Hvordan konditionstræner jeg mig selv og min hest?

Hvordan konditionstræner jeg mig selv og min hest?

3310visninger 17 svar | 19. apr 2016

Som nogle af jer måske ved, så er stævnesæsonen i mounted-games startet. Derfor er det nu meget vigtigt at både min pony og jeg er i den bedste form muligt, så vi begge kan præstere bedst muligt. 

I mounted-games rider man som regel to gange om dagen, hvis det er et weekendstævne, men hvis det er et stort stævne som f.eks. EM og VM rider man ofte 4/5 dage på en uge, og 2/3 dage på den uge rider man 2 gange om dagen. Det er derfor vigtigt, at hesten har en god lungekapacitet, den har muskler til at kunne bære sig selv i så lang tid, og så at den selvfølgelig er i god form, så den kan præstere bedst.

 

For at min pony kan komme i bedst form, rider jeg den som regel 6 gange i ugen, så den har én fridag til at restituere. Den ene fridag kommer ofte efter enten hård ridning eller et stævne. Jeg rider ikke ”hård træning” hver dag, for det ville kun gøre skade på den, men på en normal uge uden stævne, rider jeg som regel hård træning 3 gange i ugen, og så lidt mere ”løst” de sidste 3 gange. Det er bare vigtigt for mig at få pulsen op på min hest.

 

Jeg har 7 forskellige ting, jeg som regel rider på min hest (eksklusiv mounted-games træning):

-       Travtur

-       Alm. Tur

-       2-1-30 tur (interval)

-       Langdistance galoptur

-       Bakketræning

-       Intervaltræning

-       Lydigheds og stoptræning (ofte dagen inden et stævne så hesten er så lydig på mig som muligt)

 

Det er meget vigtigt for mig, at jeg rider interval og bakketræning HVER uge, så min pony hele tiden kan opbygge flere muskler og få en bedre lungekapacitet.

 

En typisk uge ville nok bestå af:

Mandag – interval

Tirsdag – travtur

Onsdag – bakketræning

Torsdag – Alm. Tur

Fredag – Lydigheds og stoptræning (tager normalt ikke mere end 10 minutter)

Lørdag og søndag – stævne

Mandag – skridttur

Tirsdag – fri

 

Hvis der er stævne i to weekender efter hinanden, rider jeg selvfølgelig ikke det samme. Så er det mere afslappende, og jeg ville nok ikke ride hverken interval eller bakke – jeg ville nok ride galoptur om torsdagen, så min pony har haft tid til at komme sig over weekenden (plus den synes det er sjovt at galoppere i lang tid).

 

Jeg kan bedst lide at ride udenfor, dels fordi der er mere plads, og man kan ride hurtigere end man kan inde i en hal, men også fordi stævner er udenfor, så hesten skal være vant til at gå på hårdt/mudret/normalt underlag + jeg synes selv, at det giver hesten mere energi, end hvis jeg red inde i en hal. Jeg rider ude i alt slags vejr, fordi ponyen skal også være vant til at præstere godt i mudder og regn.


 

Hesten har nemmere ved at vende, hvis den har flere bagbensmuskler

Der sidder måske nogle af jer, som undrer sig over hvornår jeg rider dressur – på min pony Minx, som er den jeg har taget udgangspunkt i, rider jeg ikke dressur, da hun er skolet på westernmåden, så det kan jeg ikke. Hvis jeg red på Dronning, som har brug for meget dressur, ville jeg ride dressur omkring 3-4 gange i ugen, men selv når jeg rider på hende, er det vigtigt at opbygge muskler og lungekapacitet.

 

Det virker måske som rigtig meget, men det skal absolut understreges at mounted-games er rigtig hårdt(!!!), så for at undgå skader osv. SKAL hesten være i god form! Alle mine heste synes det er sjovt, selvom det er hårdt, ellers ville jeg absolut ikke ride sådan her.

 

For at jeg bedst kan komme i bedst mulig form, går jeg i fitness ca. 3-4 gange i ugen.

Det er vigtigt for mig, at jeg er stærk, men også at jeg er hurtig. Derfor fokuserer jeg meget på at lave cardio hver gang.


 

Når mine ben ikke er stærke nok :) 

Mit eget program ville nok være opvarmning, som normalt er 1 km løb med en hastighed på 11,5 km/t, så arbejder jeg på en muskelgruppe – den muskelgruppe jeg fokuserer mest på er ben, da det er enormt vigtigt, at jeg har stærke ben, når jeg skal hoppe af og på, så jeg ikke vælter eller slår mig – og derefter laver jeg en anden form for cardio, som normalt er interval løb eller alm. Løb.

Derudover kan jeg rigtig godt lide at sjippe – jeg synes, det er enormt sjovt, og det er super god træning for ens form. Normalt sjipper jeg, hvis jeg, ikke synes min puls er højt nok, og så sjipper jeg 3x100, og derefter fortsætter min træning.

 

For at komme i bedst mulig form, er det selvfølgelig også vigtigt, at man spiser og sover ordentligt, men det er til et andet indlæg ;)

 

Håber dette indlæg giver mening, og at det måske kunne give lidt inspiration til jeres egen træning – Vi ses næste gang! 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvordan konditionstræner jeg mig selv og min hest?
 •   19. apr 2016 Rigtig spændende indlæg. Dejligt at læse både om kondi hos hest, men også til rytter smiley

 •   19. apr 2016 Tusind tak! Tænkte det var en god idé at give et lille indblik i, hvor meget det faktisk kræver for at være mounted-games rytter smiley

 •   19. apr 2016 Hold da ferie.. Ridning på to heste 6 x ugentligt og så fitness 3-4 gange om ugen smiley du har ikke plads til meget fritid eller lange arbejdsdage smiley
  Mvh TT


 •   19. apr 2016 Hehe nej det er rigtigt - jeg prøver at tænke på det som om mine heste og min træning er min fritid, så det ikke virker så slemt smiley
  Men ja, hvis man gerne vil lave aftaler med mig skal man være tidligt ude smiley


 •   20. apr 2016 Hej Maja,
  Det kommer lidt an på, hvornår jeg har fri, om jeg skal på arbejde, eller om jeg har andre planer.
  Der er normalt to versioner af min hverdag;

  Enten står jeg op kl.06, gør mig klar til at tage i skole, tager i skole og har normalt fri enten 13:20 eller 15:05. Hvis jeg har fri 13:20, hvilket jeg oftest har, tager jeg i fitness. Så tager jeg enten hjem og rider, eller jeg tager på arbejde (det kommer an på hvilken dag i ugen det er), og derefter tager jeg hjem og rider. Så laver jeg mine lektier og går i seng.

  Hvis jeg har planer om eftermiddagen, står jeg op kl.03:30, rider begge ponyer, tager i skole, og når jeg så har fri, tager jeg enten i fitness (jeg prøver at ligge mine planer så jeg har tid til at komme i fitness), eller jeg tager ud til mine planer.

  Håber det giver mening hehe smiley


 •   20. apr 2016 Ej, et spændende indlæg! Dine ponyer må virkelig synes det er sjovt, kan du ikke også lave et indlæg hvor du fortæller om dem og deres egenskaber og hvorfor de er særlig gode til mounted games? smiley

 •   21. apr 2016 Det lyder som en rigtig god idé, jeg skal prøve at få det gjort i den nærmeste fremtid smiley

 •   22. apr 2016 Godt indlæg, fedt at se en rytter, der tager træningen af dig selv og ponyen seriøst. Hvordan rider du mere præcist dine interval- og bakketræninger? smiley

 •   22. apr 2016 Tusind tak! smiley
  Når jeg rider interval, så rider jeg 1 min skridt og 1 min galop. Der rider jeg omkring 6 intervaller (i øjeblikket) og så skifter jeg mit program så jeg rider 2 min galop og 1 min skridt. Der rider jeg omkring 4 intervaller.

  Når jeg rider bakketræning, så rider jeg et sted hvor bakkerne er høje og lange, og så rider jeg bare op og ned i alle tempoer, og skifter også meget så jeg tager en tur hvor jeg galoppere op og ned af dem, og så skridter jeg igennem og sådan. For mig er det meget vigtigt at jeg sidder i den rigtige stilling både op og ned, så hesten kan bruge sine muskler bedst muligt smiley


 •   22. apr 2016 Hej Charlotte. Tak for dit svar smiley

 •   24. apr 2016 Hold op hvor er du sej .

 • Carina J
  Carina J Tilmeldt:
  jul 2015

  Følger: 1
    25. apr 2016 Mega spændende og inspirerende indlæg smiley

 •   26. apr 2016 Tusind tak I to, det er jeg glad for at høre smiley

 •   27. apr 2016 Herre fedt oplæg, og virkelig brugbart for mig. Jeg har en tyk pony, hvor kiloene skal af, musklerne på og kondien skal i top.

  Dit program virker umiddelbart meget godt, men ponyen er skrækslagen for at ride ud på tur alene, og vi har ikke rigtig nogle bakker i området...

  Hvad ville du gøre, hvis du ikke kunne ride i bakker? smiley


 •   27. apr 2016 Tusind tak, det er jeg glad for at høre.

  Hvis jeg ikke havde nogle bakker, ville jeg nok ride endnu mere langdistance galop. Både fordi det er godt for kondien, men det er også godt for musklerne når de skal bære sig selv i højt tempo i længere tid.
  Ellers ville jeg nok ride rigtig mange overgange/parader/tilbagetrædninger når jeg red dressur. Når de hele tiden skal sætte sig på bagbenene, hjælper det også med at opbygge musklerne.

  Ellers plejer jeg også at ride vendinger op ad barrieren - så jeg rider galop op, sætter mig ned, drejer hesten rundt på bagbenene og så rider videre. Hvis du har kendskab til western er det vist noget alla det de gør. Dette kræver meget træning og ved ikke om det er brugbart for andre end gamesponyer hehe.

  Hvis du er i nærheden af vand, kan det også klart anbefales. Det er suverænt til at få opbygget muskler og få konditionen bedre.

  Håber det kan bruges smiley


Kommentér på:
Hvordan konditionstræner jeg mig selv og min hest?
Annonce