Hestens skulderblad/forben

Hestens skulderblad/forben

3703visninger 16 svar | 30. mar 2016

Kan du komme ind under hestens skulderblad? Eller er det "lukket land"?


Heste har intet kraveben ligesom vi mennesker har. Dette betyder, at hestens forben ikke har en skeletær forbindelse til resten af kroppen. Der er ingen knogle, som forbinder hestens forben med resten af hestens krop, som der er ved os mennesker. Dette betyder, at det eneste der holder hestens forben sammen med resten af kroppen er muskler og sener. Og som alle andre muskler i kroppen, kan der komme spændinger i dette område.Vi skal huske på, at mange heste går på forparten, både i og undenfor træningen fra ryggen, men også i træningen fra jorden.


På en afspændt hest, burde man kunne komme ind under skulderbladet - hvor langt man kan komme ind mm. afhænger dog også af hestens bygning. På nogle heste er det nemmere at komme ind under skulderbladet på end andre, afhængigt af deres bygning.
Men kan man slet ikke komme ind under skulderbladet i nogen grad, så kan dette være et tegn på, at der er spænding i området. En spænding kan have betydning for hestens bevægelsesmønster. Det kan betyde, at hesten ikke kan træde ordentligt igennem, at hesten begynder at belaste andre muskler uhensigtsmæssigt mm. Men det kan også være, at det ingen betydning har for hesten. Det afhænger af hvor stor en del af muskulaturen omkring skulderbladet, som er spændt. 
Når jeg er ude og afbalancere heste, så tjekker jeg altid hvorvidt jeg kan komme ind bag skulderbladet på hesten. Kan jeg ikke komme ind under, så begynder jeg at arbejde i det område, og får løsnet det op. 95% af alle hestene kommer med en afslapningsrespons når jeg påbegynder dette, da de ofte har en lille spænding her.Her står jeg ved en af de heste, jeg har afbalanceret og viser, hvordan jeg kan komme ind under hestens skulderblad. Denne hest var meget løs og afspændt i dette område i forvejen, og gav ingen signaler om, at dette var irriterende. Jeg husker altid selv, at tjekke hestens signaler undervejs.


Det er ikke alle heste, som bryder sig om, at man kommer ind bag skulderbladet, heller ikke selvom de er afspændte. Så hvis du forsøger at tjekke hvorvidt du kan komme ind bag skulderbladet, så hold nøje øje med hestens signaler. Overskrid aldrig hestens grænser.


Dette var et lille, men forhåbentligt brugbart blogindlæg omkring hestens forben/skulderblad. Jeg har pt. meget travlt efter min egen hest var i operation, samt med at tage ud og afbalancere heste, men jeg har flere blogindlæg i hovedet, som skal laves engang.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hestens skulderblad/forben
 •   30. mar 2016 Tager man bare og "presser" hånden ind eller hvad? smiley har aldrig prøvet det før, ej heller set det blive gjort smiley

  Mvh TT


 •   30. mar 2016 Så at sige, ja. Jeg "lirker"/"presser" hånden stille og roligt ind, for at se hvordan hesten tager det, og for at se om jeg kan komme ind.
  Jeg kan lige se, om jeg ikke kan tage en video af det her i dag på Amigo eller en af de andre i stalden (:


 •   31. mar 2016 Her er videoen. Den er måske lidt svær at se det hele på, men det var lidt svært at filme med min telefon, finde skulderbladet på shetlænderen Kurt, mens jeg havde Amigo i ryggen og Kurt gerne ville spise mobilen smiley Men jeg håber I kan se bare lidt af det!

  https://www.youtube.com/watch?v=YwrTmvlQP6E


 •   31. mar 2016 Tak smiley blev meget klogere smiley
  Bare et spørgsmål ift. Dette. Jeg har endnu ikke prøvet det på Tindur, men hvis han er meget svær at komme "ind" i. Kan hans spænding skyldes at han er så nervøs af sig? smiley

  Mvh TT


 •   31. mar 2016 Ja, og nej. Jeg vil helst ikke slå direkte ned og sige, ja det er lige dét der gør det. Men samtidig vil jeg heller ikke udelukke muligheden for, at det er det.
  Som min underviser siger "alt kan være alt" (:

  Det kan sagtens være en spænding, som gør det. Men det kan også være 5 millioner andre ting, og derfor må svaret være både ja og nej ^_^


 •   1. apr 2016 Dejligt indlæg. Testene det på min dreng her til morges efter han havde været meget urolig med hovedet/halsen under ridning i går aftes. Han var ret spændt i lige netop det område, så i dag blev det bare massage og løsgående øvelser. Jeg tjekker altid hans ryg inden jeg rider men havde slet ikke tænkt på at tjekke hans skyæderblad og hals. Det er jeg super glad for at jeg er blevet opmærksom på så jeg ikke bare fortsætter med at ride på en spændt/ øm hest!

 •   1. apr 2016 Tusind tak for dejlig respons! Hvor er jeg glad for, at du kan bruge indlægget. Super, super, super fedt at læse, at du allerede er opmærksom på hestens ryg!
  Lækkert arbejde smiley


 •   3. apr 2016 Jeg har prøvet et par gange med min hest, men synes ikke rigtig jeg kan komme så "lang" ind. Er der noget man selv kan gøre for at løsne op i dette område? smiley

 •   4. apr 2016 Hej Anne-Sofie.
  Jeg ville se om jeg kunne få skabt noget blodcirkulation i området/varme musklerne op omkring skulderen.

  Nu hvor jeg er under uddannelse, og derfor har lært forskellige massagegreb, ville jeg gribe det an på dén måde. Men for ikke at skulle forsøge at forklare mig om grebene på skrift, så vil jeg forsøge at forklare dig en anden metode, som du kan bruge.

  Det handler om, at få blodcirkulationen i området startet godt op. Derfor skal området varmes op. Dette kan du gøre ved at røre hesten med hænderne og gnide dem på området (ligesom når du gnider hænderne mod hinanden for at få varme i dem). Dette vil varme området op, samt øge blodcirkulationen i området. Du vil kunne mærke, at området bliver varmt under dine hænder. Dette ville jeg gøre minimum 1 gang om dagen, og gerne så lang tid du gider (jeg tænker ca. 10 min af gangen, gerne af flere omgange på dagen). Det kan ligeledes også hjælpe at skridte hesten i et godt og rask tempo - både med og uden rytter. Er det med rytter, skal du sørge for, at sadlen ikke klemmer forkert, at der er skulderfrihed osv.

  Jeg tænker du skal bruge dine hænder omkring skulderbladet, som jeg viser her. Bevæg gerne hænderne i alle mulige retninger; op/ned, frem/tilbage, i cirkler, i zigzak - det er fuldstændigt ligemeget hvilken retning du kører hænderne i (:
  http://oi64.tinypic.com/2558hmt.jpg


 •   4. apr 2016 Tusind tak for dit svar. Det er helt sikkert noget jeg vil gå igang med i aften, når jeg er hos hesten smiley

 •   4. apr 2016 Det lyder lækkert!
  Du skal dog være opmærksom på, at det kan tage lang tid at løsne helt op, når man ikke har flere forskellige teknikker at hive frem, samt der kan være andre spændinger i kroppen som gør, at din hest er spændt i skulderområdet (:

  Hvis du ikke føler det hjælper efter en uges tid (+ - nogle dage), så ville jeg forsøge mig med at få en fagperson ud (:


 •   4. apr 2016 Hej Jeanette.
  Jeg forsøgte med Tindur i dag før ridning. Jeg kunne få mine fingre ind, men ikke længere end til første led, (ca 2 cm) han viste ikke direkte tegn på ubehag men han så ikke glad ud heller. Mere skeptisk til hvad jeg nu havde gang i smiley
  Tænker jeg vil forsøge igen efter ridning for at se om der er nogen forskel smiley (hvis jeg husker det smiley )

  Mvh TT


 •   4. apr 2016 Det lyder lækkert TT! smiley
  Der burde være lidt forskel i og med, at musklerne før ridning er kolde, men efter ridning er varme. Det er altid nemmere i varme muskler, hvilket også er grunden til, at testen af skulderbladet skal foregå i kolde muskler så at sige ^_^

  Jeg glæder mig til at høre om der er forskel på ham!


 •   4. apr 2016 Men to cm er altså ikke meget... Eller hvad? Jeg troede jeg næsten skulle kunne få hele hånden der ind smiley

  Mvh TT


 •   4. apr 2016 Du skal ikke kunne have hele hånden derinde (; Det jeg har på billedet i indlægget er det maksimale hånden skal ind - så er skulderbladet ikke omkranset af ekstremt spændte muskler (:

  Du kan ikke prøve at tage en video af det mens du prøver, så er det lettere at se for mig ^_^


 •   4. apr 2016 Skal se hvad jeg får gjort smiley

  Mvh TT


Kommentér på:
Hestens skulderblad/forben
Annonce