Rediger dit billede med omhu

Rediger dit billede med omhu

3294visninger 26 svar | 20. apr 2016

Langt de fleste billeder kan blive bedre ved at blive redigeret. Selvfølgelig skal langt størstedelen helst laves i optagelsen, men det kan være nødvendigt efterfølgende at billedbehandle.
Men lige såvel som billedet kan blive bedre, så kan den forkerte eller for voldsomme redigering gøre det modsatte.

Der er også forskel på hvad billedet skal bruges til efterfølgende. I et galleri som Hestegalleri, eller måske i en salgsannonce, der kan alt for redigerede billeder, med hjerter og stjerner og tekst være meget forstyrrende og fjerne fokus fra billedet. Sådanne billeder er måske bedre på Instagram eller Facebook.
Jeg vil prøve at tage lidt fat i nogle basale redigeringer.

Af programmer bruger jeg selv Photoshop, men er udmærket klar over, at det ikke er et program alle og en hver har. Programmet Photofiltre kan hentes gratis på nettet, og fungerer faktisk rigtig godt. Det kan mange af de samme ting som PS, bare ikke helt lige så godt. Men til helt almindelig redigering er det ganske brugbart!

Ret billedet op
Man kan ofte komme til at fotografere lidt skævt. Jeg selv har en tendens til at hælde kameraet lidt til venstre. Det er heldigvis noget der er let at rette op. Dog kræver det man har lidt ekstra plads omkring selve motivet. Så undgår man at skulle til at klone.


På billedet ovenfor kan man se det er skævt, og hesten vender lidt på næsen. En god idé er at finde en lige linje på billedet. I dette tilfælde kan man tage hegnet.


Men der er en linje mere på billedet, den røde/hvide skillelinje på gavlen af hallen. Her må man så beslutte sig til hvad der giver mest ro, og ikke mindst, hvad gør sig bedst for hesten. Det er trods alt det vigtigste når man retter billeder op. Kig på hesten – hvornår ser det godt ud?


Tilføj kontrast
Jeg oplever tit, at billeder kan mangle lidt kontrast. Dog skal man være utrolig påpasselig med at tilføje for meget. Nogle kan godt lide det udtryk et billede får, når man tilføjer en del kontrast. Men desværre kan det hurtigt blive for meget, og det hele bliver lidt misfarvet.
Det kan nogle gange være nødvendigt at tilføje lidt lys på billedet, samtidig med man tilføjer kontrast, så billedet ikke bliver mørkere, men bare mere dyb i farverne.


Som man kan se ovenfor, så har jeg lagt et billede ind, helt rå fra kameraet. Der sker ret meget på billedet. Det er for det første meget lyst, fladt. Så er der både et træls vindue i baggrunden, og så hånden der holder kæden.
Det leder mig hen til det næste, som er

Kloning
Det kræver en del tålmodighed at klone rigtig pænt. Jeg øver mig stadigvæk, men det er ikke bare noget man lige gør på 5 min. Billedet fra før har jeg både tilføjet lidt konstrast på, beskåret det ganske lidt, og så har jeg fjernet alle de forstyrrende elementer. Så ender det ud sådan her


Skab ro, fjern baggrunden

Man kan, hvis forholdene er helt i orden og solen skinner, lave de populære low-key billeder. Altså billeder med helt sort baggrund.
Jeg er af den holdning, at billeder der er ’færdiglavet’ i optagelsen altid vil blive bedre end det man kan redigere sig til. Det er desværre ikke altid muligt, og så må man i gang med klippeværktøjet.
Her er Photoshop klart det bedste. Der er et meget præcist klippeværktøj, som også beholder de små hår.
Man kan så efterfølgende sætte det udklippede på en anden baggrund, eller bare en sort eller hvid.

Jeg var for noget tid siden ude hos en veninde og tage billeder af hendes barn og kæreste.
Der var ikke så meget plads, og vi endte ud med at sidde på køkkengulvet, halvt inde under bordpladen på kogeøen. På det rå billede var der virkelig meget uro. Det så rodet ud!Men ved at fjerne baggrunden helt, så kom der et helt andet billede ud af det.
Ingen tvivl om at man kunne have lavet en bedre lyslægning i et studie med sort baggrund, men muligheden var der simpelthen ikke.

Det samme kan man gøre med hestene. Det er lidt svære, da der er flere løse hår man skal have fritlagt.
Men det kan lade sig gøre.


 

Men prøv jer frem, leg med indstillingerne og mulighederne. Skab dit eget udtryk.

Mvh. Sanne K.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Rediger dit billede med omhu
Kommentér på:
Rediger dit billede med omhu
Annonce