Basale grundøvelser

Basale grundøvelser

5615visninger 6 svar | 11. apr 2016
Så blev vi sørme færdige med at gennemgå træningsskalaen. Jeg håber i har fået et større indblik i hvordan den fungerer og hvorfor den er god at bruge.

Derudover også, at i har fået en lille forståelse for hvorfor dressurdommere dømmer som vi nogle gange gør. Vi skal bruge skalaen og dømmer ud fra den.

Der blev ønsket, at jeg kom med et indlæg omgang alm. basale grundøvelser der kunne laves. Helt fra ung til gammel. Jeg tænker vi tager alting fra starten af.

Så lad os starte med den unge hest først eller tage det hele fra start - omend man nu er og om man nu end har en 15 årig gammel hest der skal lære dressur eller en på 4 år.

Alm grundridning uden sadel - hesten er ligeudrettet, kontakt til biddet, eftergiven fortil, taktfast og over ryggen.

Grundridning - Hvad er det og hvorfor er det så vigtigt?
Grundridning betyder egentlig blot hele den fundament hesten er bygget op fra. Dvs det er det der gør at hesten er smidig, løsgjort, taktfast, accepterer biddet og kontakten. Kan gå affjerende, afspændt med bæring og rummelighed. Når hesten er i den fase kan man begynde at knytte øvelserne på. Her skal hesten så fortsæt bevare alle de andre ting (dvs grundridningen) Ryger grundridningen - er man gået for hurtigt frem. Fx hesten går på to spor, hesten tvære fortil, hesten rykker sig ikke sidelæns, hesten virker umotiveret og vil ikke lege med.

Lad os starte med - volter:




Hvordan laver man en korrekt volte og hvad kan der gå galt når vi træner volter?
Volter er noget vi starter hesten op med. Vi starter som regel altid i longen når hesten tilrides med, at lære hesten at den skal søge frem og ned og slappe af i sin ryg inden rytteren kravler op på ryggen af den. Vi lærer også hesten, når den får rytter på - at vi stadig støtter den i longen fra jorden, på volter.

Men at lave en korrekt cirkelrund volte er ikke altid helt nemt.

Når vi træner volter er det vigtigt, at man formår at bevare rundingen igennem hele hestens krop og ikke blot runder den igennem halsen. Men heller ikke glemmer at runde den. En volte skal være rund, ikke firkantet. Har du nogensinde fået en kommentar i din kritik hvorpå der stod "stiver sig" eller "kanter sig" eller "knap rund, kantet volte" - så er det fordi du skal træne din volter noget mere effektivt.

Hesten skal altså være rundet igennem hele kroppen, indvendige schenkel, rundes på indvendige tøjle - men gå med energi fra indvendige bagben til udvendige tøjle. Altså: Hesten skal ikke gå forbøjet eller skævt, den skal blot søge med indvendige bagben op i indvendige forbens spor. Man ser tit, at nogle heste simpelthen bliver redet rundt i en volte i alt for højt tempo og bagparten svinger både ind og ud af volten og hesten bliver dyb fortil og sporet fra bagbenenes går ikke op i samme forbens hov - nej bagbenet ender under maven i stedet for (to spor).

Har hesten svært ved det så er det nogle gode fif her:
- Rid et passende tempo. Lad vær med at ride for højt tempo ind i volterne (især hvis de er mindre end 20 m) Sørg for at afbalancer din hest og forbedre den til, at nu skal vi ind i volten.

- Rund hesten korrekt igennem hele kroppen. Ikke kun i halsen og ikke for voldsom så hesten går forbøjet. Men let igennem hele kroppen så hestens bagben når samme sides forspor.

- Hvis hesten ikke vil rundes om indvendige schenkel kan det tyde på, at hesten stiver sig i rytterens hånd. Dette er en grundfejl og det er noget man skal ind og arbejde med. Sørg for at rid hesten løsgjort igennem hele kroppen. Rid den evt. lidt frem og ned i starten på nogle volter, hvor du fornemmer hesten slipper igennem indvendige tøjlekontakt og hesten derfor forbliver let og smidig i din hånd.

- Hvis hesten skyder skulderen kan man bruge en pisk på udvendige side af skulderen (godt til unge heste). Hvis den ellers skyder skulderen kan det være fordi energien du driver fra indvendige ben til udvendige tøjle er for hård. Prøv at sætte tempoet ned og giv knap så meget indvendige ben. Det kan også være at du kommer til at slippe på udvendige tøjle. Udvendige tøjle skal altid være kontaktbar og du skal altid kunne mærke hesten i udvendige tøjle.

På den udvendige tøjle er det der vi kommer til at skulle ligge alle vores halve parader når hesten bliver stærkere og skal lave flere samlet øvelser. (den halve parade vil jeg komme nærmere ind på i næste blogindlæg).


Opstart af schnkelvigninger - hvordan gør vi det nemmeste for hesten?
Hvordan kan man gøre dét at begynde at vige for din schenkel nemmeste for hesten som muligt.

I en schnkelvigning skal hesten være ligeudrettet i kroppen. Den skal stilles en anelse modsat bevægelsesretning, men ej at ligestille med forbøjet.


Forbøjes fortil - mister bagparten

Man ser tit rytteren forbøjer hesten fordi hesten ikke flytter sig nok for benet. Når den ikke gør det prøver rytteren i stedet at rette op på hesten ved at bøje den mere i halsen. Det ender i stedet med, at hesten skyder udvendige skulder og mister helt og fuldstændig overtrædningen bagfra. Så det er altså ikke løsningen.

Hesten skal være lige og igennem på alle hjælperne inden vi rider ind i schenkelvigningen. Sørg for at hesten er ligeudrettet i kroppen inden du starter. Få stillet hesten let i indvendige tøjle omkring indvendige schenkel. Når du har gjort dette flytter du forparten til siden først via dine hjælpere via  tøjlen. Når hesten flytter sig på forparten ligger man så indvendige ben til hesten og holder let kontakt til udvendige tøjle. Det der får hesten til at flytte sig til siden er i realiteten, din indvendige schnkel og din udvendige tøjle. Helt uden at forbøje hesten. Er hesten ikke smidig nok eller stærk nok vil den rykke sig to-tre meter og så vil den blive svære og svære at rykke til siden igen.

Derfor - er det nyt så start med få skridt af gangen, rid ligeud. Prøv igen og rid lige ud nogle meter igen. Det er vigtigt man ikke ender dér hvor hesten forbøjes.

Et godt fif kan være at øve overtrædning på en volte først. Dvs rid i en volte ig få hesten til træde ind under sig med indvendige bagben (indunder maven) Du kan også starte fra jorden og en dressurpisk er et glimerende redskab. Man kan også gøre det at man flytter hesten for indvendige ben to-tre skridt først i en volte og herefter går man ud på lige spor og laver resten af schnkelvigningen.







En super øvelse til hesten der skal lære at flytte sig for indvendige schnkel og skal begynde at forstå udvendige tøjle.

Disse øvelser vi har været igennem nu er altså smidiggørende øvelser - ikke samlet øvelser.

En sidste ting i dette indlæg:


Hest i balance i en overgang fra skridt til trav.

Overgange - hvorfor?
Nu kommer vi til de mere samlet øvelser. Overgange er nemlig rigtige gode til at forbedrede hesten på samling - den lære at bevare afskub, bæring og rummelighed ind og ud.

De første overgange vi egentlig laver er jo fra skridt til trav og omvendt. Det er en helt basal overgang som unghesten allerede lære at man skal gøre når vi skifter tempo op og ned. Når hesten er klar til det skal vi her bede den om at blive løsgjort og acceptere biddet og gå over ryggen ind og ud af overgangene. Rid ikke et for stort tempo ind i overgangene og forbedred hesten via halve parader inden overgangene. Sørg for at snige hesten ned og frem i trav/skridt til at starte med. Når vi sniger den i stedet for at sige "BANG" frem og afsted - så hjælper vi hesten til at bevare dens balance.

Det er vores opgave at hjælpe hesten og balancere den. Ind i overgangen fra skridt til trav er det vigtigt at bevare kontakten fortil så hesten kan suge frem og ud til hånden. Det samme ned i overgangen. Fra trav til skridt er altid sværeste for den lidt urutineret, unge hest fordi den gerne vil gå ind og gå på forparten i overgangen i stedet for at gå i ligevægt og sætte sig bagtil. Derfor endnu vigtigere man ikke rider for hurtigt og får støtten hesten og får lagt sine halve parader inden.

Når vi når til overgange fra galop til trav og trav til galop kan vi begynde at sætte hesten endnu mere bagtil og også kræve at hesten bevare sin bæring og sit sving i overgangene.

Det er igen - vigtigt, ikke at ride for hurtigt ind, men bevare hestens bæring og at de halve parader fungerer korrekt.

Det næste indlæg vil handle om - halve parader. Hvad er en halv parade og hvordan og hvornår benytter vi den.

Herefter tager vi mere fat på de samlede øvelser. Senere hen changementer, travers, serier og galop/skridt piruetter. Til sidst piaffe træning.

Hvis i har nogle bestemte øvelser i gerne vil have forklaret eller givet fif til så skriv gerne så vil jeg tage det med i mit indlæg.

Så følg med :D

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Basale grundøvelser
  •   12. apr 2016 Super gode indlæg, stor ros herfra. Meget brugbart og relevant når man selv når med en 9 årig ''unghest'' smiley

  •   13. apr 2016 Igen et godt og forståligt indlæg smiley

    Hvad er din holdning til at "overbøje" hesten både ud af og ind ad i volten, sådan skiftevis, en volte eller to, mens den holder sporet rundt, for at gymnasticere hesten, og øge lydigheden for vægt, schenkler og udvendig tøjle. og gøre den mere smidig. Dette som en forløber for versader på bøjet spor, igen for at gymnasticere hesten?


  •   13. apr 2016 Jeg forbøjer/overbøjer aldrig en hest. Når du overbøjer en hest udelukkende i halsen vil du overbelaste hestens nakkebånd.

    Hvis hesten er stiv og skal løsnes mere op (udover det kan være sadel, tænder osv) så kan man til fordel ride ind på en volte, runde hesten til indvendige side via indvendige tøjle. Holde indvendige schnekel på hesten og sørge for at få rundingen igennem hele kroppen. Til fordel kan du lave en lille smule versade på volte og samtidig få rundet hesten i halsen.

    Hesten skal dog rundes i halsen lige meget som du vælger at få hesten rundet igennem resten af kroppen smiley

    En fordel kan være at holde kontakten på indvendige side til du får en reaktion ned i halsen fra din hest (udvendige tøjle skal i dette tilfælde altid have kontakt også) Når hesten slipper nedaf i halsen ved dit pres i indvendige side af biddet slipper du og tager hænderne frem og giver efter på den indvendige tøjle.

    Hesten skal her gerne ligge sig længere og længere ned i halsen hvis du fortsætter rundt med at smidiggøre den.

    Pas på hesten ikke bliver hevet ned bag lod, sørg for dine hænder er korrekte placeret oppe foran sadlen så du ikker til at trække tøjlerne og signalet tilbage MOD dig selv. Signalerne skal gives opaf (så presset ligges på hestens lader og ikke tunge/gane) Sørg for at bruge dit sæde i mens og skridt energisk og let fremad så hesten får bagparten skubbet indunder sig og aldrig omvendt.

    Rid bagfra og frem til hånden.

    Du kan også gøre dette i trav hvis hesten er stærk nok til det.

    Jeg skal nok prøve at få taget noget video af det på et tidspunkt hvis jeg får mulighed for det.

    Udover det bøjer jeg ALDRIG hesten UD af volten da jeg ikke kan se pointen med det. Jeg har finde på at stille hesten let igennem hele kroppen til udvendige side hvis jeg mærker hun mangler sug på udvendige tøjle eller fx vil gå på to spor. Men ikke så ofte det sker.


  •   13. apr 2016 Tak for dit svar og holdning.



  •   13. apr 2016 Velbekommen. Håber du fik noget ud af det.

  •   16. apr 2016 Det kan du tro, det er altid rart når nogle vil dele deres viden, og jeg vil altid gerne lære.

    Jeg har den tro, at der er flere veje fra A til B, og ikke alle er egnede for alle, da vi både ryttere og heste er forskellige, men vi kan alle lære af dem som har gået vejen, selv om vores vej ikke er 100 % magen til.

    Nogle gange skal man have oplysninger på det helt rigtige tidspunkt, også giver det så meget mening, vi kan have hørt dem mange gange før, Men NU gav de lige den brik, jeg manglede for at komme videre. Eller tingene bare bliver forklaret på en anden måde, end jeg har hørt dem før, som så giver en aha oplevelse.

    Der er så mange små fif, og detaljer i dressurridning, som den som behersker disse, kan gøre ændre dressur fra en sportsgren til en kunstart. Nogle gange er det det små ting, som gør den store forskel, men man skal kende til dem.

    Så jeg håber du vil blive ved med at øse ud af din viden smiley


Kommentér på:
Basale grundøvelser
Annonce