{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
922 visninger | Oprettet:

"Natural horsemanship 2" {{forumTopicSubject}}

Natural Horsemanship burde være noget alle hesteejere blev tvunget til, at studere inden de købte deres første hest. Der er, som i alt andet, ting i natural horsemanship der er diskuterbare og ting man selv bør danne sig en holdning til. Men danner man sin holdning ud fra viden, kan det aldrig gå helt galt. Men som i al horsemanship og træning af hesten vil jeg sige, er man i tvivl, så spørg en der har erfaring med området.

I natural horsemanship går vi ind og kigger på hesten, hvordan den fungerer, hvordan den begav sig i naturen og hvad der ligger dybt i dens gener og sjæl.
Det er enormt interessant og brugbart, at vide hvordan hesten fungerer, giver en forståelse af hvorfor den reagerer som den gør og gør det lettere for os mennesker, at behandle den, som den bør behandles.

Vidste du fx at hestens to hjernehalvdele ikke "taler" sammen? Hvad hesten har set med det ene øje, har den aldrig set med det andet.
Derfor kan du ride ud forbi den røde postkasse 1000 gange med en rolig hest, men en dag hvor du kommer fra den modsatte side, er den røde postkasse pludselig en farlig hesteædende postkasse. Hesten har ganske enkelt aldrig set den postkasse før, når den kommer fra den anden side!
Ofte reagerer ryttere på denne med, at mene at hesten er dum, den kender jo postkassen, en forståelse af hvordan hesten fungerer, giver rytteren en større mulighed for at behandle hesten fair.

Hesten har indkodede gener, som aldrig forsvinder, den er et flugtdyr og den reagerer derfor på alt der kan være et potentielt rovdyr. Er du imellem "rovdyret" og hesten, ved hesten at du bliver ædt først og den er derfor mere tryg end hvis du ikke er imellem. Det er dog ikke smart altid at gå imellem, da hesten så ikke lærer, at gå forbi selv. Men i starten med en bange hest, eller i situationer hvor det er farligt er det en god ide. Den er nødt til at lære det selv, da du ikke kan være imellem når du rider.

Vi skal lære hesten at den kan stole på os, at vi nok skal holde den væk fra farer og give den selvtillid til at håndtere det den syntes er farligt. Jo mere selvtillid hesten har, desto lettere bliver det at håndtere til overfor potentielle rovdyr.

Rider du ud og møder et "rovdyr" (som kan være alt lige fra en sten til en fugl) er det vigtigt selv at bevare roen, at vise hesten det ikke er farligt, intet gør ondt og intet sker. Når hesten stopper op for at udforske "rovdyret" så lad den gøre det, den skal bare lige opdage at det ikke var farligt og rid derefter roligt videre. Hvis du i denne situation bliver irriteret over hestens "dumhed" (det er jo bare en sten) og smækker den én med pisken for, at få den frem, har du fortalt den, at den sten er farlig, når den kommer gør det ondt!! og det er jo modsat af hvad vi ønsker.

Lyt til hesten i pressede situationer, hvis du kan mærke den puls, eller den pruster så hold dens ben i ro, indtil den er helt afslappet og rid derefter videre. Vi kan som rovdyr der håndterer flugtdyr ikke tillade os at have travlt, det tager den tid det tager!
Ved mankestykket har hesten et punkt der ved gnubning, nedsætter dens puls. Det er meget smart for os, da vi altid kan komme til det punkt om vi sidder på hesten eller går på jorden, gnub den her indtil den falder til ro. Når hesten sænker hovedet har det samme effekt, det er derfor en god ide at lære hesten at sænke hovedet på kommando.

Hestens ben skal holdes i ro, da hesten er et flugtdyr og bevægelse af benene giver mere bevægelse af benene i en faresituation. For at heste kan overleve har de en evne som gør at når hestens ben bevæger sig, dannes der mere adranalin og hesten kan løbe længere og hurtigere indtil den er langt nok væk. Når hestens ben ikke bevæger sig sker det modsatte og adranalinen sænkes.

Du bør derfor aldrig forlade sikre rammer før dit stopsignal er helt på plads.

Når man starter med en ny hest, skal vi have dens opmærksomhed. Jeg starter med gå-stå-bak via kropsignaler, selve "installationen" af kommandoerne kommer senere, læs om dem under Intilligent Horsemanship.
Gå på banen med et langt tov og en rebgrime. Rebgrimen anvendes for at give tydeligere signaler til hesten. I denne træning er tovet kun en livline, det bør hænge i en bue 98% af tiden.
Det er her vigtigt at forstå at vi er rovdyr, når vi er rettet op og brede beder vi hesten om at flytte sig væk fra os, er vi afslappede og smalle beder vi hesten følge os.
Begynd at gå, langsomt med tydelige skridt og let foroverbøjet ryg, følger hesten dig ikke, så gå i store cirkler som er skråt foran hesten. De fleste heste vil til sidst følge dig, gør den det ikke så træk let i torvet når du med din cirkel er ved hestens hovede. Når hesten begynder, at følge dig kan du udvide det og gøre det sværere, gå i ottetaller osv. Mister hesten koncentrationen så skift pludselig retning. Hver gang hesten stopper op fortsætter du med cirklerne som i starten.

Når du skal have hesten til at stå, stopper du brat og tydeligt. Det er dog vigtigt, kun at gøre signalet så tydeligt som det er nødvendigt med den pågældene hest. Hvis hesten flyver skræmt væk fra dig, var dit signal for tydeligt og vi ønsker jo ikke at hesten bliver bange for os. Man er her nødt til at finde ud af hvor følsom hesten er og lytte til det, da der er meget forskel fra hest til hest.

Er hesten en møver, som ikke tager notits af at du stoper, ikke engang selvom dine arme flyver i vejret, må du gøre signalet endnu tydeligere, hesten SKAL stoppe, ligegyldigt hvor fjollet du ser ud, sprællemænd eller andet "underligt" virker ofte på den type heste.

Så sættes gå og stop sammen. Husk at rose. Hver gang hesten stopper ved signal roses den til skyerne. Rosen kan ikke blive for overdrevet. Tænk på hvordan vi roser børn når vi pottetræner dem. Det er FANTASTISK når de tisser i potten første gang, så vi roser til skyerne. Vi tænker ikke, "ja det skal de jo kunne for det kan alle mennesker"!!.

Når vi har nogenlunde styr på gå og stop, så er det tid til at bakke. Når du skal have hesten til at bakke for dine kropsignaler, vender du sig med en rimelig afstand imod hesten, gør dig bred og kigger den i øjnene, gå frem mod hesten med tydelige signaler til at bakke.

Når kan gå-stå-bak med hesten for dine kropsignaler er det tid til at indlære kommandoerne, kan du fjerne tovet og gøre det med en fri hest. Her vil du hurtigt opdage om du har hestens opmærksomhed eller ej.



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
"Natural horsemanship 2"

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce