Mine billeder bliver ikke skarpe... :-(

Mine billeder bliver ikke skarpe... :-(

2974visninger 22 svar | 30. mar 2017

I kender det måske? Man har været af sted og tage billeder. Vejret har været perfekt, hesten smuk og omgivelserne fantastiske. Man har taget en del billeder og ved første øjekast på kameraet ser billederne godt ud – lige indtil man kommer hjem og ser dem på computeren og man kan se de er uskarpe.

Det er brandærgerligt, men noget man rimelig let kan forebygge – selvfølgelig forudsat at dit udstyr er i orden og ikke har fået slag og dermed skal repareres.

 

Hvis dit udstyr er i orden, så skal du gerne i godt vejr med alle spejlreflekskameraer og objektiver kunne tage skarpe billeder.

 

Indstillinger

Jeg har nævnt det mange gange før, men tager det lige igen.
Ved fotografering af dyr, så sæt kameraet på en af de manuelle indstillingsmuligheder – Enten Manuelt eller Shutter priority (canon TV). På den måde har man størst mulighed for at styre indstillingerne. I skiftende lys – en skyet dag hvor solen kommer og går – så vælg Shutter i stedet for manuelt.

Lukkertiden sættes på minimum 1/500. Hvis solen skinner så kan du sagtens sætte det op på 1/1000 eller højere. Vil ikke råde til at gå højere op end 1/2000, da der så vil være andre indstillinger der er bedre at ændre på.
Hvis vi igen tager udgangspunkt i en solskinsdag, så sæt blænden på f/5,6 hvis manuelle indstillinger er valgt.
Det sidste du indstillerer ISO, og denne sættes så lyset på billederne passer. Det er ikke altid en fordel med bevægelsesbilleder at sætte ISOen for lavt, da lav ISO er med til at give baggrunden mere blur, så går det nogle gange ud over selve motivet. Så sæt ISO på omkring 300-400. (se coverbilledet som er skudt med ISO 100)

Hvis nu solen ikke skinner, så vælg blændetallet så lavt som muligt – dog ikke under f/2,8.

Derudover er det vigtigt at kameraet ikke er sat til ’Single Shot’, for med denne indstilling ’låser’ kameraet fokuset i stedet for at følge med motivet.  

 

Mest muligt motiv, mindst mulig baggrund:

Når billederne skal tages så sørg for ikke at stå for langt væk. Hvis ikke du kan zoome ind, så selve motivet fylder mest i billedet, så må du tættere på. Jo mindre motivet er og jo længere væk det er, jo svære er det for kameraets autofokus at fokusere rigtigt. Det kan også give de uskarpe billeder, og det kan især ses hvis man efterfølgende beskærer billedet på computeren.


Ud over motivet bliver skarpere, så kan du også få en flottere baggrund - hvis man elsker bluret baggrund ;-)  Indstillinger på billedet: 1/400 sek. F/2,8, ISO 500. Blændeforskydning: -0,67


Følg med motivet…

Jeg ser rigtig mange, især i springning, stå og have kameraet fokuseret på springet, kameraet har sagt bip bip, og så kommer hesten springene og så bliver billedet taget. 
Det kan kun give uskarpe billeder. På den måde, så er det springet der bliver skarpt, og skyder man med en høj blænde, så bliver hesten måske skarp i det den kommer flyvende igennem billedet.
I stedet for, både for skarphed, men også for at fange det helt rigtige moment, så følg hesten med kameraet. De sidste 3-4 galopspring inden springet følger jeg med hesten. Samtidig trykker jeg hele tiden knappen halvt ned, og bliver ved med hele tiden at trykke, så kameraet bliver ved med at have fokus på motivet. Når hesten så sætter af tager jeg sidste fokus og skyder af. På den måde øges chancerne for skarpe billeder betydeligt!


Nu er det ikke så tydeligt, men her har jeg brugt et stationært kamera på stativ med fjernudløser. Så kameraets fokus er sat på forhånd, og teltene i baggrunden står skarpere end hesten der kommer flyvende. Ideelt set skulle man have haft kameraet i hånden og selv fokuseret, men det er ret forstyrrende med en fotograf liggende på maven ved en vandgrav ;-)

 

’Maskingeværssalver’…

I har sikkert alle hørt det, når i har været til et stævne hvor der rides travøgninger. Der står en fotograf og lige i det hesten vendes skråt igennem så fyres kameraet bare af. Klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik… Det kan næsten give mig kuldegysninger. For det første så må det være ret forstyrrende for hest og rytter, for det andet, så er man heldig hvis bare 1 af billederne rent faktisk er i det rigtige moment. I stedet for at tage ’den lette løsning’, og håbe på et billede, så lær at tage dem når momentet er rigtigt. Det sparer både hest og rytter for unødige kameralyde, det sparer tid på at slette og så giver det skarpere billederne. Tit og ofte vil hesten komme tættere på eller længere væk i løbet af sådan en øgning. Problemet i forhold til skarpheden er, at når man først trykker knappen ned, så skal man op i en rimelig høj prisklasse kamera før fokus følger motivet. De mindre kameraer tager fokus ved første billede og så skyder man ellers løs på det første fokus. Dermed vil resten langsomt komme længere og længere ud af fokus. Ved kun at skyde når momentet passer, så vil man kunne tage nyt fokus til hvert eneste billede.

Man risikerer også ved bare at holde knappen i bund, at man overhovedet ikke fanger et eneste moment der passer, da der jo går lidt mellem hvert skud, og det kan være nok til at momentet er der mens kameraet holder pause.

 

 

God fornøjelse!

 

Mvh. Sanne K.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Mine billeder bliver ikke skarpe... :-(
Kommentér på:
Mine billeder bliver ikke skarpe... :-(
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet i går kl. 14:10
LineOlsen
LineOlsen (Kommerciel blogger)
Oprettet 23. mar
x