Vælg det rigtige objektiv

Vælg det rigtige objektiv

4022visninger 32 svar | 24. mar 2016

Det kan være en jungle at finde rundt i hvad man bør investere i af udstyr til sit kamera.
Jeg vil i dette indlæg komme lidt ind på valget af objektiver, og hvad det betyder for billederne.

Jeg vil kun komme ind på brugen af objektiverne i forhold til hestefotograferingen, da det ellers bliver et alt for omfattende emne. Jeg vil samtidig prøve at give lidt eksempler på de mindre og billigere objektiver, og da jeg ikke selv har sådan et, og har fotograferet med sådan et meget længe, så har jeg været ude at låne lidt billeder. Bl.a. har Mie Pedersen været så venlig at lade mig bruge et par af hendes billeder. Det er de første 2 billeder.
I kan jo besøge hendes Facebook side MP Drawings & Photography.


De fleste hobby-spejlreflekskameraer sælges med et standardobjektiv. Inden for Nikon er det ofte et 18-55 mm. F/ 3,5-5,6. Det er omtrent det samme ved canon.
Det er et godt objektiv til hverdags situationer, desværre har det sine begrænsninger når det gælder fotografering af heste. Ofte på en ridebane vil motivet komme for langt væk, så man ikke kan zoome langt nok ind. Det bedste er at få motivet til at fylde det meste af billedet, på den måde sikrer man bedst, at fokus er det rigtige sted, og billedet ikke bliver grumset af at blive beskåret til.
Som man kan se på billedet, så er motivet ret langt væk, og det er en lille del af billedet der egentlig bruges når det bliver beskåret. Og det beskårede billede bliver derved lidt grumset og svært at finde fokuspunktet på.


Derimod springbilledet, hvor motivet fylder det meste fra start, står langt mere skarpt.

Hvis man derfor vil tage billeder på en ridebane hvor der vil være lidt langt til den anden ende, så kan det være en fordel at få et objektiv med større zoom.
Et godt allround objektiv er et 55-200 mm. Det fås i mange forskellige mærker, og hvis man vil spare lidt penge, så kan man med fordel vælge mærker som Sigma frem for et originalt Nikon, Canon mm. Forskellen på kvaliteten kan ikke så nemt ses med de små kameraer.


Billedet ovenfor er taget med et Nikon D300s og et Sigma 55-200 mm. objektiv. Objektivet kostede omkring 4000 kr. da jeg købte det. Desværre forhandles denne ikke længere, men i stedet er der kommet et SUPER allround-objektiv inden for Sigma der hedder 18-200mm. Det fås både til Nikon og Canon. Her får man to objektiver i ét. Det koster lige under 3000 kr.

Ens for de billige objektiver er, at blænden ikke er fast, men ændrer sig. Så jo mere man zoomer, jo lavere bliver blænden (højere blændetal (F-tallet)) og derfor kræver de ofte ret godt lys og kan få problemer i mange ridehaller.

Fotograferer man meget i ridehal, så skal man overveje at spare sammen til et objektiv med fast blænde. At blænden er fast betyder ikke man ikke kan ændre den, men blot at den ikke automatisk ændres når man zoomer.
Det jeg bruger på arbejdet har en fast blænde på f2,8. Det vil sige at uanset hvor meget jeg zoomer, så vil blænden altid kunne sættes til 2,8. Det er dog langt fra et billigt objektiv. Jeg har to af disse, et 24-70 mm. og et 70-200 mm. begge med fast blænde 2,8. De koster hhv. 17.000 kr. og 15.000 kr. Man kan så spørge om de virkelig er pengene værd, og dertil kan jeg kun svare JA!

Vil man gerne spare, så kan man igen vælge Sigma. Her kan man få et 70-200 mm. f2,8 til lige under 8.000 kr. De fås både til Nikon, Canon og Sony.

Det der gælder for de fleste objektiver er, jo mere man kan zoome ind, jo flottere blur laver den på baggrunden. Når vi er til stævner i sommerhalvåret, så fotograferer vi ofte med en 200-400 mm. f4. Det er et skrummel at slæbe med, men billederne får altid smilet frem. Det laver bare super flotte billeder.
Prisen for sådan en sag, i original Nikon er dog lige under 50.000 kr. Sigma laver ikke helt samme produkt, men noget a'la det samme, bare med en blænde på f2,8 til omkring 17.000 kr.

En anden måde at spare penge på, er at vælge objektiver med en fast brændvidde. Altså objektiver uden zoom. Jeg har altid været lidt skeptisk omkring disse, men efter har jeg prøvet lidt forskellige, så kan jeg bare konkludere, at de laver utrolig flotte billeder!! Det slører baggrunden flot og ofte bliver man som fotograf tvunget til at tage lidt anderledes vinkler, da man ikke lige kan zoome ud eller ind.
Disse objektiver koster ofte mindre, selvom man vælger lysstærke objektiver.

Nedenfor har jeg fundet lidt billeder frem fra dette års gallashow. Billederne er skudt med samme slags kamera, af samme show, men med 3 forskellige objektiver.


Nikkor 70-200 mm. f2,8
Som man kan se er billedet lidt fladt. Det er kun fordi der er langt til baggrunden at denne bliver nogenlunde sløret. 


Nikkor 200-400 mm. f4
Her ser man virkelig hvor meget slør det giver når der bliver zoomet langt ind. Baggrunden står som en tåge bag motivet.


Nikkor 200 mm. f2
Her kan man se hvor meget de faste objektiver slører. Det kan især ses i bunden.


For at liste nogle gode 'regler' op for valget af objektiver:
- Vælg et objektiv der gør du kan zoome tæt nok ind på motivet
- Jo større zoom, jo bedre baggrund
- Man kan spare mange penge ved at vælge et ikke-originalt mærke
- Objektiver med fast brændevidde er ofte en del billigere og giver super flotte billeder
- Vælg et lysstærkt objektiv hvis du fotograferer meget i ridehal. Gå efter f1,4, 1,8, 2 eller 2,8, så kan man tage billeder de fleste steder.

Hvis nogle vil have råd til hvad de bør vælge, samt hvor man kan købe objektiverne, så spørg endelig!


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Vælg det rigtige objektiv
Kommentér på:
Vælg det rigtige objektiv
Annonce