Tilmeldt:
12. maj 2007 Følger: 125 Følgere: 204 Heste: 8 Emner: 220 Svar: 1.122
HJÆLPE TØJLER {{forumTopicSubject}}
Hjælpetøjler
Der findes mange former for hjælpetøjler. Hjælpetøjler bør generelt kun benyttes af den rutinerede rytter. Er det nødvendigt at bruge hjælpetøjler i det daglige arbejde, er der enten noget galt med ridningen (rytterens kunnen eller indstilling) eller med hesten (dens sundhed, uddannelse eller temperament). Derfor bør man søge en løsning på sine problemer på en anden måde enten ved at søge hjælp hos en træner eller en dyrlæge.
I det følgende beskrives de mest almindelige hjælpetøjler.
Fast indspænding
Denne form for hjælpetøjler bruges mest til longering eller kortvarigt som hjælp til en urutineret rytter, der på denne måde kan koncentrere sig om opstilling og indvirkning.
Dobbelt indspændingstøjle
Også denne type hjælpetøjler bruges fortrinsvis til longering, men giver hesten større frihed til at placere hoved og hals end en fast indspænding.
For både dobbelt og fast indspændingstøjle gælder det, at de skal tilpasses, så hesten har mulighed for at holde næseryggen i eller foran det lodrette plan. Det er ikke hensigten at tvinge hestens næseryg bag det lodrette plan.
Martingale
Matingale er en hjælpetøjle, der giver rytteren mulighed for at kontrollere hesten, når den går højt med hovedet. Derfor skal martingalen pålægges, så den giver hesten frihed i almindelig holdning og først tager fat, når hesten løfter hovedet for højt – ”slår fra”.
En for kort martingale giver et forkert tryk på hestens lader. Derfor opnår rytteren ikke den korrekte og behagelige kontakt med hesten. Det fremmer tværtimod hestens anspændthed og udvikling af underhals.
Glidetøjle
Glidetøjle kan i nogle tilfælde bruges med succes af erfarne og dygtige ryttere til at kontrollere en problematisk hest. Generelt bør brug af glidetøjle undgås, da den i ukyndige hænder kan føre til, at hesten bøjer nakken i en forkert holdning, som ikke svarer til bagbenenes indundergriben. Altså dårlig dressur.
Ukritisk brug af glidetøjler kan give hesten spændinger og kan i værste fald føre til skader i dyrets nakke og nakkebånd. Det er ikke ualmindeligt at finde knoglenydannelser på nakkebåndets tilhæftning på kraniet som følge af forkert brug af glidetøjle.
Chambon
Chambonen fås i flere udgaver både elastisk og uelastisk. Disse giver hesten mulighed for at placere hovedet friere end de øvrige hjælpetøjler gør. Chambonen kan være en god hjælp til at korrigere eller genoptræne hesten. Den må ikke bruges
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
HJÆLPE TØJLER
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside