Når solen bare er for meget…

Når solen bare er for meget…

1620visninger 1 svar | 5. jun 2017

Sommeren er endelig kommet, men det skal bare aldrig være let at tage billeder.
Solen er en dejlig medspiller, men på de solrige sommerdage kan solen godt give lidt problemer som du sikkert kender. Især de meget kraftige skygger der kan gøre selv det flotteste opstillede billede til et kedeligt, fladt og uinspirerende billede.

Derfor er der nogle tanker du skal gøre dig når du fotografere i solskin.

Først gælder det jo indstillingerne. Jeg hælder stadig meget til brug af shutter, men oplever dog, især til stævner med hvide underlag, at den kan have det lidt svært og simpelthen laver billedenre for mørke. Så kig dine billeder jævnligt – det kan være manuelle indstillinger bliver nødvendige. Kommer og går solen hele tiden, så ville jeg til hver tid vælge shutter og evt. benytte mig af blændeforskydning til +siden.
Det er klart i højt solskin jeg ser allermest på mine billeder.

 

Stil dig rigtigt…

For at få det bedste resultat med mindst mulige hårde skygger, så stil dig så du får ’solsiden’ af hesten. Det gælder både dressur, spring, opstillinger mm.

Jeg vil prøve, at tage nogle forskellige eksempler fra forskellige setups så man kan se forskellen.

 

Ingen af billederne er farvebehandlet – kun beskåret.

 

Springbilleder:

De to første billeder er taget på samme tidspunkt på dagen – bare to forskellige dage. Forskellen er, at jeg den ene dag fotograferede mod vest og fik solen ind på bagsiden af hesten, og den anden dag med øst og fik solen på forsiden. Forskellen ses ganske tydeligt og det er noget der er så let at ændre. Her er det blot et spørgsmål om at flytte sig fra den ene side af springet over på den anden side.

Billedet med kraftig skygge vil kunne lysnes efterfølgende, men det vil stadig virke meget fladt i farverne.


 

De næste to er fra samme dag og samme spring, på samme placering. Man skal huske at tage højde for at solen vil flytte sig i løbet af en dag. Derfor vil man nogle gange være nød til at flytte sig, eller fotografere andre spring, selvom man har fundet et favoritsted.Det kan godt betale sig i sidste ende.

 

Dressur:

I dressur kan det godt være lidt mere besværligt at skulle tage hensyn til solskin – især hvis det er til stævne. For det er ikke altid det bedste sted at stå i forhold til øvelserne er det bedste sted i forhold til solen. Der må man så gå lidt på kompromis, og lige i dressurtilfældet vil jeg altid vægte at stå godt forhold til øvelserne, frem for at undgå hårde skygger. Dog vil jeg altid have solen i ryggen eller ind fra siden – aldrig i modlys.

Men hvis man er ude at tage ridebilleder af en veninde, så tænk over det, der er det lidt lettere at få ham/hende til at ride den anden vej osv.

De to billeder viser her et billede taget med solen skrå bagved hesten og et med solen ind på den ’rigtige’ side. Vi kan hurtigt blive enige om, at baggrunden er væsentlig sjovere på det mørke, men hesten får en helt anden glød på det andet billede.


 


Opstillinger:

Hvis man har udtænkt sig den perfekte baggrund til et opstillingsbillede, og muligheden er der, så vent til solen står rigtigt. Men også sørg for at vende hesten rigtigt.
Opstillingsbilleder fra siden giver sig selv, stil hesten med solen lige på siden, eller lidt skrå forfra ind på siden. På den måde kommer der godt lys på både hoved og krop, som det gør på det første billede. Det andet billede kommer solen direkte forfra, og det giver trælse skygger og et meget fladt billede der slet ikke retfærdiggør farven på hesten.Med hovedbilleder gælder det om at få hele hesten vendt rigtigt. Hvis man gerne vil have en bøjet hals, så sørg for solen kommer på den flade man ser mest. Hesten er på begge billeder vendt samme vej mod solen, men forskellen er bare hvilken vej hesten kigger og til hvilken side kroppen er placeret.Det giver en verden til forskel!

 

Billeder i skoven:

Det eneste tidspunkt jeg foretrækker at have solen ind bagfra motivet er i skoven. Her er der ofte skygge på motivet og man vil derfor kunne indstille kameraet efter at give lidt mere lys på billedet. Men ved at solen kommer bagfra, så er baggrunden lyst flot op, frem for hvis solen stod direkte forfra på motivet, så vil baggrunden blive mørkere.Begge billeder er med solen ind fra bagsiden. Billedet med frieseren får solen bladene til at ligne forår, selvom billedet er taget sidst i september.


Så en lille konklusion… Solen er ikke altid en nem medspiller, og glemmer man at tænke iver det, så kan den hurtigt blive en modspiller.
Kig jævnligt på dine billeder i solskin og flyt dig lidt rundt efter solen i løbet af dagen.


God fornøjelse ude i sommersolen.


Mvh. Sanne K.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Når solen bare er for meget…
  •   5. jun 2017 Meget interessant indlæg denne gang.Jeg har selv arbejdet med lys og lært en del om det i forhold til video (primært mennesker og objekter). Jeg har ikke arbejdet så meget med heste, så jeg har faktisk aldrig tænkt tanken om hvordan pelsen skinner bedst. Det er som om at man skal stille sig lidt anderledes.

Kommentér på:
Når solen bare er for meget…
x