Min hest er bange for at være alene!

Min hest er bange for at være alene!

5111visninger 8 svar | 1. mar 2016
Hej Alle.

Så er jeg klar med et lille indlæg igen, og denne gang handler det om noget jeg ved mange af dem bakser med: Seperations Angst.

Igen har jeg valgt at dele dette blog indlæg op i flere afsnit, og håber at i kan bruge nogen af de redskaber jeg her kaster ud i rummet.Udfordrings angst kan tolkes som seperations angst!
Hvis din hest har udfordringsangst betyder det at din hest som sådan ikke er bange for at forlade flokken, den er bange fordi at den måske ikke er den modigste hest i flokken og bryder sig ikke om at gå "forrest" fordi at det er en stor og farlig verden. En hest med udfordrings angst er ofte karakteristisk i at den pruster meget når den er alene på tur, at den går langsomt ud, og stopper op når den bliver bange - men uden nødvendigvis at forsøge at løbe hjem. For at hjælpe en hest med udfordrings angst er miljø træning en rigtig god idé, ud og lege med plastic, paraplyer og meget andet. Derudover så sørg for at gå en masse ture med din hest, og sørg for at den får snust og kigget på ALLE de ting den tror spiser heste!Forklaringen på seperations angst
Seperations angst er hvis din hest er bange for at forlade flokken, dette er noget rigtigt mange heste har og dette er der en ganske god grund til. Heste er FLOK dyr - det ved du nok allerede, men heste er meget forskellige fra os mennesker på dette punkt. Vi mennesker er også flok dyr, men vi ser os selv som individer og har ikke noget i mod at skifte rundt i flere grupper. Heste ser deres flok som en del af dem selv. Hvis man har 3 heste i en flok, så er disse 3 heste "en stor hest" (forestil dig det), når så at der mangler en hest, så mangler de andre heste 1/3 af sig selv. Det er derfor at det for heste er så hårdt at mangle en i flokken, fordi de også føler det mangler noget af sig selv. Nogen heste er så selvstændige at de bare selv fylder den manglende plads ud, og andre heste går i panik. Det er ofte dominerende heste (der gerne vil holde styr på de andre) og de svage heste (dem der gerne vil beskyttes) der har størst tendens til at få seperations angst, men alle kan få det.Hvad gør jeg hvis min hest har seperations angst?
Det absolut VÆRSTE du kan gøre med en hest der har seperations angst, er at skælde den ud, rykke den i munden, sparke til den - blive sur og irriteret. Din hest er i en tilstand hvor den er virkeligt sårbar, den er bange fordi at de andre heste ikke er ved den, og den reagerer ved at kalde og være usikker. Hvis du så oveni alt dette går og gør situationen ekstra ubehagelig for hesten ved at skælde den ud - så vil dens seperations angst blive endnu mere udviklet, fordi den nu udover at savne sin flok, også finder det ubehageligt at være sammen med dig.

Det bedste du kan gøre er at bruge "omdirigeret shaping", dette er lidt den samme effekt som hvis du ser et barn der græder, og frem for at trøste dem, så peger du på en sommerfugl og siger. "Se hvor flot den er!" hvilket får barnet til at miste fokus fra det faktum at den har slået sig, og har i stedet fokus på den flotte sommerfugl. Jeg gør oftest det at jeg indlærer en adfærd hos heste hvor de er trygge, og når de så er i uvante omgivelser har jeg godbidder med og beder om denne adfærd, som de oftest vil kunne finde frem, trods stress fordi den er så indlært. Så steder hvor vi er alene slapper vi af, spiser godbidder, chiller, spiser græs osv. Det tager LANG tid at træne en hest med seperations angst men det er IKKE umuligt - og det er LANGT bedre at træne det, end blot tvinge hesten afsted.

Det handler om at være FLOK med hesten, hesten er bange fordi den er alene - og kun når vi får skabt et fundament for at være flok med vores hest, hestens ven, tryghed og partner, vil hesten være helt afslappet ved at gå fra en flok til en anden.

Se video eksempel HER

Min hoppe Perle havde en meget slem form for seperations angst, da jeg fik hende hjem kunne vi ikke engang ride ud forenden af indkørslen. Perle stejlede, kastede med hovedet og stak af hjem. Nu har jeg eget hende i 4 år, og de sidste 2 år har vi uden problemer redet alene på tur, rolige og afslappede. Vi startede med at gå ture det første halve års tid, og jeg kom så langsomt i sadlen. Det tager tid, men det er VÆRD at bruge tiden på det!Min hest er bange når den efterlades
Hvis du er sammen med din hest når den efterlades, f.eks alene i ridehuset - så følg trinnene ovenfor.

Hvis du gerne vil vide hvad du skal gøre hvis nu f.eks du skal efterlade en hest på folden og tage den anden med ud - så må jeg være dig svar skyldig. Heste er fra naturens side ENORMT sårbare hvis de bliver forladt at flokken, og en hest man kan efterlade uden at den lader sig stresse, er en hest der hviler utroligt meget i sig selv. Det er svært at træne en hest - når man ikke er i nærheden af den. Det bedste man kan gøre er at give den noget at lave - hø, foder eller andet imens man er væk, eller sørge for at give den en ven!Bare husk at heste med seperations angst IKKE gør det for at være irriterende, dumme eller trælse. De gør det fordi at de fra naturens side høre til med deres venner, og det i deres gener og instinkt, kan betyde liv eller død om man er sammen med de heste som er ens flok.

Tak for i dag!

- Camilla Stormont

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Min hest er bange for at være alene!
 •   1. mar 2016 Et indlæg jeg virkelig vil have i baghovedet når jeg påbegynder træningen. Tak allerede nu! :')

  Min kære dame hader at være alene i boksen. Mit problem er så, at jeg kun har en flok på to, og derfor er hun ekstremt afhængig af hendes ponyven. Men der er intet når vi rider på marken og han kalder lidt i stalden, intet når vi er på tur, og heller ikke når vi skal køre hjemmefra (medmindre hun kan se ham gennem vinduet i traileren fx) jeg frygter altid bare hun vil gøre skade på sig selv når hun vader rundt derinde og kalder og kalder... Men det eneste jeg kan gøre er at give hende hø og eller foder, og håbe på hun med tiden vil acceptere det, med træning og ros? smiley


 •   1. mar 2016 Så har nok Tindur lidt udfordrings angst.. Men hvad når det intet hjælper at træne hjemme med paraplyer, pressening osv? Hvordan træner man det så? Skal jeg bare blive ved med at ride ud på ture eller gør jeg det værre? Han er ikke tryggere ved mig på jorden...

  Mvh TT


 •   1. mar 2016 Min gamle hoppe, var meget speciel og der skulle ikke meget til før hun stressede. Det var flere ting. Jeg valgte dog, at arbejde med en ting ad gangen. Det der tog længst tid var nok at lære hende at være alene i stalden uden de andre. Her fjorde jeg det, at jeg i rigtig lang tid bandt hende udenfor og fik hende til at slappe af, ved at være den eneste som blev trukket ind fra fold. Til sidst lykkedes det, at have en hest der fulgte en ind fra fold hen til bommen. Hvor jeg plejede at binde hende og her stod hun. Dette var uden grime og trækketov. Da hun følte sig tryg med dette flyttede vi grænsen. Denne gang blev hun trukket ind i stalden, blev bundet og der efter ud igen. Øgede tiden gradvist. Til sidst kunne hun selv stå inde. Men godbidderne blev der delt mange ud af..

  Hun var også mægtig bange for, at komme på tur. Her allierede jeg mig med en som havde en bundstabil hest. Vi starter med en meget kort tur. Hvor hun nærmest kravlede på ryggen af den anden hest. Den samme type blev gentaget flere gange indtil hun begyndte, at nyde turen. Til sidst begyndte hun selv at tilbyde at gå forrest og når det blev for meget gik hun bag ved igen. Her næst blev det udvidet med en gælder på cykel og til sidst alene.

  Men det kræver en masse tålmodighed og tid.


 •   2. mar 2016 Lea: Uden tvivl, fraråder altid folk kun at have 2 heste da det giver dårlig flok dynamik og problemer med seperation. 3 heste er altid anbefalelses værdigt hvis man træner meget selv.

  Tindur: Ville starte på jorden. Cato (min unghest) har også lidt af den angst, og vi har "løst" det ved at gå maaange ture, og at dutte på ALT farligt og få godbidder for det :D. Jeg har ikke redet ham på tur endnu, da jeg vil have ham afslappet på jorde først.

  Henning: Bestemt, en masse god tålmodighed måske blandet med god mad, så skal det hele nok komme :D. Gode måder at løse det på, du beskriver!


 •   2. mar 2016 Camilla - jeg har gået ture med ham fra jeg fik ham smiley og der har aldrig været noget. Han synes bare det er farligt at gå ud igennem byen, og går modvilligt ned ad indkørslen, når vi kommer på der åbne stykke så er der intet og han slapper af og går godt fremad. Men han pruster meget, nok også for at slippe spændinger. Verden er farlig for lille Tindur. Til trods for dette oplever jeg en hest der nyder at komme ud og opleve noget da han virker utrolig glad på de trygge steder. smiley

  Mvh TT


 •   2. mar 2016 Ja, det klart... Ville virkelig også hellere have en flok på tre, som jeg havde frem til forrige år, men desværre flyttede min opstalder, og jeg valgte at tage hestene på stald, hvor der kun er to bokse. smiley

 •   3. mar 2016 Jeg har kun 2 heste, hjemme ved mig selv, og heldigvis har jeg 2 heste som begge hviler meget i sig selv, så jeg har sjældent problemer når jeg tager den ene og træner med eller hvis jeg køre med den ene uden anden.
  Må dog også sige at jeg har trænet meget med mad med min unghest, da han skulle være hjemme selv de første par gange. og han er bare så cool. så det kan lade sig gøre kun at have 2 heste. smiley men man skal vælge heste med godt sin, og som hviler i sig selv.

  Super godt oplæg om angst.. Altid husk at hvis du er flokleder og en stor del af flokken er det nemmere at træne din hest til at forlade de andre, da den hviler i dit selvskab.


Kommentér på:
Min hest er bange for at være alene!
Annonce