Kværke - Det du skal vide

Kværke - Det du skal vide

2748visninger 6 svar | 29. mar 2017
Hvad er kværke?
Kværke er en utrolig smitsom bakterieinfektion, forsaget af bakterien Streptococcus Equi. Kværke er i sig selv ikke farlig, når blot det bliver behandlet i tide. Langt de fleste tilfælde kommer hesten sig 100% uden varige mén af nogen art. Det sker dog i få tilfælde, at der opstår følgesygdomme som brandfeber, der kan være svær at helbrede. Brandfeber viser sig som væskesamlinger i benene og under hestens bug. Er man uheldig kan hesten risikerer at få 'vandre-kværke', hvilket betyder at bakterien spreder sig til flere steder i kroppen, og kan skabe problemer der.

Kværke behandles med antibiotika kur af din dyrlæge, og kan forventes rask efter en 14 dages tid.

Hvordan genkender man kværke?

Efter en hest er smittet med kværke går der op til 10 dage før symptomerne begynder at vise sig. Selvom din hest ikke ser syg ud, kan den altså stadig være smittet, og kan smitte andre.

Det karakteristiske ved kværke er hævede lymfeknuder, som så udvikler sig til bylder, der oftest ses omkring ganascherne.

Før bylderne bliver synlig ser man oftest følgende symptomer:

  • Nedstemthed
  • Feber
  • Hoste
  • Klart og tyndt næseflåd
  • Slimhinderne bliver rødlige og betændte

Hvordan smitter kværke?

Kværke smitter ved direkte kontakt både fra hest til hest, men også gennem menneskelig berøring.

Bakterien kan også side på udstyr som: sadler, underlag og strigler. Også i boksen og på vores tøj, samt alt hvad den syge hest kan nyse på.

Bakterien kan dog til en hvis grad sprede sig uden direkte kontakt indenfor et begrænset luftrum. Så den kan let overføres til naboerne i stalden.

Den store ulempe ved kværke er, at hesten desværre kan være rask smittebærere i op til 1 år. Det er noget langt de færreste stalde forholder sig til, efter de har været ramt af kværke.


Forebyggelse og smittebegræsning

Fra hest til hest

Smitten sker ved direkte kontakt, og ved spredning af bakterien gennem puds. Isolation er den mest effektive forebyggelse mod yderligere smitte.

Oplever du kværke i den stil, så steriliser dine hænder efter du har rørt en hest, før du går videre til den næste, for så vidt muligt at begrænse smitten i den samme stald.

Brug ikke det samme udstyr på mere end én hest, stil ikke de syge heste midt på staldgangen, men hold dem i boksen. God ventilation sikre et godt staldmiljø, og får renset ud i luften.


Fra stald til stald

Oplever du kværke i din stald, så gør de omkringliggende stalde opmærksom på det. Hæng en advarsel op på stalddøren, så gæster er opmærksomme på at de ikke skal gå ind, uden at der tages forholdsregler for videre smitte.

Advar din smed, dyrlæge massør osv. at der er kværke i stalden.

Lad være med at køre til stævner eller andet med heste der kommer fra en stald med kværke. Selvom hesten ikke er syg, kan den stadig bringe smitte med sig.

Lad ikke udefra kommende heste få adgang til stalden.

Husk at symptomerne først viser sig op til 10 dage efter at hesten er smittet. Og hesten kan fortsat  smitte op til 2-3 uger efter at den er symptomfri.


De lette råd

Kommer du i flere forskellige stalde, så vær opmærksom på at du kan bære smitten med dig fra den ene stald til den anden. Oplever du tilfælde af kværke i din stald, så følg da følgende råd for at begrænse smitten:

1.        Isoler de syge heste

2.        Advar gæster og fagfolk (smed, dyrlæge mm.)

3.        Bed udefrakommende holde deres heste væk, så længe sygdommen er aktuel

4.        Vær opmærksom på at symptomerne først viser sig op til 10 dage efter hesten blev smittet, og at den kan smitte op til 2-3 uger efter at den er symptomfri.



Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Kværke - Det du skal vide
Kommentér på:
Kværke - Det du skal vide
Annonce