Hvorfor er trailerlæsning så svært?

Hvorfor er trailerlæsning så svært?

5244visninger 5 svar | 17. feb 2016
Hej Alle.

Så er jeg klar med endnu et nyt indlæg, og denne gang vil jeg gerne sætte fokus på noget som mange har svært ved: Nemlig Trailerlæsning.

Lad mig starte med at sige at dette som udgangspunkt IKKE er en træningsguide. Jeg er super glad for hvis det giver dig inspiration til at træne din hest, og det håber jeg også det gør - men grunden til at jeg ikke vil sætte en træningsguide ud i et blog indlæg, er at det er meget forskelligt fra hest til hest, hvad den gode løsning er, og jeg har generelt dårlige erfaringer med at rådgive folk på nettet, når jeg ikke kender deres hest, historie, situation eller andet.

Har du kørt panden i mod en mur og har problemer du ikke selv kan løse, vil jeg altid anbefale dig at kontakte en træner. Jeg tilbyder også selv trailerlæsning og trailerkurser for dem der bor længere væk. Se mere på www.camillastormont.dk eller skriv herinde.Hvorfor er trailerlæsning så svært?
Ja først og fremmest, så lad os finde ud af det store spørgsmål: Hvorfor er det så svært?

Først og fremmest er det vigtigt at se på hestens instinkt. Du beder hesten gå ind i et rum, der ikke er større end den selv er. Forstil dig selv at blive bedt om at gå ind i et skab? Tiltalende? Nej vel? Der er ingen flok i traileren, og der er ingen umiddelbart grund til at hesten burde gå derind. 

Trailerlæsning er altså svært fordi det ikke er naturligt for hesten. Trailerlæsning er også svært fordi det ofte betyder stress. Ikke kun for hesten, men også for ejerne. Hvis hesten ikke går ind i 5. forsøg, så begynder vi at stresse. Måske vi syntes det er pinligt, måske har du travlt, du skal nå noget, måske du bare syntes hesten er dum at den ikke forstår hvad den skal? Der er mange grunde, men i bund og grund - så skaber trailertræning ofte stress for både hest og ejer, ihvertfald når det ikke går godt.

Din hest skal ikke lære at gå i trailer - DU skal lære at læsse din hest. Jeg har flere gange hørt folk sige: "min hest kan ikke gå i trailer"... Jo, din hest kan sagtens gå i trailer, men du kan ikke få den i trailer fordi du ikke ved hvordan du skal gøre og fordi du og hesten ikke taler samme sprog.


"Min hest er ikke stresset, den er stædig"
Denne sætning får jeg ofte fortalt når folk ringer/skriver for at fortælle om deres problem, og allerede her må jeg rette dem: En hest kan ikke være stædig. Heste kan ikke ræsonnerer, og kan derved ikke være stædig. Der er lavet flere undersøgelser omkring at heste der er i minimal bevægelse, kan have lige så meget puls og lige så højt stress niveau som heste der flyver rundt.

Så hvis din hest står stille på rampen og ikke bevæger sig hverken frem eller tilbage, så er det stress. Det er hestens måde at håndterer den stressede situation på, og nogen heste gør altså dette ved mentalt at lukke ned. 

Din hest er ikke stædig, men din hest syntes ikke traileren er sjov, og det skal der naturligvis gøres noget ved.Når du står og skal læsse
Hvis din hest stresser, så "må" du ikke stresse. Hvis i begge stresser, så kan i stå længe. Monty Roberts, som jeg ikke umiddelbart er stor fan af, har dog engang sagt noget ganske klogt: "Hvis du går til en hest som om du har ti minutter, så kommer det til at tage hele dagen. Men går du til en hest som har du hele dagen, så ta'r det ti minutter" og dette er ganske sandt.

Det ABSOLUT værste du kan gøre når du skal læsse, er at skifte taktik. Lav en taktik og hold fast i den. Om det er klikkertræning, tov bag røven, tap med pisken eller hvad folk nu har af idéer - nogen fortrækker jeg over andre, så er det vigtigste at du ikke står og ændre taktikken hele tiden når det du gør ikke virker, giv hesten en chance for at se hvad det her "game" går ud på, og hold dig til det, så får du hurtigere resultat, end at forsvirre hesten ved at skifte taktik 1000 gange.

Derudover så sørg for at træne. Lad være med først at træne den dag i skal afsted. Træn flere dage i forvejen, lej en trailer i en weekend og øv en helt masse. For der er da intet federe end en hest der bare vader lige ind, helt afslappet? Når du læsser en hest der før har haft problemer med at blive læsset, så sørg for at læsse den, luk bommen, ros den, snak med den - åben bommen, og lad den gå ud igen. Læs den så en 1-2 gange efter det, igen ros den hver gang, snak med den, og luk så helt inden du køre. Sådan at du bruger tiden og slapper af omkring det."Min hest plejede godt at ville køre"
Mange kender det her med at have en hest der længe, måske endda i flere år, har gået i trailer uden problemer - men pludseligt vil den ikke mere. Hvorfor er det at hesten pludseligt ikke vil i trailer mere? Mange folk kommer igen ud i en teori om at "den ikke gider mere" - hvilket leder mig tilbage til at heste ikke kan ræsonnerer - nej der er flere muligheder og nogen af dem kommer her.

- Husker du altid at gøre trailerlæsning sjovt?
Husker du at rose hesten når den går ind, bruge tid på at fortælle den hvor dygtig du er? Eller får du den bare ind, lukker og køre? HUSK at ros din hest, ellers så opstår situationerne hurtigt at hesten en dag ikke vil ind mere.

- Din hest kan have haft en dårlig oplevelse
Måske du har bremset lidt hårdt, måske hesten har stået dårligt, måske dens mavesyrer har bevæget sig lidt for meget eller på andre måder har oplevet noget ubehageligt på køreturen som du ikke har set eller oplevet, og den derfor er blevet usikkert.

- Det kan være en ny trailer
Heste er vanedyr og en ny trailer, en anderledes duft eller nye omstændigheder kan også stresse hesten

- Stress/træthed
Som jeg før har snakket om er stress også symptomer. Mange kender det her med at "hesten vil gerne ud men ikke hjem" og oftest har det noget at gøre med at hesten efter f.eks en lang stævnedag er træt både fysisk og mentalt, lidt som børn der ikke orker noget, når de er overtrætte og ugidelige.Hvad kan man så gøre?
Nu skrev jeg jo i starten af indlægget at jeg ikke vil komme med en masse råd, fordi at jeg helst ikke ønsker at rådgive til noget som lige netop DIN hest ikke har gavn af. Men som udgangspunkt er rådet: Gør traileren SJOV!

Det skal være sjovt, det skal være en øvelse og det skal være spændende at gå ind i traileren. Metoden jeg træner efter handler om at hesten selv kan gå ind i traileren. Billedet der er over skriften her, er første gang ejeren af hesten selv sender din hest ind i traileren, efter jeg har trailertrænet den. Ved at hesten selv går ind, kan man nemt selv lukke og få kørt afsted.

Videoer
Til slut her vil jeg gerne lige linke til et par videoer jeg har lavet af trailerlæsning.

Dino viser hvor mange forskellige måder man kan læsse på.

Da jeg købte Cato hjem tog det halvanden time at læsse ham, her er han 15 minutter inde i hans første trailertræning.

Den usikre islænder Lukka, læsses for første gang uden problemer.

En af hestene jeg læssede på et kursus for lidt tid siden.

Ude at læsse for en elev.


Håber i har fået gode idéer, og vil træne godt med jeres heste!

For ved i hvad? VI SKYLDER vores heste at de kan gå i trailer. Vi skylder vores gode venner at se er rolige omkring en trailer og interesserede i at komme ind i den. Jeg har stået med en 2 års med brækket ben der akut skulle på dyrehospitalet, som var bange for trailer. Det er ikke sjovt. Så derfor, sørg for at træne, sørg for at jeres hest kan komme med trailer, man ved aldrig hvornår det er akut!

Mvh
Camilla

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvorfor er trailerlæsning så svært?
 •   17. feb 2016 Nu siger du godt nok at man ikke skal skifte taktik, men det er det eneste som virker med min araber! xD Han har altid været besværlig, og man ved aldrig hvordan man han skal læsses når man starter. Den ene dag er det den ene måde som virker, den anden dag er det den samme metode som stresser ham og man må finde på noget nyt. Han er LYNhurtig til at aflæse mig, og det ender hurtigt i tovtrækning. Jeg har efterhånden fundet ud af at når han har stået et par gange og holdt trækket i mere end 5-10 sek ad gangen (når jeg prøver at være tålmodig og vente på at han giver efter), så kan jeg godt give op og finde på en anden taktik. For ellers får jeg ham aldrig op smiley
  Han er simpelthen den mest arrogante hest jeg har mødt! Om de kan være det eller ej. Når han bliver træt af tovtrækkeriet, ligger han vægten bagud så han balancerer i mit træk, hviler på det ene bagben og kigger rundt på alt muligt andet. Lige indtil jég giver efter, så han kan smutte smiley Skøre hest..
  Så at skifte taktik er nogle gange det eneste der virker for os, men jeg kan sagtens se hvor du vil hen! Det virker også "kun" med ham (ud af de tre vi tilsammen har i familien). Godt indlæg! smiley :)


 •   17. feb 2016 Ja Duchess til trailerkursuset er som at se Tindur. Dog var vi kommet så langt som at han sagtens kunne stå der inde og spise...lige indtil han hørte en "farlig" lyd udefra. Så var han hurtigt ude...og så skal jeg ærlig indrømme at jeg ikke rigtig tør at sætte bagbommen på..hvor hvad hvis han hører en farlig lyd, ikke kan komme ud og splitter hele traileren af og kommer til skade.. Han har ødelagt en trailer ved at røske ringen ud af væggen da jeg skulle lukke bagbommen.. (tror det var før du var ude) så føler virkelig jeg sidder lidt fast.. Men jeg kontakter dig nok igen i løbet af sommeren smiley

  Mvh TT


 •   18. feb 2016 Super godt indlæg! Jeg står selv med hest der stresser ved trailer, så snart hun kan ane at den er der, kan man tydeligt mærke det på hende. Men vil helt klart prøve noget af det der står i indlægget her.

  Og ellers ringer jeg helt klart til dig smiley


 •   28. nov 2016 Tror du at jeg ville kunne læsse min pony på en uge hvis jeg brugte hver aften:)

Kommentér på:
Hvorfor er trailerlæsning så svært?
Annonce