Hvordan træner man en "dominerende" hest?

Hvordan træner man en "dominerende" hest?

4610visninger 12 svar | 5. feb 2016
Kære Alle!

Så er jeg klar med endnu et blog indlæg. Denne dag vil jeg gerne tale lidt om "dominerende" heste, da jeg syntes dette udtryk er utroligt fejltolket, og alligevel noget jeg oftest støder på når jeg er ude blandt mine dejlige kunder og elever. 

"Min hest prøver mig af"
"Min hest respekterer ikke mit personlige rum"
"Min hest går ind i mig"
"Min hest er dominerende"
"Hesten skal kende sin plads"

Jeg har selv altid lært og hørte at heste der var dominerende, skulle lære at jeg bestemte og de skulle gøre som jeg sagde. I mange år følte jeg dette... Forkert. Jeg brød mig liige om at sige/udtrykke "Jeg bestemmer over dig" gang, på gang, på gang... Først senere fandt jeg ud af at andre mennesker havde det på præcist samme måde som jeg, og har senere lært en masse, men jeg vil nu alligevel i dette blog indlæg fortælle jer historien om "dominerende" Mickey.Jeg mødte Micky da jeg arbejdede på nyt Hesteliv. En fantastisk stor dreng på knap 170 cm som en tidligere træner havde stemplet som en af disse dominerende" heste. Mickey er/var en dreng der altid skulle være i ens lomme. Han ville altid stå HELT tæt på, og blev han bange for noget, sprang han direkte ind i en. Mickey var typen der hellere gik ind i dig, end en bue udenom, og hvis der var noget han ikke brød sig om så svarede han igen. Det er ret svært at have en 170 cm hest i lommen, og jeg kunne godt forstå folk syntes han var "dominerende" fordi at han var så anmasende.

I starten arbejdede jeg også med Mickey som en "dominerende" hest, og det eneste jeg fik ud af at kæmpe med ham og "fortælle ham hvor han skulle være" var at han stak af fra mig, løb stresset rundt, gik ind i mig osv. Mickey løb mig sågar ned en sommerdag, hvor jeg måtte på skadestuen, fordi han blev bange og jeg stod i vejen.


Efter denne oplevelse begyndte jeg virkeligt at SE på Mickey, og jeg prøvede virkeligt at tænke på hvor den gik galt i hans hoved, indtil jeg knækkede koden til ham: Mickey var slet ikke en dominerende hest, Mickey var en super usikker hest. Faktisk var Mickey en lille bitte shetlandspony i en kæmpe krop, som syntes verden var farlig og som derfor syntes det var nemmere bare at stå helt tæt op af de mennesker han var omkring, og dette lærte mig noget vigtigt, som jeg stadig bruger i dag.

Når vi står overfor en "dominerende" hest har vi to muligheder:

Vi kan kæmpe med hesten, og gennem hele livet fortælle den at "vi bestemmer og du skal bare høre efter". Eller vi kan gøre det SÅ sjovt for hesten at være sammen med os, så den slet ikke har lyst til at dominerer, men hellere vil se hvilke sjove lege vi kan tilbyde den.

Jeg havde brugt meget tid på at fortælle Mickey med arm bevægelser og store ord, at han skulle holde sig ude af mit "personlige rum". Jeg besluttede nu at ændre planen og give mig selv en udfordring: Hvad nu hvis jeg kunne få ham til at syntes det var så sjovt at være et par meter væk fra mig, at han selv valgte det?

Så med en klikker og en godbidder gik jeg igang, og en af de første træninger så sådan her ud:

Og efter en uges tid så det sådan her ud:

Så derfor er mit budskab: Lad være med at inviterer jeres hest til kamp. I får en gladere, mere åben, mere nysgerrig og gladere hest ved ikke at kæmpe, men ved at lære. Her taler jeg self ikke om at man skal rose hesten for at bide eller sparke. Nu taler jeg primært om disse anmasende heste der går ind i en / trækker af med en / stikker af fra en / står ovenpå en, osv osv.

Derudover så hav i bagtankerne: Er min hest overhovedet dominerende? Er der en grund til at den handler som den gør?

Tak for jeres opmærksomhed!Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvordan træner man en "dominerende" hest?
Kommentér på:
Hvordan træner man en "dominerende" hest?
Annonce