{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.955 visninger | Oprettet:

Total forvirret. (Klaphingst) {{forumTopicSubject}}

Kryptorkisme (klaphingst, urhingst)

Af dyrlæge Michael Hansen

Hvad er kryptorkisme / klaphingst hos heste?
Under normale forhold befinder testiklerne sig i pungen allerede ved fødslen. I nogle tilfælde vandrer testiklerne fra bughulen gennem lyskekanalen til pungen inden for det første halve leveår. I de tilfælde, hvor den ene eller begge testikler tilbageholdes i enten bughulen eller lyskekanalen, taler man om ensidig eller dobbeltsidig kryptorkisme. En hingst med ensidig kryptorkisme benævnes i daglig tale som en klaphingst, mens en hingst med dobbeltsidig tilbageholdelse af testiklerne benævnes en urhingst.


Hvad er symptomerne på kryptorkisme / klaphingst?
Ved undersøgelse af pungen findes kun en eller slet ingen testikler.
<b>Nogle dage ses kun den ene, andre dage se de begge (den ene dog noget mere end den anden) og nogle gange er der SLET intet at se. (som en vallark ser ud)</b>

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Dyrlægen undersøger pungen for at mærke, om testiklerne er der eller ej. I nogle tilfælde kan hesten aktivt trække testiklen op i lyskekanalen ved hjælp af en lille muskel. Dyrlægen vil i tvivlstilfælde give hingsten en muskelafslappende indsprøjtning, således at testiklerne lettere vil kunne erkendes. Hvis testiklen stadig ikke ligger i pungen, er hesten kryptorkid.
<b>Dyrlægen kunne mærke begge 2. Men sagde den ene lå lidt i lyskekanalen.</b>

Hvordan behandles kryptorkisme / klaphingst?
Disse hingste bør altid kastreres. Dels har de ofte et meget voldsomt temperament og en voldsom kønsdrift, dels antages lidelsen at være arvelig.
Kastration af en klap- eller urhingst foretages altid i totalbedøvelse.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har kryptorkisme / klaphingst?
Efter kastration er hesten fuldt ud lige så anvendelig som enhver anden vallak.

Hvorfor får heste kryptorkisme / klaphingst?
Lidelsen er arvelig.
<b>Shadow er med papirer, alle forhingstefædrene er kårede og derfor INGEN af dem kryptokide/klap- eller urhingste. </b>

Hvad er risikoen for, at din hest får kryptorkisme / klaphingst?
Kryptorkisme er den mest almindelige medfødte lidelse hos hesten. Som regel er det kun den ene testikel som tilbageholdes, men i ca. 15 % af tilfældene er der tale om dobbeltsidig kryptorkisme.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får kryptorkisme / klaphingst?
Da kryptorkisme skyldes arv, bør der ikke avles på hverken hopper eller hingste, som har fået afkom med erkendt kryptorkisme.

Anden viden om kryptorkisme / klaphingst:
At hingste med kryptorkisme har en stærkere kønsdrift end andre hingste, menes at være forårsaget af, at testiklen befinder sig ved en højere temperatur, når den ligger i bughulen eller i lyskekanalen, end hvis den var i pungen. Dette forårsager en højere hormonproduktion og dermed en mere aggressiv fremfærd.
<b>Shadow er meget rolig, og har aldrig vist voldsom eller aggresiv adfærd</b>

Nogle gange kan man opleve, at en vallak har en meget kraftig kønsdrift. Her bør man mistænke, at hesten har en tilbageholdt testikel i bugen eller i lyskekanalen. I de tilfælde kan man, ved hjælp af en blodprøve, få afsløret, om hesten stadig har en testikel, idet den vil have et højt indhold af hanligt kønshormon i blodet. Dette kaldes en "ej renskåren hest".




<b>mit spøggsmål er selvfølgelig, hvad kan jeg lige regne med han er og ikke er.
Er total forvirret.
For normalt vil man da sige at hvis den ene ligger i lyskekanalen er der tale om klaphingst, men det er altså kun nogle dage den gør det.
OBS: Han er 2 år.</b>


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Total forvirret. (Klaphingst)
  • #1   9. sep 2007 Hingste har et hulrum over testiklen. Så tit i den alder ryger de op og ned alt efter om de slapper af eller er lidt spændte. Det skulle gerne gå over med alderen : )

  • #2   9. sep 2007 så jeg kan godt regne med han er "normal"? (:

  • #3   9. sep 2007 Hos en klaphingst kan man ikke mærke den manglende testikel. Synes det lyder mærkeligt at dyrlægen har kunnet mærke den ene lidt oppe i lyskekanalen.

    Testiklerne hænger ikke paralelt ud for hinanden, mener jeg (sådan er det i hvert fald med mennesker). Så mon ikke det er derfor den ene har været lidt højere oppe end den anden?

    Umiddelbart lyder det da ikke som om din hest er klaphingst, men jeg er selvfølgelig ikke dyrlæge. Hvorfor ikke få en ny dyrlæge ud og tjekke?

    Hesten kan trække sine testikler op. Det gør de ved fx ophidselse og i meget koldt vejr. Det er for at de skal ligge i en helt bestemt temperatur for at kunne producere sædceller.

    Jeg har mødt flere hingste, hvor man nogle dage kun kunne finde en eller ingen. De var helt normale hingste.


  • #4   9. sep 2007 Jeps : )
    Ellers få ham scannet, så er du sikker.


  • #5   9. sep 2007 Hvordan foregår sådan er scanning, og hvad koster det ca.?

  • #6   9. sep 2007 Hej Sanne
    stenen skal helst være på plads inden for 2½ år, eller i nogen tilfælde indtil de er tre år, nogen gange længere, du kan selv mærke efter, hvis du får lov, du kan mærke om der er plads, og om han måske bare driller, eller er lidt killen.
    Skriv gerne hvis du vil spørge om noget.

    Anita W


  • #7   9. sep 2007 De bedøver hesten en smule, og så ligner det egentlig lidt sådan et apparet som når man er gravid ; ) På den måde kan de se om testiklen er i orden osv. : ) Helt smertefrit og vi gav omkring 700,- for det.

  • #8   9. sep 2007 Anita W:
    Han er fra juni 2005, så er 2 år og 2 måneder, så han har da stadig liidt tid og løbe på :b
    Hvordan mener du; "du kan mærke om der er plads" (kan sagtens få lov)


  • #9   9. sep 2007 Kine:
    Okay, hvis de ikke er på plads til foråret kunne det være jeg skulle prøve det. (:
    Der skal han alligevel vaccineres :b


  • #10   9. sep 2007 Hej igen
    når han ikke er ældre har du god tid, vend ham til at du rører ved de ædlre dele smiley
    Det kan da godt være han er klap eller ur hingst, men det er altså alt for tidligt at give dommen, hvilken dyrlæge bruger du?
    nåh,du mærker efter i hulrummet omkring penis, hvis de virker meget lukket, i afslappet tilstand, er det nok lidt skidt, eller fordi han ikke er vandt til det, kan du ikke prøve og så skrive til mig????

    Anita W


  • #11   9. sep 2007 har skrevet privat (:

Kommentér på:
Total forvirret. (Klaphingst)

Annonce