{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.400 visninger | Oprettet:

Kan heste få kræft? {{forumTopicSubject}}

Ja heste kan godt få Kræft.
Heste kan lide af forskellige former for kræft, men det er heldigvis en sjældenhed. og de fleste kræftformer hos heste er relativt godartede. Kræft opstår, når kroppens celler begynder at dele sig ukontrolleret. Det ukontrollerede væv udvikles til tumorer, som kan ses eller føles, hvis de befinder sig nær huden. Tumorer kan dog findes overalt i kroppen, for eksempel i bryst- eller bughule, hvor de kan trykke på de indre vitale organer og forstyrre deres funktionen.

Hvis kræftcellerne er ondartede, kan de sprede sig fra den primære tumor direkte til det omgivende væv, eller via blod- eller lymfebanerne til store dele af kroppen. De sekundære tumorer kaldes metastaser. Kræftceller er ikke kun karakteriseret ved unormal vækst, de kan også være hormonproducerende og dermed forstyrre hestens hormonbalance.

Et eksempel er hormonproducerende tumorer i hoppens æggestokke. Tumorer i æggestokkene producerer typisk testosteron, der giver anledning til hingsteadfærd hos de angrebne hopper. Det er muligt at operere disse tumorer ud, hvorefter hoppen vil opføre sig normalt.

Kræft i relation til tarmkanalen og andre bughuleorganer viser sig typisk først i fremskredne tilfælde, hvor tumoren afklemmer tarmen eller har ødelagt en stor del af de indre organer. I sådanne tilfælde vil hesten få tilbagevendende uforklarlig kolik med stadig kortere intervaller, eller hesten vil tabe sig trods intensiv fodring.

Skimler og grå heste er særligt disponerede for at udvikle en særlig form for tumorer, kaldet melanomer. Disse mørktfarvede tumorer findes oftest under halen, men kan også findes andre steder, for eksempel i hovedet, øjet, luftposerne samt spredt i hestens indre.

I mange tilfælde er hestens melanomer godartede - i modsætning til melanomer hos mennesker, der er særdeles ondartede. I enkelte tilfælde kan hestens melanomer dog være ondartede. Det skønnes at mere end 80 procent af alle skimler og grå heste over 15 år, udvikler melanomer. Det er dog ikke muligt at forudsige forløbet af denne cancerform hos heste.

Mange cancerformer hos mennesker kan behandles ved hjælp af kirurgi, kemoterapi og strålebehandling. Disse teknikker har i nogen udstrækning været anvendt på heste, men afhænger af cancertypen og dens lokalisation i kroppen samt af de enkelte landes lovgivning vedrørende kemoterapi og strålebehandling af dyr.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Kan heste få kræft?
Kommentér på:
Kan heste få kræft?

Annonce