{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.512 visninger | Oprettet:

Info: forgiftet af wrap {{forumTopicSubject}}

Erstatningsansvar ifbm. pølseforgiftning fra wraphø

I en dom fra 2009 er en sælger af wraphø dømt til at erstatte fire heste, der blev syge og døde eller måtte aflives efter at have indtaget foderet. Retten lagde til grund, at der ikke var foretaget tilstrækkeligt for at mindske risikoen for botulisme under produktionen af foderet. Bliv afklaret mht. hvem der gør hvad, så du får det bedste grovfoder og mindsker sygdomsrisiko og foderspild.

Af: HorseConsult®




Døde dyr i wraphø udgør en reel risiko, selvom den er lille
Idag er der flere hesteejere, der bruger wraphø end alm. soltørret hø. Det har flere fordele, men der er også ulemper. Én ulempe er, at der er en potentiel risiko for, at der i wraphøet findes rester af døde dyr, som kan indeholde clostridium botulinum, som giver ’pølseforgiftning’.

I praksis betyder det, at både foderproducenter, forhandlere og hesteejere skal kende risikoen.

I selve produktionsprocessen er der risiko for at mindre dyr eller dele af mindre dyr bliver snittet under skårlægningen. Kadaverne efterlades i græsskåret og presses og wrappes et par dage senere sammen med græsset.

Wraphøet kan nu være inficeret med botulismetoksin, som er dødbringende for de dyr, der indtager foderet.


Dom om erstatningsansvar
I foråret 2009 blev der afsagt dom i en sag om dette aspekt, hvor spørgsmålet om ansvarsfordeling blev behandlet. En hesteejer havde fodret sine heste med wraphø, som herefter havde udvist symptomer på pølseforgiftning. Fem heste døde eller måtte aflives efter denne fodring. Hesteejeren krævede erstatning af sælgeren af wraphøet, en landmand, der havde dyrket græsset og leveret foderet.

Retten lagde til grund, at det ikke er muligt helt at undgå forekomsten af mindre dyr i wraphø, men at der kan og bør foretages visse foranstaltninger, som mindsker risikoen.

Den aktuelle dom viser, at det er endog særdeles vigtigt ift. placering af ansvaret, at der er udvist både omtanke og rettidig omhu før, under og efter produktionen af foderet. Er uheldet ude, vil de forebyggende foranstaltninger blive afgørende for graden af erstatningsansvar.


Vi kan hjælpe med aftalerne
Der er mange væsentlige foranstaltninger ift. hele processen fra marken og helt frem til hesten mund, der bør være klarlagt.

Der er ofte flere aktører i processen, landmanden, maskinstationen, hesteejeren, og de har ofte forskellige forventninger til hinanden, og det øger risikoen for, at noget kan gå galt. Derfor foreslår HorseConsult, at der laves klare aftaler mellem hhv. landmanden der ejer afgrøden, maskinstationen og hesteejeren. Både ift. risikonen for pølseforgiftning og for andre forhold der har betydning for kvaliteten af grovfoderet fx.:


Hvad skal der gøres i marken for at mindske risikoen?
Hvad skal maskinstationen gøre?
Hvad forventer han af dig?
Hvad skal hesteejeren/den fodringsansvarlige gøre?
Hvordan skal han forholde sig, hvis han ser dele af døde dyr i foderet?

Ovenstående er kopieret fra HorseConsult.
De laver nogle meget nyttige info- og nyhedsbreve.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Info: forgiftet af wrap
Kommentér på:
Info: forgiftet af wrap

Annonce