Hvorfor alle de fordomme?

Hvorfor alle de fordomme?

1427visninger 12 svar | 31. mar 2016

Ridesporten er fyldt med fordomme omkring ryttere der dyrker de forskellige grene, vi har jo nok alle læst den skrivelse, hvor flere er blevet samlet, for at gøre grin med stereotyperne og vores fordomme. Jagtryttere var ikke med i denne skrivelse, men det betyder bestemt ikke at folk ikke har fordomme omkring jagtryttere.

Når man siger man er jagtrytter i en forsamling af hestefolk, får man tit nogle skeptiske blikke. For kort tid siden, var en jagtkammerat til terræntræning, hvor hun sagde hun var jagtrytter, en af de andre deltagere, en militaryrytter, fortalte hende så hans syn på jagtryttere:

Deres heste er elendigt redet og kan kun springe hvis de bliver trukket over springene.

De drikker sig fulde inden hver jagt.

De rider ikke deres heste fra sæsonen slutter til den begynder igen.

Kan man ikke finde ud af at ride, kan man altid bare ride jagt, det kræver ingen ridefærdigheder.

Osv.

Der er selvfølgelig sorte får i jagtverdenen, ligesom der er indenfor de andre grene i ridesporten, jeg husker bl.a. en rytter der red MA/S spring, men som ikke kunne se hvilken side en trippelbare skulle springes fra, eller dressurryttere rider med glidetøjler hver dag og kun tager dem af, når de skal ud til stævner. Men alle spring og dressurryttere bliver jo ikke bedømt ud fra den slags ryttere, hvorfor skal jagtryttere så?

Jagtridning er unik ved at konkurrence elementet er fjernet, det er kun på hubertusjagterne ved de forskellige jagtrideklubber, at der konkurreres. På jagterne gennem året er samværet og hyggen med gode jagtkamerater i højsæde, det betyder ikke at jagt er let, bestemt ikke når man rider ved de store klubber: Sportsrideklubben, jydsk jagtrideklub, storstrøms jagtrideklub m.fl.

Jeg tager selv min jagtridning meget seriøs, det betyder at min hest skal være i toptunet året rundt. Ja, ridningen bliver trappet ned henover vinteren, men det betyder bestemt ikke at den ikke bliver redet, der bliver blot redet extra meget dressur, ja dressur! Jeg ønsker at have en smidig hest, som lystrer selv de mindste signaler jeg giver den. Det eneste der er anderledes, er ingen jagter i weekenderne, og knap så mange lange ture, da det er koldt.

Når det bliver varmere i vejret, så tager vi gerne i terrænet, men det er ikke for at ride om kap og springe alle de pinde vi findet på vores vej. Nej, på langt de fleste ture finpudser vi stopsignalet, øver hesten i at dreje ved vægtforskydning, holde balancen over ujævn bund og andre ting der mest kan beskrives som ”dressur” til terræn brug. Der rides dog stadig almindelig dressur på bane ca halvdelen af tiden. Der bliver også sprunget både på ridebane men også på terrænbane.

Der er jagtryttere der ikke kan springe uden at have en foran til at trække, men det ønsker jeg ikke, min hest bliver trænet, så den kan og vil springe alt også selvom de andre heste stopper.

Med den træning jeg lægger i min hest, er jeg træt af at få af vide, at bare fordi jeg har kastet mig over jagtridningen, så er jeg en dårlig rytter, der kun kan finde ud af at ride i røven på andre heste, og min hest er ubrugelig til alt andet.

Men tilbage til rytteren fra min jagtkammerats træning. Når nu han syntes jagtryttere er så elendige, må terræn stævnet i Fjeldsted i mandags have været utrolig pinligt for ham! Ikke nok med min jagtkammerat vandt klassen, han blev også slået af min veninde, som også rider jagter, på min jagthest, hun havde kun sprunget på hesten 2 gange inden hun red den klasse. Begge var også debutanter.

Nu skrev jeg dette fra min synsvinkel, og fra den gren af ridningen jeg er en del af, men det gælder jo alle grene af ridning. Når man ikke selv er en del af det, ved man reelt ikke hvordan deres træning foregår, måske nogle dressurryttere rider i skoven flere gange i ugen? 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvorfor alle de fordomme?
 •   31. mar 2016 Fed skrivelse! smiley

  Det er så trist og ærgerligt at der er disse fordomme i vores dejlige sport, uanset hvilken gren man har valgt at balancere på!

  Jeg er hoppet på lidt af alle sammen, både dressur- spring- jagt og military, fordi jeg elsker lidt af det hele - så længe det er sammen med min hest smiley

  Men jeg tænker, at fordomme omkring hvilken man vælger - er ligeså dyb en afgrund som race, bid/ikke bid mm.. smiley

  Men tak for dit syn, det var spændene at læse!


 •   31. mar 2016 Godt blokindlæg!
  Jeg er selv vidne/"offer" for disse fordomme omkring jagtryttere, og omkring mit valg af hest (fjordhest).
  Jeg rider for ROR i ledreborgskoven og rider ofte som ræv. Jeg er den eneste med fjordhest i et felt fyldt med varmblodsheste, og vi har altid gennemført en jagt. Hun går LA dressur til daglig og rides altid alene på tur når vi jagt træner. Det vil jeg da kalde for en rigtig ridehest?

  Man høre ofte om jagtryttere der skal drikke mod til, med heste uden kondition og ridefærdigheder, hvilket måske delvis er sandt, men alt for generaliserende!
  Vi må sørge for at komme ud med de gode historier, de sande historier, omkring det at have en rigtig jagt hest, og være en rigtig jagt rytter.


 •   1. apr 2016 Mega god skrevet! Har dog aldrig "set ned" på jagtryttere, jeg synes det er mega fedt! )

 •   1. apr 2016 Jeg syntes din søgen efter "retfærdighed" mellem fordommene i de forskellige ridediscipliner går lidt skævt, idet du skriver at dressur- og springridning jo ikke bedømmes på de få sorte får, hvorfor gør jagtridningen så?
  Din veninde har talt med en mand, måske endda flere, som har fordomme, men fordi få har fordomme betyder det ikke at alle har.
  Iogmed at du vil af med fordomme, baseret på at andre har det, har du selv skabt en fordom.
  Om at alle som ikke rider jagt, har fordomme overfor dem der gør. smiley


 •   1. apr 2016 Jeg vil give Renee fuldstændig ret i at der er så mange fordomme omkring at være Jagtrytter. Det er et super eksempel hun giver med hendes veninde, jeg har selv fået smidt alle de kommentarer i hovedet.
  Hvis man vil se på et af de nyeste eksempler så kan man se 5 halvleg fra i går. Der var deres finale runde at en af deltagerene skulle lege hubertus jagt. De skulle hoppe over en bom som roterede imens de var på et løbebånd. Det var meget underholdende at se på, men inden man får deltagerene at se snakker de 2 resterende deltager om at det ikke er så krævende at være jagt rytter. De sidder der bare. Det er fede mand der drikker vin osv.

  Det gjorde mig rigtig sur, ked af det og irriteret over sådanne kommentarer, for det er ikke sandheden.

  Selv har jeg on and off redet jagter siden 2009 på forskelige heste, både af race og temperament og det er ikke alle heste der egner sig som jagt hest.


 •   1. apr 2016 Hubertusjagt og jagter i det hele taget ville jeg ALDRIG kunne deltage i. Det kræver virkelig en nervefast rytter og en kompetent hest. Så dem der siger at det er let, de skal bare tage at smutte hjem! Det er ikke i orden. Jeg synes heller ikke det er sjovt, når folk siger, at når man rider, så sidder man der bare. Hvad er det for noget? Og hvis du spiller fodbold, så sparker du bare til en bold og håber den rammer eller hvad? Jeg vil hellere end gerne smide dem op og se hvordan de har det i lårbasserne efter en times ridning på "min" Sugarbabe smiley
  Det er ikke noget, jeg er totalt meget ude for, men det sker og er ikke rart. Jeg vil dog som Fylla sige, at det jo ikke er alle, der har disse fordomme. Men det tror jeg nu heller ikke, du tænker smiley Fordomme skal i det hele taget bare gemmes væk. Super indlæg!


 •   2. apr 2016 Har kæmpe respekt for jagtryttere! Synes det ser super fedt ud og synes at det er sejt at i tør! Jeg kunne også godt tænke mig at prøve det, men ved ikke helt om jeg tør smiley

  Kender også til fordommene, får dem selv fordi jeg har en traver ;(
  Men har aldrig kendt til en mere ærlig og nervefast hest! Hun ville sikkert være god til jagter, hvis ejeren havde modet til det smiley


 •   3. apr 2016 Kan ikke være mere enig i det
  det kræver en del for at ride jagter
  både dressur og spring mæssigt smiley


 •   6. apr 2016 Fylla:
  Jagtryttere bliver bedømt efter hvad de dårligste gør, andre bliver bedømt på hvad de mest hårdhændet gør, der er en stor forskel, ikke at det gør det bedre, for det er da heller ikke sjovt for dressur ryttere der har heste som har en naturlig høj samling, at blive beskyldt for at ride rollkür derhjemme, men det er noget andet.

  Resten er noget søgt. Der er ingen steder skrevet at alle der ikke rider jagt ser det sådan, der er skrevet at det tit sker.


 •   6. apr 2016 Det kan jeg godt se at det er.

  Jeg tror ikke at jagtryttere er mere udsat for fordomme end andre ryttere, men det læser jeg i din blog at du syntes.?
  Hvis du føler det, tænker jeg at det kan være fordi du selv er jagtrytter og fordomme overfor disse derfor har større indvirkning på dig, hvorimod at fordomme overfor f. eks. dressurryttere eller sammenligneligt mandlige frisører "praller mere af".
  Jeg kan godt se at dampen skulle lukkes af kedlen. Og det er ok, men man kan ved at styre sin opmærksomhed hjælpe sig væk fra at ærgerlige kommentarer har betydning, lidt som når man bliver gravid eller en i ens nærmeste omgangskreds gør, så ser man gravide overalt. Eller når man som barn lærer et nyt ord og høre der hele tiden. Hverken gravide eller ordet forekommer oftere end tidligere, men opmærksomheden på netop disse er skærpet og derfor syntes de at forekomme oftere.
  Jeg ved selvfølgelig ikke hvordan du har det helt personligt. Det var bare nogle tanker på området om fordomme.
  Søg (fokuser) og du skal finde, så at sige. I alle henseender, også på det positive.
  Nu kom jeg også til at lukke ekstra ud. Og det er ikke for at rette dig ind, det håber jeg ikke du føler.


 •   14. apr 2016 Sikke et dejligt indlæg smiley og ja det er vildt træls med disse fordomme. Som du nok ved forsøger jeg at træne Tindur op til jagter og jeg har aldrig troet det er en nem sportsgren da jeg jo har sat mig ind i hvad der kræves. Om det lykkes mig at få Tindur til at blive en god jagthest må tiden vise. Hvis ikke må jeg træne Rocky op til det. Det jeg nemlig altid har elsket omkring denne ridegren er skoven, springningen og tempoet. Og ikke mindst at man rider sammen så man "skiller" sig ikke ud og er i fokus alene. For det er jeg ikke god til at være.

  Mvh TT


 •   14. apr 2016 Så jeg er overlykkelig over at der findes en ridegren hvor jeg passer ind smiley

  Mvh TT


Kommentér på:
Hvorfor alle de fordomme?
Annonce