{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.100 visninger | Oprettet:

"Intilligent Horsemanship" {{forumTopicSubject}}

Intilligent Horsemanship handler om, at træne hesten på den mest intiligente måde, dette kan ikke gøres uden en forståelse af hesten (se Natural Horsemanship), da træningen netop virker fordi den bruger den måde hesten tænker og fungerer.

Alle øvelser installeres i små skridt, kræv aldrig mere af hesten end det er muligt for den at fuldføre, sørg altid for at gøre øvelserne så lette for hesten som muligt, jo mere hesten kan få succes, desto lettere bliver den at arbejde med.

Start altid træningen i sikre omgivelser, som en indhegnet bane, en roundpen eller noget i den stil. Hele træningen baseres på tryk og stop af tryk. Trykket giver kommandoen og fortæller hesten hvad den skal, ophør af tryk, fortæller hesten at det var rigtigt hvad den gjorde. Det er derfor meget vigtigt at trykket ophører præsist. I starten af en øvelse, skal trykket ophøre bare når hesten tænker på at gøre det, dvs. hvis den fx flytter sit tyngdepunkt en smule. Derefter krævet der mere og mere, som i klikkertræningen.

Jeg starter altid med at fokusere på at have styr på alle 4 ben. Jeg starter derfor med at indlære gå-stå-bak. Jeg går her ud fra, at hesten har lært vores kropssignaler (læs under natural horsemanship) og ønsker nu at få kommandoer på, da de dog er lettere at bruge i dagligdagen. Vi ønsker også at indlære at hesten fx kan stoppe og blive selvom vi går videre.

Hestens natur er at gå imod tryk og vi ønsker det modsatte, derfor er vi nødt til at lære den det først. Binder vi fx en hest fast, som ikke er lært at gå væk fra tryk, vil den i det samme den går frem og mærker trykket, gå mere frem, trykket bliver stærkere og det bliver dens trang til at gå frem også. Dette kan ende galt. Derfor bør en hest der ikke har lært at gå væk fra tryk aldrig bindes nogle steder.

Vi lærer hestn at gå væk fra tryk, ved først at frigive trykket når den flytter sig væk. Jeg syntes dette gøres lettest ved at flytte bagpart. Stå med et langt tov omkring midten af hestn, ikke nede ved bagparten hvor den kan sparke dig. Drej dens hoved lidt imod dig og tryk den på bagparten, du må under ingen omstændigheder flytte eller lette trykket før hesten flytter sig eller sit tyngdepunkt. Husk hesten lærer det ved hvornår trykket flyttes, sparker den ud og du slipper, lærer du den at sparke!
Start med at mildt tryk og gør det stærkere, reagerer hesten ikke, så bøj den hovedet lidt mere imod dig, til sidst kan du udnytte hestens manglende balance der gør den bliver nødt til, at flytte bagparten, slip i samme sekund, gå op til hovedet og ros den til skyerne. Gå tilbage og gør det igen. Jeg gør alle øvelser 3 gange (selvfølgelig på begge sider) og fortsætter en anden dag.

Trykket øges gradvist i alle øvelser, 1-let tryk, 2-middel tryk, 3-hårdt tryk, 4-hold det hårde tryk, 5-slip tryk ved korrekt handling.

At lære hesten at stå stille burde være noget alle skulle lære. Du kan starte på staldgangen. Hesten skal lære at koncentere sig om at stå og intet andet. Dette skal gøres uden vold og magt og uden at bindes. Når hesten koncentrerer sig om, at stå kan den ikke også koncentrere sig om at lave ballade.

Stil hesten på staldgangen med rebgrime og et rimelig tungt tov. Lad tovet falde til jorden og bliv ved hestens hovede. Ros og nus hesten så længe den står stille, flytter hesten sig, flyttes den roligt og præsist tilbage til hvor den stod. Skæl ikke ud, mist ikke tålmodigheden, bare flyt den tilbage. Den tålmodighed og tid du bruger her, vil betale sig senere hen.
Når hesten står pæt og roligt med let sænket hovedet, bevæger du dig ned langs halsen, de fleste heste vil her begynde at gå frem, flyt hesten tilbage til udgangspunktet og forsøg igen. Husk at rose undervejs.
Jo længere bagud på hestens krop du kommer, desto sværere er øvelsen, gå langsomt frem, giv hesten størst mulighed for succes.
Når du kan bevæge dig helt til bagparten, tager du striglen med, når du kan strigle overalt, kan du begynde at løfte ben på hesten, men den står stille.

Den vigtigste faktor i denne øvelse er tålmodighed, bliver du sur og straffer, er du gået et skridt tilbage og du kan starte forfra næste gang. Måske kan du ikke nå til at sadle hesten op den første uge, det er bare ærgeligt, så bliver den ikke sadlet op. Den dør ikke af ikke at blive redet i en uge og husk du får tiden tifoldigt tilbage.

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
"Intilligent Horsemanship"

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce