Den arbejdsglade hest

Den arbejdsglade hest

2760visninger 12 svar | 3. maj 2016
Så kommer der endnu et blogindlæg fra mig. Denne gang handler det om at bevare og forme den arbejdsglade hest.



Hvad er så min definition af en arbejdsglad hest. Det er hvad du får at vide i dette indlæg.

Hvad menes der med en arbejdsglad hest og findes det egentlig? Hvordan kan man bevare arbejdsglæden i hesten?



Hvor menes der med en arbejdsglad hest og findes det?
En arbejdsglad hest - ja hvad er det og hvordan viser hesten det. Vi taler tit om at heste er dumme og dovne og frække. Men kan de egentlig være det? Nej det kan hesten ikke. Der er ingen logisk grund til at hesten skulle være dum for sjov. En hest bliver kun dum og doven hvis rytteren før har rost hesten for at være dum og doven - eller hesten har fundet ud af at det er det rareste for den. Derfor skal man ændre nogle mønstre i hestens arbejde og læring.

Så hvad er en arbejdsglad hest. En hest der viser glæde ved at arbejde er en hest som byder sig til. En hest som giver i træningen og en hest som er lærenem. Min egen hest kan se noget så doven og træt ud på staldgangen imens jeg sadler op. Der ville alle måske stå og tænke "sikke den hest er træt og ked af det". Men der er stor forskel. Jeg vil hellere have en hest der står og hviler på bagbenet, smasker lidt, gaber, ser træt ud, har øjnene halvt lukket og slapper af i sin krop imens jeg strigler og sadler op. Dette tager jeg som et tegn på at hesten er afslappet. Hestene ved jo som regel godt når den ser sadlen skal vi ud og ride. Der ville mange igen tænke "nøj den er træt den hest, den gider ikke". Men det er jo præcist det modsatte. En hest som ser træt ud og er afslappet i dens kropsprog er ikke på vagt og vi vil jo ikke have at vores byttedyr er på vagt. Så det kan godt være hun ser rigtig træt ud og ugidelig ud, men så snart vi trækker ud på banen eller i ridehuset er hun på med ørenene fremme. Hun er stadig afslappet og det er kun et godt tegn.

Afslappet skal derfor aldrig sammenlignes med træt og doven. Når jeg samler tøjlerne op til en omgang dressurtræning til min hest er hun på med det samme. Hun lystre for små hjælpere og hun går fremad og lytter til hvad der nu kommer. Det er en arbejdsaktiv hest som afventer hvad den nu skal.

Vi ser også heste der er modsatte. Heste der står og spænder på staldgangen, smider sig fra side til side, napper evt i rytteren og er enormt over-det-hele. Med sådan en hest ville jeg starte med at lære den at slappe af inden rideturen. Hesten har allerede nu gearet sig for meget op i dens krop og hjernen tikker afsted på fulde drøn. Min hest kan jeg jeg sidde på og placerer inden på midten af ridebanen med 1000 heste i fuld galop rundt om mig - og hesten står for helt løse tøjler, afventer og slapper af imens. Det er en rigtig god ide at træne at man godt bare kan stå stille.

Grunden til jeg skriver dette er: At arbejdsglæde aldrig må sammenlignes med en stresset hest.

At hesten viser arbejdsglæde under træningen betyder altså: At hesten byder sig til. Den vil som regel rigtig gerne vise hvad den har lært de sidste par gange og den vil faktisk rigtig gerne gøre det nu. Dette kan gøre at man som rytter bliver irriteret på hesten - "for den gjorde det jo ikke på signalet". Men i starte af nye indlærte øvelser - er det især rigtig vigtigt at hesten tilbyder det den evt. lige har lært. Så lad vær med at straffe hesten. Stop hesten op i stedet og prøv forfra med det andet du var  ved at træne.



Et eksempel på min egen: Hun kan rigtig godt lide at changere og gerne hele tiden. Især lige da hun havde fået det indlært. Så i starten lå hun og lavede changementer konstant. Ud af hjørnerne, i kontra galop og i andre øvelser. Så i stedet for at blive sur og straffe hende for noget jeg faktisk lige har lært hende, men som endnu ikke ligger 100 procent indøvet på signalet endnu - valgte jeg at stoppe hende op hver gang og ride videre i den øvelse jeg var  ved at lave.

Efter en uges tid stoppede hun med ivrigheden og begyndte kun at lave øvelsen på mit signal.

Et andet eksempel: Hesten skal lave en samlet trav, men et øjebliks spændthed eller en måske lidt for kraftig halv parade fra rytteren side går hesten i stedet ind og laver 2-3 passage trin. Nogle ryttere ville blive sure - for det var ikke det hesten skulle og det var ikke det de bad den om. Derfor straffer de den (fx med at bruge pisken) Hesten vil fremover i den grad lade vær med at tilbyde mere end den får besked på og sådan en hest ønsker vi ikke hvis man vil op og ride S i dressur eller spring for den sags skyld. I stedet skulle denne rytter (fiktiv) have rost hesten og redet videre - eller have ignoeret den og redet videre.

Det ses desværre også tit at rytteren kommer ridende i trav og ligger en halv parade. Den halve parade er fra rytterens side for kraftig og hesten falder i skridt. Dette resultater i at rytteren skælder ud på hesten og bliver sur. Hvorfor? Din arbejdsglade og lyttende hest gjorde næsten hvad du bad den om. I den rigtige retning: Den satte farten ned. At rytterens halve parade var for kraftig er RYTTERENS skyld, ikke hestens. Så vi rider videre og næste gang laver man en mindre kraftig halv parade :)



Så hvordan bevarer man arbejdsglæden hos hesten?
Sørg for at lave variation i din træning. Lad vær med at ride dressur hver dag eller springe hver dag. Sørg for at have dage hvor du kun rider fx løsgørende - frem og ned, styrke arbejde og andre dage hvor du giver den mere gas og samler hesten mere sammen og øver de svære ting. Rid evt. bomme i dressur for at lave veksling eller cavaletti arbejde.

Så det kan godt være hesten går M eller S i dressur eller springning. Men blot fordi din hest er en top atlet betyder det ikke at den skal gå dressur eller springning dag ud og dag ind.

Så for at bevare arbejdsglæden sørg for at ros din hest - også selvom den laver fejl. Sørg for at lade øvelserne indøves gradvist. Hvis man vil indøve nye øvelser forlang da kun hesten gør noget af starten til øvelsen og ros hesten. Gentag et par gange, giv hesten skridtpauser for lange tøjler, lav nogle andre øvelser med hesten inden man fortsætter dagen efter med at koble mere og mere af øvelsen og sværhedsgraden på.

En arbejdsglad hest er også en smidig og løsgjort hest som forstår dine signaler og sin rytter. Så får i misforståelser så få ro på dig selv, stop hesten roligt op/ignorer hesten og rid videre. Vær effektiv i din signalgivning og husk at rose og give efter når hesten giver dig hvad du beder om.

Vi ryttere har nok en anelse for meget glemt at tænke på, at hestene ikke taler vores menneskesprog.

Tak fordi i læste med.

Næste indlæg vil handle om changementer - trin for trin. Vi ses.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Den arbejdsglade hest
  •   3. maj 2016 Dejligt indlæg, men bliver så lidt i tvivl omkring min unghest på snart 5. Om jeg gør det rigtige. Han vil rigtig gerne arbejde, og tilbyder selv øvelser, som du selv skriver. Især lige da han lærte schenkelvigning mod højre, så var han næsten umulig at få til at gøre det mod venstre, for ihh han gjorde det jo så godt mod højre, og fik jo ros den vej. Men jeg synes ofte at han på staldgangen virker ivrig og utålmodig. Her strigler jeg ham bare til han falder til ro og slapper af, som du beskriver, og vi forlader ikke stalden før han er rolig og afslappet. Er det en god måde at gøre det på? Når vi så skal på banen, der har han også travlt med at komme i gang. Det der med at stå stille mere end ti sekunder, synes jeg er ret svært (hvis jeg skal op via skammel eller skal smide min jakke). Her giver jeg bare stopsignalet igen hver gang han går frem uden at have fået besked på det, og får så ros for at stoppe. Er der noget jeg eventuelt kan gøre anderledes?

  •   3. maj 2016 Det bedste du kan gøre for at opnå tålmodigheden er at have tålmodigheden.

    Så når du har taget ham ud af stalden så starter i fra jorden med at stå stille. Går han frem, bakker du ham på pladsen tilbage igen. Bakker han, beder du ham om at gå frem og stå hvor du placerede ham.

    Så altså, hvis han bliver utålmodig giver du ham et signal til, at han skal blive hvor han er.

    Efter nogle ugers træning i det - hvor du opnår at få ro på hans hoved, vil han gradvist kunne stå længere og længere tid helt roligt hvor du placerede ham.

    Start i det små - så du bevare hans humør. Dvs du starter med at bede ham i første omgang om kun at stå stille 1 minut. Næste dag kan du øge til 2-3 minutter, de næste igen til 4-5 minutter. Til sidst øge hel til at stå stille og slappe af sammen med dig 15 min.

    Herefter når hesten kan fra jorden kan du nu træne det fra ryggen. Husk at ligge de samme signaler til bak og træd frem som fra jorden (fx tapning med pisk eller reaktion i tøjle så hesten forstår dig når du sætter dig op igen)

    Her starter man igen "lidt forfra" og starter med 2 min, så 3 min osv osv.

    I stalden skal du prøve at få ham afledt. Hvis han træder frem beder du ham om at træde tilbage. Træder han tilbage bed ham om at træde frem. Så du hele tiden opnår det der "holdepunkt" hvor du startede med at stille ham på staldgangen. Ros verbalt med stemmen og klap ham og nus ham lidt.

    Det er klart med unge heste er det træning der skal til og tålmodighed. Så skal det nok komme. De skal jo lære det fra start at det godt kan betale sig at slappe af smiley


  •   3. maj 2016 Mange tak for dit svar smiley Det første gør vi allerede, og har trænet lidt med det andet både fra jord og ryg, dog ikke i øgede intervaller som du skriver, men vil da hæfte mig selv med tålmodighed, og prøve at overføre det til ham på den måde du skriver. I stalden har han mest tendens til at rykke bagparten fra side til side, så er det vel også bare at rykke den ind 'på plads' igen? Vil begynde at øve det allerede i dag smiley Tusind tak for rådene smiley

  •   3. maj 2016 Skønt indlæg! Elsker dine pointer!

    Rigtig godt at pointere det med at det er OS som har lavet et for kraftigt signal, når hesten fx går i skridt fremfor at lave en halv parade.

    Og ja, hold "tonen" positiv, også når de tilbyder "for meget" eller tager eget initiativ. Jeg ser "ofte" folk straffe hesten for at tilbyde nye øvelser udenfor nummer. Bevares! - smil og arbejd videre. Har tit fået af vide, at jeg skal være mere "hård" når min tilbyder forkert, men jeg har nemlig også oplevet, at det går ud over hendes arbejdslyst.

    Igen, godt indlæg, som kan bruges på alle niveauer ! smiley


  •   3. maj 2016 Kan kun tilslutte mig koret - et rigtig godt indlæg. smiley tak for det.

    Og rigtig rammende, jeg er pt, ved at øge lydigheden i afkortningerne og øgningerne, altså de små. Jeg observere at han nu putter sig, altså at afkortningerne bliver for korte, og noget af bæringen smutter, jeg føler han går bag om mig, og bliver ikke fremme i indkortningen.

    Har du et godt fif i den retning, eller er det "bare" at øge tempoet og hente mere bæring, også drive mere fremad i indkortninger, og gentagelser og gentagelser eller?


  •   3. maj 2016 Først: Fedt indlæg!

    Men hvad gør man så ved en hest, som rigtig tit tilbyder galopanspring. Hun gør det både inden hun får lov til at galopere, det er ikke hver gang vi galoperer, og når vi er færdige med det.

    Det er simpelthen umuligt at sidde ned i traven, når hun først har galoperet, for så bliver hun ved med at tilbyde. Det jeg plejer at gøre, er at lave små halve parader, og hver gang hun sætter farten op en smule, så bliver hun igen taget ned i det tempo jeg ønsker. Men det kan vi blive ved med nærmedt hver dag i ugevis, uden det rigtig virker til, at hun "fatter" det x3

    Og det er jo ikke særlig rart for en nervøs rytter som mig, med følelsen af at hesten "eksploderer" under én smiley


  •   3. maj 2016 Super lækkert indlæg!
    Synes dine synspunkter er helt rigtige og selvom det er meget rettet mod dressur og spring er det jo tips, jeg som Natural Horsemanship rytter kan bruge på rigtig mange punkter! (Især det med at stå stille) Tusind tak for et skønt indlæg!


  •   3. maj 2016 Rigtig fedt indlæg! smiley

    Nu kender du jo i forvejen Tjalfe - efter vi har redet dressurundervisning hos dig er han blevet meget nemmere også i springningen men han vil dog stadig ikke rigtig skridte så snart vi går igang med at springe tripper han og vil bare gerne frem i galop og mod springene - har du evt. et bud på hvordan jeg kan løse dette?


  •   4. maj 2016 Det kan være svært at tage trænings situationer op i et forum fordi det kræver, at man ser hesten gå smiley

    Dorthe: Sørg for at holde hesten i balance. Hvis hesten går ind bag hjælpen og falder ud af balancen i afkortningen - så er det fordi du har forlangt for meget øgning i forhold til hvad hesten kan komme tilbage og bære efterfølgende.

    Træn mindre øgning på, men nøjes med få trin og mindre afskub - og træn så tilbage, frem, tilbage, frem. Kan gøres på volte, på langside eller skråt igennem. Jeg bruger alle tre dele. Når hesten begynder at bevare bæringen, bliver fremme i hånden i afkortningerne kan du begynde at lægge mere og mere afskub i dine øgninger og mere øgning på.

    Hippie: Ved en hest som bliver over ivrig er det som regel fordi hesten stresser en smule op. Få ro på hesten efter galop er mit første tip. Når du har galoperet så få da hesten ned i trav, rid den evt. gerne lidt frem og ned, slip den lidt og brug din stemme til at få HELT ro på dens krop. Lav et par små halve parader og få den heeeelt ned i total tulle travs tempo hvor den blot går afslappet og lyttende til dig. Først når hesten er afslappet igen kan du begynde at ligge galopanspring igen. Hvis hesten selv sætter i galop, bremser du den ned i skridt og prøver at ride frem i trav igen. Gentag, gentag, gentag.

    Mia: Nogle heste stresser en del i springning fordi de gerne vil afsted. Jeg vil minimere skridten så du ikke laver for meget skridt arbejde når du springer. Simpelthen for ikke at ødelægge hans skridt og arbejdet i denne. Skridt er svært.

    Men prøv at ligge en bom (evt en lidt hævet bom) og 10-12 meter længere henne ligger du igen en bom. Du rider over den første bom i skridt og i mellem bommene skal du lave en parade. I denne parade skal der være stilstand fra hestens side, gerne med halv løse tøjler - i mindst 10 sekunder. Går han frem, bakker du ham tilbage og omvendt. Når han kan det kan du ligge bommene tættere og tættere på hinanden - og dette kan også gøres i trav.

    Når han kan det kan du sætte ligge en bom og længere henne - 12 meter - sætte et kryds. Rid over første bom, stop i midten og opnå helt stilstand. Når hesten er afslappet sætter du i trav og rider over krydset. Efter springet for at øge sværhedsgraden kan du igen ligge en bom du skal stoppe på efter krydset.

    Det er rigtig god træning for at få hestens opmærksom, træne stop signalet - til heste der bliver for ivrige. Dette kan du også træne i skridten.


  •   7. maj 2016 Du har virkelig beskrevet pony. Ros ham for at lave en volte, så er du sikker på at han ikke gør andet. Ros for at lave en parade, og han stopper ved samme punkt konsekvent.
    Ros på forkerte tidspunkter = meget hurtigt indlært uvane!!)


  •   7. maj 2016 Tak - det må vi prøve os med her i løbet af ugen smiley

  •   8. maj 2016 Tak for et dejligt indlæg. Tindur gør lidt det samme som Hippie sin hest, jeg har her altid taget ham ned til trav igen og så bedt om galop når jeg ønsket det, men nu fik jeg et bedre tip til at hjælpe ham i stedet for det jeg har gjort hidtil. smiley
    Mange tak smiley

    Mvh TT


Kommentér på:
Den arbejdsglade hest
Annonce