Trin 6 - Træningsskalaen i dressur - samling

Trin 6 - Træningsskalaen i dressur - samling

5885visninger 4 svar | 5. apr 2016
Så er vi nået til sidste trin på træningsskalaen - nemlig samling.


Vi har - via de tidligere indlæg - fundet ud af, at alle disse hænger sammen til en stor tråd og man derfor putter tingene på bid fra bid når hesten bliver stærkere og stærkere, ældre og ældre.

Vi kan jo ikke bede en unghest om at starte midt i træningsskalaen. Vi starter altid fra trin 1 - takt. Selvom vi når videre til fx samling skal vi stadig huske at trine 1 og trin 2 skal være i orden også. Dvs alle de andre skal stadig hænge på hesten - hvis ikke, skal man gå et skridt tilbage i sin træning for så er der noget i grundridningen der skal på plads igen.

Hvad er samling? Hvordan kan man se hesten er samlet korrekt? Eksempler på øvelser der kan  forbedre hesten på samling?


Lara i piaffe - en af de mest samlede øvelser man kan udføre på hesten

Hvad er samling?
At hesten begynder at ligge mere vægt på bagparten; Det er hvad samling betyder. Når hesten begynder at ligge vægten bagover og sætte sig bagtil, men stadig går med over ryggen, er løsgjort og smidig - vil hesten sænke sig i bagparten (lade bagbenene synke mere ned og indunder sig) og hesten vil automatisk komme højere op i nakken. Dette sker fordi vi vipper pinden. Lad os tage et eksempel som faktisk er rimelig nemt at forstå:

En unghest starter på forparten - når vi tilrider en ung hest er den i ubalance til at starte med. Hesten skal finde ud af, at bære sin rytter korrekt og gå i balance. Dette tager nogle måneder før hesten har fundet sin egen balance og begynder at bære rytteren med sine rygmuskler. Dette betyder blot at hesten derfor er på forparten når vi starter den unge hest op i tilridning. Når hesten er på forparten vil der, som regel, også forekomme lidt taktfejl. Det sker jo fordi den unge hest er i ubalance og så kommer der taktfejl. Derfor er første trin på skalaen også takt. Hesten skal gå rentaktet før vi går videre på skalaen da det betyder den er begyndt at balancere sig selv.



En illustration de fleste faktisk forstår. En streg ned (det er hesten) Hovedet er forrest og halen er bagerst. Hvis vi tænker i streger vil vi alle være enige om, at denne streg vender "nedaf". Dvs "hesten" her er på forparten og har ikke lært at bære sig selv i ligevægt endnu og balancere sin rytter.

Så kommer vi til, at hesten nu bliver stærkere (i takt med træningsskalaen) og hesten begynder at balancere sin rytter og sig selv og rytteren hjælper hesten i ligevægt. Hesten begynder at arbejde bedre over ryggen, bære rytteren med sine rygmuskler, ligge sig stabilt og korrekt til biddet og begynder at blive mere løsgjort og smidig i kroppen.

Så er hesten nu i ligevægt:



Dette kan vi se som en lige streg. Hovedet og halen er lige og "hesten" her på stregen er i komplet ligevægt. Den bære sig selv og rytteren.

Så kommer vi til samlingen. Hesten begynder at sætte sig bagtil og ligge mere og mere vægt på bagparten. Når hesten sætter sig på bagparten vil fronten (hestens hals og hoved) hvævle sig op. Derfor vil hesten - komme mere op i nakken og stå og suge på biddet når den sætter sig bagtil. Heraf den høje hovedholdning i samling. Hvis rytteren selv ligger hesten op i nakken er det falsk samling. Dvs hesten skal være stærk nok bagtil hvis man stiller den højere op i nakken. Er hesten ikke stærk nok til at gå deroppe vil ryggen forsvinde/sænkes og så vil hesten stoppe med at bære rytteren korrekt via sine rygmuskler. Hesten vil måske ende med at gå voldsomt ind bag lod/bag biddet), svinge med halen, åbne munden og falde på forparten i stedet. Altså: Man skal forbedre hesten til samling over en tid. Man kan ikke sige - "nu er vi nået til samling på træningsskalaen" så nu skal musse til at gå piaffe og galoppiruetter med det samme". Sådan fungerer det bare ikke. Man skal styrke hesten og træne den til højere og højere samling imens man stadig bevarer smidigheden, accept af biddet, ryggen oppe og arbejdsvilijen hos hesten.


Nu er pinden blevet løftet op fortil og halen er sænket i stedet. Nu går "hesten" på bagparten i denne pind. Den er nu begyndt at sætte sig bagtil.

Udover det nu gælder man kan begynde at indøve hesten og styrke den til de svære øvelser - såsom piaffe, galoppiruetter og passage, så skal hesten begynde at kunne gå en samlet trav. Den samlede trav skal hesten tage længere skridt (ligesom når vi har spændstigheden indeover) Hesten skal forlænge sine trin, samtidig med den sætter sig bagtil og står korrekt i nakken. Hesten skal blive mere rummelig, bære sig mere og forbedre sit afskub som bliver endnu større. Men samtidig dvæle mere i bevægelsen og bevare vægten på bagparten. Den skal derfor aflastet forparten og ligge den vægt vi tidligere havde på forparten, over på bagparten. Når hesten ligger mere vægt på bagparten har rytterens følelsen af at forparten bliver mere "fri" og hesten får mere sug op og frem i hånden. Hestens bagben sætter sig længere indunder hesten og man vil komme fremad på færre skridt, men med større rygsving og bevægelse op igennem ryggen. Derudover når forparten aflastes vil forbenene også begynde at arbejde mere op igennem skulderen og halsen. Så altså, bagbenene begynder at "vinkle sig" indunder hesten.



Hvordan kan man se at hesten er samlet korrekt?
Korrekt samling og falsk samling. Svært at beskrive og svært at vise via billeder. En hest som er samlet korrekt, kan man se bagbenet bære hesten igennem bevægelsen og øvelsen. Hestens forpart er aflastet og hesten tager store, jordvindende skridt samtidig med at hesten står korrekt oppe i nakken.

Så det er ikke noget jeg vil komme så meget nærmere ind på da det kræver man ser hesten. Men det kan ske man får lagt for meget pres på hesten og prøver at samle den for meget end hesten har styrken til. Det vil så gøre, at hesten i stedet vil blive øv, modvillig, falde på forparten, gå ind bag biddet, tabe ryggen og diverse.



Øvelser til at forbedre samling?
Når vi introducere hesten til at den nu er klar til at gå mere samlet skal det ske via halve parader og en lydig hest som har alle de andre ting på træningsskalaen på plads. Prøver man at øve samling med en hest som ikke er løsgjort vil man få en stiv, hoppende bevægelse og hesten vil i stedet falde på forparten end at sætte sig korrekt bagtil. Er hesten ikke taktfast vil vi ende med at få en masse taktfejl. Er hesten ikke i forvejen spændstig og er begyndt at forlænge sine trin (rummelighed), gå mere bærende og begynder at skubbe ligeligt af bagfra er hesten ikke stærk nok til, at man begynder at samle den sammen.

At samle hesten sammen er altså noget der skal ske bagfra - aldrig fortil. Man må ikke korte hesten af fortil og kalde det samling for det har intet med samling at gøre. Samling betyder altså at hesten vinkler korrekt bagtil og sætter sig med vægten på sin bagpart og bagben.

Da jeg skulle forbedre min hest til samling begyndte jeg at øve halve parader ud af hjørner - fx på volter i trav og galop. At ride hesten lidt frem og tilbage. Når man rider ud hjørnet kan man lave en halve parade og sætte hesten lidt ekstra bagtil, når man rider ud af hjørnet rider man et par meter frem og så rider man tilbage igen (når du igen rider tilbage, vil hesten i overgangen sætte sig bagtil). Evt helt overgang ned til skridt. Hesten skal stadig være smidig, let og løsgjort og være korrekt på plads fortil. Hjørnerne bruges til at forbedre hesten i en halv parade "nu skal der ske noget nyt og nu sætter jeg dig bagtil" ud af hjørnet skal bruges på at udvikle noget energi så bagbenene kommer indunder hesten og hesten søger ud og frem til hånden. Tilbage igen skal man sørge for hesten her sætter sig bagtil (evt ned til skridt overgang eller tilbage til en mere rolig skoletrav) Dette vil hjælpe hesten til at sætte sig bagtil.


Charlotte i en galop pirutten. Piruetten er en af de største samlingsgrader en hest kan opnå.

I galop er det en god ide at øve variation af størrelse på volterne. Lav store volter med godt galoptempo, saml hesten mere ind og begynd at øve at hesten her også skal sætte sig bagtil, lav volten mindre i et par runder og sørg for hesten her sætter sig og afkorter både tempo, men fortsætter med at  være bærende og rummelig. Rid ud på stor volte igen og giv hesten lidt tøjle.

Det er hårdt for hesten når vi sætter den bagtil, derfor er det vigtigt med pauser og frem og ned ridning i mellem samt ikke for meget træning af gangen.

Versader er rigtig godt. Rid både lidt frem og lidt tilbage imens du rider versaden. Når du rider tilbage igen fra det fremadgående tempo vil hesten sætte sig.

Hesten vil altså begynde at bevæge sig mere "opaf bakke" Det taler vi også meget om i dressur. Hesten skal altså have en "opadbakke tendens".

Vi havde jo ligeudretning før trinet samlingsgrad. Hvis hesten smider bagparten ud/ind når man prøver at sætte den bagtil er det enten fordi vi har bedt den om for meget end hvad den er klar til. Vi har altså sat den for meget og for hurtigt bagtil. Eller det kan være hesten mangler løsgjorthed og synes det er hårdt. Derfor er det vigtigt man ikke blot sætter den videre hvis den ryger på to spor eller man får en masse konflikadfærd. Men man i stedet går et skridt tilbage og forlanger mindre til hesten er stærkere.

Vi vil helst ikke ende med en sur, utilpas hest som ikke vil arbejde for os mere. Det handler om, at have hesten arbejdsvillig og glad hele vejen igennem. At hesten vil lære og tilbyder selv.

Når hesten tilbyder sig selv skal vi være glade og åbne og rose den til et vist punkt. Omend den så bare satte sig 1 eller 2 meter så roser vi det den tilbyder.



Så altid lytte til hesten og mærk efter, fornem din hest.

Der er altså masser af gode øvelser der kan begynde at forbedre hesten på samling. Når hesten har forstået pointen i at den nu skal begynde at lægge vægten bagover kan man begynde at indøve nogle af de svære øvelser.

Håber i fik lidt ud af forklaringerne. Jeg har prøvet at skære det ud i pap som muligt :)

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Trin 6 - Træningsskalaen i dressur - samling
  •   5. apr 2016 Endnu et lærerigt skriv fra din hånd - tak for det.

    Jeg kunne rigtig godt tænke mig, hvis du gad skriv blog om de enkelte øvelser, og give gode råd, og fif til at ride sig ud at de mest gense problemer.

    Altså fra bøjning på cirkelvolten til travers, over anspring til galop til changementet, herunder, at få en ligeud rettet hest i galop.

    Lige et spørgsmål til samling, når min fjordhest, går ind og sætter sig bagtil, så føles det som om at han slipper / er meget let på tøjlen, er dette korrekt, eller skal han søge mere støtte på tøjlen? Det er lidt ligesom han løfter hoved/nakken selv, ikke at han er tung på bidet ellers, men han bliver lettere.


  •   6. apr 2016 Hej Dorthe

    At hesten slipper på biddet fortil når du sætter den bagtil giver rigtig god mening. Hvis du kigger på pinden hvorpå jeg beskriver samling. Der er pinden vippet så halen er laverst (bagparten) og hovedet højest (nakken på hesten) Når hesten sætter sig bagtil og er over ryggen vil heste automatisk søge mere op i nakken.

    Nogle heste vil derfor slippe fortil når man sætter dem bagtil. Det gjorde min også i starten og jeg tillod hende det også. Men det der sker hvis hesten slipper kontakten og suget fortil er, at hesten ender med i stedet at sænke ryggen mens den sætter sig bagtil og det er ikke ønskværdigt.

    Derfor er det nu din opgave - som rytter - at få balanceret din hest når du sætter den bagtil. Dvs det er din opgave at bevare kontakten (hvis hesten vil slippe for meget fortil) imens du sætter den bagtil så hesten ikke mister ryggen. Derfor skal du bevare en bedre kontakt til hans mund imens så han fortsæt kan suge frem på biddet imens du sætter ham bagtil - så du sørger for han stadig er med over ryggen. Hvis vi sætter hesten bagtil og ryggen går tabt så bære hesten sig selv (og dig) forkert.

    I hvilke øvelser er det du sætter ham hvor han slipper kontakten fortil? Prøv at bevare kontakten mere til hans mund og forlang kontakten. De fleste ryttere bliver en smule forsigtige fordi de er bange for at have for meget fat (og det forstår jeg også godt), men det er også vigtigt, at hesten lærer at kontakten ikke MÅ slippes, men at suget hele tiden skal bevares da vi skal bruge suget i biddet/hånden). Især til at ride ud af samlingen igen.

    I starten - hvis hesten er vant til at slippe kontakten - og du har ladet den gøre dette, vil hesten måske blive en smule tvær foran når nu du går ind og forlanger kontakten hele tiden. Nøjes derfor med at sætte hesten, forlang at hesten bevare suget fortil og så snart hesten gør det og du fornemmer suget over ryggen og bagparten sænkes og forbenene/skulderen løftes - så giver du hesten lang tøjle og en skridt pause. Så du får rost hesten smiley

    Så altså, hesten må ikke slippe kontakten på biddet, men den må gerne blive "lettere" på hånden hvis den normalt er lidt tung fortil. Den skal suge mere fortil og du skal have fornemmelse af at noget suger dig frem og ud i din hånd samtidig med du mærker hesten bliver større i rygsvinget og kommer afsted med en mere powerfuld energi efter du har sat hesten bagtil.

    Jeg vil se om jeg kan lave et blogindlæg med simple hverdags øvelser smiley


  •   6. apr 2016 Tak for dit fyldige svar, som helt klart gav mening, det med at holde en kontant forbindelse til munden, er nok min svage side. Får ham godt nok samlet ind, men kort efter har han 5 cm. længere tøjle igen, og en meget let forbindelse til munden.

    Jeg havde læst dit svar inden dagens træning, og det var lidt af en øjenoplukker, da jeg var obs, må min tiltider meget lette tøljeføring.

    Hvilken øvelse jeg samler ham i, er som sådan ikke en specielt. Normalt får jeg ham løsnet godt op, og bøjet godt igennem inden jeg starter. Så bruger øgninger og indkortninger i trav, og nogle gange i galop. Versader og travers giver lige den sidste "klem". Han har generelt svært ved sidebevægelserne, i sær travers, hvor han taber takten, men han forsøger, og bagefter når jeg rider ham frem i trav, er det at jeg kan mærke det har haft en positiv indvirkning på bagbenene. - efter et par travers får han en mere rummelig gang (så meget som en fjordhest på godt 140 kan smiley ).

    Til sidst i en lektion, så er det jeg kan korte ham ned og sætte ham bagtil, også når jeg ride ham frem igen, er det at han træder yderligere ind under sig, og rejser sig front, og slipper bidet.

    Jeg håber du får tid til flere blokindlæg, kunne virkelig godt bruge et om travers og ligeudretning i galop. De små fif som gør forskellen.


Kommentér på:
Trin 6 - Træningsskalaen i dressur - samling
Annonce