Hvornår skal jeg hoppe på min unghest?

Hvornår skal jeg hoppe på min unghest?

1903visninger 4 svar | 27. jan 2016
Kære Alle.

Så er jeg igen klar til et lille blog indlæg her på siden. I dag vil jeg gerne tale om det her med at skulle på ryggen af sin unghest, for hvornår er det nu liiige hesten er klar? I dette indlæg vil jeg ikke tale om den fysiske del af at springe på sin hest - men den psykiske.

Siden jeg blev uddannet heste adfærds terapeut, og siden jeg er begyndt at arbejde med hesten udfra et  mere "fagligt" synspunkt end før, er jeg kun 1 år i de nu 6 år jeg har haft eget firma, faldet af en hest under tilridningen af den. Dette ikke fordi at jeg sidder specielt godt fast, men fordi at jeg gør alt for at undgå de situationer der kan blive farligt for mig, og som kan blive ubehagelige for hesten. Dette vil jeg forklare lidt om i dette indlæg.

Først og fremmest er det naturligvist vigtigt for mig at hesten er 100% tryg ved det udstyr den har på. Sadlen skal sidde rigtigt (hvis man bruger sadel), hovedtøjet skal være tilpasset (bid eller bidløst). Jeg fortrækker altid at starte med at tilride ungheste bidløst, dette fordi at det for en ung hest minder mere om det signal den kender fra grimen. Normalt tager jeg et almindeligt trensebid på hesten, og tager så en sidepull eller grime udover, som jeg i starten "styre" hesten i, imens den stadig er ung og skal lære det hele.

Inden jeg overhovedet overvejer at sætte mig på hesten for første gang, så er miljø træning utroligt vigtigt. Hesten skal accepterer plastic på ryggen, den skal lære pisken at rende så jeg kan røre den med pisken på kroppen og evt. også svinge den lidt omkring hesten uden den bliver utryg. En helt masse ting der gør, at den bliver mere tryg på verden omkring den, og derfor vil have mindre sandsynlighed for pludseligt at fare sammen i skræk. Dernæst så er det ALTID okaya at sige "nej ikke i dag". Mange jeg kender står allerede hjemmefra og planlægger hvad dagens træning handler om. Når jeg har en unghest i tilridning, har jeg altid ridehjelmen med ud på banen, men uden at vide om jeg vil bruge den. Nogen dage kan man bare mærke at "Det er nok ikke liiige i dag" hvis f.eks hesten er oppe at køre og har svært ved at fokuserer, og andre gange så tror man slet ikke hesten er klar, men som træningen skrider frem for man bare en fornemmelse af at det er da "nu det er nu". Så alt det med at planlægge hjemmefra, det smider jeg på hylden.  Det kan tage 2 dage og det kan tage 2 uger, i nogen tilfælde endda længere.

Når så jeg skal til at op, så er det ikke "bare op"... Først lære jeg hesten at indparkerer, og har så en række ting hesten skal "finde sig i" inden jeg springer op.
Jeg har lavet denne video, som ikke er fra første gang min 4 års skal have rytter på, men fra første gang jeg skal op uden sadel, og det er samme procedure jeg bruger første gang jeg skal op.


Dette har hjulpet til at jeg meget sjældent er røget af en tilridning heste (1 gang på 5 år) fordi at hvis hesten så pludseligt bliver bange for noget i omgivelserne, så giver det ikke "chok" effekt til at rytteren også er færdig. Det der ofte sker er at unghesten bliver bange for noget, lad os en gren der falder til jorden, den springer frem, og mærker så at rytteren mister balancen hvilket er ubehageligt, også går de vilde bukspring. Dette kan man undgå ved at hesten er vant til at rytteren laver underlige ting på ryggen allerede fra starten, at det er okay - og måske endda udløser godbidder.

Nåh men Camilla, hvorfor faldt du så af den ene unghest? Ja det kan i da lige få med. Det var en ung flot fyr jeg havde i træning for 3 år tilbage, jeg skulle op på ham (her havde han haft rytter på en 10-15 gange). Jeg stiger pænt op fra skamlen og da han så skal gå frem, rammer hans bagben opstignings skamlen, hvilket resulterer i at han galopperer frem og stopper brat op med hovedet nede, for så at snurre rundt, også lå jeg ellers i støvet!

Så mit bedste råd er: Selvom man bare SÅ gerne vil op og igang med sin unghest, så brug tiden på at gøre den 100% tryg ved at ryttere er nogen mærkelige væsner, der altså nogengange gør nogen underlige ting i sadlen. Så hesten syntes at det der rytter-halløj, er faktisk helt okay og udløser måske endda noget godt!

Tak for jeres opmærksomhed!



Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvornår skal jeg hoppe på min unghest?
Kommentér på:
Hvornår skal jeg hoppe på min unghest?
Annonce