Jagthest = skovturshest... Eller?

Jagthest = skovturshest... Eller?

2259visninger 2 svar | 2. feb 2016

Jeg har skrevet om dette mange gange flere forskellige steder, da det er en af mine helt store kæpheste. Som en jagtrytter, der tager min gren indenfor ridningen lige så seriøst som f.eks. dressur eller spring rytterne tager deres, syntes jeg det er sørgeligt at se hvad mange tror er den ideelle jagthest!

Sidste år skulle vi finde en ny jagthest til min mor. Der var rigeligt med annoncer på nettet, hvor folk bestemt mente deres hest ville være den perfekte jagthest. Problemet var bare at langt de fleste af disse heste, var kaserede rideheste, som ikke længere kunne tåle at gå spring eller dressur pga. Diverse skader og slid i leddene. Men hesten kunne godt holde til at gå skovtur og kunne løbe rigtig hurtigt, ergo den perfekte jagthest. Da min mors jagtmakker begyndte at kigge om sig efter en ny hest, var det det samme igen, masser af nedslidte og skadede heste, men desværre ikke nogle heste, vi så som egnede.

Men hvordan skal en hest der ikke kan tåle spring og dressur pga. Alle dens skavanker nogensinde kunne tåle at gå en jagt?

Jeg syntes det er trist, sådan som der bliver set ned på jagtridningen. Hvis en rytter ikke kan finde ud af at ride, kan hun bare blive jagtrytter, og hvis en hest er nedslidt, kan den bare blive jagthest.

Men ved folk egenligt hvad det kræver at ride jagt? Her taler vi selvfølgelig ikke om små lokale jagter, men lidt mere seriøst, som jo må være dem sælgerne sigter efter, når de sælger under overskriften: Det perfekte jagtemne!

En jagthest går ikke bare ture i skoven, den skal bestemt trænes ligesom alle andre heste.

Man rider dressur på den, for at holde den smidig, hvilket er et absolut must, med de sving der nogengange kan komme lidt uventet på en jagt, det sker også at rytteren foran har en afsidning, så vil rytteren på jorden sætte pris på, man kan reagere hurtigt på det. Det er også utrolig vigtigt, at ride dressur for at sikre hesten reagerer på halve parader, der er ikke noget værre end en ustyrlig hest i et felt.

Hesten skal også vedligeholdes i spring. Springene på de store jagter er omkring 100cm (i sporten optil 110cm), det lyder ikke af meget hvis man er springrytter, men til sammenligning er en CNC100 i military 100cm og det er en sværhedsgrad 3, altså tilsvarende MB springning. Men man vil jo heller ikke have en hest, der med nød og næppe kan kravle over springene, de må gerne have noget kapacitet, så de skal gerne kunne springe 110-120cm til træning.

Kan disse kasserede heste klare den daglige træning?

Hvis de kan det, så skal man jo huske at der på jagterne kan være dyb bund, glat underlag og dybe landinger, som alle belaster benene mere end ridning på en almindelig spring eller dressur bane. Så varer en jagt jo også (i hvert fald i Jylland) 2½-3 timer og der kan være optil 45 spring på en jagt.

Men når man kigger efter en jagthest, kigger man jo ikke bare efter en hest der kan holde til det ovenstående. Det er faktisk bare en baseline for om man vil kigge på hesten.

For det første skal hesten have en god galop. En hest der ikke kommer langt nok på hvert galopspring, kan blive tvunget til at løbe, blot for at følge med feltet. En hest der løber for meget, giver sjældent en ret behagelig jagt.

Hesten må ikke sparke! Selvom man ikke må ride op i røven på de andre heste, kan der ske uheld, hvor det ikke kan undgåes. Jeg så det desværre ske sidste år med en hest der sparker, resultatet var en rytter der måtte på skadestuen med et brækket ben.

Den må ikke være for hidsig. Man skridter mellem hver springserie på jagterne, det er her både hest og rytter får pulsen ned. Hvis hesten er alt for hidsig, er der risiko for man aldrig får mulighed for at slappe af, og så bliver 3 timer virkelig lang tid, er man så også så heldig at hesten tripper i skridt, får man også organerne godt rystet i løbet af sådan en jagt.

Ja, der er selvfølgelig jagtryttere der ikke passer ind på det overstående, men der vil altid være nogle der stikker ud. Og så længe jagtridning har et ry for at være en skraldespands kategori, vil der også være ryttere af den kaliber, som søger mod jagtridningen. Men disse er undtagelsen.

Da vi købte hest, endte vi med at købe en hest gennem word of mouth, da dem der var på markedet simpelhen ikke var egnede jagtheste, eller der var en, men den blev solgt inden vi nåede at kigge på den.

Mit opråb er til alle jer der skal sælge heste, lige meget hvilken hest og mulige købere du prøver at nå ud til, så sæt jer ind i tingene! Hvis I ikke selv er inde i den gren, du forsøger at sælge til, så sæt dig ordenligt ind i det, evt søg hjælp ved nogle der er inde i det. Så spilder vi ikke hinandens tid.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Jagthest = skovturshest... Eller?
 •   4. feb 2016 Tjaa....
  Historien er jo den samme om military-heste.
  Kan den løbe hurtigt i terrænet er den vel brugbar til military?
  Nej! Er den ikke 'cool' kan den ikke bruges til hverken jagt eller military - uden at slå sig selv eller rytteren ihjel.

  Så dit opråb er fair nok, men der skal desværre lidt 'sælger-snak' til!
  Det er et svært marked i øjeblikket....
 •   5. feb 2016 Halleluja smiley

  Mvh TT der drømmer om at vi kan klare at blive en fantastisk jagtekvipage.


Kommentér på:
Jagthest = skovturshest... Eller?
Annonce