{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.524 visninger | Oprettet:

mundkurv vs ikke mundkurv {{forumTopicSubject}}

jeg syntes jeg hører om flere og flere der vil, havde en mundkurv til deres heste. jeg ville personligt aldrig give mine dem på,da det er til større skade en gavn. hvad er jeres mening om dette? syntes det kunne være fedt at få en lille debat ud af det.
her er et indlæg fra dyrensbeskyttelse:
22-07-2010

Pressemeddelelse
Heste


Dyrenes Beskyttelse har på debatfora på internettet observeret en voksende debat om brug af mundkurve til heste, og kontrolopringninger til rideudstyrsforretninger bekræfter, at salget af mundkurve til heste i Danmark er stigende. Det finder Dyrenes Beskyttelse bekymrende.

Argumenterne for at bruge mundkurven er, at hesten kan gå på en græsfold uden at æde for meget græs, så den dels ikke bliver forfangen og dels ikke bliver for fed. Der er imidlertid ingen sikkerhed for, at hesten ikke bliver forfangen ved brug af mundkurv. Der er derimod stor risiko for, at den stresspåvirkes både i forhold til den sociale adfærd og ædeadfærd.

Når en hest får en mundkurv på, reduceres dens muligheder for at indtage græs betydeligt - fra 50 % til næsten 100 %. Alle mundkurve tillader hesten at drikke, hvis vandoverfladen er stor nok.

Mundkurve hindrer hestene i at udtrykke deres normale adfærd. Heste opbygger et hierarki, som er meget vigtig for dem, når de går sammen i en flok. For at opbygge og vedligeholde dette hierarki, bruger de blandt andet læbebevægelser, bid og gnubben/nussen på hinanden. Alt dette hindrer mundkurven, foruden at det stresser hestene at gå rundt på godt græs, som de alligevel ikke kan æde af (afhænger af, hvilken mundkurv der benyttes).

Der er andre muligheder, for at reducere risikoen for forfangenhed. F.eks. vil det være godt at give hestene mere motion, så de holder forbrændingen oppe og ikke bliver overvægtige, ligesom det vil være godt at have mere fokus på pleje af græsfoldene.

Der kan samtidig benyttes jordfolde med adgang til hø eller halm i de perioder, hvor fruktanindholdet i græsset er højt.

Ud fra ovenstående argumenter henstiller Dyrenes Beskyttelse til hesteejere, at de overvejer brugen af mundkurve. Dyrenes Beskyttelse mener, at overdreven brug af mundkurve ikke er god dyrevelfærd.

Er du én af de mange hesteejere, der har en hest med tendens til forfangenhed? Hold i stedet hesten slank gennem korrekt fodring og træning. Sæt fokus på pleje af græsfoldene og søg information om, hvordan du konkret kan nedsætte risikoen for netop din hest.

Kun hvis disse foranstaltninger ikke er tilstrækkelige, kan mundkurv overvejes. Brug af mundkurv kan have store negative indvirkninger ift. hestens adfærd og velfærd.



Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  mundkurv vs ikke mundkurv
  • #1   4. jul 2011 Jeg har selv altid været imod dem - mest af princip.
    Men nu står jeg selv med en forfangen hest, og har kunnet se at hun har haft ondt. Så lige nu føler jeg ikke at jeg har noget valg, så stoler blindt på min dyrlæge og håber på at det, sammen med motion osv, kan holde forfangenheden på afstand.


  • #3   4. jul 2011 imod dem smiley Jeg syntes det er syndt hvis man har en hest der er forfanget også den skal gå på græsfold med mundkurv på den kan kigge på græsset men ikke spise det så hellere en jord fold smiley

  • #4   4. jul 2011 jeg bruger den, da min pony blev forfanget sidste år, uden vi havde opdaget det..
    Så min underviser anbefalede os det smiley Har intet i mod mundkurv :]


  • #5   4. jul 2011 Jeg er også i mod dem :-).
    Altså jeg har haft en utrolig tyk pony, dog var hun aldrig forfangen eller noget, så de fleste spurgte hvorfor jeg ikke brugte mundkurv på hende, men jeg kan ikke se en grund til at putte mundkurv på hende, KUN fordi hun er tyk smiley det kan ligesom trænes væk! smiley


  • #6   4. jul 2011 Imod hvis det er pga fedme.. smiley

    Men der hvor min part står opstaldet har de fleste tendens til forfangehed.. smiley
    De prøver at forbygge det. En af hestene går med mundkurv og det er jo bare for hans eget bedre smiley


  • #7   4. jul 2011 Kunne aldrig find e på det!

    Men pony har tindens til forfangenhed, men i stedet for at putte en mundkurv på kommer hun bare ikke så mange timer på fold smiley

    og hun er på ingen måde ked af det, specielt ikke hvis det er alt for varmt eller hvis det regner vildt meget uden for smiley


  • #8   4. jul 2011 Altså mundkurv ville nok være den sidste løsning for mig, og selvom jeg har en hest der ekstremt let bliver forfangen har jeg valgt at hun skal gå uden.Men jeg kan godt se det er smart hvis man ikke kan flytte sin hest fra græs, og derfor synes jeg lidt det er ærgeligt at folk kalder det dyremishandling, fordi mange af dem ved ikke hvor KÆMPE stort et arbejde det er med en forfangen hest. Desuden ville jeg vægte at min hest kunne være social 3 timer på græs med andre hest med mundkurv fremfor slet ingen social kontakt.

    Det skal dog siges, at jeg mener det klart er bedst hvis en hest kan gå med en anden hest på jodfold og spise hø, og slippe for mundkurv.
    Men hvis hesten ikke ellers kan gå social adfærd synes jeg mundkurv er at foretrække smiley


  • #9   4. jul 2011 Virkelig spændende debat...

    Personligt har jeg også altid været modstander af mundkurven; netop fordi jeg synes, den hæmmer hestens mulighed for at udfolde sine naturlige og helt basale behov for at græsse og socialisere med andre heste.

    Men, men, men... hvad gør man så??

    Sætter man hesten på jordfold, kan det også stresse og i værste fald give mavesår, fordi hesten ikke får opfyldt sit behov for at græsse - det samme gør sig gældende, hvis man holder hesten i en boks og f.eks. kun lukker den på græs et par timer om dagen.

    Faktisk kan det være rigtig, rigtig svært at finde en løsning, som IKKE begrænser og dermed stresser hesten, hvor man samtidig undgår forfangenhed og overdreven fedme.

    Så hvad gør man for både at tilgodese hestens naturlige behov OG forhindre, at hesten bliver for fed og/eller forfangen?

    Jeg har - desværre - ikke svaret. Lever selv med bekymringen for fedme og forfangenhed, da jeg har meget nøjsomme heste. Mine overvejelser går primært på fornuftig motion og så en stor græsfold tilsået med en lavfruktan græsblanding... og så selvfølgelig motion. Jeg har (7-9-13) endnu ikke haft problemer, men bekymringen er der, og jeg spekulerer meget over, hvad jeg kan gøre for at opfylde mine hestes behov og samtidig forhindre, at de bliver for fede eller forfangne.


  • #10   4. jul 2011 Hellere mundkurv end at være lukket inde. Vores hoppe er forfangen, og der er intet andet for end mundkurv og delvist boksro. Hun kan sagtens gå rundt på folden med de andre, og drikker fint, og leger og tumler med de andre. Hun får den af flere timer ad gangen når vi fylder vores freedom feeder hø-net op ( 2 kilo hø tager 3 heste 1 time eller mere ). Hun står i boks om natten. Det er den bedste løsning for os smiley

  • #11   4. jul 2011 er 100% imod det, det er imod hesten natur at få den på, og det kan give psykiske skader for hesten at skulle gå med den på en græsfold.

    Jeg har haft en hest med slem tendens til forfangenhed, men hun kom på jordfold, hvor der er adgang til hø, og blev lukket på græs nogen timer om dagen, og på jordfolden var der er lige græs nok så hun kunne nappe af det, andre jeg kender bruger sygefold istedet for, så de ikke for det være.

    Men noget jeg finder lige så bekymrende er at dyrlæger anbefaler det, forstår det simpelthen ikke, min advare imod det, men han er så også fra hestehospital og har kun arbejdet med heste i 30 år. og han har fortalt en del skrækhistorier omkring det med mundkurv til heste og deres psyke.
    Og så tænker jeg lige så meget på hvordan det må være for hesten, gå på en fold fyndt med lækkert græs og deres instinkt er at spise, men nej, det kan de ikke, det ville være som at sætte en stor rød bøf foran hunden på gulvet med så lige give den mundkurv på og så den ikke kunne spise den, eller at forestille sig at få sin livret serveret men samtidig få at vide at det må man ikke spise, mener at det er forkert og synd for hesten. ;o(


  • #12   4. jul 2011 Svær problemstilling og meget relevant for tiden!

    Jeg er både for og i mod. Jeg synes det er synd at frarøve hestene deres sociale tid på folden, men jeg synes simpelthen der er et KÆMPE problem med overvægtige heste for tiden. Det er jo helt grelt, nogle af de tønder, der går rundt på rideskolerne over.

    Jeg er klar over, at der findes nøjsomme heste, som er MEGET nemme at gøre tykke, men hvis man står med en meget overvægtig hest, så er det simpelthen symptombehandling at give den mundkurv på i stedet for at tage sig sammen, motionere sin hest og droppe det der hø-ad-libitum som INGEN nøjsom hest har godt af.

    Græs er ikke per definition godt for hestene, selvom det er mange ejeres overbevisning. Jo, de har godt at døgnfold, men ikke på store, fuldfede marker, hvor de kan stoppe mange, mange kilo græs i hovedet hver dag.

    Så har man en hest med sukkersyge, der er disponeret for forfangenhed skal man da putte kundkurven på, så den stadig kan komme på fold med de andre, men står man "bare" med en fed nordbagge, så er det "op på hesten" og i gang med at få det fedt væk.

    Det kan jo ikke passe at normalen er fedtkam på halsen, æblerøv og ingen ribben så langt man kan trykke fingeren ind. Vi er blevet fartblinde, når det kommer til fede heste og det er simpelthen synd at så mange heste overfodres.
    Selvfølgelig gør man det kun for at gøre sin hest glad, men hesten er sgu gladere ved at være sund, rask og forfangenhedsfri end at få for meget mad.

    Desuden kan man heller ikke bare give enhver hest mundkurv på. Læste et sted, at det var meget vigtigt at hesten stod i en etableret flok uden udskiftning og at man derefter var meget obs på, at der ikke opstod problemer i hierarkiet. For ja, munden er meget vigtig som kommunikation mellem heste.


  • #14   4. jul 2011 Jeg var MEGET imod det i starten, men min søster syntes jeg skulle prøve så han kunne komme på sommergræs i stedet for at han skulle stå og glo inde i en boks og være på fold 1½ dagligt i al den tid jeg på farie.
    Jeg købte en og prøvede den på ham. Han prøvede at pruste og klo den af, men han vænnede sig overraskende hurtigt til den.
    Nu står han så på sommergræs og har lige nu den af ca 4 timer dagligt hvor han så får den mere mere af for hver dag der går.
    MEN var meget imod i starten og er også stadig hvis de går med den hele døgnet, hvis de ikke kan finde ud af at spise af den eller hesten går på fold med nogen som hesten skal forsvare sig meget over for!!!!


  • #15   4. jul 2011 Pernille J
    Hesten kan jo fortsat spise? Det er bare begrænset.


  • #17   4. jul 2011 jeg er og har altid været imod mundkurv.

  • #18   4. jul 2011 de kan spise lidt ja, men det må da være ekstremt ubehageligt for dem at skulle spise med den på og være begrænset på den måde.

  • #19   4. jul 2011 den behøver ikke gå alene fordi den er på jordfold eller sygefold, den skal jo ikke isoleres. :o)

  • #20   4. jul 2011 jeg var imod det indtil for 1 år siden, da min shetter Bertha blev så forfangen at hun var på grænsen til aflivning. men dyrlægen foreslog en mundkurv, da det jo også ville være synd for hende hvis hun skulle gå alene på jordfold.
    hun går nu med den på i de 3 sommermåneder, og der har ikke været det mindste siden. Vi har købt den model der er fra "Greenguard" da det er den med de største og den med flest huller, så det er nemt at drikke, uden at vandet står tilbage i den.

    Jeg er helt klart imod den hvis det bare er for at hesten ikke skal blive for fed,men synes at det er iorden at bruge den mod forfangenhed.


  • #22   4. jul 2011 AS: ja er helt enig.


  • #24   4. jul 2011 Er så enig med Lotte D. :o)

  • #25   4. jul 2011 Jeg vil hellere begrænse foldtiden på græs og have hesten på jordfold, end at give den mundkurv på. Det er lidt en nem løsning på et problem, som sagtens kan tackles på anden måde.

  • #26   4. jul 2011 jamen jeg syntes da ikke det er gudens gave, men jeg er glad for den, for ellers kunne min hest ikke gå med sin flok. Han har den på døgnet rundt , klager aldrig, drikker, spiser og klør med den, og han har aldrig fungeret så godt i en flok som han gør pt. så det vil han fortsætte med. Han er shetlænder og kan ikke tåle fuldtid på græs.

    Eneste ulempe: mindsker mulighed for frisk luft og har givet ham sår


  • #27   4. jul 2011 Min shetlænder var forfangen for 3 år siden. Jeg valgte mundkurven frem for salg eller aflivning, da jeg ikke kunne give ham muligheden for jordfold, og jeg ikke ville have han skulle stå og kede sig i en boks.
    Jeg har i to år brugt en almindelig mundkurv, men da den i år begyndte at gnave ham, investerede jeg i en mundkurv fra Greenguard, hvilket jeg kun kan anbefale! Den er dyr, men i den sidste ende pengene værd. Hesten kan nemt trække vejret i den (:

    Min shetlænder går på døgnfold fra april til september ca. Han går med mundkurven i de lyse timer - uden om natten. Han har aldrig været forfangen siden. Desuden går de to andre heste, han går med, også med mundkurv..

    Jeg er for mundkurv til forfangenhed, men imod, hvis den bruges som den nemme løsning for at få hesten till at tabe sig.


  • #28   4. jul 2011
    OK, vi kan stille det op på følgende måde.
    Vi har en hest, der bliver forfangen af at stå på for meget græs. Den eneste mulighed for fold er en stor græsmark, hvor den så kan gå med de andre heste. Hesten har ikke mulighed for at komme på jordfold - og hvis den har kan den kun komme det kort tid om dagen og alene. (f.eks. løs på ridebanen)

    Du har to muligheder.
    1) Give hesten mundkurv på og stille den ud på marken til alle de andre heste - mundkurven skal give begrænset adgang til græsset (men de skal stadig kunne få lidt, da de ellers bliver frustrerede). Hesten kan gå ude så længe man vil i selskab af andre heste. Ulemper: hesten kan ikke bide de andre heste eller formidle sig vha. munden.
    2) Holde hesten i boksen. Dette fratager hesten et socialt liv. Den kommer til at stå inde hele dagen, bortset fra måske 1 time om dagen, hvor den måske kan komme på jordfold alene. Ulemper: Intet socialt liv, ingen udendørs aktivitet, skal stå i boksen dagen lang.

    Jeg ville HELT klart vælge mundkurv! Mange heste hos os går med mundkurv, og de kan SAGTENS kommunikere med de andre heste selvom de går i store flokke - det er intet problem! smiley
    Der er SÅ mange fordele ved en mundkurv, at de vejer op for den lille ulempe, at de ikke kan formidle sig via kropslige signaler fra munden - men de overføre bare disse signaler til andre kropsdele osv. og kan altså sagtens kommunikere alligevel.
    Desuden forhindrer det hesten i at blive syg af overvægt - eller bare blive besværet pga. sin vægt. Det forhindrer forfangenhed og alt muligt andet!

    Nej hesten skal ikke gå med mundkurv bare fordi den bliver lidt buttet, men hvis dens vægt er til gene ville jeg 100 % give den mundkurv på! smiley


    2)


  • #29   4. jul 2011 Enig med AS.

  • #30   5. jul 2011 Det med at fratage hesten fra græsset nogle timer om dagen. Og så lukke den på græs derefter.. Dette er videnskabeligt bevidst at hesten kan nå at indhente alt den tid som den stod på jordfold.. ;.DD

    -Line


  • #31   5. jul 2011 jeg ville aldrig bruge mundkurv til min, hvis i bruger dem til at de ikke skal æde så meget græs så er det på en måde det samme som at i skulle have mundkurv i en slik butik

  • #32   5. jul 2011 altså man kan jo bare have dem nogle timer på græs hvis det er fordi de bliver fede og så resten af tiden kan de stå på jordfold

  • #33   5. jul 2011 jamen mundkurv er ok..

    Oskar her er shetlænder, han kan ikke tåle at have adgang til græs, 24-7, da der så er stor chance for forfangenhed!

    .. mundkurven, fjerne ikke græsset, helt og aldeles, den begrænser det bare.. Jeg var imod det, og så det, som en sidste udvej.. så kan jeg så sige nu, at det er den bedste løsning til dato!!

    havde bare intet andet valg, da han skadede sig selv, ved alle de andre mulige løsninger..

    jeg har syet, noget ford ind i mundkurven, så den ikke slider ham, rundt om munden.. han kan drikke, og han kan også spise græs, bare ikke så meget..

    jeg mener bestemt ikke, at det er dårlig dyrevelfærd! men nu har jeg jo også kun, haft en god oplevelse, mht mundkurven smiley


  • #34   5. jul 2011
    » VMS «
    ved godt de godt kan få græs men alligevel kan det da godt være irreterene for hesten


  • #35   5. jul 2011 ja, det går vel også lidt an på hesten?? min har i hvert falde, intet imod det smiley

Kommentér på:
mundkurv vs ikke mundkurv

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce