 •   16. feb 2016 kristine h
  Ja, jeg påstår heller ikke at pony ikke bliver forskrækket og kan være ustyrlig med bid - det ville være tåbeligt, for den er trods alt bare et levende dyr.
  Men andre har mulighed for at indfange ham, fordi han har hovedtøj på. Jeg synes derfor at der bør være en grime eller lignende, som fremmede, just in case at rytteren ryger af, kan styre hesten med. Måske er den trænet til at gå tur kun i cordeo med ejeren - men langt de fleste aner ikke hvordan man skulle gøre det


 •   17. feb 2016 Min rider jeg tit med kapsun og uden sadel. Hun er så lav (138 cm) så jeg kan nemt hoppe af hvis der er ballade, og hoppe op igen efter..... med en større hest ville jeg nok have lidt mere udstyr på.

 •   28. feb 2016 Rigtig fint indlæg, men i min hjerne vil det -ligemeget hvor godt hesten er trænet, være uansvarligt at ride ud uden hovedtøj. Man bliver nødt til at tænke over at man kan falde af, ligemeget hvor trænet ens hest er i naturen. Hvis man falder af har et ikke-hestemenneske jo nada chance for at fange hesten? heller ikke hvis der er en cordeo på.
  Hvis man gerne vil ride ud uden at have kontakt til hestens hoved, kan man tage en grime på hesten, man behøver ikke at have tøjler i, men hav i det mindste noget på hestens hoved så andre har mulighed for at fange hesten, hvis uheldet er ude smiley


Kommentér på:
Bidløst = uansvarligt?
Annonce