Hvordan opfører du dig på en opvarmningsbane?

Hvordan opfører du dig på en opvarmningsbane?

1760visninger 16 svar | 15. apr 2016

Undskylder et lidt sure opstød herfra :-( 


Hvordan opføre man sig på en opvarmnings bane?

Har du nogensinde tænk over hvordan du rider rundt på en opvarmning bane?

Jeg er stort set i byen med hestene hver weekend, og når man tager til stævne skal man jo selvfølgelig også opvarme... Det er altid det jeg glæder mig mindst til. Folk viser ikke hensyn og rider lige ind foran andre, jeg siger ikke, at jeg ikke selv har gjort det før, og jeg indrømmer gerne at jeg nok har gjort det.. Dog er det også svært at færde sig rundt uden at komme i vejen for andre, når man vælger at ride langt over 10 inde på en opvarmnings bane. - det syntes jeg dog er det mindste problem.

Noget af det værste simpelthen når folk ikke er opmærksomme. Som udgangspunkt råber man ALTID den forhindring op som man skal til at springe i GOD TID! For eksempel oplevede jeg engang; jeg skulle til at ride på en forhindring, og jeg har råbt at jeg kommer på den i god tid, men da afstanden er fundet og jeg er 3 galopspring fra den, så er der en der drejer lige ind foran, så jeg bliver nødt til at stoppe op lige foran springet. Ja. Okay, det kan ske for en hver. Men når det sker tredje gang, så ville jeg i bund og grund kalde det uopmærksomhed!

Den gang jeg havde hingst med ud på stævnepladsen havde jeg altid en rød sløjfe i halen. Jeg ved han ikke sparkede, men da han er hingst ville han selvfølgelig reagere på folk der rider tæt på. Det fandt jeg så ud af at jeg ikke fik så meget ud af.. Hver gang måtte jeg spørge folk pænt om, om de ikke kunne holde bare lidt afstand. Men i stedet får jeg bare kommentarer som "jeg skulle ikke føle mig særlig bare fordi jeg red hingst" osv. Det er selvfølgelig ærgerligt da det jo ikke er for min egen skyld, men andres.

Så sent som i sidste uge var jeg vidne til en der blev sparket meget voldsomt på benet. Sparket gik igennem ridestøvle, ridebukser og hud. Det så en anelse væmmeligt ud .. Jeg ville gerne indrømme at jeg faktisk ikke ikke så det, men jeg hørte det. Folk begyndte at tale rundt i krogene om han hende der blev sparket var redet alt for tæt på, hvilket ikke passer med at hesten har kunne ramme hende så hårdt. Nogle nævnte at hende på hesten der sparkede skulle have rød sløjfe i halen.. Hvilket nok også havde været smart. - men lige pludselig forsvinder hun fra opvarmning og ingen så mere til hende den dag. Det syntes jeg er enormt ærgerligt, da hun sikkert går rundt med dårlig samvittighed, hvilket hun jo slet ikke behøves. Det kan ske for enhver? - jeg syntes faktisk slet ikke at der er nogle heste der burde have en rød sløjfe i halen, fordi i alt almindelig, så holder man altså bare afstand til den foran ridende.. -

Mange steder ser jeg også at springende er sat op, så man kun lige kan passere uden om hvis der er en der skridter på hovslaget. Og her kommer man jo så også, alt for tæt på den anden hest. Men det er også svært at undgå at komme til at ride 2 ved siden af hinanden når der er over 10 heste på en lille B bane. Meeen, det der kan irriterer mig meget, og JEG ser det mest til klubstævner, er når folk de vælger at skridte 2 og 2 og snakke sammen, så man ikke kan komme forbi.

Alt i alt bryder jeg mig slet ikke om at være på en opvarmnings bane, men det er desværre en del af sporten.

Nu siger jeg ikke at alle rider med hoved under armen, der er faktisk mange som godt kan finde ud af at ride på en opvarmnings bane, men ligeså snart der befinder jeg én, som ikke kan finde ud af det, så går det hurtigt galt.

Tænkt dig om

Have a nice day :-D 


- Meninger, holdninger og erfaringer på gerne deles!


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvordan opfører du dig på en opvarmningsbane?
 •   15. apr 2016 Præcis , var selv i Holte !
  Folk tager ikke hensyn mere.
  Måske skulle der indføres Max antal i opvarmningen , som de har gjort
  før/nogle steder.
  Det giver selvfølgelige nogle begrænsninger , hvis man har en hest der har godt af at komme tidligt ud.
  Men jeg synes sikkerheden er vigtig! Også vær dog "fræk" inden på banen- hokus pokus , du er i fokus! Gem dit ego lidt også giv dig selv, din hest og de andre på opvarmningen et godt stævne.
  Det ødelægger de fleste ridt, med en dårlig opvarming. Det skal vel stadig være sjovt at komme til stævne !

  smiley


 •   15. apr 2016 Jeg er så taknemmelig for at være dressurrytter, når jeg ser en opvarmningsbane til et springstævne. Øv hvor er nogen bare ubetænksomme! smiley
  Og jeg synes egentlig også at opvarmningen til dressurstævner kan være slem, men det er nu mere pga. dem der føler, at de er lidt bedre end alle andre. Det er også dem, der har en tendens til at kunne fylde en hel bane, og ikke tænker på, at der også er en masse andre, der skal opvarme. Det går mig ikke så meget på længere, men jeg ved, at det går mange på, at de trunter rider rundt, og tror de ejer hele verden.
  Gudskelov har jeg endnu ikke nogen virkelig dumme oplevelser, andet end at jeg næsten har haft sammenstød med nogen, og der har begge parter undskyldt, og redet videre.
  Det er værst til klubstævner.. Jeg synes, at folk til større stævner (C, B osv.) har en bedre forståelse, og ved hvordan man færdes på en opvarmningsbane smiley


 •   15. apr 2016 Uh, jeg startede på min hoppe for første gang i weekenden, hun har aldrig prøvet at der er mere end 5 heste på banen, og så skulle vi varme op til LD, og der er der en del der starter. Der var så en der valgte at det var ok at ride så tæt på at vores stigbøjler klirrede mod hinanden smiley Jeg var rasende... Og min unghest var skræmt fra vid og sans smiley Og da det var et E-stævne, kendte personen godt min hest og VIDSTE at hun var jumpy..

 •   15. apr 2016 Jeg er fuldstændig enig med dig! Og så begriber jeg ikke, hvad SÅ mange folk har at gøre inde omkring springene! Med hunde, dækner, tasker og et stort virvarre. Og ryttere med snotten ned i deres mobiltlfer. Det er livsfarligt, at være på en opvamrningsbane, bogstavligt talt smiley

 •   15. apr 2016 Du skulle lige have fået en anden, med noget erfaring i hvordan man formulerer sig skriftligt, til at have gennemgået dit indlæg før du lagde det op, da du modsiger dig selv hist og her smiley

  Hvis du ønsker folk skal tage viden med fra dit indlæg, så lav en punktopstilling over de vigtigste ting

  * Man rider ikke to og to - hyggesnak når I er færdige med at ride!
  * Kald i god tid, kald FØR du rider på forhindringen. HUSK at kalde højt og tydeligt!

  Etc.

  Når man skriver noget andre skal lære noget fra, så gør tingene lette og overskuelige! smiley

  Derudover kan jeg nikke genkendende til problemstillingerne. Det værste jeg har oplevet, var til et D-stævne hvor jeg var ude med nogle urutinerede elever. En lille dreng ville ikke skridte på hovslaget. "Han er en diva," smilede moren. Hun havde absolut ikke tænkt sig at gøre noget ved, at knægten skridtede rundt MELLEM forhindringerne og red cirkler og ottetaller rundt om dem. Eller en mor der jagtede datterens pony med et skridttæppe, fordi den ikke ville springe! Hvad pokker var der ikke sket hvis vi havde haft en ung pony med?

  Dog vil jeg sige så meget, som at jo højere niveau og jo højere klasse, jo bedre er folk til at opføre sig pænt på opvarmningen. Til et b-stævne er der som regel ro, høflighed og ordentlighed. Selvfølgelig er der brodne kar og jeg har oplevet at en hel familie blev smidt ud af opvarmningen fordi de blev ved med at fræse rundt og ride ind foran alle andre. Det burde være noget enhver underviser lærte sine elever FØR de kom ud til stævnerne. Personligt gennemgår jeg det altid grundigt med de urutinerede og vi øver det tilmed hjemme på banen smiley


 •   15. apr 2016 Charlotte.

  Tak for de vejledende ord. - indrømmer gerne at det er lidt hurtigt skrevet. Dog kan jeg ikke se at jeg modsiger mig selv, men blot deler ud af ting jeg selv har oplevet. smiley

  Jeg giver dig ret i at jo højere klasserne og niveauet er, jo bedre er folk blevet til at ride rundt på banen. smiley •   15. apr 2016 Kunne ikke være mere enig! Den håbløse opvarmningsbane er bl.a. grunden til, at jeg slet ikke stiller stævner (ikke engang lokale hyggestævner), netop fordi folk simpelthen ikke kan holde afstand eller være opmærksomme på deres omgivelser.

  Og rider man for tæt på min hoppe, jamen så får man altså et los!


 •   15. apr 2016 Synes nu faktisk det kan være mindst ligeså slemt til dressurstævner.
  Var for et par weekender siden ude at starte med min hoppe, og den har rigtig godt af at blive varmet op på en masse volter og sidebevægelser (bare versader/kontraversader ned af langsiden er fint for den), så i princippet ville jeg kunne nøjes med en volte, versade, volte, versade osv osv. Men det var simpelthen ikke til, både fordi ridehuset var lidt for lille, vi var ALT for mange ryttere derinde (over halvdelen skridtede bare, og så tænker jeg at man kan skridte udenfor når nu det ikke regnede!), og alle ryttere har jo hver deres måde at varme op på, så det passede altid med at jeg aldrig rigtig kunne lave en volte - uanset størrelse, da der pludselig var en hest foran mig.
  Men det er jo desværre sådan noget man må tage med, og jeg prøver også så vidt muligt at opvarme på en anden bane - nogle steder tilbyder heldigvis ofte både hal og udendørs opvarmning smiley

  Jeg var sidste år dog med min kollega på Boller Rideklub til springstævne - her var det bare mega fint og organiseret! Der var spring på græsbanen og så havde de delt en kæmpe stor sandbane (næsten på størrelse med græsbanen) op, så der var en del til at skridte/trave varm, og dernæst en del til at springe lidt også.
  Da det dagen efter blev rykket indenfor pga dårligt vejr, var de MEGET obs på at der var max 10 ryttere i hallen og sørgede så vidt muligt for at dem der skridte for/af, skridtede udenfor.
  Mega god stil! smiley


 •   16. apr 2016 Jeg har faktisk haft det lige omvendt! XD
  Jo højere niveauet er, jo mindre respekt har folk - synes jeg.

  Jeg skulle bl.a. ride mit første c-stævne for hest i marts 2015, og min hest er kun 156cm høj, og der red bare voksne mennesker rundt på meget store heste og næsten red ind i mig HELE TIDEN!
  Og så når min hest blev forskrækket over at de ingen respekt havde, blev de bare sure på mig?

  Jeg synes generelt at folk opføre sig pænere til d - end c-stævner, synes også at børnene/de unge er sødere end de voksne ryttere.

  Hader også når folk bare sætter springene op og op og op, uden at spørge andre om det er ok. Jeg er selv hunderæd for højder og hader opvarmingsspring, da de altid bare bliver kilometer høje. smiley

  Men nu er jeg gået igang med de mindre stævner igen, og jeg føler mig meget mere tryg, når det er ponyer og heste på opvarmningen, da det så er mere blandet smiley
  Synes bare at der er mere ro til de mindre stævner smiley


 •   17. apr 2016 Jeg er helt enig i det du skriver! Jeg er så træt af at til alle de stævner jeg er til (næsten ihvertfald) føler jeg at jeg er den eneste der tager hensyn! Der kan være et par enkelte der også gør men arrh det irretere mig! Syntes ikke det kan være rigtigt at man næsten ikke kan galopere rundt på opvarmningsbanen og tage et spring uden at komme dårligt på pga. pladsmangel eller hensynsløse folk.. smiley

 •   17. apr 2016 Jep hader også opvarmningen specielt vis man kommer med en hest der nemt blir stresset.. og jeg synes fakstisk oftes det er i LA klasserne det kan være rigtig modbydeligt at ride rundt til trods for man her skulle mene folk havde lært at færdes på opvarmningen.. Problemmet med kun 10 på opvarmningen er det satme ikke er lang tid at varme op i vis der ikke er en anden hal at skridte trave og galopere lidt rundt i eller vejret er for dårligt til dette kan gøres udenfor.. Jeg begynder altid at springe 10 ryttere før mig- ja kald det bar god tid men jeg synes det er rart at der er tid til at skridte og få pulsen ned indimellem specielt på de heste der stresser lidt på opvarmningen eller når man som mig tit er afsted uden hjælper og derfor risikere at vente længe på springet er i en højde som man skal springe..
  Noget helt andet jeg specielt har langt mærke til nu jeg er afsted med min unghest er at folk gerne i lb* vil springe 120 cm i opvarmningen hvor jeg tænker hvorfor er opvarmningen ikk meningen hesten bar skal være varm og have nogle gode spring så den har tillid til opgaven inden den går på banen?! Skal den springe så meget højere an klassen for at have det?

  Sidst vil jeg slutte af med at rose stævnet på ASK vi var på intet tidspunkt mere an 8-9 ryttere inde og springe på opvarmningen der stod en og sørgede for der kun kom 12 næste ryttere ind og vi fik lov både at bruge udendørs bane samt runtonden til at varme op i (Y)


 •   18. apr 2016 Personligt synes jeg også selv at jo højere klasser, jo mere fylder folk og jo mindre hensyn viser de.
  Til C-stævner bliver jeg altid ramt af andres piske og stigbøjler, har sågar oplevet at mit ben blev klemt af en andens hests røv. Jeg var til et fordrag med Rasmus Bagger og der fortalte han at man ikke skulle putte sig på opvarmningen og vise at man havde en lige så stor grund til at være der som alle de andre, dette er ikke en undskyldning for at være i vejen, ride tæt på eller ikke og tage hensyn.
  Er enig med dig i at opvarmning er og forbliver det værste ved stævner


 •   18. apr 2016 Jeg har selv endnu aldrig startet stævner, da jeg lige mangler et par ryttermærker, men de bliver taget over foråret og sommeren, og der skulle hesten også gerne være klar til stævner.
  En af de ting jeg har tænkt meget over, og været yderst chokeret over, når jeg har været tilskuer til stævner, er opvarmningen. Nogle er virkelig ikke rigtig kloge...

  En veninde havde den oplevelse, at hun i god tid siger høj og tydeligt at hun rider på oxeren, som står til højre, for hendes rideretning. I det samme hesten har sat af, kommer der en på hovslaget, som drejer direkte ind foran springet, så min venindes hest springer ind i den passerende hest. smiley Hende den passerende, blev herre sur på min veninde, heldigvis havde jeg det på film, da jeg filmede min veninde, og gik til arrangørerne med det. Det kan da ikke passe at hun skal ride fuldstændig vild og tosset og min veninde skal have skyld for det.

  Jeg selv kommer helt klar til at foretrække, hvis jeg kan skridte/trave varm andet steds, evt udenfor, og så tage de spring der behøves og så direkte på banen.

  Jeg synes det i dag er for farligt at færdes på opvarmningsbanen til mange stævner...

  Men skide godt oplæg!


 •   19. apr 2016 Jeg har desværre heller ikke for god erfaring med opvarming til stævner. Jeg synes dog generelt at tendensen til at være egoistisk når man rider, er blevet værre og værre. Og det er ikke kun til stævner, men også generelt i klubberne til hverdag.

  Som regel er det altid den mindste bane/ridehus, der bliver stillet til rådighed til opvarmning, og det kan give en del pladsproblemer.
  Jeg er selv heldig at have en hest, der ikke sparker, men han er ikke glad for at blive presset af andre heste. Jeg har et utal af gange oplevet at blive presset op i væggen og en enkelt gang hænge fast i den anden rytters stigbøjle – meget ubehageligt. smiley Min hest bider i stedet for at sparke, hvis han føler sig presset af en anden hest – dette har jeg også fået hug for. Jeg er heldigvis ikke bleg for at sige min mening, og har bedt folk om at klappe i og ride udenom mig og min hest i stedet, så slipper de for at få et tandsæt i deres eget lår eller i hestens hals. smiley

  Da jeg stod på FDR var der en voldsom tendens til ikke at tage hensyn til andre i ridehuset. Min hest er ganske velopdragen og flytter sig ved det mindste. Han er tidl. væddeløber og kunne på det tidspunkt godt blive tricket lidt til at stæse fremad, hvis der kom en hest og pressede ham bagfra eller fra siden. Forpagterens kæreste havde især meget svært ved at vise hensyn. Jeg havde stået på stedet i knap en måned, da jeg desværre var nødsaget til at ride i ridehuset samtidig med hende. Flere gange red hun så tæt at vores stigbøjler snittede hinanden og min hest fløj sidelæns ind i væggen af chok. Første gang tænkte jeg, at det jo kunne ske for enhver, men da hun fortsatte bad jeg hende pænt om at holde afstand. Hendes svar var knapt så pænt og lød noget i retning af: ”Det er jo også sådan en skide fuldblod du rider rundt på, de er tossede i hovedet og du får alrig noget godt ud af den!” Jeg måbede og kunne slet ikke finde på et svar retur, så i stedet valgte jeg at ride ud af ridehuset. Jeg stod så også kun på stedet i knap 9 mdr., og så fik jeg nok.

  I maj sidste år var jeg med min veninde og hendes pony til springstævne på HØS. Ponyen er hoppe med stort H, og vi havde derfor taget de nødvendige forholdsregler. Min veninde holdt god afstand til de andre heste og havde også en rød sløjfe i halen på ponyen, så folk ligesom var klar over, at den kunne finde på at sparke. Ponyen, som ellers kan være noget strid derhjemme, opførte sig virkelig eksemplarisk og på trods af at meget få viste hensyn til den røde sløjfe, lagde den ikke én eneste gang an til at sparke ud. Det var min venindes første springstævne og jeg var derfor med som hjælper. Flere gange måtte jeg råbe at folk altså skulle holde afstand, og pointerede den røde sløjfe i halen. Mage til forkælede snotunger og uopdragne voksne mennesker, at man er nødt til gentagne gange at minde dem om det.
  Da vi så skulle varme op på springene, ville ponyen pludselig ikke springe. Den reagerede lidt voldsomt, men var ikke til fare for andre, og på det tidspunkt var der kun én anden hest i ridehuset, og der var rytteren utrolig flink til at agere støttepædagog for ponyen – stor ros til hende! Vi fandt efterfølgende ud af at det var en begyndende hovbyld, selvom ponyen ikke viste nogen tegn på det til stævnet eller de første dage efter. Alligevel kom der en fornærmet kommentar fra en mindre pige på en kæmpe hest: ”Kan I ikke godt forlade opvarmningen? Jeg kan ikke lide jeres pony.” (Hvad fanden er det for en kommentar at komme med til et lille bitte springstævne? :/) Jeg sagde pænt til hende at selvom min veninde ikke var tryg ved at varme op med de store heste, så bad hun heller ikke dem forlade ridehuset. Der skulle være plads til alle. Pigen blev så fornærmet at hun fluks red ud af ridehuset igen.
  Undskyld, men hvad er det for en attitude at komme med?

  Da jeg var lille og red startede springstævner hver weekend, der husker jeg overhovedet ikke nogen af ovennævnte problemer. Jeg har måske lykkelig glemt dem, men nøj hvor kan jeg væmmes over stævnepladser og opvarmning nu til dags. Ridesporten burde være en fornøjelse for alle, men mange gør det altså surt for andre.


 •   2. maj 2016 Står selv på Holte og puhaaa jeg får dårlige nerver når jeg ser opvarmningsbanen til springstævnerne..... Jeg ved hvertfald så meget at jeg aldrig kommer til at starte et indendørs springstævne deroppe eller andre steder med 20x40 ridehus medmindre jeg kan opvarme min hest udendørs smiley Kan godt forstå at springhestene bliver noget så stressede og stejler mm. til stævnerne for hele miljøet omkring dem summer af stress og uro smiley Fra arrangørens side burde der blive gjort mere for at begrænse antallet af ryttere på opvarmningsbanen, da det slet ikke er sikkerhedsmæssigt ansvarligt med så mange ryttere.
  Jeg synes egentlig at der fra DRF´s side burde være et max på fx 12 i et 20x40 ridehus og 18 i et 20x60 på den måde kunne alle få opvarmet deres hest ordentlig samt et krav om at der er en ansvarlig tilstede på opvarmningsbanen på alle tidspunkter smiley Har selv en hest der kan finde på at bukke, så jeg sørger altid for at holde afstand til andre ryttere og plejer at få en rød sløjfe med ud til stævnerne smiley
  Josephine: Har også selv stået på FDR i efteråret og må sige at hun heldigvis er blevet bedre til at holde afstand til andre ryttere siden, men der er så heller ikke særlig mange opstaldere længere smiley


Kommentér på:
Hvordan opfører du dig på en opvarmningsbane?
Annonce