Billeder i ridehus.. *suk*

Billeder i ridehus.. *suk*

4053visninger 14 svar | 10. feb 2016
Vi kender det alle sammen...

... Det er dybt deprimerende at alle ens billeder ser sådan ud. Det eneste positive der er at sige om dette billede er, at det i det mindste er lyst nok.
Der er dog noget man kan gøre ved det, i de fleste tilfælde...

Jeg har nævnt før, at kameraer med auto-indstillinger er forudindstillet til at sørge for så meget af billedet bliver skarpt, fremfor at gøre det hurtigt nok. Det er lige det modsatte vi ønsker der skal ske når vi fotograferer noget i bevægelse.. 
Auto-indstillingerne vil altid gøre blændetallet så højt som muligt, og dermed bliver lukkertiden langsommere. Det gør at meget af billedet vil blive skarpt i dybden, samtidig med at det der bevæger sig bliver mere uskarpt. Ofte vil blitzen også automatisk aktivere sig selv.
Der er meget forskel på kameraer, og i særdeleshed objektiver, når det gælder fotografering i ridehal.
Da mit nuværende kamera er et ret godt kamera, så har jeg været i gemmeren og finde nogle lidt ældre billeder fra..
Under hvert billede vil jeg skrive hvilket kamera og hvilket objektiv, samt hvilke indstillinger jeg har anvendt.

Billedet ovenfor er taget med autoindstillinger, og her er det tydeligt at kameraet slet ikke har kunne følge med. Det er taget med mit Nikon D40 (lille lillesøsteren til D3100), samt et Sigma 55-200 mm. f/4-5,6. Det er et meget standardsæt for hobbyfotografer. 

Her er endnu et billede, hvor man rigtig kan se hvordan autoindstillingerne kan modarbejde en.

Her er også blitzen gået af.. Kameraet er også her Nikon D40 og Sigma 55-200 mm. 
Indstillingerne er auto, og det har 'valgt' at sætte blænden på f/4, samt lukkertiden på 1/60 sek. Når man tænker på at bevægelsesbilleder helst skal tages med en lukkertid på mindst 1/500 sek. så viser det meget godt hvor dårligt auto er til ridehus og bevægelse.
Blitzen gør heller ikke meget godt til billedet.

Selvom jeg er meget begejstret for Shutter-priority indstillingen (Nikon S / Canon tv), så kan det være svært at bruge den i et mørkt ridehus hvis solen ikke skinner ind. Et hvidt underlag kan snyde den, og derved gøre billedet for mørkt.
Derfor bør man indstille kameraet til Manuelt (M).

Billedet her er taget med Nikon D300, og Sigma 55-200 mm. 
ISO = 800
Blænde = f/4,2
Lukkertid = 1/400 sek.
Her står hesten meget mere skarpt. Der er ingen blitz der ødelægger billedet. Man vil nok mene at hesten er lidt for mørkt, men nu er billedet i så god kvalitet, at det let vil kunne lysnes med redigering.

Det bedste er altid at fotografere i et lyst ridehus, hvor der er godt lysindfald. Men det er ikke helt lige meget hvor lyset kommet fra.
Mange er også trætte af grumsede billeder, men dette kan man blive nød til at gå på kompromis med, hvis man har et lidt mørkt ridehus.

Billedet her er taget i en ret mørk hal, og selvom der er lysplader hele vejen på langsiden, så rammer lyset den forkerte side af hesten, og man får derfor ikke glæde af lyset, tværtimod.
Som man måske kan se, så er billedet her lidt grumset, og det er simpelthen fordi det har været nødvendigt at gå højt op i ISO.
Billedet er taget med mit nuværende Nikon D4 og med Nikkor 70-200 mm. f/2,8.
ISO: 3200
Blænde: f/2,8
Lukkertid: 1/400
For at undgå for mørke billeder, eller slørende billeder, så må man nogle gange tage sig til takke med grumsede billeder - hvilket jeg til hver en tid også hellere ville have, fremfor slørede. 

Der er dog meget forskel på hvordan ISOen påvirker billederne. Jo bedre kamera, jo højere kan man også gå op i ISO.
På mit gamle kamera kunne det være problematisk at gå op på 1000 i ISO, hvorimod mit nye sagtens kan bruges på 3200 - 4000 ISO, uden det bliver helt kriminelt med grums.
1000 i ISO er meget på et kamera, og lidt på et andet. Derfor er det en god idé at finde ud af hvad det gør på lige præcist dit kamera. 
Den letteste måde at gøre det på, er at tage billeder udenfor, hvor der er fint lys. Tag evt. et farvet håndklæde med ud, og kør så alle ISO indstillingerne igennem. Hver gang du går en op i ISO, så går du en op i lukkertid. På den måde vil lysforholdet blive det samme. Se hvor meget du kan presse dit kamera, og på den måde ved du hvor meget du gå op.

Langt de fleste hobbyobjektiver har en blænde der hedder f/4-5,6. Det vil sige, at blænden ikke er fast. Så når man har zoomet helt ud, så er lavest mulige blænde 4, men jo mere man zoomer, jo højere bliver tallet.. Så når man har zoomet helt ind, så vil blænden være 5,6. Det kan godt være et problem når man fotograferer i ridehus.
Man kan derfor med fordel stille sig tættere på det man vil fotografere, netop for at undgå at zoome.

(nikon D4, ISO 2000, lukkertid 1/500, blænde 2,8)
En anden løsning kan også være at købe et mere lysstærkt objektiv med fast blænde.
De er dog rigtig dyre hvis man skal have et der også kan zoome. Men kan kan jo vælge at få et med fast brændevidde, altså et der ikke kan zoome. Jeg vil gerne anbefale et 85mm eller et 105mm. De kan fås i blænde f/1,8 og endda helt ned til f/1,4. 
Men det betyder ikke at man automatisk kan fotografere i alle ridehaller.

Det er selvfølgelig bedst at tage billeder i en lys hal, især en dag hvor solen skinner. Så der er mest mulig lys. Mange tænder lyset i hallen for at gå mere lys, men hvis man kun har de lamper med et gult lys, så lad dem for guds skyld forblive slukket. Gul er en frygtelig farve at arbejde med når man tager billeder.
Man skal dog være opmærksom på, hvis solen skinner ned igennem lyspladerne i taget, så kan det være en fordel at indstille kameraet på Shutter-priority. Den reagerer hurtigere end vi selv gør, hvis hesten pludselig rammes af en lyskegle, eller solen måske pludselig forsvinder.


For at samle lidt op på det hele...
Kør blændetallet så lavt som muligt, lukkertiden bør stadig ikke komme under 1/500 sek. men hvis det virkelig kniber, så kan man gå ned til 1/320 sek.
Test din ISO, hvor meget grums vil du tillade?
Og undgå gule loftslamper.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Billeder i ridehus.. *suk*
Kommentér på:
Billeder i ridehus.. *suk*
Annonce