"Små ponyer er frække" - Eller hvad?

"Små ponyer er frække" - Eller hvad?

3029visninger 18 svar | 27. nov 2016
Hej Alle Sammen!

Så blev det sørme Søndag igen, og jeg er her klar med endnu et forhåbenligt spændende indlæg. I dag vil jeg gerne tale lidt om ponyer, specielt små ponyer, der altid får skyld af hesteverdenen for at være mere stædige, mere frække og større ballademagere end alle andre heste.

Er den påstand sand eller falsk?
Hvorfor er det små ponyer ofte opfører sig som de gør?
Og hvad kan vi gøre for at forhindre det?

Det kan du læse mere om i dag! :)



"Ponyen er fræk"

Jeg har tidligere skrevet om det i et blog indlæg, og jeg ved at der også er en anden der blogger her på hestegalleri der har haft det med i deres blog. Ligeledes tales der ofte om det, så det burde for de fleste ikke være ny viden mere, men alligevel vil jeg gerne lige fortælle og forklarer igen, bare lige for at være sikker på at alle er med på hvad vi snakker om

Heste kan ikke være frække... Punktum., Ikke noget "men lidt", eller "jo nogengange", eller "men jeg oplevede"... Heste kan ikke være frække!

Okay hvad er det så de render og laver? Dette er en længere forklaring. Jeg har nogen videoguides jeg sælger for den beskedne pris af 60kr hvor jeg fuldkommen detaljeret gennemgår hvad heste gør hvis de ikke er frække og hvordan hjernen fungerer. Disse guides kan du finde her. (dog skal du kontakte mig og ikke gå i webshoppen pt).

Nå men lad os lige tage det overordnede. Heste kan ikke det der hedder ræsonnerer. Det betyder at heste ikke kan udtænke en handling, eftertænke en handling og planlægge. For at være det vi kalder "fræk" kræver det at man gennemtænker sin handling. F.eks når børn går hen og prikker mor i siden, så gør de det for at få en respons hvor mor griner og måske kilder igen. Altså gør vi noget med en forventning, en antagelse og en forudindtagelse. Dette kan heste ikke. 

Heste kan ligeledes ikke "prøve af", men de kan forsøge at slippe for pres. De gør det ikke fordi de ønsker at teste rytteren, den egenskab har heste slet ikke, men de kan gøre det fordi de prøver at undgå et pres de finder stressende/irriterende etc. Læs evt. Jeanette's indlæg her på HG hvor hun kommer ind på positiv og negativ forstærkning, i forhold til at træne sin hest. LÆS HER!

_______________________________



"Er små ponyer dummere/friskere end store heste?!"

Det korte svar er: Nej.
Der ligger ingen undersøgelser der viser at små ponyer generelt er dummere, dårligere til at løse opgaver eller andet end store heste. Dog er små ponyer oftest dårligere opdraget end store heste... og hvem er det nu liiiige der har ansvar for at opdrage? Hesten selv? Eller os?

Dette vil jeg komme mere ind på i næste sektion. Folk der arbejder med hunde vil også vide at små hunde altså ikke er dummere eller mere irriterende end store hunde, hvis de bare får sat de rette rammer fra starten af. Det er sådan at man som oftest i hunde og hesteverdenen avler på udseende. Når man har en stor hest, så er det vigtigt at den er nogenlunde rolig. Hvem har lyst til at eje en 180cm høj oldenborg, der kommer rundt på to ben og går til højre når det passer den? 

Men en pony på 90 cm? Altså man kan jo altid bare lige sætte en stærkere hingstekæde på eller et stort bid, også fatter den hurtigt at den skal blive på jorden. Det er blevet et fokus punkt for avlere af små ponyer at temprement er  vigtigt, det tror jeg mange avler kan nikke genkendende til. Men det er altså ikke et lige så stort fokus punkt for "Poul og Henriette, der lige har en sød shetlandspony i baghaven, og godt gad at lave sit eget føl".

Derfor har små ponyer altså lige så stort potientale til at være rolige, nemme og kærlige heste, som de store har... Men hvad er det så der går galt?

___________________



Små ponyer bliver ikke hørt og talt til

Jeg ser to ting som det "rigtige" problem.

Det ene er at vi ofte ikke ser små ponyer som heste, dvs at vi ikke ser dem som lige så farlige og besværlige. Små ponyer må da godt nappe lidt, hoppe lidt... Gå lidt uroligt eller hurtigt. De er jo små? De gør jo ingenting og det gør jo ikke noget. Små ponyer bliver ikke "Opdraget" som store heste. Desuden kan rutinerede ryttere ofte ikke ride på små ponyer, fordi at de fleste rutinerede jo er voksne. Derfor er det børn der tilrider små ponyer, og da de ikke kan give hestene de rigtige signaler, bliver de oftest forvirrede. Alle der har tilredet ved hvor vigtigt tilridningen er. Jeg har set mange ponyer der er "tilredet" ved at man smækker sadel og rytter på, også er det ellers bare derud af.

Derudover så laver vi ofte "overgreb" på små ponyer. Det gør ikke noget at den ikke kan gå i trailer vi kan bare skubbe den ind. Det er fint nok den kun "okay pænt" kan løfte hove for vi kan bare holde godt fat.

Sådan har jeg oftest oplevet det. Respekter de små ponyer, opdrag dem som store heste og tilvend dem verden. Små ponyer er måske ikke lige så høje, men de fortjener samme behandling! :)

Tak for denne uge!

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  "Små ponyer er frække" - Eller hvad?
  •   27. nov 2016 Virkelig fedt indlæg!
    Og god pointe!


  •   27. nov 2016 Så dejligt at læse. Jeg er en af dem med en lille hest, og jeg ligger mere arbejde i hende end mange gør i de store, hvor jeg ofte får at vide "hvorfor? Den kan jo ikke bruges til noget" - selvom hun ikke kan rides er hun stadig alting for mig, og hun fortjener alt, som en stor hest får.

    Bliver så ked af at se de små blive tilsidesat og glemt.


  •   27. nov 2016 Når der nu ikke må annonceres i forum, er det da utroligt at man må i et blogindlæg?

  •   28. nov 2016 Ja du har fuldstændig ret... De bliver forkælet og ikke opdraget på for de er jo så små og søde... Så de laver jo ingenting... smiley Jeg har jo en i stalden nu der har ligget på skødet af sine ejere og blevet behandlet som andet end en hest de første mange år.. Hun kunne pludselig finde på at bide osv... Så kom hun til mig.. Og stakkels lille smiley så blev der konsekvens, træning og så skulle hun leve som en hest... Der ej heller fik/får spise så meget krybbefoder..
    Pyha hvor har hun det hårdt... smiley
    Så jeg er helt med på hvad du siger og mener!

    Mvh TT


  •   28. nov 2016 Tak for jeres kommentarer :D.

    Og det må vi gerne Line :).


  •   28. nov 2016 Der er faktisk flere undersøgelser der bekræfter netop dette. Både sociologisk set og biologisk set. Altså at man både har testet adfærd og testet respons i hjernen.

    Man ved det blandt andet fordi at heste ikke kan spejle, kopierer eller mængdeberegne. Derudover ved man at Den frontale cortex på hesten er reduceret.

    HEste har ligeledes fotografisk hukommelse og er derfor mestre i at "forudsige" situationer såfrem de har oplevet en lignene situation før. Men det er ikke det samme som at kunne ræsonnerer. Jeg kender godt forsøget med dækkenet (som er ganske spændende), men hestene har skulle igennem oplevelse - og valget flere gange for at kende det, modsat mennesker der uden at have oplevet situationen før kan udtænke om de forudser dne bliver god/dårlig smiley


  •   28. nov 2016 Ja bestemt! hestens hjerne (og hjerner) generelt er jo et vidunder. Man har jo ikke engang fundet ud af hvad et menneskes hjerne fuldt ud er i stand til! Haha!

    Ser lige om jeg ikke har artiklerne liggende på mit USB drev når jeg er hjemme, der plejer jeg at samle dem smiley


  •   28. nov 2016 Spændende spændende smiley dette bliver sjovt at få høre/se/læse mere om smiley

    Mvh TT


  •   29. nov 2016 Jeg synes at man skal passe på med at dømme hvad dyr kan og ikke kan. For 100 år siden mente man nok heller ikke at hverken grise eller aber var så intelligente eller kunne, som vi bedømmer dem til i dag...

  •   29. nov 2016 Jeg synes derimod at små ponyer er super intelligente og meget nemmere at opdrage end store heste.
    Derudover kan det godt forekomme at små ponyer er mere udfordrende at ride, eftersom små ryttere ikke altid kan magte de ponyer. Tror det er det folk mener med fræk pony. smiley
    Men fedt indlæg. Det giver lidt debat smiley


  •   29. nov 2016 Hvad var det for en flabet kommentar Lisette? Jeg troede vi havde en faglig snak smiley

    Her er et par af dem:
    http://www.ebta.co.uk/naughty-sr.html

    https://yourhorsemanship.com/youre-a-naughty-horse/

    Bettina Hvidemose har også nogen ret spændende observationer i hendes bog "indlæring for hest og rytter" og det samme har Christina "hestemund" i "bagom bidet" hvor hun også taler lidt om reaktions evnerne.

    I det originale studie du linker til fortæller man jo netop også at hestene lærer igennem oplevelser og ikke omvendt. Vi mennesker ved uden at behøve oplevelsen at et tykt dækkerne er varmere end et tyndt dækken, hvor at hestene skal føle oplevelsen før at de kan drage en konklusion.

    Jeg syntes det er ærgeligt at du syntes HG'er er så "aggresive" i debat former som jeg har set dig før sige i forum, når du er så holden som du er. Jeg synts det er dejligt at få nye synspunkter og snakke om tingene.

    Man skal nogengange spørge sig selv om man stiller en debat om for at overbevise modparten eller i håb om selv at samle ny viden... Jeg vil altid gerne samle ny viden, for forskningen ændre sig hele tiden. Ligesom debatten om mælk er sundt eller ej, puuuha det er jo til at blive gråhåret når man sidder og læser studier igennem smiley


  •   29. nov 2016 Jeg er helt enig i din opfattelse. Jeg mener bestemt heller ikke børn er anderledes på det punkt. Ofte er det ordets brug der er vigtigt og ikke ordets mening. Hvilket jo er en tolkning efter hvem der siger det. Når min hest har væltet min striglekasse syntes jeg da også han er en bandit, og der kunne mange være hurtige og sige: "det kan en hest ikke være", men det kommer meget an på hvad der lægges i ordet. Desværre ligger mange folk det i ordet at hesten laver en overlagt handling den har udtænkt og planlagt - og den påstand ønsker jeg at komme til livs.

    Der er ikke mere "endegyldig sandhed" end den samme som påstanden: Torax Slyngen modvirker ved løftet tilstand pres på hestens torntappe. Hvilket jo igen er en påstand som
    Mange forskere har fundet forskellige belæg for og derved af/bekræftet :D.

    Tak for dine spændende synspunkter og faglige debat smiley


Kommentér på:
"Små ponyer er frække" - Eller hvad?
Annonce